2005-01-31

Nu kan man kommentera Margot Wallströms blogg

Tidigare har vi upptäckt att Margot Wallström skriver blogg. Nu kan man också kommentera och skicka trackbacks till bloggen. Det här kunde väl fler politiker i Sverige följa efter. De blir personligare och man förstår bättre vad som driver de. Det skulle vara ett sätt att få en mer transparent demokrati och politikerna få en bättre kommunikation med sina väljare.

Infowar - ett sätt att söndra och härska.

Det pågår ett informationskrig ständigt både i mainstreammedia och i bloggar. CNN skriver om valet i irak och Aljazeera har en helt annan vinkel. På Stockholm Spectators blogg Stambord har undrat varför svenska bloggare inte återger det irakiska valet. Mycket kul kommentarsrunda.

Oavsett vilken åsikt man har så tycker jag det är viktigt att vara medveten om vilken agenda de som skriver något har och vilka bakomliggande orsaker har de att skriva eller berätta. Var källkritisk och bilda din egen uppfattning. Se dig omkring för att det finns alltid olika vinklar om allting. Låt dig inte påverkas av mängden av samma information. Goebbels sa att ju fler som sprider en lögn desto sannare blir den. Var medveten om det. Det är anledningen varför vi ser så mycket propaganda överallt. Köp inte andras åsikter utan att kritiskt granska deras agenda.

Jag skrev tidigare om vikten av empati hos våra ledare så vi inte råkar ut för ytterligare folkmord. Det är också viktigt att vi som medborgare tar vårt ansvar och är kritiska till information och kunskap som sprids.

Det finns en mängd skrivet om vikten av information och äga tolkningsrätten.

KNOWLEDGE STRATEGIES: BALANCING ENDS, WAYS, AND MEANS IN THE INFORMATION AGE
Lieutenant Colonel William R. Fast
United States Army


USA är inte de enda som använder information som ett krigsverktyg och det har varit en mycket viktig del i krigsföring at sprida information och desinformation.

Vi är alla en bricka i spelet.

2005-01-29

I vattnet och skogen lurar ett monster...

monsterIbland så finns det monster där man minst anar det. Aldrig kan man vara säker för i spegelbilden kan man finna dolda monster. Sök inte mörkret utan ljuset och låt det innersta rummet bli en fyr av godhet.
Ersätt din tidsbrist med livslust.

Människan i dag klagar på att det är ont om tid. Skulle det ha funnits mer tid förut? Har dygnet krympt? Nej, tiden som vi har är densamma och har alltid varit. Då säger den sönderstressade människan: -Jamen jag hinner ju inte hämta ungarna från dagis förrän jag ska skjutsa de till hockeyträningen.

Det här handlar dels om att man inte stannar upp och andas tillräckligt ofta. Du har slutat lyssna på ditt hjärta och försöker ta in hela världen samtidigt. Sluta med det. Ta en stund om dagen där du sitter och funderar över hur ditt liv är just nu. Vad är viktigt? Vad ska du prioritera? Fråga dig själv oftare?

Cristoffer Kittel skriver
om att bloggar kräver tid och att de inte är tidsbesparande som han trodde utan tvärtom slukar tid. I själva verket är det hans inställning över livet som slukar hans tid. Det går inte att svälja hela världen på en gång. Det är som att leda en kamel genom ett nålsöga.

Efter att själv ha suttit i ett onlinespelsberoende tidigare så vet jag att vissa saker kan skapa ett behov hos en som inte fanns innan. Det gäller egentligen bara att stanna upp lyssna in i sitt hjärta och göra det som man känner är viktigt. I naturen där inga moderna stimulansier finns får du ro. Sök upp en plats med vackra träd och kanske ett vattendrag som porlar. Att sitta med ryggen mot trädet och andas är hälsobringande. Här kan du göra dina prioriteringar, inte i flygande fläng med mobilen ringande samtidigt som du ska klä på din dotter.

Gör något som är väldigt viktigt för dig själv så sparar du tid. Ta en stund där du kan omprioritera ditt liv.

2005-01-28

I Venjan faller snöflingorna sakta ner.

Rapport från ett kallt fosterland. Är nu i Venjan en liten ort i norra dalarna. Efter att ha surfat på gamla sega datorer fick jag för mig att ändra systeminställningarna på min iBook och fick så igång Internet via min iBook och det går så mycket snabbare. Jag har ju dessutom den underbara Firefox installerad. Det känns skönt att kunna surfa någorlunda snabbt igen efter att ha gått i smörkola.

Vädret och människorna är underbara här i Venjan. Det är härligt hur man hälsar på varandra och pratar i den enda butiken här i byn. Vi var på ett byamöte där man nu diskuterade installationen av 11 vindkraftverk i närheten av Venjan.

Framtidens vindar blåser i Venjan och här kommer det nu att bli liv. Vi hoppas att när vi kommer igång med turismutbildning får vi orten att växa. Vi kommer kanske vara med att starta upp en folkhögskola här i Venjan.

2005-01-27

Förintelsen och Folkmord lever idag.

I förintelsens fotspår sa man att detta aldrig mer skulle få ske. Idag pågår det forfarande på olika håll i världen. bbcbildI Rwanda 1994 mördades 800 000 utan att världen blinkade eller kom till undsättning. Folkmord verkar gå som en röd tråd genom vår moderna historia.

Igår rapporterade BBC om folkmord i Sudan. Folkmord är inget som skedde då. Det sker idag hela tiden och vi låter det fortgå.

