2004-11-30

Frihet eller munkavle?

Ska det vara att värna om demokrati att se till att tysta åsikter? Gudmunsson tvingas att sluta blogga för att få en fortsatt anställning. Jag tycker det är sorgligt att se hur SVT använder sin position som arbetsgivare. Ska inte individens rätt att uttrycka sin åsikt gå före en policy i ett företag.

Jag tycker att man borde snarare förorda att medarbetarna ger uttryck för sina personliga åsikter och se till att man inom SVT har så många olika personliga åsikter som möjligt.

Senast var det Cecilia Uddén som var i blåsväder när hon uttalade sig om valet i USA på ett enligt SR opartiskt sätt. Jag undrar nu om inte svt ska sluta prata om att man censur i olika kommunistdiktaturer som Kina. De förespråkar ju faktiskt samma anda. De kanske ska göra ett program om hur man bäst censurerar sina medarbetare så att de inte ska säga vad de tycker.

Fy SVT, nu får ni skärpa er. Ni är ju journalister som ska värna rätten att säga vad man tycker och uttrycka sina åsikter. Ni ska inte gå i bräschen för censur och munkavlar.
Bloggmiddag i Stockholm på Kvarnen

Eftersom det var fullbokat på Pelikan pga alla Julbord så bokade jag istället bord på Kvarnen Fredag 3/12 20.00 dels för att det ligger nära T-bana och man kan lätt hänga i baren om man kommer på att man vill umgås med andra bloggare. Så har ni tid på fredag kväll kom till kvarnen och dryfta litet över ett glas öl.
Information inför Högskoleprovet

Har du tänkt studera vidare så hittar du information om Högskoleprovet samlat på ett ställe.

Du hittar också strategier och saker att tänka på inför provet. Du kan titta på vad som du ska tänka på i respektive delprov.

Om du behöver komplettera dina gymnasiestudier så har MKFC distanskurser som ger behörighet till den universitets- eller högskolekurs du vill läsa. Då är det ju bra att också komplettera med Högskoleprovet.

Behöver du läsa upp betyget så måste du läsa på komvux dock. Då vet jag att Åsö gymnasium erbjuder distanskurser i en mängd olika ämnen.

2004-11-29

Enkelt att överföra Word till HTML

Om man använder spara som html i MS Word så får man en märklig kod, som inte är mycket att hänga i julgranen. Idag slog det mig att om man istället helt enkelt kopierar sitt Word dokument genom att markera allt och kopiera.

Sedan klistrar man in det hela i Mozilla Composer och sparar ifrån Composer istället så kommer man att få en mycket trevligare HTML kod.

Mozilla Composer är en del av Mozilla suite och Composer är ett enkelt verktyg om man vill bygga hemsidor som jag varmt rekommenderar.

2004-11-28

Propaganda och informationskrig

Jan-inge skriver idag om Mossads desinformations strategi. Jag vet att varje krigsmakt läser Sun Tsu´s Art of war som är grunden för de tankegångar om modern krigsföring varje militär organisation bygger på. Här kan man läsa

Hence it is only the enlightened and wise general who will use the highest intelligence of the army for purposes of spying and thereby they achieve great results. Spies are the most important asset, because on them depends an army's ability to march.

Sedan vill jag också peka på en av de största inom propaganda som har uppnått ett skrämmande resultat och det är Joseph Goebbels. Hans tankar tror jag är ledstjärna för många propagandister. Detta bör var man ha i åtanke varje gång han läser något. Vi måste bli bättre på att kritiskt granska det vi läser. Fråga dig varje gång "Vilket intresse gagnar det här?", "Vem skriver för vem?" med mera.
Tidningar som bloggar?

En tanke slog mig när jag läste om gräsrotsjournalistik hos Medveten och det är varför inte de andra tidningar hänger på PJ med egna bloggar. Jag tror nämligen inte att de klarar av att vara personliga och direkta media. Deras yrkesstolthet och utbildning gör de fega. Det är nog också anledningen till att PJ blir litet stel och trist.

De skulle behöva ta ut svängarna och då menar jag inte att de ska fortsätta med sin psudojournalistik som till exempel Aftonbladet sysslar med. Man skapar nyheter det är INTE god journalistik. Jag tycker istället de skulle försöka finna egna vinklingar och använda sina personligheter för att få bättre journalistik.

Jag skulle vara mer intresserad av att läsa om fördjupade nutidsanalyser om de kryddades med en personlig touch. Till och med nyheter om aktier och ekonomi kunda bli intressanta om rätt person skrev om det.

Sluta fega och kryp ut ur er journalistiska garderob svenska tidningar.

2004-11-27

Araben - Sterotypen från Hollywood

Jag har den stora glädjen att arbeta i en skola med många kulturer som berikar mig. Jan-Inge skriver om islamfobi och jag tänkte fylla i. Vi fylls med sterotyper och förenklingar från media. Vår syn av araben kommer mångt och mycket från hollywoods filmer.

Vi måste arbeta för att få en sann bild av alla de stereotyper som vi matas med från media. Möt världen med öppna ögon och se den för vad den är och inte genom det filter av sterotyper som du blir matad med.

Smaka på andra kulturers mat kan vi göra. Se bara på hur Sushi-barerna har pluppat upp överallt och kebab är numer i var mans mun.

