2005-04-30

Kritiskt tänkande och respekt på Internet.

Jag vill klargöra för alla att jag inte är ett objektivt forum som försöker förleda någon att tro/tycka samma sak som jag. Det jag skriver är mina tankar och funderingar som jag står för. Jag förordar kritisk granskning av allt ni läser på Internet inklusive min blogg.

Jag tycker det är viktigt att förtydliga detta eftersom vissa tycks tro att jag är ute efter att förleda enligt Lemon. Jag tycker det är synd när man inte respekterar varandra oavsett vilka åsikter man för fram. Jag tycker att man ska använda den gamla gyllene regeln här. Behandla andra som du vill bli behandlad själv.

Jag har svårt att finna grund i Lemons resonemang annat än att det handlar mer om att skapa kontrovers än att föra en saklig diskussion som skulle kunna leda till att man får en förbättrad livsfilosofi.

Den som vill kan ju själv försöka skapa sig en egen bild av Lemons argumentering i kommentarerna till mina inlägg Fanta orange mangobeat, en somrig läskande paraplydrink och Frihet - möjligheter utan begränsning.

Fanta orange mangobeat, en somrig läskande paraplydrink.

Provade en ny läsk i går Fanta orange mangobeat. Jag kan mycket väl tänka mig liggandes i en solstol läsandes en god bok samtidigt slurpandes på en iskall Fanta orange mangobeat med iskuber och paraply. Jag kan varmt rekommendera den här läsken som sommarens hit. Den kan nog tyckas vara i sötaste laget så det här är nog något för oss som gillar det sötsliskiga som samtidigt är läskande.

Ursäkta mig nu ska jag nog ringa upp Coca cola company och be om reklampengar.

vattenbak

2005-04-28

Visste ni om att man kan använda iFrame i Blogger?

Nu är Stationsvakt och besöker Frihetens Vingar. Kul att du kunde komma Johnny


Update: Statistiken blev konstig jag tar bort Stationsvakt från iframen...

2005-04-27

Frihet - möjligheter utan begränsning

För mig står frihet som ord för alla möjligheter utan begränsing. Det är vår kreativa sida som väller fram för att sträva mot nya djärva mål. Det innebär att vi kan skapa vår framtid genom att ta initiativ och skapa istället för att destruktivt backa och säga nej.

Den mörkaste och märkligaste bok jag läst skrevs av Samuel Beckett "Kniv av nej". Jag har sedan länge vant mig vid det absurda hoppet man måste ta i livet.

Livet har så mycket att erbjuda för den som verkligen ser sin omgivning som ny och full av möjligheter. Det är upp till dig att ta klivet och uppleva det igen. Om du vill kan du också tänka dig in i en ständig upprepning. För det är i din inställning som frihet föds.

Ta chansen och njut av livet. Andas tillsammans med universum.

Hur lever man i skuggan av Tjernobyl?

I klimatförändringarnas skugga så ser jag hur människor vänder sig mot kärnkraften som den energikälla som varande den milövänligaste. Problemen är att kärnkraften ger långsiktiga problem med kärnavfall som ska upparbetas och lagras.

Idag har säkerheten tredubblas, men säker det kan man aldrig vara. 1986 fick vi uppleva en tid av osäkerhet och otrygghet när det uppstod en härdsmälta i Tjernobyl. Vi i Sverige kom lindrigt undan. BBC skriver om hur man har det i Vitryssland i skuggan av Tjernobyls efterverkningar. Det kommer att ta generationer innan den strålning som då slapp ut ur härdsmältan kommer försvinna helt.
Baby Christina was born with a serious heart defect her family blame on the after-effects of Chernobyl. It cannot be proven - but the radioactive fallout reached this area too.

Her grandmother's neck is badly disfigured by a tumour on her thyroid; her two teenage aunts have the same condition; two other close relatives have cancer.
Vi behöver söka nya alternativa vägar för att lösa energiproblematiken. Fusion är nog det bästa alternativet även om det ligger långt fram i tiden att lösa temeraturproblematiken. Vind- och solkraft har sina avigsidor, men i längden vinner dem. Bioenergi skulle kunna effektiviseras och vi skulle kunna hålla koldioxidbalansen.

2005-04-26

Control och Firefox

Alltsedan jag började använda Firefox som webbläsare så tycker jag att surfande har blivit så mycket enklare. Funktionerna som den har är utmärkta och jag tänkte tipsa om två stycken.

Många använder sig av mittenknappen på sin mus om de har en för att ta fram en länk i en ny tab. Jag använder Ctrl-knappen. Det för med sig att jag också får tillgång till en annan funktion. Ctrl + rulla hjulet gör nämligen att jag kan minska och öka teckenstorleken, vilket gör att om jag vill ha större översikt över länkarna på Nyligen till exemepel lätt kan minska teckenstorleken. Ser man litet dåligt så kan man ju förstora texten och läsa den tydligare.

På Nyligen kan jag då först minska tecken storleken och sedan klickar jag helvilt på alla mina favoritbloggar som jag då får upp i en massa nya tabbar. Jag utnyttjar då mitt bredband effektivare.

Den vitala andningen

Vi gör det hela tiden och glömmer bort hur viktigt det är. Det som är allra viktigast ägnar vi minst tanke åt. Det här är något som jag då och då ägnar mig en stund åt. Att bara andas och känna hur jag är i mig själv.

Det är inte konstigt att vi är stressade när vi springer förbi med andan i halsen. Det är av vikt att vi stannar till och faktiskt tänker vattenbaköver hur vi andas. Det vanligaste "felet" är att vi andas för högt uppe så att vi bara utnyttjar en tredjedel av lungan. Vi ska träna oss på att få ner vår andning så att vi utnyttjar mer av vår lunga. Det gör också att det vi inte hyperventilerar så lätt.

Jaha, hur ska vi lära oss det här då. Stäng munnen. Vi håller en hand på magen och andas in genom näsan för då kommer luften automatisk längre ner. Handen ska vi hålla där bara för att känna hur långt luften kommer ned. Öppna munnen och låt luften sakta strömma ut. Stäng munnen igen. Ta ett nytt andetag in genom näsan och andas ut. Andas så här 1/3 av andningen ska vara inandning och 2/3 utandning. Försök få andningen att syresätta hela kroppen.

Ett bra sätt att träna det här sättet att andas är att göra det gåendes på väg till bussen. Försök att bara vara. Bli ett med andningen. Gör det inte till något konstigt. Andas bara.

2005-04-25

Provar Flickr och bloggning


berg1
Originally uploaded by paradox66.
Det har kanske en del fördelar om man enkelt ska ha in bilder i Blogger. Det kan vara guld värt. Trevligt att det alltid finns något nytt att lära sig och prova på. Jag älskar att lära mig. En av anledningarna till att jag blev lärare.
Man kan alltså blogga sina bilder direkt in i blogger via Flickr och det är ju en mycket trevlig funktion eftersom Blogger saknar möjlighet att enkelt lägga in bilder.

Flickr - Okej då. Det är väl bra.

Testade mitt Flickr Konto litet mer för att se vad alla pratar om som jag inte riktigt hade fattat. Jag tyckte inte att Flickr var något speciellt. Det har dock en del funktioner som är intressanta och väl värda att kika på.

Jag får utforska Flickr litet mer. Det är ju så att utvecklingen går så fort så att man omöjligt ha koll på allt ting. Det är bra att prioritera så att man inte sveps bort med all information som sköljer över oss.

Flickr funktioner jag fastnade för var Bildvisningen och att man kunde lägga till områden med anteckningar.