60 år sedan lägerfångarna i Auschwitz befriades. Det var inte första gången ett folkmord genomfördes och inte sista. Man undrar i ett stilla sinne hur länge ska psykopater få chansen att sitta i ledande ställning och varför i all världen finns det människor som följer dessa galningar.

Visst ska vi minnas förföljelsen av judarna, men det vore ännu bättre om vi istället drog lärdom och slutade följa dessa kalla beräknande psykopater som så ofta hamnar i ledande ställning. Vi kanske borde införa test av våra ledare och se om de har empati eller inte. För det är här anledningen till att folkmord kan ske brist på empati hos makthavare.

Alltför ofta talas det om test av massan. Till exempel så ville Folkpartiet att man skulle språktesta blivande svenskar i den senaste valkampanjen. När ska vi empatitesta våra blivande ledare? Det borde ju vara mycket viktigare så att vi inte får en folkmordssituation igen.

Säg inte att det där händer inte i Sverige. För det har varit nära 1922 öppnade man i Sverige Rasbiologiska Institutet. Man förföljde samer och gotlänningar som om de var boskap. Det skulle mätas och vägas i vetenskapens namn.

2005-01-26

Folkbildning som Immateriellt Världsarv.

bbcbildNär det en gång begav sig då Jordbrukssamhälle skulle omvandlas till Industrisamhälle så spelade folkbildningen en väldigt viktig roll. Folkbildningens historia visar att man kan utanför ramarna för den vanliga undervisningen vara flexibel så att snabba förändringar går att förmildra bristen på kunskap och utbildning.

Folkbildningen ansöker nu om att få bli ett Världsarv.

Jag tror att man med den omdaning inför informationssamhället måste givetvis anpassa utbildning så att den ger oss möjlighet att tackla de svårigheter vi står inför. Här tror jag att Folkbildningen som visat förut vara så effektiv kan återigen spela en stor roll. Den måste givetvis anpassa sig inför den nya tekniken och de nya förutsättningarna, men faktum kvarstår att vi behöver utbilda även vuxna att klara av det nya samhället.

2005-01-25

Bloggforum

Efter en diskussion på mailinglistan som jag tyckte i och för sig kändes litet subjektiv så kom vi fram till att det nog behövdes ett bloggforum där man kan stöta och blöta idéer och tankar. Det blir ju inte lika påträngande som en mailinglista och alla kan vara med. Här kan man ju ställa frågor om man är nybörjare eller om det är någon teknisk detalj som man vill ha hjälp med.

Bloggforum är startat av Daniel och man behöver inte registrera sig. Det är bara att gå dit och starta upp en tråd om något just du vill diskutera.

Snabbt jobbat, för forumet var uppe strax efter jag kom med förslaget.

Soundseeingtour.

Adam Curry postar om Bicycle Mark´s soundseeing tour i Amsterdam. Han har spelat in ljuden och även tagit bilder på sin promenad. Man kan alltid blogga och lyssna på Podcasting samtidigt och det ger ju en inspiration. Prova det.

Venjan - en ort med framtid i sikte.

Små orter i glesbygden har svårt att konkurrera med storstäderna när det gäller jobb. Jag ska i veckan åka upp till Venjan för att hålla en datakurs. Vår skola har ett projekt Venjanglob som ska skapa arbetstillfällen i glesbygd genom att ha distansutbildningar som är oberoende av vilken ort man bor på.

Jag arbetar ju med distansundervisning. Faktum är att vi redan i dag säljer kurser från Venjan. bbcbildDu kan bland annat lära dig att knuttimmra stugor på distans för att sedan åka till Venjan och lära dig själva hantverket. Det kan vara bra att kunna hantera en motorsåg dock. Lärarna som lär ut hantverket är mästerliga med bila och såg.

Att kunna öka sitt elevunderlag och kanske läsa skolan delvis på distans skulle göra att man inte behöver lägga ner skolor i glesbygden. Om man bor i en storstad så tror jag man har svårt att förstå hur det är när service efter service försvinner allt eftersom invånarantalet sjunker.

Då har en sak i Venjan som man definitivt inte har gott om i storstan och det är frisk luft och härlig vildmark.

Ordtest inför högskoleprovet.

Vill du öva inför orddelen så är det här ordtestet ett bra sätt. Du kan hitta mer information och tips i min information om högskoleprovet. Sista anmälningsdag till provet är den 15 Februari.

BBC rapporterar att akademiskt bloggande ökar.

bbcbildBBC: Academics give lessons on blogs är ju en trevlig nyhet och det verkar som om man nu tagit till sig blogg även i akademiska kretsar. Vi har ju HUMlab blog, men jag tycker att vi borde upptäcka flera. Bloggar är ju ett utmärkt sätt att publicera och den akademiska världen borde kunna korsbefrukta bättre med bloggars hjälp.

Via: Weblogg-ed

2005-01-23

Tänk vad man kan lära sig...

Göteborgsposten har skrivit en kort artikel om vad som är viktigt vid inlärning. Läs och begrunda. Du kan säkert tycka att det är självklarheter, men också hitta ett guldkorn som inte du har tänk på...

Dessutom vill jag tipsa om hur man som lärare kan göra en redovisning inför klassen så mycket roligare.

Thomas Samuelsson skriver hur man ska ledsaga eleverna fram i projektet.

och Patric Hadenius från FoF berättar hans syn på "redovisning"(Film som kräver WMP).

2005-01-20

Är du inte nöjd med Bush tal till folket?

ZappografittiOm du tycker att han kanske skulle ha sagt si eller så istället. Här är din chans att få Bush att säga det du vill. Komponera ditt eget tal. Nu har du chansen att få Bush att säga det du alltid velat höra honom säga. "Peace on earth" kanske?