Nu är det dags att smaka på hela kulturen och se de på "de andra" med öppna ögon. Inte för vad du tror att de är utan för vad de verkligen är.

2004-11-26

Halflife 2 - Överlevde hypen.

Jag måste säga efter att ha spelat en liten bit in i Halflife 2 så känns det som om man upplevde samma känsla man hade i det första spelet även om det finns gott om referenser tillbaka till det första spelet.

De har fått med känslan av att vara fri i dina val trots att historien rör sig framåt linjärt. Man får under resans gång veta allt mer och man bygger på med funktioner. grafiken har förbättras enormt.

Det stora lyftet är att föremål känns naturliga och du kan ta upp de och kasta i väg de. Är de gjorda i glas går de sönder i ett krash. Du får med HL2 också Counterstrike:Source som jag tror gör HL2 till den vinnaren som föregångaren var.

Vi har vant oss vid att kunna mötas man mot man där skickligheten och strategin spelar stor roll. Där du måste göra dina val i ögonblicket.

Grafiken och gravitationen hos det här spelet är som ryktet har talat om.

2004-11-25

Bloggmiddag Fredag 3/12 på Pelikan i Stockholm

Tro inte att jag har glömt bort mitt löfte om en bloggmiddag i Stockholm. Jag behöver veta mer exakt hur många som kan komma så att jag kan boka bord.

Eftersom jag numer kör Haloscan så försvann ju mina kommentarer så därför uppmanar jag er på nytt att anmäla intresse. Jag bokar bord på Måndag, så anmäl er senast Måndag 29/11.

Karta
En trevlig konversation med Per Unckel

Det kändes rätt att gå fram och språkas litet grann med vår gamla Utbildningsminister som genomförde en del reformer inom utblidningsväsendet inte minst för lärarhögskolan. Ingenjörer fick en möjlighet att utbilda sin pedagogik så att de kunde börja undervisa.

Jag berättade om min idé om ett Demokrati projekt och bloggar, som jag funderar på att genomföra i min Folkhögskolas regi. Han poängterade att han numer inte sitter i riksdagen utan har fullt upp i Nordiska Ministerrådet och att han visste vad bloggar var eftersom han satt i Svenska Dagbladets styrelse.

Vi samtalade om Bloggforum och PJ, som han tyckte hade utvecklats enormt. Jag kommenterade att jag inte gillar att man inte kan kommentera, men att jag förstår varför med tanke på extrema element som dras till sådana kanaler. På tunnelbanan kan man samtala om allt möjligt och jag blir imponerad över hans kunskap om de nya medierna. Vi talade om hur segt konservativa DN är och att det nya formatet tabloid kommer att ta över. Nu finns det bara ett fåtal som inte har anammat tabloidformatet.

Jag sänder honom ett personligt tack för det trevliga sällskapet och konversationen. Jag hoppas att vi kanske får tillfälle att språkas vid mer i framtiden.

2004-11-24

Hej Moped

Här i Tyresö är vi väldigt artiga till och med skyltarna hälsar på olika fordon. Jag väntar med spänning på att få höra "God morgon" från närmaste gran.

Skylt med HEj Moped
Vi speglar varandra i en liten krets

Progressiva USA
skriver precis som Chadie och flera att man lockar bara nya läsare till sin blogg med att använda sex och liknande vanligt använda ord.

Jag tror mer på en alternativ metod för att få fler att läsa bloggar och framför allt använda bloggar i ett offentligt samtal. Det är att använda bloggar i andra sammanhang så att man sprider själva verktyget. Friheten att uttrycka sina tankar tycker jag är en grundläggande mänsklig rättighet.

Att så ett frö är ofta långt mer effektivt än att sälja en färdig lösning...
Enblogomdan - ett sätt att sätta fokus på okända bloggare

Jag följer Annica Tiger´s initiativ att tipsa om bloggar som kanske inte annars får uppmärksamhet annars. Mina tips kommer dels vara goda exempel, men också personliga favoriter.
Har nu lagt till Haloscan för att få trackbacks

Det innebär att de föregående kommentarerna försvann eftersom de ligger hos blogger. Jag hoppas att det inte var något som ni saknar...(Om ni vill kolla in nån specifik gammal kommentar gå in på postens permanent länk där finns kommentarerna)

Håller nu tummarna att det här inte innebär massa spam. I så fall går jag tillbaka till bloggers kommentarer.

2004-11-23

Seniorer som bloggar - Bra instruktioner

Kikade runt efter enkla och bra instruktioner om hur man kommer igång med Blogger och fann att gammal är äldst. En grupp som jag alltid har tyckt kan tillföra så mycket som alldeles för sällan kommer till tals har hittat blogger.

Seniornet har tydliga instruktioner om hur man enkelt kan publicera med hjälp av blogger.

Kanske vi man kan göra fler sådana här instruktioner till Moveable types eller Wordpress med mera. Vi behöver flera konstruktiva krafter istället för att ägna oss åt tjafs i samhället.
Vinter, snö och en kopp kaffe

Utanför mitt fönster är det mjölkvitt. Jag kan inte se ut och när jag dricker mitt varma kaffe så känner jag att det är skönt att vara inomhus. På TV pratar de om problem med strömavbrott och hur man arbetar för att hålla vägarna fria från snö.

