2004-10-31

Provar Bilder med Tripod
Jag fick det att fungera med bilder som jag lagt upp på Tripod. Trevligt nu kanske min blog kommer få litet bildmaterial också.Hoppas att de många rönnbären inte innebär en sträng vinter eller det kanske jag hoppas förresten vore trevligt att kunna åka skidor här i Tyresö där jag bor och lever.

2004-10-29

Fredagsfyran
1. Är du engagerad i någon organisation med miljö på agendan?
Nej, inte aktivt men jag har stött Green peace och arbetar dagligen för att få ett större miljömedvetande.

2. Håller jorden på att gå under eller mår jorden egentligen ganska bra? Ärligt talat?
Om jorden i sig går under är tveksamt. Livet på jorden ligger taskigt till dock.
Worldwatch institute kan du hitta information om hur det är. De ger ut State of the world varje år.
Här kan du se vilket Ekologiskt fotavtryck vi gör i olika delar av världen.

En annan bra sida som också ger en bild ur ett humanistisk vinkel är Omvärldsbilder.


3. Påverkar mänskligheten jordens klimat och miljö?
Ja det gör vi. Att Ryssland nu godtagit Kyotoavtalet är ett steg åt rätt håll, men vi har en ekologisk skuld som ökar för varje dag.

4. Försöker du minska miljöeffekterna i din vardag?
Ja det gör jag dels genom att välja produkter som är mindre farliga för miljön. Genom att sopsortera och kompostera. Vi bor i en bra BRF. Dessutom så arbetar jag dagligen för en ökad kunskap om miljöproblematiken hos mina kursdeltagare.
MC Donalds och momspengar

Har du undrat varför man alltid får frågan "Ska du äta här eller ta med?" på MC Donalds. Det är nämligen så att om du tar med dig maten så kan de tjäna pengar på dig. De betalar då en annan moms. Tidigare så fick man som kund ett billigare pris på maten och det kan man även få på andra ställen. Men eftersom MC Donalds vill tjäna mer pengar så tar man helt enkelt dessa pengar som ren profit.

Vad svarar man då på MC Donalds varför man gör så här. "Jamen det är så många som säger att de ska ta med och sedan så sitter de i alla fall och äter i restauranten." Problemet är inte kundens i det här fallet utan restaurantens.

MC Donalds är och förblir en helt kapitalistisk företeelse. De är INTE här för att göra bra fettsnål mat eller vara miljövänliga. De är här för att göra pengar på dig.
Firefox och åäö

Äntligen löste problemet med Firefox och att man ser ett frågetecken istället för bokstäverna åäö i vissa forum. I visa menyn så hittar du en undermeny Kodning det är där man ska välja Nordisk eller Västeuropeisk...

Skönt att slippa alla dessa frågetecken.

2004-10-28

Politiskt.nu och Politikers agerande

Jag anser nog sedan jag följt politiskt.nu sedan den föddes att den verkar som de flesta politiska företeelser i svensk politik...

Man talar runt och lovar som man håller tunt...

Det är för mycket utredande och administration i svensk offentlig sektor.

Sluta prata så mycket och agera istället...Lär av hur man gör i Finland...Där sitter man inte inlåsta i mörka mötesrum och snackar...Man tar beslut och agerar.

Ett exempel på detta är : Efter mordet på Anna Lindh vad har hänt i psykvården...Man agerar inte utan sitter och hoppas att folk ska glömma "det brukar de göra"...Problemet är att det kontinuerligt sker sådana här vansinnesdåd....Linköping var det senaste...men vi har väl inte glömt killen som gick bärsärka gång med ett spett på en T-bane station...Eller killen som körde i vansinnesfärd med bil genom gamla stan påståd sig vara "Fjärrstyrd"....

Fram för färre utredningar och fler aktioner...
Bloggosfären är den selektiv?