Bush speechwriter

eller

Bushspeech

Jag tror aldrig att någon president tidigare har fått stå ut med så mycket kritik, spott och spe som George W Bush. JibJab

Det kommer nog att bli jobbigare och jobbigare att vara president.

Kort kurs och Information inför Högskoleprovet.

Jag har byggt en liten kurs och satt ihop information om högskoleprovet. Sista anmälningsdag är den 15 Februari. Gå in och kika om ni kan lära er att läsa snabbare eller kanske öva litet på ordkunskap. En bra förberedelse inför provet. Sätt igång nu.

Kurs inför högskoleprovet

Ordtest är en bra övning inför orddelen på provet.

2005-01-19

Helle Klein blir President i Sverige.

newsmapbild
Ni ser att Kungen kom tvåa och jag undrar om hur han hade rankats efter Brunei-uttalandet. Det får mig att fundera över vilken inverkan media har på oss. Göran Persson verkar ligga risigt till och kan kanske tävla med Gunde Svan om det kommer till ett val.

Nollposter,kontroverser och debattinlägg

Sedan Annica Tiger förde in begreppet Nollbloggare så har jag funderat litet över vad det är som gör att olika inlägg får olika mycket kommentarer. Jag tänkte därför mynta ett nytt uttryck nollposter. Det finns definitivt poster som ingen kommenterar och det har inget att göra med vem som postar de. Dels är det länktips eller rena nyheter med korta reflektioner. Det finns säkert andra kategorier med nollposter, men det var några som jag har uppmärksammat att det nästan är aldrig någon som kommenterar.

Sedan har vi motsatsen kontroverser där man antingen har helt olika åsikter om någonting ett tydligt exempel är Topplistor där kontroverser leder till långa och många kommentarer. Kontroverser lockar till kommunikation eftersom de kräver det.

Sedan har vi debattinlägg som ofta tangerar kontroverser, men är mer inriktade på en viss samhällsdebatt. Som när Gudmunsson var tvungen att sluta blogga så var det flera som hade åsikter och debatterade det här intensivt på flertalet ställen.

Nytt test för att upptäcka ADHD.

newsmapbildNya rön om biologiskt test att upptäcka ADHD ger nya möjligheter att lyckas i skolan. 93% tillförlitlighet är mer än väl ett skäl att införa det som en standard undersökning. Att upptäcka dessa barn tidigt skulle innebära ett minskat lidande både hos barnet och föräldrar.

Det stora problemet är ju att så många med ADHD i dag går oupptäckta och antagligen tror att de är dumma i huvudet, vilket ju inte är fallet.

Överskådliga nyheter.

newsmapbildMemeorandum presenterar olika nyheter ovanför olika bloggares reaktioner på dessa. Det här vore kul att göra en sådan tjänst i den svenska bloggosfären. Kanske att man pingar in sig mot olika nyheter. Nästa steg vore väl att medierna själva presenterade bloggares reaktioner på deras nyheter(när helvetet fryser till is).

Newsmap tyckte jag var ett mycket överskådligt collage med rubriker och man länkades vidare till rubrikens nyhet. Det finns en meny där du kan välja vilka regioners nyheter som just du är intresserad av. Det här är ytterligare ett steg in i informationssamhället.

Via: Weblogg-ed

2005-01-18

USA planerar attack mot Iran.

David Hirst tror att USA kommer att attackera Iran eftersom de är ett mycket större hot mot Israel än Irak någonsin var. Så här skriver han i en artikel hos Daily Star:
However, it is hardly success in Iraq that accounts for the increasingly urgent concerns about Iran; it is more likely the specter of catastrophic failure. For if the Islamic Republic - with its intrinsic weight, fundamentalist leadership, a missile and possibly an unconventional weapons program far more serious-looking than Saddam's, hostility to Israel and sponsorship of movements like Hizbullah - was always the most dangerous of "rogue states," it is now more dangerous than it was at the outset of the Iraq adventure. It simply has to be subdued.
Dessutom så uttalade sig Bush i går att man inte utesluter en militäraktion mot iran. Även om Hirst är ute och cyklar med fakta så tror jag inte att Bush skulle väja för att med militära medel försöka "demokratisera" iran. Jag tycker mig känna igen det kristna budskapet "inga andra gudar jämte mig" i bakgrunden. Korståget har börjat om än inlindat i ett fredsbudskap?

Jag frågar mig nu litet sansat. Hur ska människorna kunna leva i fred om man inte kan acceptera varandras olikheter? Vi har olika värderingar och kultur. Varför kan man inte få tro på Allah eller Gud utan att behöva bli påtvingad andras värderingar och kultur? Är min kultur och värderingar så mycket bättre än någon annans?


Update: Seymore Hersh från New Yorker var den som jag egentligen skulle ha sökt på. Det gick ju bra med Hirst också tydligen...vilken flax...
Hersh var den som nu gick ut med att Bush planerar att attackera Iran. Det verkar han inte vara ensam om att tro. Ingen eld utan rök även om man ska lyssna på rykten med ett öra. Om det blir så att Bush kommer attackera Iran kommer det nog att bli ett nytt heligt krig.

2005-01-16

Jag surfar så här...

Eftersom en ny trend infunnit sig...
Erik, Steffanie mfl.
1 - Deep space 1
2 - Radio2(BBC)
3 - Radio3(BBC)
4 - 456 Berea Street
5 - De 5 Stora
6 - Ungdomsmottagningen svara på frågor om sex mm.
7 - 7Stones har gjort en bra Miniräknare i flash.
8 - 8Sidor - Lättlästa nyheter.
9 - Nine Planets en multimedia presentation av solsystemet.