Det är sådana här dagar som det är extra skönt att kunna arbeta på distans. Jag tar en ny kopp kaffe och rättar litet fler matematikuppgifter.
Frihet, respekt och ödmjukhet

Jag har satt dessa ord som en slags måttstock över hur stor insikt en människa har över livet. Hur långt har man kommit. Hur fri är man från sina egna och omvärldens krav? Hur pass respekterar man andra varelser? Hur ödmjuk är man inför livets stora stunder?

Det kanske inte går att mäta det här, men jag tycker att man känner det här instiktivt. Det gäller också andra människor som man konfronteras med.

Att bara andas och se på livets ögonblick när det passerar. Känna varje andetag och uppleva det. Försöka medverka till att fler får möjlighet att uppleva livet så att de inte springer förbi det, men att respektera deras val.

2004-11-21

Flash i eget fönster

Chadie experimenterar med Flash tänkte visa antagligen det enklaste sättet att ha media på din blog. Ladda ner din mediafil med ftp på en gratisserver till exempel Tripod via www.spray.se . Sedan lägger du helt enkelt upp en länk som öppnas i ett nytt fönster. Du kan givetvis ställa in höjden och bredden, men det kan leda till att Flash till exempel ser litet konstig ut.

Graf av funktion


Om du vill lära dig mer om Flash kolla Webdesignskolan eller Flashkit.

Grafvisaren kommer från Flashkit. De har massor av exempel i .fla som man kan titta på och lära sig av.

Just ja. Ett annat tips är att man kan använda Open Office om man vill göra om sina powerpointpresentationer till .swf . OBS länkar emellan olika sidor inom dokumentet funkar inte. Dessutom kan man med Open office exportera sina office dokument som .PDF .
Folkrörelse och Blogg

Bloggosfären påminner om folkrörelserna i sin karaktär. Engagemanget och det ideella arbetet för något man tror på. En tanke slog mig då jag fick ett mail av Håkan som fick mig att tänka att man i folkrörelserna skulle kunna ha stor nytta av bloggar. Idrottsklubben kunde delge ändrade träningstider eller information om det kommande lägret. Chadie som använder det till sin Kendoklubb är ett bra exempel. Nykterhetsrörelsen skulle hitta ett enkelt redskap för att på ett personligt sätt föra ut sina idéer (tro inte jag är nykterist nu. Jag älskar konjak till kaffet). Då skulle blogg som verktyg få en större genomslagskraft och kunna vara den opinionsbildare i Sverige som det kanske redan är i USA.

2004-11-20

Om virus och internets framtid

Allteftersom kunskap om datorer och internet har ökat har också virus ökat lavinartat. Dag efter dag kommer det in rapporter om ny virus. Annica Tiger skriver om nya virus. BBC skriver om vidareutvecklade virus av Sober familjen som kommer tillbaka efter att de blivit borttagna.

Antivirus företagen försöker hela tiden hitta motåtgärder. Man har till och med börjat råda folk att skaffa Mac eftersom de inte är lika drabbade av virus. Det är ju bara en tillfällig lösning eftersom PC och Microsoft är drabbade pga att de har så stor del av marknade.

Man kanske borde konstruera datorer som helt enkelt har ett immunförsvar som anpassar sig efter okända kodtrådar och som då reagerar och förstör dessa samt lagar sig själva. Allt efter hur vår kropp fungerar. Naturen verkar ha funnit lösning på ett otroligt sinnrikt sätt och att härma dess lösningar har vi ju gjort förut och det brukar fungera bra.

Jag tror att man måste attackera problemet med virus på ett mer innovativt sätt än att producera antivirus.
Morgon i vinterskrud

Hur skönt känns det inte när kylan biter tag i landskapet och får iskristaller att lysa upp den mörka vintern. Känslan som infinner sig när man hör det välbekanta knarret under iskall snö under skorna. Blomma spirarDet kalla ljuset från vintersolen som sakta kämpar sig up på en blå himmel.

Att sedan komma in i en varm och mysig lägenhet där ens älskade slummrar i sömnvarm säng tinar upp en kall, snorig näsa. Vinter bringar trots sin kyla en varm känsla av att våren snart är här när jorden har vilat.

2004-11-19

Peter Greenaway

Jag och Mattias pratade litet om filmmusik och då kom jag och tänka på Michael Nyman som jag tycker är en enastående filmmusiker.

Han har skrivit musiken till Peter Greenaway´s filmer som jag upptäckte med den mycket absurd historien om två tvillingar som driver ett Zoo. Deras bägge fruar dör tragiskt i en bilolycka när de krockar med en svan. Filmens titel är "A Zed & Two Noughts".

Mina Greenaway favoriter och guldkorn är nog "Arkitektens mage" och "Dränkta i nummerordning"

Greenaway har en tendens att berika sina filmer med symmetri och ett rikt symbolspråk. Där finns också nästan alltid en fascination över livet och döden. Den mest kända filmen är nog Tecknarens kontrakt eller Tjuven, kocken och hennes älskare. Han är väl värd att upptäcka om inte bara för det rika bildspråket.

Nymans musik tillför dessutom en puls och dramatik till det absurda.
Fredagsfyran

1. Tror du på ett liv efter detta?
Nej, Jag tror att vår energi går upp i det oändliga universum. Energin uppgår i tao.


2. Har du själv varit med om något du inte kan förklara med förnuftet?
Ja då, jag har drömt en ruskig dröm som jag sedan fick återberättad av en kärlek som precis hade gjort slut med mig. Hon blev rädd, jag blev mest konfunderad. Sedan övergår väl kärleken i sig förnuftet. Kärlek är underbart.