Jag fick en fundering över hur bloggvärlden fungerar och jag undrar om inte de som leder i bloggvärlden väljer ut de som ska vara med i listor som Kinja och Intressant. Webblogs.se kan man ju pinga manuellt om man orkar. Det gör inte jag. Det finns säkert något sätt att få bloggen att pinga automatiskt, men det verkar jobbigt att fixa.

Så det verkar som det finns en elitism på sätt och vis även om den kanske inte är medveten. Man gör ju inte sina val alltid medvetet. Frågan är om man inte kunde skapa ett objektivt register över Svenska bloggar där det var enkelt att registrera sin blogg och att bloggen pingas när ett nytt inlägg kommer...

Det här kanske man kan ta upp på det kommande Bloggforum som är stundande.
Mozilla eller Firefox

Internet Explorer
Att välja browser kan vid första anblicken ses enkelt. Internet Explorer kommer ju med Windows XP. Nu tycker ju jag att man ska stötta Microsofts produktplacering och faktiskt tycker jag att de var bara intresserade av att utveckla sin webbläsare tills de slagit ut sin konkurrent Netscape Navigator. De senare versionerna innehåller mycket få förbättringar av funktionalitet och/eller snabbhet. Säkerheten är det problem med också , men det beror nog mer på Internet Explorers dominans på marknaden. Nej Microsofts marknadsföring går ut på att dominera marknaden med alla medel. Det ska inte uppmuntras...

Mozilla eller firefox
Jag har provat med Firefox nu ett tag dels för att den är heltäckande gentemot vår Utbildningsplatform som vår skola använder och dels för snabbhet samt dess funktionalitet. Har blivit mer och mer irriterad över att vissa sidor visar åäö som ??? och jag har försökt reda ut vad man kan göra för åtgärda det, men jag har i alla fall inte löst det. Så jag tror jag kommer byta tillbaka till Mozilla som jag har installerat i minimal form dvs bara Browser och Composer. Det visade sig nu att Mozilla funkar även på åäö-sidorna, men vad långsam den är jämnfört med Firefox...

En av anledningarna till att jag experimenterar med Browsers är dels att jag inte vill stötta Monopolet Microsoft och att jag också använder Mac som inte har en fullgod Internet Explorer. Microsoft har slutat utveckla Internet Explorer på Mac.

Jag tror att fler olika browsers gör så att vi får en bättre säkerhetsutveckling och fler funktionaliteter på verktygen som underlättar för oss användare. Firefox tycker jag är den browser som man har tagit till sig snabbast. Omnigroups Omniwebb har en del nyheter också, men den har jag tyckt varit för instabil. Kanske dags att testa den igen.

2004-10-26

Könskrig

Jag har aldrig förstått det här med att inte försöka samarbeta och skapa en bättre framtid tillsammans oavsett kön,ras eller kultur. Vi har ju så mycket olika erfarenheter att ge till varandra. Varför ska vi kämpa mot varandra när vi kan tillsammans skapa så mycket mer.

Jag är nog lyckligt lottad när det kommer till min arbetsplats där vi flera olika kulturer arbetar för och med varandra. Människor från Skåne, Grekland, Finland, Eritrea m fl arbetar för att sprida kunskap och teknik till andra människor.

Det vore så mycket bättre om alla kunde tänka på samma sätt. Inget företag skulle då bli för stort...Mars nästa...Alpha Centauri kanske snart också är inom räckhåll...vi kanske tillsammans kunde lösa energiproblematiken...svält...cancer...

Det finns massor som vi skulle vinna om vi arbetade för och med varandra. Istället för att motarbeta...
Härligt med höstlov

Skönt att vara litet ledig. Även om jag inte kan låta bli att jobba litet grann, men det är härligt att ha litet utrymme för att reflektera över tillvaron. Vädret idag ser ut att vara bättre än gårdagens grådask. Jag lyssnade i går på Steffanie´s (audio)blog och tycker att det är roligt att vi får nya sätt att kunna göra oss hörda.