A - Apple
B - BBC
C - Curry, Adam, Chadie
D - DN
E - Edulink mitt jobb - en lärplattform från Edusolutions(Finska)
F - Frihetens vingar så klart...
G - Google så klart.
H - Hemnet, How stuff works
I - IDG, IMDB
J - Jill/text - en av norges ledande bloggare. Jerry och Jan-Inge
K - Kolla källan!
L - Lexin - Språklexikon på 9 olika språk
M - MKFC - folkhögskolan jag arbetar på, Mozilla, Macpro, Macfeber, Mitt Aktuellt
N - New Scientist
O - Ordalag
P - Play4fun - hostar servrar där jag spelar Counterstrike.
Q - QL hos Homecomputer Museum
R - Ragazze nella cucina - Matlagningsblog
S - SL, SJ, Stationsvakt
T - Tyresöbilder, Tiger
U - Utsidan - Friluftsliv
V - Vädertjänsten OBS! funkar bara i IE.
W - Weblogg-ed, Worldwatch
X - Xdeb.org - Community om teknologi och Samhälle
Z - Skansen(Zoo)
Y - Yukio, Yahoo
Å - Ål via Alltomfisk(Matrecept också)
Ä - Är isen hal, Sanda!
Ö - Östersundsposten

2005-01-14

Stormarna kommer bli fler och våldsammare...

brutnastammarDet tål att upprepas min spådom om våldsamt väder och en ökad nederbörd. Den globala uppvärmningen leder till fler problem än vi kan ana. Tyvärr kommer man inte göra något åt problematiken förrän vi sitter med vatten upp till knäna. Nej, det kommer nog inte spela någon roll för dig eller mig, men våra barn eller barn-barn kommer att få betala den ekologiska skuld som vi fortsätter att ta ut från planet jorden.

Klimat.nu var ett lovvärt sätt att bilda, men det behövs mer än kunskap.

Greenpeace har en kampanj som pågår mot klimatförändringar.

brutnastammar
Unesco har ett årtionde framför sig med Utbildning för ett hållbart samhälle.


Fredagsfyran: Resor

Tema: Resor

1. Finns det någonstans du kan tänka dig att resa just nu?
Ett tjog minst. Dock får jag nog vänta tills min bröllopsresa i sommar som går till Malta.

2. Har de senaste händelserna påverkat hur du planerar ditt resande?
Nej, en tsunami sker inte varje år och jordbävningar släpper på spänningar i jordskorpan så att nu är det mindre risk för nya jordbävningar.

3. Vilka är dina bästa tips för semesterresor utomlands?
Cassis och Cordoba. Cassis är ett litet fiskeläge nära Marseille. Cordoba har en trevlig moské/kyrka och flamenco skola.

4. Skall man resa på egen hand eller med charter?
Det beror på vad man söker för resande. Vill man studera kulturen och människorna är det nog egentligen bättre att resa på egen hand.

Sveriges viktigaste bloggare pingar inte weblogs.se längre.

Observer utsåg Erik Stattin till Sveriges viktigaste bloggare i november. Han följer nu mitt exempel och pingar inte heller weblogs.se har jag lagt märke till. Frågan är varför andra seriösa bloggar vill beblanda sig med porr eller spambloggar som pingas till weblogs.se.
Det här var ett väntat svar att spammarna skulle börja göra egna spambloggar som de pingar till olika pingtjänster. Det är därför man måste se efter aggregatorerna.
(Jinge tycker annorlunda, vilket jag respekterar. Det är bra att vi har olika åsikter om saker.)

Här kommer några exempel...
Freebits
Prizepot
Free-marketing-ideas

och fler lär komma.

Jag framkastade en idé om att starta en förening för svenska bloggare som kunde handha en pingtjänst liknande weblogs.se. En väg in för bloggare och centralpunkt. En förening som äger tjänsten innebär ju att om en person försvinner så dör inte tjänsten.

Finns det något intresse för det?

Margot Wallström bloggar !

Margot Wallström visar vägen för en allt större skara, bloggande politiker. Det verkar som om det kommer en kommentarsfunktion, men det återstår att se. Så här står det i alla fall.
The interactive functions of this weblog are under construction and will be available soon !
Vi får väl se om det kommer fler politiker inför valet. Jag tror dock att bloggarna kommer valet 2006 att spela en viktig roll. Jag ser en stor pajkastningstävling och uthängningar som kommer att florera på olika politiska bloggar. Media kommer att känna av bloggarnas kraft då gissningsvis.

Via: W PR & Info

2005-01-12

Audioblog experiment...

Jag ska nog i alla fall publicera ett litet experiment som jag gjorde med Audacity på skoj när min internetuppkoppling inte funkade på grund av stormen.


högtalareOm tonfall, ljudbild och psykologi


Porr pingas fortfarande till Weblogs.se

Jag har försökt kontakta Erik Stattin via email. (OBS! Update: Jag lastar inte Erik för weblogs.se eller att siten inte fungerar. Det är inte hans fel, men han var den enda jag visste hade någon kontakt med siten) Jag vet att han inte är den ytterst ansvarig för sidan, men det verkar ju inte finnas någon som är ansvarig längre. Jag offentliggör därför siten som pingar porr till Weblogs.se. Den heter Superpollas. Är ni sugna på litet porr kan ni ju hitta den på weblogs.se eftersom den inte har blivit blockerad.
Den pingade senast igår kväll.
22:57 Superpollas

Jag tänker inte längre använda weblogs.se eftersom jag inte tänker stödja en site som inte håller efter att porr pingas. Jag uppmanar er att göra detsamma.