3. Anser du att parapsykologi tillhör en gren av den vetenskapliga sfären?
Nej, det anser jag inte. Inte heller astrologi eller bondepraktikan heller, men det kan ju vara intressant och kul att prata om det.

4. Universum - är det oändligt? Vad är din tro?
Universum och ögonblicket är oändligt.
Skolan - en kaotisk värld del 1

Nu närmar det sig valtider. Undersökningar och rapporter om katastrofer i det dagliga livet och de viktiga funktioner i samhället som borde fungera kommer med allt större frekvens. I informationssamhällets behöver vi nya kunniga innovativa medborgare. Vi har sedan Göran Person kommunaliserade skolan fått en oorganiserad och kaotisk struktur i skolväsendet och i klassrummet.

Det har införts en skola där metoder satts i fokus istället för kunskap. Att man har i grundskola tagit bort ämneslärarna är djupt olyckligt. Lärare som utan engagemang för sitt ämne ska inspirera trötta skolelever som släpar sig till skolan mest för att träffa sina kamrater och för att morsan tjatar är ingen bra lösning.

Vi borde införa nya kunskapskrav inte hos eleverna utan hos lärarna och de ska vara i de ämnen de ska lära ut. Det ska också vara krav hos rektorer att de inte får sätta ut lärare att lära ut ett ämne de inte behärskar. Jag har själv fubbat som lärare i andra ämnen än de jag är utbildad för, vilket jag inte är stolt över. Skolan är då inget annat än en förvaring.

När det gäller lärarutbildningen ställer jag mig frågande till att lärare i grundskolan är uppdelad enligt årskurs1-7 och åk4-9. Det är en korkad kompromiss som inte tillgodoser lärarnas intresse. Jag har inte läst någon undersökning av det här, men min känsla är att de lärare som läser åk4-9 undervisar i åk6-9 och inte något annat. Varför då ha en utbildning som inte är anpassad efter verkligheten.

Att man sedan ska läsa i ett så brett kompetens område som Matematik, Biologi, Kemi, Teknik och Fysik. Det är omöjligt för en människa att brinna för alla dessa områden. Något eller några får stryka på foten och man håller då en nödbedd undervisning som blir ointressant för såväl för lärare som för elev.

2004-11-18

When cherry blossom fall

As a flower spring to life
I see our own hard strife
We struggle and survive

As the cherry blossom fall
We are greatful for all
So we cheer because we are alive.

I see reds. I see whites.
and as i sit here under the tree
there are blossoms falling everywhere

In my universe they are guiding lights
I wish only one was in my care
I could look into her eyes and see
Careful looking into the sky

(Ett poem skrivet av mig för länge sedan i en svunnen tid)
Forskning och framsteg, nu som blogg

Härligt. Nu kan man läsa kort om nyheter i forsknings världen och få personliga kommentarer om dessa från insatta journalister. Det har jag väntat på. Jag hörde det ryktas om hos Det Perfekta Tomrummet för ett par månader sedan.

Inom kunskapsområdet är det här ytterligare ett steg för att blogg som verktyg kan accepteras som media. Det betyder också att man kan föra en dialog med några av de som skriver FOF

Även inom journalistiken är det ytterligare en landvinning för bloggen som verktyg.

2004-11-17

Kommentarer eller inte?

Även på bloggforum pratades det en del om kommentarer och deras vara eller inte vara. Jag tycker att de skapar en öppenhet och en relation mellan den som bloggar och den som läser.

Men jag inser och har sett exempel på att bloggar inte behöver kommentarer för att ändå skapa en relation mellan läsare och den som skriver.

Enkelriktat är en sådan blogg. Namnet berättar ju också vad det är frågan. Här kan man läsa om en vardag, men det finns också material och kunskap om bland annat Dyslexi

Niklas som skriver bloggen använder kategorier för att sortera sitt material och jag har också sett den här potentialen hos bloggar som sökbara kunskapsbanker.
Nostalgi

Jag blir varm och minns mina somrar på västkusten. Min pappa köpte chockladpuck och jag själv hade väl igloo som favorit då. Jag minns hur det första jag gjorde på morgonen när man vaknade var att springa ner till stranden och upptäcka den stora värld som fanns i det tångluktande vattnet. Vi fiskade strandkrabbor och hade kottkrig.

Vi bodde på en camping nära Resö som är ett fiskeläge söderom Strömstad. Jag och min sambo var där i somras och det är fortfarande gemytligt även om mycket har förändrats.

Man satt vid ett rangligt campingbord och spelade Skitgubbe eller Bluffstopp. Vi gjorde turer över till Halden och Fredrikstens fästning. På vägen stannade vi till vid Svinesundsbron och där fanns det en god norsk gräddglass.

Inspiration hämtad från Malin
Bloggmiddag Stockholm Fredag 3/12 kl 18.00

Jag tänkte anordna en bloggmiddag i Stockholm den här kvällen det blir litet av en adventsmiddag samtidigt. Jag hade tänkt att man kunde äta soppa i vinterkylan för att få upp värmen och hålla ner kostnaden något. Jag vet inte vart än så jag mottager gärna tips om bra restaurant.

Om ni är intresserade anmäl er i kommentarerna så ser man också vilka som kommer. Jag lägger in vilken restaurant vi kommer gå på när det är bestämt.