Castblaster för XP i Beta

Adam Curry pratar i dagens DSC om utvecklingen av Castblaster och de håller på att utveckla den för Windows XP. Det verkar som i ett första Betasteg kommer de att välja betatestare beroende på vilket typ av ljudkort man har. Om tre till fyra veckor kommer den gå in i öppen beta.

Castblaster är en programvara som kommer att kalibrera sig så att ljudnivåer ställs in automatiskt. Allt för att underlätta podcasting. Kanske är Castblaster den programvara som kan göra podcasting mindre tekniskt och fler kanske vågar sig på podcasting. Ju enklare desto bättre.

Castblaster Screenshot

Castblaster skulle också lösa problemet med att få bra ljudkvalitet när man spelar in Skype.

2005-04-24

Weblogs.se på väg tillbaka?

Det verkar som platsen weblogs.se verkar vara på gång igen. Det var någon som tog över namnet när det las ner. Sidan fungerar inte, men att man kan surfa in på den betyder nog att något är i görningen. Det ska bli spännande och se vad som kommer dyka upp på den här siten.

Weblogs.se fick ett skamfilat rykte på slutet. Det berodde bland annat på mig eftersom jag var en av de som visade vad som dök upp på weblogs.se med jämna mellanrum. Vi får hoppas att den här gången kommer siten att ses över på ett mer aktivt sätt.

Om det kommer en ny pingsite här kommer jag vara den första att välkomna den och önska den lycka till i framtiden.

Kampanj om företag och organisationers mail går bra

mailkampjlogga Kampanjen om företags och organisationers dåliga mailpolicy går in på sin andra vecka. Om man söker på mail och företag så finner man länken till Intressant på tredje plats. Om vi fortsätter kampanjen så kanske vi kan få media att uppmärksamma kampanjen och på så vis nå ännu fler.

Det här är ett gott ändamål och skulle också visa att man kan påverka genom att blogga. Häng på du med. Sätt upp loggan och listan på de andra deltagarna i kampanjen du med. Låt oss tillsammans visa att blogg kan vara ett vertyg för ökad demokrati.

Andra som stödjer och skriver för kampanjen:
Mitt Aktuellt
Annica Tiger
Günters snabbnoterade
Plusminusnoll
Livet på en pinne
Stationsvakt
Min plats bland orden
Frihetens vingar
Barseblog
Researcher
Hakke snackar
Hovbergs blog
Mattias Wirf
Bitis bilderbok
Lars Olofssons teknikblogg
Artikelverkstan
Från mitt hörn

Anne´s Food - svensk blogg om mat på engelska

Tomater (c) Freefoto.comAnne´s Food är ytterligare en i raden av lysande svenska bloggar om mat. Anne skriver så att det vattnas i munnen och serverar rätterna med smaskiga bilder. Här kan man få tips om Rostad Sparris eller hennes egna Rubinröd risotto. Det märks att Anne älskar matlagning och att hon dessutom hanterar engelskan med lätthet gör att man återkommer gång på gång. Snälla Anne pinga till Nyligen, Var är du? eller Intressant. För din blogg är verkligen Intressant. Fler måste få chansen att upptäcka din matpassion och kanske kan du smitta de med matlagningslust.

Bloggverktyg: Blogger

Queens Universitet i Belfast satsar på Internet för blinda

Forskare kommer att studera flera olika aspekter av hur man ska öka tillgängligheten för blinda. EU satsar 3.8 miljoner Euro i projektet som kommer pågå i tre år.
"Through the web information can be accessed remotely; people can interact with friends and family; services such as online shopping, paying bills and distant learning can be provided to the public.

"However, people with blindness or other form of disability are not able to take full advantage due to the inaccessibility in the technology itself."
Det här höjer förhoppningar om att allt fler kommer få tillgång till Internet och bättre kommunikation.

Via: BBC Technology

2005-04-23

Herr Skolminister kan inte stava.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är Ibrahim Baylan som i inledningstalet till Matematikbienetten stavar fel i rubriken. I och för sig är det inte ett lätt ord, men borde man inte använda sig av sakkunniga som korrekturläser. Synd på ett så annars välskrivet och genomtänkt tal.

Är det här ett symptom på att man inte ordentligt tar reda på tillräckligt mycket om de evenemang som man bevistar utan försöker bevista och synas så mycket som möjligt? Är det för mycket begärt att man åtminstone stavar rätt till evenemanget man bevistar?

Jag tror att politiker får tänka igenom hur och på vilket sätt man deltar i olika evenemang. Det är ju viktigt att de är engagerade i det de deltar och inte bara vill göra sig synliga. Då skulle de ju lika gärna kunna ställa dit en pappfigur.

2005-04-22

Bland propagandister och politiska vildar

Ibland när man läser bloggar som är politisk inriktade så får man en lätt surrealistisk bild att gå i ett underland. Man ska äta en svamp och bli stor som ett hus eller ta ett piller för att snabbt som ögat bli liten som en mus. Det är farligt att inte vara politisk korrekt för då kommer bloggpolisen och talar om var man får gå och inte gå.

Nu tycker du allt fel, lille vän. Läs på sidan tre om vad som står om israels barn. Du måste ha läst ALLT om det här för att ha en åsikt. Hallå där, nu sa du någonting elakt om palestina det kan du väl inte göra utan att ha fullständig koll på Koranen. Det där var förresten väldigt fördomsfullt att nämna israelerna före palestinerna.

I villervallan så blandar sig propagandister som har en sak i åtanke att få fler att tycka som de. Ofta blandar de fakta med vinklade artiklar så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Det är ofta bra att se vad olika parter säger om samma sak för att få en något så när objektiv bild.

Sedan gallopperar de politiska vildarna fram med snabba argument och gärna vagt uttryckta angrepp som snarare riktar sig mot den andres argument än att komma med egna konstruktiva lösningar. Här handlar det bara om att smutskasta den andres argument och åsikter än att föra en dialog som skulle leda framåt.

Det känns som det är en produkt av det snuttifierade samhället vi lever i där det handlar mer om att se till symptomen och lösa de med en huvudvärkstablett snarare än att se till varför man har ont i huvudet. Det är allt för sällan jag ser konstruktiva förslag till lösningar av de problem som diskuteras.

Jag uppmanar därför att försöka hitta sådana. Jag bjuder på öl vid nästa bloggöl/lunch/middag till den som hittar flest sådana här konstruktiva inlägg. Det går också bra att skriva flest sådana här inlägg själv och utropa sig själv till segrare för man har upptäckt sig själv och att man skrivit flest konstruktiva politiska inlägg.

Till Venjan återvänder jag igen och igen

kommunhusAnlände i går kväll till Venjan och dess trevliga befolkning. Jag vet dessutom att jag ska åter hit i nästa vecka för att träffa lärarna och undervisa i IKT. Det kommer att ta litet energi med dessa långa resor, men vill man så går det. Det som gör så att jag känner mig välkommen just nu är trumpetande tranor och gäss som dansande landar på sjön utanför. Det fanns också ett mytiskt rop från vildmarken från vadarfåglars näbbar. Att få arbeta med granne till naturen är ett privilegium.

Nej, nu måste jag sätta fart och se till att allt kommer på plats. Det gäller ju att allt är med och att få allt att fungera.

2005-04-21

Finland slår oss på fingrarna med virtuell skola.

I Finland har man en klar och tydlig kunskapsstrategi för att komma över tröskeln in till informationssamhället. Vi svammlar oklara mål och utreder i det oändliga hur vi ska göra med IKT i utbildningen. Det här måste vi komma till rätta med och försöka följa i Finlands spår.