Nu när vi har bra siter som hålls efter som Nyligen.se, Intressant.se, Sweblogs och Var är du? Vi bör dödförklara weblogs.se för vem vill bli förknippad med porr. Jag önskar mig en svensk Ping-O-Matic.

2005-01-11

Frihetens vingar tillbaka.

Efter ett hälsosamt uppehåll efter stormen kommer jag tillbaka. Jag ska dock ta det litet lugnt med bloggandet och ägna mig mer åt att utveckla mina kurser. Prioritering är viktigt i livet.

2005-01-08

Katastrofväder i Södra Sverige.

Nu uppmanas alla i Södra Sverige stanna inomhus på grund av stormar. Några har dött pga av nedfallna träd i trafiken. Aftonbladet skriver om 305 000 utan ström och även DN skriver om det okynniga vädret. I England känner man också av stormarna.

Det här ingen naturkatastrof utan är skapat av våra egna förehavanden. vi kommer få uppleva ett allt mer varierande väder med mer nederbörd och stora temperaturskillnader.

Här en förenklad förklaring om Klimatförändringar, växthuseffekten och global uppvärmning.

översvämning Det här är inte en katastrof som sker på en vecka som i filmen "Day after tomorrow". Utan något som kommer att bli värre och värre om vi inte gör något åt det. Översvämmningarna kommer att bli fler. Det borde ni redan ha märkt. Stormar och orkaner kommer bli vanligare.

De största länderna utom USA har skrivit på Kyoto-avtalet, som skulle kunna ändra situationen. Bush, som själv är oljemiljardär, kommer aldrig skriva under avtalet. I fyra år kommer nu inget att hända.

Jag förutspår fler väder- och klimatkatastrofer. Håll er inomhus när det börjar blåsa storm och försök att inte åka bil i ovädret.

Mer information om klimatförändringar.

Worldwatch

FN

Unga som bloggar.

Jag misstänkte att när MSN Spaces kom att det skulle bli så att de unga skulle hitta bloggarna. Många ungdomar använder MSN Messenger för att hålla kontakten med sina kompisar online. Steget till att då ha en Blogg är inte långt. MSN Spaces är lätt att konfigurera och förstå. Enkelt att lägga upp bilder och det skapas automatiskt thumbnails. De flesta är ju dessutom redan registrerade så det är bara att sätta i gång. Bloggarna ser i mycket likadana ut och man kan inte ändra så mycket på utseendet, men det är enkelt att blogga.

Säga vad man vill om Microsoft, men när de gör något så får det ofta genomslagskraft. Det såg man när de köpte upp Hotmail och när Messengern kom.

Här är några exempel på bloggande ungdomar.
Felix

Skåp
Arman
Malin

Givetvis är det inte bara ungdomar som använder MSN Spaces.
Jenny´s Värld
Johan
Fanciful Frezia

Bloggosfären - ett levande väsen.

Per Ericsson vikarierar för PJ och sätter fokus på att bloggläsandet ökar. Han pekar också på RSS-revolutionen och att blog revolutionen inte uppskattas av mainstream media.

Annica Tiger skriver om att CS tror att bloggosfären kommer att ha ett rejält bakslag 2005. Det är nog så att många kommer att lämna sitt bloggande och många nya upptäcker det. I mitt arbete med Enblogomdan så ser jag tydligt att många skapar en blog bara för att testa, men att också en del trillar dit och blir fast i bloggträsket. Jag har tidigare uppmärksammat hur kristdemokrater har upptäckt bloggarna och jag tror fler politiker kommer att börja blogga när de ser genomslagskraften på sökmaskiner.

Bloggosfären är litet som en amöba. Den växer och ibland delar den på sig och det kommer nya sfärer inom bloggosfären. Jag ser tydligt att det som i alla grupper finns mindre undergrupper. Man pratar om "kattbloggar" och "nollbloggare". Det skapas nya definitioner allteftersom bloggandet utvecklas. Det är friska tecken på en teknik under utveckling att det myntas nya termer och definitioner. CS kommer nog hugga i sten om de tror att bloggande kommer minska. Jag tror i och för sig att de har rätt att när bloggning har blivit en del av mainstream media och den första yran har lagt sig då kommer mängden bloggar att minska, men kvalitet hos de bloggar som är kvar kommer att öka.

Det finns också en seghet i media att ta till sig bloggandet, vilket jag har svårt att förstå. Aftonbladet till exempel som har legat först när det gäller ny internetteknik verkar ha svårt att ta till sig det här sättet att kommunicera.

Adam Curry - Istället för Radio.

Zappografitti Adam Curry fick jag tips hos Steffanie, som innan hon började jobba var aktiv och podcastade mycket på sin blog. Han är innovativ och pratar alldeles för mycket. Det finns en poäng med att Audioblogga och det är att om man vill lyssna på en Audioblog är att man kan surfa eller som jag gör just nu blogga samtidigt som jag lyssnar på Adam Curry. Precis på samma sätt som man kan ta in radio och göra andra saker under tiden.

Jag kommer att använda det här på mina distanskurser och spela in mina lektioner så att man kan lyssna på de samtidigt som man gör uppgifter eller arbetar med annat under tiden. Alla är inte auditiva, men jag anser att ju fler sinnen man använder vid inlärning desto bättre.

Via: Steffanie och ITConversations

2005-01-07

I framtiden vet du om den som ringer är glad.