2004-11-15

Bloggforum eftertankar

Sitter just nu och författar det här på vägen hem från bloggforumet på bussen mellan Gullmarsplan och mitt kära Tyresö.

Realtidsbloggning var ett ämne som diskuterades på Bloggforum som jag själv har svårt att förstå värdet av eftersom inläggen oavsett aldrig kan bli realtid.

Ord är en stelnad tanke som Goethe uttryckte. Det är ju då så med ord att man måste komponera ihop en symfoni av de för att de ska ge en upplevelse och då kräver det tid och eftertanke.

Kunskapsbygge tycker jag är mycket intressantare och något som jag själv har varit inne på. Jag har varit ute och fiskat efter intressenter som skulle kunna tänka sig att skriva blog om elearning i norden och på så sätt samla kunskap om elearning på ett och samma ställe.

Steffanie berättade om hur och hennes medförfattare till en avhandling författade och lät den växa fram på en blogg.

Det är ju också så att med fler författare så skule det vara mindre tidskrävande och man kan korspollinera varandras arbete.

Jag har föreslagit i ett globalt miljöprojekt emellan skolor. Där man ofta arbetar tilllsammans med en tvillingskola från ett annat land att man kan använda bloggar som publiceringsverktyg där skolorna bygger upp projektets blogg där eleverna från de olika skolorna kan ge kommentarer till varandras arbete.

Det pratades om Demokrati och bloggar. Jag håller inte med Chadie om att bloggar inte kan vara ett verktyg för demokrati (se Chadies kommentar jag hade missförstått). Jag förstår vad hon menar när hon säger att i bloggarna drunkar i politikers och medias flöde, men i andra länder kan bloggar spela en avgörande roll för demokrati och det offentliga samtalet. Dessutom så vet vi inte hur massmedia ser ut imorgon då kanske bloggformen har tagit över nättidningen. Jag tror också att bloggar kommer att spela en allt viktigare roll när det kommer till mediabevakning.

Jag tänker då på Kina och även vissa länder i afrika där man håller sig med en stark censur. Där gissar jag att bloggar kommer spela en viktig roll.

Jonas från Blind höna sa ett par sanningens ord med att det viktiga i bloggandet är att man kan skapa en relation med sina läsare.

Jag har egna erfarenheter som lärare är att eleverna fångar budskapet bättre om man har en bra relation till sina elever. Om ni går tillbaka till er egen skolgång kommer ni att inse att den läraren som ni själva hade en nära relation till är den lärare som har format er mest.

Jag tror att när det gäller bloggar och framtiden så kommer nog google att göra det ännu enklare att forma sina bloggar i blogger och det kommer bli allt enklare att presentera sitt material som man själv vill. Det kommer att locka fler skribenter, tyckare och kunskapssökare.
Ögonblicket är sig aldrig likt

Jag hör ett echo från gårdagen, men inser att även om jag befinner mig på samma plats så kommer den aldrig tillbaka. Med nya ögon ser jag på omgivningen och även om jag skrivit om det förut så hade jag inte samma erfarenheter då som nu. Den som säger att varje filosofisk tanke är en upprepning av det som redan sagts förstår nog inte hur tiden flyter stilla fram.

I perspektiv av Charles Lindbergs resa över Atlanten ser vi idag hur man stiftat nya pris mot nya djärva mål i Xprize. Det är tankar och visioner som bär historien framåt och ger oss en ny framtid.

Om man inte ser det här att varje ögonblick har nya möjligheter, så blir framtiden inget annat en ett monotont mummel om ingenting.

2004-11-14

Inför Bloggforum

Söndag kväll och huvudet fullt med funderingar om det kommande forumet. Frågeställningarna är både vida och intressanta. Frågan är om man på 20 minuter kan svara på de.

- Politik: Kommer bloggar att påverka den politiska debatten i Sverige?

Moderator: Per Gudmundson, journalist, SVT24.

Det här är en fråga som säkert det kommande deceniummet kommer utvisa, men vi kan ju kika mot USA där bloggarna används som politiska instrument. Det offentliga samtalet är nu öppet för en större massa och lättillgängligt.

- Kunskap: Bloggar som kunskapsstrukturer.
Moderator: Erik Stattin, bibliotekarie, Riksdagsbiblioteket.

Jag tycker Internetbrus som drivs av Lars Våge och Lars Iselid är ett utmärkt exempel på att Bloggen i sig kan bli en kunskapsplattform. I framtiden kanske man presenterar forskningsfakta eller framsteg i forskningen via blog. Man kan givetvis också tänka sig forksningslag publicerandes via blog.

Även utbilding kan använda bloggen som publiceringsverktyg. Låta studenter driva projekt som de publicerar via blog. Låta studenterna presentera sina alster via blog som sedan de kan kommentera och opponera via.

- Media: Hur kommer journalistik, PR och consulting påverkas av bloggar?
Moderator: Mark Comerford, lektor i nya media, Stockholms Universitet.

Den nya tekniken med direkta publiceringsverktyg som är reflekterbara gör att journalistiken kommer finna nya vägar. Att bloggar i sig också fungerar som en mediabevakning som reflekterar över det media presenterar gör att man blir försiktigare med hur man presenterar saker och man lär kolla sina källor nogrannare.