Vi har en del att lära från våra grannländer när det gäller utbildning och jag tror att vi måste svälja förtreten för att röra oss in i en skola för framtiden.

Hela utbildningsväsendet behöver göras om det talar alla undersökningar om för oss. Både högskolor och Universitet klarar inte av kraven, vilket jag tror grundar sig mycket på grundskola och gymnasium.

När ska vi få en ny Kunskapsstrategi för informationssamhället i Sverige?

Det här är väl rätt talande...
Googlesökning

Företag och Organisationer ignorerar mail

mailkampjloggaVi startar en kampanj mot att företag och organisationer ignorerar mail. Häng med du med. Jag har knopat ihop en logga för kampanjen och hoppas att fler kommer hänga med. Det är bara att plocka ner logotypen och använda den på din hemsida eller blogg.

Det finns en svårighet i att hantera mailskörden, som ökar för varje dag. Det är INTE försvarbart att man från företag och organisationer ignorerar mail. Har man som företag eller organisation på sin hemsida använt sig av mail som kommunikationsmöjlighet så ska man anser jag se till att det finns någon ansvarig som svarar på dessa. Annars tycker jag inte att man ska sätta ut mailmöjligheten.

Det kan ju räcka med att man får ett kvitto på att mailet har kommit fram. Då menar jag inte ett automatiskt svar. Utan ett par meningar som talar om att det är någon som har tittat på mailet. Svårare än så behöver det inte vara.

Jag kan själv berätta att jag skickade ett mail till Thomas Östros och Utbildningsdepartementet efter en månad kom ett svar från en sekreterare att han inte hade tid att titta på min mail. Jag blev väldigt förvånad över att det ska behöva ta så länge för att att få ett sådant svar. Det borde man ju kunnat svara efter en vecka.

Lägg in listan på din blogg du med. Det gör att kampanjen får större kraft i Google.

Andra som stödjer och skriver för kampanjen:
Mitt Aktuellt
Annica Tiger
Günters snabbnoterade
Plusminusnoll
Livet på en pinne
Stationsvakt
Min plats bland orden
Frihetens vingar
Barseblog
Researcher
Hakke snackar
Hovbergs blog
Mattias Wirf
Bitis bilderbok
Lars Olofssons teknikblogg
Artikelverkstan
Från mitt hörn

2005-04-20

Venjan och en mässa i Älvdalen.

venjans kyrkaHastigt och lustigt blev jag tillkallad att bevista en mässa i Älvdalen. Venjanglob projektet ska avhandlas och spridas så att fler får kännedom om vad som händer i Mora kommun. Jag tror att fler är intresserad av en möjlighet att rädda glesbygdsskolorna. Vi ska också berätta om Folkbildningen som Världsarv.

Det här hade jag inte rikigt räknat med och det innebär en del omprioriteringar. Det ska bli spännande om man träffar på några som pratar riktigt älvdalmål. Dessutom är det alltid kul att träffa människor från annan ort och kultur. Ibland känns det i tarmen att man saknar mentaliteten och slippa de stressade människorna som springer som zombies i tunnelbanan.

Bitlab Malmö - Videokonst flyttar in på bloggen

Skapande verksamhet och uttrycka sig är det som jag själv försöker förmedla att bloggning handlar om. Hur man gör det är så olika beroende på hur man vill göra det och vilken fantasi man har. På Bitlab Malmö kan man få se en blick in i framtiden redan idag. Du kan också kika in på Bitlab Techtalk och se hur de har skapat sina inlägg och vad de har använt för mjuk- och hårdvara. Det här känns fantasirikt och annorlunda. Om du vågar gå in så öppnas det en ny värld. Kanske du utbildar dig och blir videokonstnär.

Bloggverktyg: Blogger tillsammans med en mängd tjänster och programvara.

2005-04-19

Bloggexplosion och Mark´s PPT

I helgen så var det DN som fokuserade på Bloggar och deras kraft. Innnan dess så vara Sara och Annica i focus hos ICA kuriren. Media har helt plötsligt vänt och springer i takt som Jonas skrev om. Han var också med på ett hön i ICA-kurirens artikel om Sara.

En del i detta även om det inte är hela sanningen så har säkert Mark Comerfords föreläsning om bloggar på Gräv 05 i Helsingborg.

Han har även lagt ut Presentation och Ljud på sin blogg för den som är intresserad. Kan rekommendera att lyssna och titta på powerpointpresentationen.

Följden av detta kan vi se nu på Nyligen.se där det formeligen regnar nya bloggar. Vi får hoppas att många av de hänger i och ser möjligherna.

Det verkar som podcasting revolutionen dröjer, men den som väntar på något gott.

Skype och podcasting

Jag och Steffanie har gjort en liten testpodcast med Skype. Ljudet är litet eko eftersom jag inte riktigt fått pejl på hur jag ska ställa in allting. Det här visar i alla fall på möjligheterna.

Podcast med Steffanie Mûller

Jag kommer att använda Skype i mina podcasts. Då kan man intervjua folk som bor på annan ort. Jag stötte på en del problem för jag upptäckte att det inte var så lätt som jag trodde. Problem är dock till för att lösas så jag googlade litet och stötte på den här beskrivningen hur man kan göra.

 • Skype inställningar, Ljudenheter ta bort inställningen Aktivera automatisk inställning av ljudet.

 • Öppna Ljudinställningar i Windows XP. Se till att Mikrofoninställningarna också finns med. Ta bort Mute på den.

 • Ställ Wave out och Mikrofonen på lagom ljudnivå. Prova litet.

 • Sätt Audacity på 22kHz, 16 bit mono

 • Ställ mp3 exportering på 64k eller 32k

 • Börja inspelning

 • För att testa kan du ringa Echo123

 • När inspelningen går kan du välja "Whatyouhear" som ingång

 • Håll koll på Mikrofonen så att den inte slås av. Det kan den göra ibland

Det här funkar bra om man har rätt ljudnivåer. Det finns ingen genväg till det perfekta ljudet, som farbor Barbro brukar säga.

Update: För att man ska kunna få fram alternativet "Whatyouhear" så ska man INTE använda USB headset eftersom det har ett eget ljudkort och det blir tydligen en konflikt på Audacity och du kan inte ens välja det alternativet. Så det är bra att använda ett vanligt headset eller mikrofon som du kopplar till Micingången. Detta gäller PC.

Update2: På Mac ska man kunna använda en del bra programvara för att lösa det här problemet. Line-In och Wiretap.
Öppna Line-In och sätt Input och Output till ljudkortet. Öppna Skype och samtalet. Öppna Wiretap och börja spela in. Jag har inte testat det här själv ännu men ska nog göra det och se om man får bättre kvalitet. Tyvärr har jag litet mycket att göra i jobbet nu.

2005-04-18

Vilket typsnitt funkar bra för webb?

Letters (c) Freefoto.comJag har funderat litet över mitt typsnitt och om det är det rätta eftersom de flesta andra sidor använder sig av ett typsnitt utan serifer. Det är trevligt att leka litet med webbdesignen. Jag sökte runt litet och hittade en riktigt bra sida där man analyserar typsnitt på webben.

Det är nog kanske bättre att som de flesta tidningssiter använda sig av en enkel sans serif font, som till exempel Verdana. Varför använder jag då ett serif typsnitt? Jo jag vill ha en känsla av ett journalistiskt tryck trots att läsbarheten blir litet sämre på skärm. Jag funderar dock på att göra typsnittet litet större.

Det viktigaste är att det är läsbart och tillgängligt för så många som möjligt. Det får givetvis också vara en fröjd för ögat.