New Scientist berättar om en ny programvara som känner av i Voicemail eller i telefon har för känslor.
It could also be used in computer games to detect boredom levels and spice up the action accordingly. "At the moment, communicating with machines is like an autistic experience," Furner says. "In the future, machines will know more about our emotions and respond in accordance with them."
Jag kan tänka mig hur kundtjänster världen över kommer att anpassas så att de ser när folk ska skälla ut de.
Så här blir det nog:

- "Ett ögonblick jag ska bara koppla dig", operatören ha sett den röda lampan blinka. Allt som hörs är mjuk hissmusik och sedan klick för att övergå i en lång bedövande signal. Du har blivit bortkopplad för sjätte gången.

Six apart gör en guide för att slå ned spam.

Den som har problem med spam på kommentarsfunktionen bör nog sätta sig ner och läsa Six Aparts guide hur man slåss mot spam. Den är riktad mot de som använder Movable Type, men en del är generella strategier. Jag vet att Wordpress inte har samma uppbackning när det gäller den här problematiken, men det lär nog komma bra applikationer som löser det här. Det råd jag annars ger är att använda er av Haloscan. Har inte haft ett enda spam än så länge och har användt Haloscan i 2 månader. Det fungerar mot Wordpress också. Det finns en anledning till att man inte spammar Haloscan och det är eftersom kommentarerna aldrig dyker upp i sökmotorerna.

Via: Eminente Roger på 456 Berea Street.

Metro skriver också om Grafitti och konst.

I Metro idag finner man på sidan 16 en artikel om Zappo, en klotterlegend.
Pensionerad graffitimålare ställer ut.

Han är en av Stockholms första graffitimålare. Nu ställer Pierre ”Zappo” Tsappos ut skisser, illustrationer och tavlor på Seriegalleriet på Söder.

–Måleriet är svårt här, jag hade en utställning på Lava men då gjorde de husrannsakan hos galleristen. Och det har varit nolltolerans i många år. Jag är den jag är, en pensionerad graffitilegend. Vi var en handfull målare som drog i gång det och de vill komma åt mig trots att jag inte klottrar längre.
Jag skrev och funderade kring konst och kriminalitet tidigare.Zappografitti

Dan Wolgers blev polisanmäld, men knappast förföljer polisen hans förehavande idag. Jag vill inte legalisera klottret för det hör inte hemma på väggar olovligen lika litet som det är konst att stjäla bänkar i konsthallar. Dock tycker jag man bör föra en diskussion och inte jaga alla som är kreativa.

Fredags fyran om Vardagen.

Dagens Fredagsfyra handlar om vardagen och hur vi tacklar den.

1. Hur är ditt förhållande till vardagen? En gammal vän eller en fiende?
Jag har min livsfilosofi klar för mig, men reviderar den då och då. Taoismen spelar en viktig roll för mig hur jag möter ögonblicket. Jag har bloggat om det tidigare.

2. Finns det någon tjusning med vardagen?
I varje ögonblick finns enorma möjligheter. Det gäller bara ha ett öppet sinne och möta vardagen istället för att förbanna den.

3. Har du något tips för hur man förgyller vardagen?
Stanna till och andas. Lukta, se och lyssna på omgivningen. Det finns massor som man lätt springer förbi. Massor att upptäcka. Var nyfiken!

4. Måste man sträva efter någonting mer än vad vardagen har att erbjuda?
Det svåra är nog att vara uppmärksam på ögonblicket. Det är lätt att förlora uppmärksamheten och stressa förbi. Jag försöker sträva efter att uppleva vardagen det kan vara svårare än att försöka ställa till fest. En tröst är att efter ett tag så blir vardagen en fest.

2005-01-06

Vad är egenligen SPAM?

Satt ett tag och funderade vad SPAM egentligen är. Här i Sverige finns ju inte SPAM att köpa i de vanliga affärerna. SPAM Jag gjorde litet eftersökningar för att komma fram till att SPAM egentligen innehåller mest fläsk och tillsatta kemikalier, som så mycket annat livsmedel. Det verkar som det SPAM som vi associerar till idag i den elektroniska världen har sitt ursprung i en Monty Python Sketch där en grupp med vikingar börjar sjunga :
"Spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, lovely spam! Wonderful spam!"

Det har alltså bara en indirekt koppling till produkten spam. Kontentan är att spam är något som repeteras i det oändliga tills det blir outhärdligt. Det är det som är den egentliga meningen med spam. Själv trodde jag att man refererade till produkten som ju kanske kan vara urvattnad och smaklös.

2005-01-05

Will Eisner´s Spirit kommer att överleva.

Via Organiserat kaos fick jag veta att Will Eisner har gått bort. Han skapade en klassisk serie "Spirit". SpiritSpirit var en antihjälte som kämpade i motvind, men alltid på något sätt tog sig ur klistret. I Spirit finns en anda av fatalism, men att man på något sätt ändå går vidare i livet vad som än händer. Den vädjar till mitt taoistiska tänk och att Eisner nu bara finns med oss genom hans verk känns litet sorgligt. Har du missat serien Spirit så besök närmaste seriebutik och försök få tag i ett exemplar. Den är mycket läsvärd. Jag minns ännu ett sönderbläddrat exemplar av ett Spirit album som jag läste om och om igen.

Svenskar kan cracka utan att få straff.

DN skriver kort om hur en svensk frias i Sundsvalls tingsrätt. Studenten ingick i en internationell crackingliga. Amerikansk polis lurade de i en fälla. I svensk domstol kan man inte fälla svensken eftersom det är brottsligt i svensk lag först när programmen når allmänheten.