Jag tror inte vi kommer att få några svar imorgon möjligtvis fler frågor som vi kan ta med oss och diskutera på bloggar eller över en kopp kaffe.

2004-11-13

Big Brother CIA ser dig !

Strax efter att jag hade varit på George W Bush fick jag på min statistik över besökare besök från USA och Pacific Bells Internet Service.CIA hit på sidan Mitt tips är att det är Säkerhetstjänsten CIA som monitorerar och kontrollerar allt som händer. Att vi sedan länge lever i det samhälle som George Orwell beskrev i "1984" och Aldous Huxley i "Brave new world" det kan vi nu vara säkra på.

Det finns så mycket sanningar i deras profetior att det är skrämmande.

<20 minuter senare så bevakar TV4s morgonprogram samma vinkel>
Bush betyder mer koldioxid och global uppvärmning

George W Bush sa i ett tal att man kan inte skriva på ett avtal som hämmar USAs ekonomi. Det hämmar dock hans egen ekonomi och därför kommer han ALDRIG att raticifiera Kyoto-avtalet. Se nedan varför.
Bush ägare av oljeföretag

Annica tiger skriver om att Bush administrationen måste förstå. De förstår nog tyvärr vad konsekvenserna blir, men att de tjänar för mycket pengar på det för att bry sig.

Jag sörjer att inte Kerry blev president då hade det funnits en chans att minska risken för en global uppvärmning.

2004-11-12

Höger, vänster, Framåt, Uppåt och Bakåt

Jag känner mig riktigt främmande inför polariseringar där man delar in allt i svart och vitt. Antingen eller? Välj sida. Jag känner ett bara vara i mig själv. Det jag känner idag är verkligt även om det förändras imorgon.

Jag läste Bakunin och Krapotkin i gymnasiet och tyckte att deras åsikter och tankar hade bärkraft. Blomma spirarIdag har jag andra erfarenheter och lärt mig en massa även från andras erfarenheter. Jag fortsätter varje dag lära mig från andra ung som gammal, man eller kvinna.

Jag känner ett flöde i livet som strömmar förbi och jag följer med. Det finns en polarisering vi aldrig kan undfly och det är livet och döden.

Död fågel
Fast vi kan möta den här polariseringen på så många olika sätt.
Antingen med skräck eller med ro och harmoni. Med våra erfarenheter så möter vi dessa båda ytterligheter på olika sätt.

Livet är enkelt och därför lätt att ta för givet, men en närhet till döden gör en ödmjuk och får en att ta Livet i sina armar. Att vara vaken och lukta på allt. Njuta av varje ögonblick.
Fredagsfyran: Vilken bloggare är på eller av ?

1. Vad är det hos en blogg som gör den unik som kanal för omvärldsbevakning? (Vad kan bloggar erbjuda i detta avseende som inte "traditionella" kanaler kan, dvs. tidningar, teve och radio?)

Det offenliga rummet har nu nått gemene man. Det är inte längre Massmedia förrunnat att sprida sina åsikter till ett flertal. Även om informationsamhällets brus ökar för varje dag så kan man föra ett offentligt samtal och kommunicera med sina läsare via en blogg. Det skiljer sig också från en tidning på det sättet. Prova att på bussen högt kommentera en artikel du läst i en tidning. Du kan i och för sig svar från någon medpassagerare, men journalisten som skrivit artikeln sitter säkert bakom sitt skrivbord.

2. Är tiden mogen för mediebevakningsföretag att följa svenska bloggar? (Om inte: vilken typ av bloggar saknas i den svenska bloggosfären?)

Nu ska vi se. Mediebevakningsföretag lever på att bevaka media. Blog är ett media så javisst ska och kan de bevaka bloggar.

"om inte: vilken typ av bloggar saknas i den svenska bloggosfären?", konstigt ställd fråga. Bloggar kan ju användas i en mängd syften och ha olika mål samt rikta sig till olika målgrupper. Jag själv driver två olika bloggar där den ena är en global blogg på engelska om elearning och tillgänglighet samt en annan som är fri där jag avhandlar vad jag känner för. Anna tror jag det är som driver en blogg om mode. Det är ju bara fantasin som sätter gränsen av vad du använder blogg till.

3. I vilken utsträckning handlar de bloggar du läser regelbundet om omvärldsbevakning och opinionsbildning?

Jag tror fifty/fifty eftersom jag är delvis intresserad politiskt, men jag har en ganska omfattande tid som jag spenderar läsandes andra elearners erfarenheter via blog. Om du nu inte ser det också som omvärldsbevakning då för det är det ju på sätt och vis inom ett specifikt ämne.

4. Nämn tre svenska bloggar du tycker är intressanta som omvärldsbevakare. (Se det inte som en nominering av favoriter utan som ett val av de tre bloggar som skulle få informera dig om omvärlden om du avstod från att läsa tidningar, lyssna på radio och se på teve. Du väljer själv hur oberoende eller partisk din bevakning ska vara, dvs. hur "opinionsbildande" dessa bloggar bör vara.)

Okej...Macpro eller Macfeber? Asch jag tar båda.
Annica tiger så klart. Personlig och aktuell.
Gudmunsson eller Trueto så att jag har någon att tjafsa med som är kunnig, intelligent och respekterar andras åsikt.

2004-11-09

Bloggstaffetten: Giftermål (äktenskap) - vad fyller det för funktion i vårt moderna samhälle?