Världslivsmedelsprogrammet lanserar humant spel.

Världslivsmedelprogrammet lancerar ett humant spel gratis. Food-force går ut på att du ska göra insatser i olika krissituationer.
An aircraft circles over a crisis zone. War. Drought. People are hungry. This is the virtual world of the Food Force video game.

It represents our real world, where 852 million people lack enough food to eat and World Food Programme teams deliver food aid using not only airplanes but thousands of trucks and dozens of ships.

Play the Food Force game, learn about food aid, and help us create a world without hunger
Varför inte pröva det själv.

2005-04-17

Vi tillsätter en utredning om detta...

Agenda om rehabilitering och det ökande antalet sjukskrivningar och förtidspensionerade. Det är som vanligt lika komiskt när det är känsliga frågor som man ska agera i och besluta om. Utredningar är ett sätt att sprida på ansvaret så att politikerna ska slippa ta det ansvar som de har betalt för att ta.

Är det inte dags att vi som väljare kräver att man slutar att utreda och börja ta sitt ansvar?

Det är inte konstigt att politikerföraktet ökar när deras syn på att agera är att man tillsätter en utredning. Dessutom i områden där det är ganska klart att det snarare behövs beslut och agerande snarare än eftertänksamhet och utredningar. Det verkar totalt riskfritt att bli politiker. Du får betalt för att ta ett ansvar som du aldrig behöver ta.

Hjälp, jag tillhör alla kategorier.

DNs artikel om bloggar ropar lockrop att skriv nu om varför du bloggar. Men det som fångade mig när jag läste Stationsvakts inlägg var deras kategorisering av bloggarna, vilken jag tycker var en bra uppdelning. Själv fick jag litet att tänka på.
Enkelt uttryckt kan man dela in bloggarna i några underkategorier:
 • De privata, som skriver om vardagligheter och samhällshändelser.

 • De nördiga, som skapar ett smalt forum för ett specialintresse.

 • De journalistiska, som vill nå stor publik.

 • De politiskt agiterande, som skriver för att driva en särskild tes eller diskussion.
Jag insåg att man får problem att sortera in mig i någon av dessa kategorier. Jag är privat, nördig, journalistisk och politiskt agiterande. Jag tror i och för sig att det här gäller ganska många bloggar och att en sådan här kategorisering blir kanske en bra vägledning för vissa, men litet av ett slag i luften. för andra.

Ge sökmaskinen svaren för att få fler läsare

Det finns så många som engagerar sig i att bli funna av sökmotorer så att de blir blå i ansiktet. Det räcker inte att bli funnen man måste också leverera och det är först när man levererar en bra produkt som de som funnit en kommer tillbaka. Därför är det viktigt att rubriken i ett inlägg är bra skriven så att den tydligt speglar innehållet i texten.

Om de som finner dig via en sökmaskin finner vad de söker och tycker att det du skriver är relevant och bra så kommer de komma tillbaka. Det handlar inte om att skriva vad du tror vad de vill ha utan mer att skriva mycket bra om ett ämne du kan. Det kan också vara ett tips att ha en egen stil där det du skriver om faller utanför ramarna och därför lockar läsaren att komma tillbaka.

Skriver man till exempel en politisk åsikt när det gäller utredningen om Estonia så är det troligt att någon som söker information om förlisningen hittar dit. Det är bra om du då länkar till bra information angående förlisningen eller själv skriver om det. Det är dessutom samtidigt ju bra att ge en bra bakgrund till dina politiska åsikter.

Givetvis så räcker det inte med detta utan det gäller ju att skriva intressant och utveckla en egen stil. Alla kanske inte gillar just din stil, men du får troligtvis en trogen läsarskara med tiden. En länk på t. ex IDG eller motsvarande site till ett välskrivet inlägg kan också öka din läsarskara, men om du gör det helt ohämmat så kommer du antagligen bli bannad från siten och det är troligt att det motverkar sitt syfte. Välj att länka med omsorg med läsaren och det du skriver bra om i åtanke.

Webbpennan - lär dig att skriva för nätet
Retorik, fungerar det på nätet? (Inventio)
Retorik fungerar det på nätet? (Disposito)
Kort om sökmotoroptemering

2005-04-16

Podcasting växer exponentiellt just nu

Podcasting har just landat i Sverige och man hänger inte med i svängarna. BBC har nu ökat möjligheterna att hämta sändningar via iPodder. Virgin Radio ger ut en daglig show.

Jag kunde tyvärr inte hitta BBC´s RSS feeds, men om jag hittar de så kommer jag lägga ut de här senare.

För att lyssna på podcast behöver ni alltså iPodder och iTunes. Har ni dessutom en MP3 spelare är det bara att föra över de till din MP3-spelare via iTunes(OS X eller XP). Det går också att använda Doppler radio som aggregator.

Fighting talk: RSS Feed
In our Time: RSS Feed
Reith Lectures: RSS Feed

Reumatiker och kroniskt sjuka har rätt att delta i den demokratiska processen

Det är med tungt hjärta jag konstaterar att i dagens samhälle är du kroniskt sjuk så tillhör du ett b-lag och anses inte av friska ha samma rättigheter. Det är viktigt att de kroniskt sjuka också har rätt att göra sin stämma hörd i den demokratiska processen.

Chadie berättar om en journalist som med bedrägliga metoder visar hur lätt det är att bli sjukskriven för utbrändhet. I samma veva så kritiserar hon Susanne Linde i FI och tycker att kan hon starta ett nytt parti så kan hon minsann också jobba. Jag tror inte Chadie tänker här på att kroniskt sjuka ska ha lika stor rätt att delta i den demokratiska processen om de orkar, som vilken annan svensk. Vad för demokrati har vi annars, en demokrati för friska?

Nu vet jag inget om Susanne Linde´s bakgrund och tänker inte uttala mig om just det fallet däremot vet jag av egen erfarenhet hur det är att vara kroniskt sjuk och hur svårt det är att komma tillbaka till arbetslivet. Dålig rehabilitering och utslussning av kroniskt sjuka i dagens Sverige samtidigt som man får veta från ALLA håll att du är mindre värd gör att man lätt försänks i ett dåligt självförtroende och har ännu svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Lika väl som diskrimineringen av grupper med annan kulturell tillhörighet kostar enorma summor så kostar diskrimineringen av kroniskt sjuka lika mycket. Det är patetiskt att se hur Moderaterna tror att de kan få människor att arbeta genom ekonomiska sparkar i magen på någon som redan ligger ned. Att sänka sjukersättningen till 65% kommer för dessa kroniskt sjuka göra att de känner sig mindre värda och jag befarar att självmordsfrekvensen då kommer gå upp med 10% och det är väl det som Moderaternas "humana" politik syftar till (här är jag litet ironisk).

Reumatiker är idag den största gruppen kroniskt sjuka, ca 800 000 (källa: Funka.nu). Det är alltså ingen marginell grupp som diskrimineras i dagens samhälle.

Vi måste få en förändrad syn på dessa människor och dels se till deras kompetenser istället för deras svagheter. Höj deras moral istället för att sänk den. Se de som en tillgång istället som en belastning. Det är hemligheten hur ni ska få ner sjukskrivningstalen inte ekonomisk omfördelning av pengar från sjuka och fattiga till friska och rika. Varför talar man bara om vad de sjuka inte gör för samhället och inte om vad de skulle kunna göra för samhället?