Internet har öppnat nya möjligheter med globala nätverk i både positiv och negativ bemärkelse. Nätverkssamhället kommer att kräva andra lagar. Jag undrar i mitt stilla sinne varför man inte skapar Internationella lagar som gäller för dessa kriminella nätverk oavsett var de befinner sig. Idag kringgår man mycket genom att hitta luckor i respektive länders lagar.

PUL var när den kom redan utdaterad och omkringsprungen av tekniken. Dock var den i alla fall ett steg framåt från Datalagen som var ett skämt när Internet utvecklades som mest.

Jag funderar om man inte i vissa fall skulle kunna döma prejudicerande och snabbt skapa lagar mot kriminell använding av ny teknik på samma sätt som man gör med nya droger. Jag tror att det skulle kunna ha en presumtiv effekt.

Kan inte annat än älska BBC.

Tyvärr har jag inte BBC som TV-kanal hemma. Förhoppningsvis kanske man får det när vi blir tvingade in i digitalTVs värld. Det finns en sak som genomsyrar BBC och det är kvalitet. Jag minns i ungdomen hur man njöt av deras naturdokumentärer som var underbara små fotografiska under.

Jag får fortfarande nöja mig idag med det som SVT köper hem och visar. Med Internet har jag dock möjligheten att läsa på deras underbara site. Missa inte den. Det finns så otroligt mycket man kan finna här. Inför det nya året skriver de om vad du kan tänka på när du nu vill göra en nystart i livet.

Om du vill läsa om ny teknologi rekommenderar jag varmt BBC News/Technology. Här har jag funnit en hel del.

Deras sidor om Science and Nature har allt man kan önska. Som lärare har man stor hjälp av BBC Learning. Vet du hur en Näringskedja kan se ut? Evolutionsspelet har jag tipsat om förut.

BBC har säkert något för dig. Gå dit och upptäck du med.

2005-01-04

BBC följer bloggning

Det verkar som om BBC har uppfattat hur bloggningen har tagit ett markant steg framåt och är ytterligare ett media. De skriver om hur bloggningen har exploderat i USA och om hur bloggning kan ge konsekvenser i arbetslivet.
In November, a US airline attendant calling herself Queen of the Sky was fired over "inappropriate images" on her anonymous blog.

She is currently filing a discrimination complaint with the US Equal Employment Opportunity Commission.
Det är troligt att fler kommer att råka ut för liknande saker. Då kommer antagligen vi att återigen ifrågasätta åsiktsfriheten. Det har ju även i Sverige med fallet Gudmunsson.

Idag audioblogga !

I skenet av Chris Pirillos vågade sång så tänkte jag göra en audioblog idag.

högtalare Om katastrofen och media


högtalare Inför 2005, utredningar och om att audioblogga


För er som är hågade att prova audiobloggning rekommenderar jag Audacity som är ett open source program som kostar gratis. Hos Multimediabyrån hittar du en kurs till bland annat Audacity.

2005-01-03

Synd och Dygd.

Avund - Godhet
Frosseri - Avhållsamhet
Girighet - Generositet
Lust - Kyskhet
Lättja - Flit
Ilska - Tålamod
Högmod - Ödmjukhet

Sedan har vi de Himmelska dygderna.
Tro, hopp, barmhärtighet, viljestyrka, rättvisa, måttlighet, aktsamhet

Det känns litet krångligt att man bygger etik på så många olika plan istället för att försöka stödja etiskt den goda grundvalen i humanismen. Den finner man i nya testamentet i form av Matteus uttalande:

Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det gören I ock dem. Ty detta är lagen och profeterna. (Matt. 7:12)

"Den gyllene regeln" finner man inom många religioner. Så enkel, men så svår den verkar att följa.

Det är inte för inte som man inom kristendomen varnas för syndernas drivkraft. Även som taoist ser jag det intressant att filosofera runt dessa krafter inom oss, som kan få oss att faktiskt göra andra människor ont eller gott. Vad får oss att välja i de situationer vi befinner oss i? Varför väljer man olika beroende på situation? Det motsatta i våra drifter bottnar nog i vår självbevarelsedrift. Härur följer den komplexitet av etik och moral som vi idag verkar driva allt längre ifrån.

Jag frågar då när vi idag inte lika klart och tydligt styrs av etik och moral. På vilka grunder gör vi våra val i olika livssituationer? Vad styr oss att agera för andra eller inte agera? "Att vara eller inte vara" ser idag ut mer som "Att handla eller inte handla". Grunden i det existensiella har förändrats.

Varför bloggar man om jobbet?

BBC har intervjuat en amulansförare och en polis som skriver bloggar om sina jobb. Jag kan inte säga att man i Sverige bloggar om sina jobb vanligtvis även om jag själv har en elearningblogg så är de dominerade bloggarna av mer privat eller politisk karaktär.

Det skulle vara spännande och läsa en blogg av en svensk polis eller brandman. I framtiden kanske vi har mer insikt i hur olika yrken har det.

De lämnar litet tips om man ska ge sig in i Jobbloggarträsket:

  • Var anonym så att du kan vara ärligare och beskriva hur det verkligen är.

  • Var sanningsenlig. Om du inte kan försvara det du tror på så skriv inte om det.

  • Publicera inte någonting som du inte skulle framföra framför dina kollegor eller en stor publik.

  • Skriv bara om du tycker det är roligt. Det ska inte vara en plikt att skriva.


2005-01-02

Katastrofen förutspådd av Nostradamus.

Som jag förutspått så kommer diverse folk att lusläsa Nostradamus och se om de kan hitta någonting som verkar vara en korrekt profetia.