Först ska man veta att Äktenskapet är ett av sju sakrament i den kristendomen. Här kommer en lista över de sju sakramenten. Sakramentet är en helig symbolisk handling som på ett hemlighetsfullt sätt förmedlar Guds nåd till människorna.

Kristna sakrament

Dop
Nattvard
Bikt
Konfirmation
Äktenskap
Prästvigning
De sjukas smörjelse

Själva äktenskapet i sig är alltså en religiös handling. I dagens samhälle har den religiösa världen fått stryka på foten där vetenskapen och mammon har gjort sina landvinningar i människornas hjärta.

Jag har sedan länge tagit avstånd från den kristna läran och är nog mer en taoist/buddhist med humanism i fokus, dock har jag klart för mig att jag är fostrad med en kristen moral och etik. Att hysa respekt för andras religion och tro ligger mig varmt om hjärtat för alla har vi rätt till vår tro och övertygelse. Det var faktiskt en av anledningen till att jag gick ur den kristna kyrka i min ungdom. Den hänsynslöshet inför andras tro och religion som "Du ska inga andra gudar hava jämte mig" förespråkar intresserar inte mig. Jag vill vara öppen inför andras tro och tankar.

Av den anledningen så skulle jag ju inte gifta mig och ingå äktenskap, men nu är man ju inte ensam om ett äktenskap som dessutom borgar för en del juridiska fördelar. Jag respekterar alltså min kärestas önskan om att gifta sig kristligt och inträda i äktenskapet eftersom hon tillhör kristendomen. Respekt och kommunikation är dessutom två väldigt viktiga hörnstenar i en relation som jag tror vi alltmer försakar i våra relationer.

Funktionen idag för äktenskapet är för de som fortfarande uppfattar det som ett sakrament i sin religiösa övertygelse och det fungerar dessutom som juridiskt skydd.
Äktenskapsbalken

Själv tror jag att människorna i dagens samhälle inte ser det här med att det är ett religiöst sakrament utan man gifter sig av vana. "Man ska göra så när man älskar varandra". Att man sedan enkelt kan skilja sig har ju också med att göra att det inte i människornas syn ett heligt sakrament utan mer ett juridiskt skydd. Att skilja sig förr var definitivt inte enkelt och det berodde dels på att religionen var levande hos dina medmänniskor som tyckte du tog lättvindigt på den kristna läran om du sökte skilja dig.

Dessutom tror jag att den moderna människan fortfarande ser Äktenskapet som det ultimata sättet att tala om för sin partner och resten av världen "Jag älskar dig och vill leva tillsammans med dig för alltid". Det här är det som är viktigt för mig. Att jag vill tala om för min älskade och resten av världen att jag vill leva och vara tillsammans med henne och ingen annan.

Så min slutsats blir nog att idag spelar nog Äktenskapet fortfarande rollen som kärleksförklaring och som ett juridiskt skydd, men att som sakrament har det nog spelat ut sin roll för de flesta.Stafetten ser nu ut som följer:

Eva, Fotboll

Jorun, Vardagsromantik

Patrick, Turkiet och EU

Annica, Piratkopiering

Peter, Israel-Palestinakonflikten (1 2 3 4 5).


Martin, Vem jag är om 20 år och vilka råd jag skulle ge till mig själv i dag?

Sanna, Japansk kultur

Chadie, Min relation till litteratur

Henrik, Hör bloggar och politik ihop?

Virre, Vem äger språket?

Dennis,Varför använder så få företag och kommuner fri mjukvara?

Steffanie, Vad är skillnaden mellan podcasting och "vanlig" bloggning?

Trueto, Att vara statsminister

Carina, Det bästa och det sämsta med Internet ur ett personligt perspektiv?


Bengt, Giftermål (äktenskap) - vad fyller det för funktion i vårt moderna samhälle?


Jonas

Mattias

Emil

Monica

Mats

HåkanSedan ska jag skicka vidare ett ämne till Jonas. Han kommer kanske att dröja litet. Fick ett meddelande att han skulle vara borta till Söndag.

Han ska få något att bita, men jag tror att om någon bloggare klarar det så är det han.

"På vilka sätt tycker du att Internet har påverkat samhället och demokratin?"

2004-11-08

Googla middagen

Det är troligt att du hittar en god middag om du använder Google när du söker din middag på Google. Visst är smaken olika, men eftersom de översta träffarna har många träffar är det säkert många som har tipsat andr om just den rätten.

Idag ska vi laga något med kycklingfilé. Då söker man helt enkelt på google med sökordet "kycklingfilé" man får då ett urval rätter där troligen någon passar just dig.

Själv ska vi prova Senaps- och honungsfylld kycklingfilé (OBS sidan funkar inte i firefox antagligen bara i Internet Explorer)

Jag återkommer om det var gott. På det här sättet provar man nya rätter, men en viss kvalitetssäkring finns.

Sitter och njuter efter den goda maten. Jag rekommenderar den varm.

Man kan använda Google till mycket.
Audioblog test via Blogger,Tripod och Geocities

Jag gör ett försök att visa att det även går att använda Audacity och Tripod för att audioblogga via Blogger. Det var Lasse och Linda som undrade om det gick och då blev jag nyfiken. Jag trodde nog att det inte borde vara några som helst problem.

Jag fick problem med mp3-filer på tripod. Så jag gick över till Geocities. Jag gissar att det har haft problem med folk som lägger ut musik över deras webbhotell.