2005-04-15

Att använda media tillsammans med blogg

Kristian från Bitlab Malmö tipsade mig om Ourmedia. Ourmedia är en plats där ni kan lagra media gratis.
Ourmedia is several things in one. We are:

* An open-source project built and staffed by volunteers
* A destination Web site that freely hosts grassroots video, audio, music, photos, text and public domain works
* A community space to share and discuss personal media
* A learning toolkit to help our members create rich and compelling works
* An archive so that these works can be preserved for the ages
* A clearinghouse that allows anyone to search for licensed video, audio or music, download it and remix it, with proper attribution. Legally.
Det innebär att du har möjlighet att experimentera och lära dig olika media samtidigt som du presenterar de på nätet för andra och får respons. Jag har inte testat tjänsten själv men den verkar funka klart bra hos Bitlab Malmö.

Så nu har du inget svepskäl att inte vara en skapande människa. Sätt igång och spela in den där filmen om apan som inte kunde klättra eller bli bättre DJ än vad fånarna på NRJ nånsin varit.

2005-04-14

Om Podcasting i Västnytt

För ett par veckor sedan så vart Steffanie och jag kontaktade om att bli intervjuade av västnytt om podcasting. Idag sändes inslaget i Västnytt. Det var klart de komprimerade eftersom inslaget var ungefär 3-4 minuter.

Du kan se intervjun av Steffanie, men de valde tydligen att inte lägga ut intervjun med mig. Jag gissar av regionala skäl. Steffanie kommer ju trots allt från Göteborg. Dessutom är hon lysande som vanligt. Mycket trevlig att lyssna på. Det minns jag från hennes podcasting som gjorde att jag själv började testa. Det var också hon som fick mig att börja lyssna på Adam Curry.

Vi får väl hoppas att fler blir nyfikna på Podcasting nu.

Skype In Beta nu i Sverige

Skype
Jag skrev tidigare om Skype In, men då var det bara i USA och UK. Nu har man börjat samarbeta med TDC Song och man kan nu köpa tjänsten i bland annat Sverige.

Tjänsten kostar 10 Euro för 3 månader och 30 Euro för ett år. Man får gratis Skype Voicemail med på köpet så är du inte uppkopplad kan folk tala in i en röstbrevlåda. Du får själv välja ett telefonnummer.

Tips från Patrick

Esoterisk Buddhism, Godai och förståelse för det inre

översvämningJag har tränat kampkonst i ett bra tag och har instruerat en mängd människor. I min japanska kampkonst ingick det en esoterisk buddhistisk religion, Mikkyo. Vad menas då med
esoterisk? Jo, att kunskapen är till endast för de som tillhör en inre krets. Jag tillhörde inte den krets som fick tillgång till de mer avancerade kunskaperna i Mikkyo. Mikkyo kommer ursprungligen från Tibet. Buddhismen spreds i asien under en viss tidsperiod.

Det här skulle man helt klart kunna kalla för en sekt. Vad jag skulle komma till att förklara är ett sett att se på världen och sig själv som jag tycker är en bra modell både emotionellt , själsligt och intellektuellt. Godai är ett mandala som helt enkelt är en modell att förstå hur man fungerar i samverkan med omgivningen.

På samma vis som vetenskapen bygger modeller för att förstå den yttre omgivningen så bygger ofta religioner modeller för att förstå den inre omgivningen. Miyamoto Musashi skrev sin bok De fem ringarnas bok med hjälp av de fem elementen som man finner i Godai.

De fem elementen kan användas för att förstå sina egna emotionella utbrott och hur de samspelar med andras. Det går också att använda i meditation för att försätta sig i olika emotionella tillstånd.

Tänk på att det är viktigt att vara i sig själv och ha en trygghet innan man börjar experimentera i det inre. Är du orolig och har psykiska problem avråder jag starkt att laborera med det inre.

(Bilden hämtad från Dharmanet)

2005-04-13

Jag stödjer Johan som driver Intressant.

Johan har beslutat ta en paus i utvecklingen av sina tjänster och fundera om det är värt att fortsätta överhuvudtaget.

Det är helt fel att människor utan etik och moral ska förstöra för oss andra. Att respektlöst kalla andra för ditt och datt helt grundlöst är urkorkat. Jag uppmanar alla er som tycker att det är fel med grundlösa personangrepp att visa att ni stödjer Johan. Det är ett tufft jobb att vara neutral och oundvikligt att komma i konflikt med andra som tycker sig vara orättvist behandlade.

En konflikt försvarar inte att man förtalar och gör personangrepp. Wikipedia har bra exempel på vad som kan vara personangrepp. Om vi inte stödjer Johan i det här så kommer fler att agera på liknande sätt gentemot andra eldsjälar som försöker göra Internet en trevligare plats att vistas på.

Ett bättre sätt att lösa konflikter är att istället kommunicera med den man har konflikten med utifrån ett sakligt perspektivt. Försök förklara din ståndpunkt och försök förstå den andres ståndpunkt. Att säga ursäkta det var inte min mening är faktiskt lätt och det kan öppna för en mer konstruktiv dialog. De flesta konflikter bygger på missförstånd och de kan bara klargöras om man möter varandra med respekt och gör ett ärligt försök att förstå hur den andre tänker och känner.

Sårade människor handlar i affekt och då är det bra att ta distans en stund för att senare när man lugnat ner sig komma tillbaka för en sansad kommunikation. Se också min post Om respekt på Internet och i bloggosfären.

2005-04-12

Om respekt på Internet och i bloggosfären.

Det är fruktansvärt när människor inte respekterar varandra och det blir tyvärr en farsot som sprider sig om vi inte tar tag i situationen och visar att vi kan vara vuxna. På samma sätt sprider sig kreativitet och positivitet. Låt oss välja det goda och positiva. Vi har ofta olika åsikter om allt möjligt och det måste vi acceptera och respektera. Visst kan man försöka övertala eller argumentera för sin egen sak, men det får inte gå till det att vi angriper varandras person.

Jag tänker dels på företeelser som bloggen om Var är Göran Greider. Den är numer nerlagd, men man kan se liknande förföljelser av personer som har valt att ha en pseudonym. Det kan ju finnas flera anledningar till varför man vill vara anonym och ska man inte respektera den personens val?

Jag har själv varit där och stampat litet när jag lätt jämförde Socialdemokrati.se sätt och 30-talisternas propagandametoder. Det är en retorikmetodik som är ganska ful och respektlös. Alicio använde sig av den för att sabla ner på Lennart på Det progressiva USA. Alicio ändrade sitt inlägg och jag tog bort jämförelsen efter ett tag när Tor påpekade för mig att den var respektlöst. Vi kan ha olika åsikter och vi måste försöka bemöta de, men samtidigt respektera varandra.

Det är lätt att förfalla till anklagelser som är grundlösa. Låt oss göra ett allvarligt försök att ha en högre etik och moral där vi behandlar andra som vi själva vill behandlade oavsett om vi tycker illa om andras åsikter. Jag i alla fall skulle inte vilja bli kallad för Nazist eftersom mina åsikter är LÅNGT ifrån nazisternas. Om du går till dig själv innan du lägger ut ett inlägg som angriper en annan person oavsett om den personen har en pseudonum och fråga dig hur du skulle reagera om någon la ut ett liknande inlägg som var riktad mot dig. Då tror jag att du tänker om och försöker istället försöka bemöta personen sakligt istället.

Golden rule har följt oss genom historien, låt oss använda den.