Jag vet att man i Venjan eller i Upplands Bro kommer ha svårt att ladda ner de stora filerna. Rosengrens löfte om bredband för alla svenskar en utopi. Jag tror att han trodde att svenskarna bara bodde i de stora städerna. Det är synd att allt är så centrerat kring Stockholm. Sverige är så mycket större och rikare. Har man själv bott i ett litet samhälle någonstans i Sverige så inser man fort det här. Stockholmarna tycker att man överdriver, men som världsmedborgare och globalist tycker jag att de har helt fel.

Något som ofta glöms bort är att vi faktiskt mår bäst när vi får kärlek av de vi älskar. Lycka beror mer på ett inre tillstånd än yttre omständigheter även om dessa kan krångla till det.

2004-10-22

Fredagsfyra
1. Vilken bok läste du senast eller läser just nu?
Jag läser Fredrik Lindströms "Världens smartaste ord"

2. Kan du kortfattat berätta vad boken handlar om och vilket betyg
mellan ett och fem får den?
Den handlar om språk och språkutveckling. Om namn och varifrån de kommer ifrån. Hur och varför vi svär och att svenskar är ena mesproppar när det kommer till svordomar.
Skulle nog ge den en 3a jag tyckte hans förra bok "Världens dåligaste språk" vr mycket bättre, men det var nog för att den kändes mer motiverad.

3. Skulle du vilja skriva en egen bok och i så fall vad skulle den
handla om?
Jag har faktiskt starkt funderat på att bli läroboksförfattare. Dels för att det skulle ge en möjlighet att ge en ytterligare inkomstkälla och dels för att jag då skulle kunna forma mitt eget läromedel så som jag själv vill ha det.
Det skulle vara ett problembaserat läromedel vilket idag fortfarande saknas trots att det skulle ge elever en större motivation att lära sig mer.

4. Vilken svensk författare och utländsk författare tycker du är bäst.
Hmm. Jag tycker nog inte man kan tävla i att skriva och det är svårt att rangordna författare. Den svneska författare som betytt mest för mig är nog Strindberg eftersom han var en man som vågade gå sin egen väg. Det fanns en tid som jag vurmade för honom och läste hans kryptiska anteckningar i Blå bok. Inferno är en bok som kan ge en inblick i hans mer obskyra tillvaro i Paris.
Som utlänsk författare så finns det nog en som spelat en viktig roll i mitt liv och tanke värld. Lao Tse´s verk Tao te ching verkar alltid ha något att säga och samma stycke kan ge olika saker vid olika tidpunkter i livet. En bok att alltid bära med sig.

2004-10-20

Härd av fruset sot

"Det enda jag kan erbjuda är en härd av fruset sot" sjunger Anders F Rönnblom i låten "Europa brinner". Det är väl det som vi kommer att bli erbjudna om inte man stänger ner Ignalina. Jag minns hur man aktivt pratade hur vindarna från tjernobyl låg och hur radioaktivia partiklar snöade ner över Sverige. Ignalina är av samma reaktortyp som tjernobylreaktorn.

Det kommer återigen pratas bequereller istället för kantareller om historien upprepas. Man pratar idag om att kärnkraft är den miljövänliga energikällan. Jovisst, men vi vet fortfarande inte var vi ska slutförvara det radioaktiva avfallet som vi i slutändan får.

Fast jag har ett förslag att alla som är kärnkraftsförespråkare bosätter sig i Kiruna och så slutförvarar vi det där. Eller hur?

2004-10-11

Nu fick jag vatten på min kvarn

Nu fick jag bekräftat det jag misstänkt hela tiden. Enligt Dagens Industri har man gjort en undersökning i Schweiz om VDs höga löner i olika länder.
DI artikel

De har alltid från Direktörernas håll talats om att man måste höja deras löner så att de inte flyttar utomlands. Jag gissar att de får flytta till Schweiz eller USA då eftersom det är de enda länder som ligger högre än Sverige. Fast jag gissar att de kommer få gå ner i lön där för där ställer de faktiska krav på prestation från sina chefer i Sverige räcker det väl att dunka rätt rygg.