- Newindpress
- Times of India
- NOSTRADAMUS AND THE NEW PROPHECY ALMANACS

Jag är skeptisk till den här typen av rörelser och förutsägelser. Vi har ju haft grupper som har stått och inväntat apokalypsen tidigare och det är ofta tragiskt att se hur apatiska de blir när de ser att deras tro slås i spillror.

I fallet Nostradamus så finns det en väg ut enligt de som förstår sig på och det är att vi tar ödet i våra händer och slutar med vår egoistiska livsstil. Det är alltid bra att ha en väg ut så att man i alla fall kan säga sedan när apokalypsen inte inträffar som förutsägelsen kan man påsta att man har förstått och tagit ödet i sina egna händer.

Att man kan läsa in vad som helst i Nostradamus svammel är inte svårt att förstå om man tar och försöker läsa en litet bit.

Mac och framtiden.

Jag arbetar med en fot i Macvärlden och den andra i PC-världen. Två favoritbloggar om Macnyheter är Macfeber och Macpro(som kommer tillbaka). Macfeber tipsar om olika rykten och en del av de verkar riktigt intressanta. En ny Safari är efterlängtad även om Firefox fungerar i de flesta fall så känns Safarin på Mac mer i harmoni med OS X. En uppdatering av Apple works verkar också vara i faggorna iWorks ska ersätta. Det verkar bli ett officepaket med fristående program som hänger samman precis som iLife är för media.

Kriminalitet, kreativitet och konst.

Om vi inte ger våra ungdomar kultur skapar de en egen kultur och det är så nya kreativa tankar föds.Blomma spirar Det kan kriminaliseras av samhället, men ibland så spirar revolten över lag och ordning och kreativiteten föder en konstart som inte accepteras av samhället. Tyvärr föder kreativiteten här en kriminalitet. Ungdomar snattar och stjäl färgburkar för att sätta sitt bomärke och märkas. Egentligen är runstenarna också kriminella.

Det här är också ett sätt att tala med sin omgivning på samma sätt som att skriva en blogg. Det finns en ram inom vilken man rör sig även om den är illegal så har graffitikonstnärernaBlomma spirar sin kod. Genom att bryta mot de regler som etablissemanget ställer upp för vad som är konst borde man rent kreativt befinna sig på konstens område och inte vara kriminell. Dan Wolgers utmanade etablissemanget genom att stjäla liljevalchs bänkar och sälja de som ett konstnärligt uttryck. Vad är egentligen skillnaden mellan Dan Wolgers och graffiti konstnärerna. Egentligen bara att han är en erkänd konstnär.

Konsten är alltså endast en kulturyttring endast om den är erkänd av kulturetablissemanget. Blomma spirarKan man vända på argumentationen kan kriminalitet vara konst? Nej, en handling är nog definierad utifrån de intentioner handlingen har. Jag tror inte en tjuv i sin intention har några konstnärliga ambitioner.

Så vi blir bedömda utifrån våra handligars intention. Så länge vi har en intention att vara med i samhällets kultur kan vi räknas in däribland, men väljer vi att ställa oss utanför ramarna så kommer vi anses kriminella. Om vi dock redan är erkända inom samhällets ramar kan vi gå precis utanför ramarna och fortfarande inte anses som kriminella.
Blomma spirar

Det är alltså i det kulturella sammanhanget vi måste agera som konstnärer och låta vår kreativitet få utlopp. Konst och kriminalitet är en fråga om intention och kulturell status. Frågan är om inte kriminalisering av graffiti kan ses som ett hot mot åsiktsfriheten. De har ju intentioner att uttrycka sina åsikter med sina alster. De är meddelande om nutiden till framtiden.

2005-01-01

Min uppmaning går stick i stäv.

Emanuel Sidea uppmanar folk att säga upp sig. Jag vill uppmana alla att som Emanuel säger fånga dagen, men säg inte upp er. Det ligger i min taoistiska livsfilosofi att man ska leva nu dock så ska man inte glömma bort att rida oxen dvs följa livets ström. Det är viktigt att stanna upp och fundera kring sin livssituation samtidigt får man inte glömma att njuta av livet. Andas och smaka på luften.

Se på världen med nya ögon i varje stund. Se på ditt arbete att varje dag är ny. Varje uppgift med nya ögon. Ge livet chansen att vara underbart. För i varje ögonblick ryms evigheten. Tid är det enda vi med säkerhet kan säga att vi har. Utnyttja den på bästa sätt. Lev och njut.

Svenska Dagbladet ger en högervriden bloggosfär.

Nu visar det sig att Svenska Dagbladets initiativ med blogg ger oss alltfler bloggare på högerflanken. Nu är det kristdemokrater som har funnit detta utmärkta verktyg. Ingvar Svensson, Dan Kihlström, Torsten Lindström, Per Landgren och sedan en mer anonym blogg Syskonskap är alla nya kristdemokratiska bloggar som nu sprider sina politiska budskap via Blogger.

Jag är för en ökad kommunikation till våra riksdagsmän så jag ser positivt på det här, men jag vill nog poängtera att nu måste nog de med andra politiska värderingar komma in i matchen. De har ju inte ens fattat att det är på Internet som framtidens politik kommer att föras.

Jag ser framför mig inom en snar framtid att nätverk kommer att spela en viktigare roll än dagens politiska partier. Robin Sloan har gjort en trolig framtidsvision i Flash. Här ser man hur marknadskrafter skapar nätverk och blir maktfaktorer att räkna med. Microsoft är ju redan en stor kraft i hur vi bygger vårt samhälle.