Intervju om distansundervisning av Dalabygden

venjans kyrkaAtt bli intervjuad om dagens teknik känns svårt eftersom det händer så mycket. Jag tycker att Anki på Dalabygden fick med det viktigaste i hennes artikel om vårt stöd till Venjan skolorna. Det ska bli spännande att se hur projektet utvecklas och hur framtiden för skolorna i glesbygden ser ut. Kanske kan de vara fyrbråk hur vi kan använda sig av den nya tekniken som verktyg i skolan. Det är härligt att se hur lärarna på skolan är öppna inför den nya tekniken. I höst ska det bli spännande att se vad eleverna tycker. Vi är ju idag i uppbyggnadsskedet.

2005-04-11

Högskoleprovets facit

Ni som i helgen skrev Högskoleprovet och är nyfikna på facit. Tyckte ni att det inte gick tillräckligt bra så är det inte hela världen ni kan ju skriva det igen i höst. Det är det bästa provet som räknas när du söker.

Om du vill börja förbereda dig för nästa högskoleprov hittar du information och strategier på vår site Inför högskoleprovet.

2005-04-10

Svensk site för Podcasts

Podcasting.se är relativt nystartad och jag hoppas att det här initiativet leder till att fler vågar. Det är Fredrik Björnsson aka Amdone som har tagit det här initiativet. Han har kopierat audio.weblogs.com och inget ont i det eftersom det är just RSS-feeds som är just en vital del av en podcast eftersom det är det som tillåter den smidiga överföringen till iTunes och sedan in till din MP3-spelare.

Nu väntar jag på att få höra trevliga svenska podcasts. Kanske något band helt enkelt lägger ut en del av sina låtar via RSS-filer med en kort presentation. Se det som ett bra sätt att föra ut din musik till flera. Eller någon fågelskådare som spelat in Tundrasångare som vill berätta för alla vilken fantastisk tur han har.

Registrera din podcast du med hos Podcasting.se.

Bloggrik tipsar om en bra artikel om hur man gör inställningar i Audacity för en podcast.

Naturkatastrofer ökar på grund av klimatförändringarna

översvämningBilden är hämtad ifrån SRV som har gett ut en rapport efter översvämningarna 2004 i Värnamo till regeringen. Bilden är tagen år 2000 i Arvika då man hade en liknande situation. Problematiken med ökande naturkatastrofer världen över är ingen förskonad från.

översvämningJag laddade ner en pdf från Worldwatch Organisation Unnatural Disaster som handlar om hur sedan 50-talet antalet naturkatastrofer har ökat enormt och ekonomiska förluster på grund av de ännu mer. Då undrar man varför händer det så väldigt litet för att förändra situationen.

Säker är det nog så att vi i västvärlden skyddar oss ekonomiskt från katastroferna. Dessutom så verkar det som de som drabbas mest bor i asien det kan vi se i diagrammet nedan.venjans kyrka

Bakgrundsfakta till undervisning om Miljö

Till er som är nyfikna på hur det står till med tillståndet av vår värld så tipsar jag om Worldwatch Institute som är ett oberoende forsknings institut. De ger ut varje år "State of the World" som är en sammanställning av de olika miljöproblem som finns i världen.

Hos Worldwatch Institute kan man gratis ta reda på massor av information online och ladda ner en mängd pdf. Så ta reda på du med hur det står till med världen vi lever i.

Du kan ju också använda de om det är något miljöfenomen som du vill ta reda på mer om när du skriver på din blogg. Informationen är väl underbyggd.

Förstora i Windows XP

Ett tips för er med dålig syn. I Windows XP finns det ett inbyggt förstoringsglas. Använda Förstoring genom att i Start menyn ta upp Kör och i fönstret skriva magnify och tryck return. Du får då upp en förstoring i överkant som följer pekaren. Du kan göra en del inställningar.

På Microsofts hemsida kan man hitta fler tips om anpassningar för tillgänglighet.

2005-04-09

Vid ett nytt Estonia kommer fler att dö

beldspel bergaIdag beökte jag Muskö militärbas. Vi fick en genomgång av nedmonteringen och omorganisationen av Försvarsnmakten och det som slog mig var att man flyttar nu Försvarsmaktens helikopterflottilj (Hkpflj) till Linköping/Malmen som tidigare legat på Berga örlogsbas.

Det här är ju helt befängt. Det kommer att öka reaktionstiden med 30 minuter om det händer något på Östersjön. Trafiken på östersjön ökar och det kommer bli troligare att med inbesparingar att en liknande situation som den med Estonia är möjlig att inträffa igen. Det var många smala människors lycka att inte helikopterbasen befann sig i Linköping då. Ytterligare 30 minuter i det iskalla vattnet hade betytt döden.

Omstruktureringarna i Försvaret är nödvändiga, men de behöver ju inte vara korkade. Om någon politiker råkar förbi min artikel får de gärna försöka övertala mig om det sunda i omplaceringen, men kom inte med att det beror på regional politik. Krisberedskap ska inte vara beroende av var det behövs producera arbeten. Krisberedskap ska finnas där den behövs.

Kommer du att känna dig säker när du åker färja på Östersjön?

Bildspelet hämtades från Försvarsmaktens sida.
Om Musköbasen

Om du vill veta mer om Estonia
eller Krisberedskapsmyndigheten

Gratis bilduppladdning på internet

Igår så tipsade en kollega mig om Fotopic.net som är en plats där man kan ladda upp sina bilder. Vad jag läste på nätet så verkar den ibland ha problem med tillgången, men det verkar vara ett enkelt sätt att presentera sina bilder på ett snyggt sätt. 250 Megabytes storlek gratis lär räcka ett tag.

Det verkar som ganska många duktiga fotografer använder sig av det dessutom här några exempel Skotsk landskap, Stenformation.

Jag läste precis en sak som gjorde mig tveksam. Det verkar som de säljer sina användares bilder.
This gallery is provided free of charge by fotopic.net. The company, which is not associated with the Brookmans Park Newsletter, makes money by selling professionally produced copies of pictures from the galleries. You can order prints, run a slide show, and send postcards of snaps. Click on a gallery, click on a thumbnail, and click on the larger image to show a full-size picture.
Är man inte bekymrad över det här så är nog Fotopic.net ett bra alternativ. Som ni märker så är det här en djungel och det är bra om man håller tungan rätt i mun och läser igenom vad som gäller.

Många anvädner Flikr som också har sina för och nackdelar. Gratis alternativet har en nackdel att man i gratis versionen "bara" kan lagra 100 senaste bilderna.

Photobucket är en annan populär site. Där finns det begränsningar över storlek hos bilden(250K). Man har ett utrymme på 25 Mbyte och en bandbredd på 2.5 Mbyte/day. Den här begränsningen kan vara störande.

Det är verkligen en snårskog att hitta rätt tjänst att använda. Jag skulle nog rekommendera att istället ladda upp bilderna till ett webhotell och sedan använda < img src="Bildens URL" >. Oftast får man då kontroll över bilden själv och mindre begränsningar.

Om ni vill botanisera i olika fototjänster:Free Image hosting, Lista över foto hosting
Olika Scripts man kan använda på sitt webhotell om man tycker om att koda: Image gallery scripts


Slutligen så vill jag lägga till att gratis inte alltid är gratis. Många är sätten att tjäna pengar. Gratis är gott, men det gäller att vara vaksam.

Idag ska vi åka till Muskö

En trevlig dagstur med vår bostadsrättsförening. Vi ska besöka Muskö örlogsbas. Det ska både bli spännande och intressant. Det är en härlig förening där det händer saker i och där man faktiskt engagerar sig i sitt boende och sina grannar.

Att Tyresö har alltmer blivit ett hemvist att trivas i blir allt klarare för varje månad som går. Tyresta runt knuten ger mig naturupplevelser och goda grannar som delar med sig av sig själva ger ett härligt socialt umgänge.