Kan ni direktörer inte börja nyinvestera i Sverige istället för i Estland eller dra ner och lägga ner för att öka era vinster. Värna Kapitalet i Sverige inte kapitalet i era fickor.

2004-10-07

Elfriede Jelinek utses som Nobels Litteraturpristagare

Förra årets Stig Dagermansprisvinnare får nobelpriset. Äntligen hördes också som en tradition som fötts. Att kulturlivets inskränkthet påvisas i det äntligen för få är de nobelpristagare som gemene man känner till.

Frågan är om Astrid Lindgren som har berört så många någonsin kommer att få priset. Jag vet ingen nobelpristagare som har berört ett stort antal som Astrid skulle ha gjort ifall hon skulle få priset.

2004-10-03

Frihet att njuta av livet

Dagen går i höstens färger och smaker. Jag tänker dela med mig av ett underbart recept på en höstlig fiskgryta/soppa. Rekommenderas att provas.
Vi fångas ofta av vardagens ständiga flöde så att vi glömmer bort att njuta av stunden, men vissa dagar så känner jag hur man vaknar och öppnar sinnet. Man tar till sig alla sinnens intryck och finner en eufori över livet.

Fiskgryta/soppa

Ingredienser:

3 gula, finstrimlade lökar
lite olja/smör
2 tsk oregano + 2 tsk mejram
1 stort fänkålsstånd
2 små zucchini (400 g ihop)
2 burkar hela tomater
cirka 1,3 liter vatten
3-4 fiskbuljongtärningar
2-3 dl torrt vitt vin
1 stor pressad vitlöksklyfta
1/2-1 tsk italiensk salladskrydda

Senare tillkommer:
600-800 g fiskfilé eller 600 g benfri lax
1 kuvert (1/2 g) saffran
500 g räkor med skal
hackad persilja

Skala och skär löken i halvor, skiva sedan tunt. Fräs strimlorna sakta
i en stekpanna i lite olja eller smör och smula över oregano och mejram.
Fräs några minuter och för sedan över till en stor - 4 liter -
kastrull.
Skölj, ansa och skiva fänkålen och lägg ner den också i kastrullen.
Skär bort ytterändarna på zucchinin. Klyv zucchinin på längden och skär
sedan i halvmånar, inte för tunna bitar. Lägg i zucchinin plus tomaterna,
delade i halvor och med spad, och häll på vattnet.
Smula ner buljongtärningarna och koka under lock i cirka 35 minuter.
Lägg i salladskrydda, pressad vitlök, saffran och vin när ungefär ungefär
halva koktiden gått.
Hit kan soppan förberedas. Koka i så fall upp soppan på nytt innan
fisken läggs i.
Lägg i fisken, delad i cirka 3 cm stora bitar. Sjud bara tills fisken
är klar, det tar 2-4 minuter för färsk fisk, 8 minuter om fisken är
halvfryst. Smaka av sopan. Lägg i skalade räkor, rör om och toppa med
hackad persilja. Servera med bröd och en liten skål sambal-aioli.

Aioli med sambal

Pressa 3 rejäla vitlöksklyftor i en liten skål. Rör ned 2 råa äggulor.
Häll sedan droppvis och sakta i cirka 2 1/2 dl rumsvarm olja och
smaksätt med 1/2 tsk salt. Rör fitigt hela tiden och häll inte i olja för
snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås
i. Smaksätt sedan med en aning nymald peppar, 1/2- 1 msk vinäger, litet
rivet apelsinskal och 2-3 tsk sambal. Smaksätt litet mer om du vill ha
starkare smak. Det går även att smaksätta 2 dl färdigköpt majonnäs på samma sätt.