På Geocities funkade det bra dock. Respektera copyright och lägg inte ut upphovrättsskyddat material.

Jag ni hör här nedan.

Audioblog test

Det här går att komprimera mer så att man får plats med mer. Det här var bara ett försök för att visa att det går. Audacity kan man ställa in ljudkvalitet och sedan kan man använda t .ex iTunes för att komprimera ytterligare.

Kunde inte låta bli att visa att man med Audacity kan få ner filerna i storlek och då kan man få med mycket och hålla ner filstorlekarna.

Audioblog test

2004-11-05

Sourze som papperstidning

Sourze har ju funnits ett tag som företeelse på nätet och en trogen skara läsare och författare gissar jag.Nu har Sourze givit sig in i gratistidningbranchen. Jag kikade på Sourze nätupplaga nyligen och stod undrande varför folk vill betala för något som man kan göra gratis på Internet via bloggar. Det vill säga publicera sina skrifter på Internet. Dessutom verkar det som man på sourze driver sig in i ett annonsberoende och jag gissar att det är vinstintressen som tar Sourze in på papperstidningsmarknaden.

Nja, säger jag om Sourze som pappers- och internettidning. Kunde kanske varit bra om man låtit sina skribenter få betalt istället för att ta betalt.

Som gratistidning tycker jag nog Stockholm City är den som ger mest. Metro är mer ett ihopklipp av TT-telegram.
Fyra rätt?

1. Vann rätt person presidentvalet i USA?
Jag anser inte att Bush är en politiker. Jag tycker han mer är en förgrundsfigur för oljeintressen och vapenhandlare. Om man nu vill att de ska ha mer inflytande i världen så får man det man önskar. Mer terrorism och mer konflikter. Våld har en tendens att föda mer våld. Det har vi ju sett de senaste tre åren efter terrordåden den elfte september 2001 så har ju inte terrorn och krig minskat.

2. Lägger vi oss i amerikansk politik för mycket?
Lägger vi oss i amerikansk politik? Nej, jag tycker nog att alla måste nu vara en motpart till en allt mäktigare supermakt. Jag hoppas att EU åtminstone kunde vara den här diskussionspart som man kunde räkna med i globala sammanhang. Utsläpp av koldioxid till exempel är en global fråga man kan börja med. Försök få USA att skriva på Kyoto-avtalet nu när Ryssland har gjort det.

3. Vem borde bli president i Sverige?
Jag tycker att Gunde Svan kunde bli president. Jag menar en kille som ler och säger "Ingenting är omöjligt" är precis en sådan president Sverige behöver. Vi ler på tok för litet och har alldeles för litet jävlar anamma.

4. Vad skulle hända om George W Bush och Carl Gustaf Bernadotte (kungen asså) bytte jobb med varandra?
Jag tror att Bush snart skulle uttala sig om dödstraff i Sverige och få både media och den politiska eliten på sig och sedan hade det varit slutet på Monarkin i Sverige. Jag gissar att CG rätt snabbt hade funnit sig eftersom Bush omringar sig med mycket kunniga politiker som Colin Powell. Sedan gissar jag att han antagligen hade tillbringat långa tider på flodbäddarna i Alaska fiskandes lax eller jagandes älg. Det hade nog funkat bra om han hade samma män runt sig som Bush.
Problem med olika webbläsare

Internet Explorer stöder layers det här är inte W3C standard därför stödjer inte Mozilla och Firefox det. Det kan se litet knäppt ut ibland. Jag har tagit en skärmdump som visar hur det kan se ut.

Det är inte det enda problemet man stöter på. Det är ett ännu större problem i Mac där man inte har möjlighet att få uppgraderingar av Internet explorer. Jag hoppas att den nya Safari kommer bli ännu bättre.

Dock tycker jag att om alla skulle följa W3C och finna bättre sätt än t ex layout tabeller så skulle fler bli glada eftersom många synskadade får problem pga dessa.

Fram för ett internet för alla.
I naturen finns frihetens essens

Varje gång jag känner hur livet sjuder i naturen känns det viktigare att de som kommer efter oss också får chansen att uppleva detta.

Jag tror att om vi bor och lever i staden så ser vi staden som det naturliga och fjärmar oss naturen. I varje sten bor inte en ande, men på stenen kan andarna och livet sjuda. All mossa som sakta, sakta sprider sig över stenens kalla livlösa yta. Fantastiskt livets mirakel.
Demokrati?

Bloggare se upp snart är SÄPO utanför din dörr om du kritiserar Göran Persson. Nej jag tror inte vi kommer uppleva det som Annie upplevde när de kom och knackade på dörren.
Läs om vad som hände på hennes egen blog under Livejournal och på IDGs tidning Nätverk

Frågan man ställer sig hur är det ställt med demokratin i USA?

2004-11-03

Bush vinner valet

USA och Bush kommer att få ett nytt Vietnam i Irak. Det är min profetia om Bush håller på sin utrikespolitik, vilket jag tror att han gör. Det finns en vapenlobby som stöttar Bush och de vill göra profit på det krig som åstundar i Irak.

Det hade varit mycket bättre om man istället gör upp en plan där man syftar till att finna ett självstyre. Att fler har röstat är nog ytterligare en indikation om hur rädda man är i USA för terror. Man kan ju se det positiva i det att terrorn faktiskt stärker demokratin.