2005-04-08

Intervjuad av Dalabygden

venjans kyrkaNär jag var uppe i Venjan så kom det en journalist från Dalabygden som är en lokaltidning uppe i Dalarna. Journalisten som intervjuade mig var intresserade av Venjan Glob projektet. Inom ramen för projektet har min folkhögskola nu tillsammans med Mora kommun börjat att försöka införa IKT-stödd undervisning i grundskolan. Det känns som jag bryter ny mark och är pionjär. Det är viktigt att vi för in den här tekniken som ett verktyg i skolan och lär eleverna att använda det på rätt sätt.

2005-04-07

Energiproblemet löst?

venjans kyrkaWired har fångat upp ett nytt sätt att använda en gammal lösning. Skypower har funderat hur man ska kunna använda energin i de höga vindarna. Det här skulle helt klart vara en lösning att satsa forskningspengar på. Även om det kanske inte fungerar överallt så tror jag att alla nya tänk kring energiproblemet som är realistiska är värda att satsa pengar på. Vi behöver komma fram till förnyelsebara energikällor så att vi inte behöver stå där med avfall och klimatproblem.

Etiopien ska satsa på IT mot fattigdom

Enligt BBC ska Etiopien lägga ner mycket pengar på att dra fiber i landet för att förbättra utbildning och kunskap i landet. Detta för att bekämpa fattigdomen i landet. Kunskap ska leda till en ökad rikedom.
It will invest around $40m (£21m) in developing its internet service, which will involve laying 2,500km of fibre optic cables.

"We are fully committed to ensuring that as many of our poor as possible have this weapon that they need to fight poverty at the earliest possible time," Mr Meles said at a conference attended by government ministers and technology experts.

This will include access to the tens of thousands of rural districts over the next two to three years, he said.

Currently there are around 30,000 internet lines serving a population of 71 million.

Within six months that figure will be expanded to 500,000 lines.
Att sprida kunskap är ett bra sätt att motverka fattigdom och svält. Ju fler som tar till sig enkla tekniska lösningar som kan förbättra situationen för dessa länder desto bättre.

2005-04-05

Skolsmart - en podcast om skolan och marknadsföring

Det är märkligt att inte fler podcasts har dykt upp. Det är forfarande väldigt få personer som förstå tekniken och använder den trots att det är ett mycket enkelt sätt att "sända" radio. Skolsmart intervjuar intressanta personer som arbetar med logotyper och kommer antagligen att ta upp andra ämne senare. Skolor måste ju profilera sig och marknadsföra sig eftersom man tävlar om eleverna och deras skolpeng. Själv anser jag den här utveckling är tämligen absurd.

Intervjuerna är djuplodande och intressanta. Podcasten är professionell och Richard Gatarski som är väl insatt ställer intressanta frågor.

Jag efterfrågar amatörer som börjar sända podcasts. Använd fantasi och skapa nya vägar.

Fejkad granskning av Socialdemokratin

http://Socialdemokrati.se (Update: Länka inte till detta falsarium) låter ju som om det vore några socialdemokrater som står bakom. De går dessutom ut med att de gör en rimlig granskning av socialdemokraterna. Då skulle man kunna tänka sig att det skulle ligga ett objektivt tänk bakom, men det här är inget annat än ett lurig propagandaknep för att svartmåla socialdemokraterna.

Kommentera kan man göra, men som vanligt när det gäller dessa libertianer är att man inte kan komma i svaråmål på deras propagandaplattform där endast deras megafon ska göra sig hörd. Jag kommer att tänka på andra propagandister från en mörkare tid på 30-talet. (Det var lågt att köra med detta associationstrick som Alicio använde sig av mot PDU så därför stryker jag det för även om jag kommer att tänka på det så är inte Socialdemokrati.se jämförbart med Nazistpropaganda. Var kritisk till allt ni läser och det innebär givetvis även det jag skriver) Demokrati kräver att allas röster ska få höras inte bara de som skriker högst.

Jag undrar varför politik ska handla mer om att svartmåla och kritisera motståndaren snarare än att komma med konstruktiva och nytänkande lösningar. Varför ska maktgalningar vara de som söker makt med alla medel. Det vore mycket mer kreativt om dessa ganska kluriga meningsmotståndare att istället för att ödsla all denna kraft till skapa egna visioner och samhällslösningar.

Samförstånd om att sluta kriga med alla medel om den politiska makten skulle kanske leda till fler kreativa lösningar på problem som energiproblematiken som gäckar oss alla oavsett partifärg.

2005-04-04

Bilder från Venjan

venjans kyrka Jag fick fatt i en sladd från en av de mycket trevliga människor som finns här i Venjan. Vilka härliga vyer och vilket härligt vårljus i kvällningen.


venjans kioskGivetvis finns centrum i byn en kiosk, där man köper sig antingen isbroddar eller en korv med bröd. Man kan till och med köpa betesmört att angla med.


venjans skolaSkolan som vi samarbetar med vars lärare jag ska träffa nu på Onsdag. Idag så träffade jag lärarna från Siknäs och vi hade en mycket givande träff. På en camping träffadevenjans skola jag två holländare som flyttat hit och både pratade mycket bra svenska efter ett år i Sverige.

I FlåtånVanån så har man på isen placerat en flotte. Det pågår nu en tävling där man ska gissa när den kommer passera bron. Den som kommer närmast vinner ett fint pris. Lottpengarna går till skolan. Vilken härlig bygd väl värd att besöka.

Vem är Intressantast?

Jag gillade ordet intressantast även fast man borde skriva mest intressant. Oavsett så har det nu kommit upp i debatten när Johan gjorde en test på Intressant med ett betygsystem. Själv har jag märkt att jag slutat använda Intressant. Jag vet faktiskt inte varför för det är en bra tjänst.

Jag tror det var efter att Johan kritiserade ett av mina inlägg för att vara felaktigt rubriksatta och dra för snabba slutsatser. Jag vet att jag skrev inlägget om att Google plockade bort blogspot-bloggar i sin ranking var ett inlägg för att se om andra hade upplevt liknande. Jag fick snabbt svar från Patrick att så inte var fallet. Oavsett om kritiken var befogad eller inte så tyckte i alla fall jag att det var en klar intressant iagtagelse även om den var radikalt formulerad - i det hade Johan helt rätt. Jag experimenterade då med rubriksättning på intressant för jag tyckte det var roligt och se hur man reagerade på olika rubriksättningar.

Jag tycker fortfarande att Johans Intressant och Nyligen är två mycket bra tjänster. Det är nog så att det alltid kommer finnas de som tycker det är roligt att ligga på läsartoppen om man har en topplista eller statistik av något slag. Det ligger i vår kamplust. Kanske man istället skulle skicka in ett tävlingsinlägg som man får betygssatt istället för att betygssätta varenda inlägg. Då kan de som vill tävla göra det och de som inte vill vara med slipper. Kanske Johan skulle starta en ny pingtjänst "Topplistan" istället och låta Intressant vara utan betyg?

Det är nog min åsikt att vad som är intressant är det läsarna som bestämmer, men det talar de ju om genom att komma tillbaka och läsa mer på din blogg. Det behöver man inget betyg till.

Johan, ge nu inte tappt vi behöver eldsjälar som du.

Apropå, det så kommer vi att behöva en tjänst som inte är beroende av en eldsjäl. Det skulle behövas en site som drivs av en hoper av eldsjälar. Vi skulle behöva en bloggförening som drev en site och pingtjänst. Tjänsten skulle ägas av en förening så om en eldsjäl försvann skulle den inte dö ut. Om intresse finns kan man diskutera vidare på Bloggliv.

2005-04-03

Den gränslösa hjärnan

UR har ibland trevliga program om vetenskap. Den gränslösa hjärnan behandlar hjärnforskningens olika aspekter. Det är ju märkligt att vi fortfarande har så mycket kvar att lära om det organ som vi använder för att förstå vår omgivning. Jag frågar mig om jag förstår något egentligen då jag inte förstår hur jag förstår. Kan man använda ett organ för att förstå även fast man inte förstår hur det fungerar?

Det finns så mycket att lära och tänka kring. Vad underbart att livet har så mycket att ge i utmaningar och upplevelser.

Venjan igen.

Jag är återigen på väg upp till Venjan. Jag ska vara där till onsdag och hoppas komma hem på onsdag kväll. Det är alltid trevligt att komma upp till dessa trevliga människor som bor och verkar i den härliga orten Venjan. Jag ska hjälpa skolorna i området att börja använda internet och lärplattform i deras undervisning. Vi ska börja med ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat: miljöundervisning. Båda skolorna är Grön Flagg skolor och det är där som vi ska använda oss av informations- och kommunikationsteknik i undervisning.

Update: Sitter och surfar med ett fungerande bredband. Det känns skönt att veta att det var mina påtryckningar och tur att jag fick tag i rätt person som fick det att fungera. Sitter och väntar på att Parlamentet ska börja. Tyvärr glömde jag sladden till kameran annars hade jag lagt upp litet trevliga bilder från Venjan. Det får bli när jag kommer hem istället. Jag ska fotografera mera.

BBC Clickonline fokuserar på bloggars kraft

BBC Clickonline är ett trevligt program om den tekniska utvecklingen. Veckans program (du kan se programet här) tar upp bloggars kraft både i öst och väst.
So why are authoritarian governments so worried about blogging?

Blogging is a very, very important tool in terms of freedom of expression
Julien Pain, Reporters Sans Frontières
Perhaps it is because the internet is so virulent.

In the same way that spammers can reach millions of people in an easy way, ideas deemed dangerously democratic by many regimes can spread faster than bacteria on a petri-dish.
Det är inte i länder som Sverige där bloggarna har sin stora kraft utan i länder där censur och åsiktsförtryck råder. Även i Sverige kan bloggar i längden se till att vi får ett vidare spektrum av åsikter. Demokrati är något vi måste kämpa för dagligen individuellt.

2005-04-02

Podcast om Creative Commons

Spelade in en liten podcast på morgonen eftersom Patrik hade lagt ut sin musik som Creative Commons.

Fredagsfyran Tema: Upphovsrätt

Ibland gör jag också fredagsfyran. När jag tycker den är intressant och/eller roar mig.

1. Nedladdning av upphovsrättsskyddat material - är du för eller emot?

Det finns en sak som slår mig när det kommer till upphovsrättsskydd är att det man kan ifrågasätta är VAD man ska kunna upphovsrättsskydda. Kunskap är det enda som växer ju mer man sprider det. Om man får skydda kunskap som är till gagn för hela världen för att man ska mätta sin egen girighet så leder det till att exempelvis kunskap om medicin som skulle kunna rädda liv i tredje världen inte når fram eftersom man där inte har resurser att tillgodogöra sig den upphovsskyddade kunskapen. Det är en svårare fråga än vad man först ser. Det beror på arten av material helt enkelt. När det gäller konstnärligt material så är jag för skyddet, men när det gäller biogenetisk kunskap så ska man inte kunna skydda den. Viss kunskap tillhör mänsklighetens utveckling.

2. Ser du någon möjlighet för branschen att återfå sitt skamfilade rykte efter Antipiratbyrån-skandalen?

Snålheten bedrar visheten. De kommer nog att fatta eller gå under. Det är nya förutsättningar idag. Vi lever inte längre med svarta vinylskivor. Hur svårt är det att fatta. Musiken i dag är digital och det är i det mediet som man kommer behöva ha sin kontroll.

3. Skall det vara tillåtet att ladda ner upphovsrättsskyddat material hur som helst?

Man frågade samma sak med kassetten. Ska det vara tillåtet att spela av radion hur som helst? Då insåg man att man inte kunde stoppa de som ville spela in eftersom tekniken var enkel. Detsamma gäller nedladdning. Frågan är snarare: Kan vi stoppa nedladdning och spridning av upphovsrättsskyddat material? Ska polisen springa runt till varenda hem och kolla upp varje dator. Mitt tips är att om man inför en lag mot det kommer man snart att gå runt med teknik och kontrollera människors datorer. Detta kommer att leda till en stor debatt om integritet än vi någonsin har varit med om.

4. Handen på hjärtat: har du piratkopierade saker på din dator?

Faktiskt inte. Min hårddisk kraschade för två veckor sedan. Så den är rätt tom. Finns ett program som jag använde för att rädda material på min kraschade hårddisk som jag överväger att skaffa. Eftersom jag inte använder fildelningsprogram så har jag ett ganska rent samvete. Open Source program har dessutom minskat anledningen till att använda skyddad programvara.

Jag vill också tipsa om IDGs Helgläsning om Creative Commons
Creative commons tycker jag är ett bra sätt att lösa en del av problematiken med copyright.

2005-04-01

Okända kändisar i Stockholm

Vi har alla sett de och känner igen de. De finns här mitt ibland oss de okända kändisarna. Vilka pratar jag om? Det är killen som sitter i sin rullstol och förut sålde han vykort "Köp nåra vykort" numer har han gått över till Bingolotter. Människor som sticker ut i mängden. Vissa av de har gått bort eller försvunnit. Maria på Sergels torg som satt och spelade litet halvfalskt om Jesus.

Jag minns också en östeuropeisk kvinna som satt bredvid han med vykorten och spelade klarinett. Mannen som springer runt i tshirt och shorts mitt i smällkalla vintern. En kvinna går omkring och förkunnar Jehova och undergången. Alla dessa ansikten som vi känner igen och som ibland gör sig påminda på olika sätt.

Har du någon okänd kändis, som just du minns?

Nya högtalare från Logitech

Logitech Z-3Efter mycket stötande och blötande så har jag investerat i ett 2.1 högtalarsystem till datorn. Det blev Logitech Z-3 som jag tycker efter att ha lyssnat på olika musikstilar verkar mycket kompetent. De ger ett klart och tydligt ljud med bra basgång från subwoofern. Dock lär det ju inte utnyttja mitt 5.1 ljudkort, men det är något jag faktiskt skulle kunna lägga till nya satelliter så småningom för att få ett mycket trevligt surround system. Z-3 är nog antagligen det bästa man kan få för ca 800 kronor. Efter att ha haft en bra erfarenhet med mitt USB headset och mus kändes Logitech högtalare som ett naturligt val.

Fredrik Reinfeldt gör nytt utspel

arbmodloggaFredrik Reinfeldt har under en tid närmat sig mitten. Han har nu kommit med ett nytt utspel : Moderata Samlingspartiet byter namn. Vi kommer nu att heta Arbetarpartiet Moderaterna. Enligt säker källa lär Fredrik ha kommit på den här idén efter en sen kväll på Carl Jan Granqvists gästgiveriet i Grythyttan.

- Det här är vårt reservutspel nu när utspelet om kulturlivet fått ett så svalt mottagande, säger en lätt desperat Fredrik Reinfeldt. Nu väntar vi med spänning på folkets mottagande. Om inte det här funkar så kommer jag att bli politisk vilde.