2005-05-21

Problem med minnet.

Jag kommer att omdirigera och arkivera gamla poster och starta en helt ny blogg på den här URLen. Det kommer dock vara så att bloggandet ligger nere på grund av det här ett tag. Ska ordna det snarast.

Språkbrevet "Skriv klart"

Skriv klart är ett trevligt språkbrev om det skriftliga språket. Undrar du när du ska skriva de eller dem som jag gjorde kan du kika här. Jag är ju i och för sig en språkliberal inte språkpolis, men det är trevligt ibland att lära sig mer om det skriftliga språket.

Tvärgranska är bra att ta till hands om du vill kontrollera språket.

2005-05-19

Varför ska du byta från Internet Explorer till Firefox?

Jag tänkte gå igenom litet av de anledningarna som har gjort att jag har gått över till att surfa med webbläsaren Firefox. Internet Explorer har varit den dominerande webbläsaren sedan länge och det har den varit för att den kommer med operativ systemet Windows. Microsoft bygger sina program för att bygga ett imperium och se till att kunderna håller sig till just deras programvara.

Det första och största skälet till att jag har lämnat Internet Explorer är att den har skapat en standard bland webbdesigners som gör att de bygger hemsidor som är otillgängliga för till exempel blinda och synskadade. Firefox har genom sitt stöd för CSS 2.0 skapat mer möjligheter att skapa bra hemsidor som är tillgängliga för alla. Stöder du Firefox stöder du tillgänglighet för fler på nätet.

Tabbar är det bästa med Firefox
  • Tabbar gör det enkelt och snabbt att surfa

  • Du kan till exempel skapa en mapp med alla länkar till dina nyhetssidor och öppna alla sidor samtidigt i tabbar

  • Du kan spara alla öppna tabbar som bokmärken genom CTRL + D och markera spara alla tabbar. De hamnar i en ny mapp döpt efter den öppna tabben

  • Om det är något ord du vill söka på. Markera det och högerklicka. Gör en webbsökning och du får upp en tab med sökresultatet

  • Ctrl + musclick och du får upp länken i en ny tab (funkar med mittenknappen om man har en sån)

Andra funktioner som är bra
  • Extensions som t ex Adblock eller Sage. Du kan anpassa efter dina behov. Själv vill jag ha en så ren webbläsare som möjligt.

  • Inbyggd popup stoppare

  • Sökfunktionen inbyggd så att du kan välja olika sökmotorer

  • Hitta ord när du skriver funktion. Det är grymt bra när du har långa sidor och letar efter något specifikt

  • Enkel hantering av cookies. Man kan sätta så att de dödas vid omstart.

Det här är bara några exempel som har gjort underverk med min upplevelse av Internet pga Firefox. Stöd webbstandard du med så fler får chansen att uppleva mer av Internet. Läs om webbstandard hos Stylin och hos W3C om du vill veta mer.

Update: Ny Teknik om tillgängligheten för synskadade och webben ska öppnas för alla.

Stöd en bättre tillgänglighet för alla på webben. Använd Firefox. Det kommer sätta press på Microsoft.

Popular Science podcastar från E3

Den senaste flugan podcasting har slagit ner i en bomb i USA. E3 som ofta sätter trenden och skapar framtiden i den elektroniska världen kan du nu uppleva via en podcast från Popular Science.

Frågan är när podcasting får fäste i Sverige. Det är ju först nu som man har fattat grejen med bloggar. Gissningsvis tar det väl ett år eller så.

Via: Gizmodo

Bloggrullens funktion och förtjänster

Jag har sett att fler nu har följt Chadies idé att ha bloggrulle i Bloglines. Här gör Mats tankar det. Jag har tänkt att påpeka det för Chadie, men jag har alltid glömt bort att nämna det att hon ska gå tillbaka till bloggrulle. Nu när fler följer Chadies exempel måste jag påpeka det.

Det är nämligen så att Bloggrullen är en av de sakerna som ger hög googleranking för bloggar. Varje post är en hemsida som pekar på dina länkkompisar och varje länk ger högre googleranking. Ju högre rankad en sida är som länkar till dig desto högre google ranking får du. Så om DN länkar till dig kommmer du få ett hopp i din googleranking. Ett tips om du vill bli högt rankad som nybörjare är att du frågar en välkänd bloggare att ta med dig i sin bloggrulle. var beredd dock på att han/hon inte gör det, men man kan ju alltid fråga.

Tänk på det innan ni också tar bort bloggrullen. Välj istället ut de bloggar som du gillar och tycker är värda att stödja. Se bloggrullen som ditt stöd till dina bloggkompisar.

2005-05-18

Pedagogik med kärlek och respekt

Stavros, en lärare på Rinkebyskolan, har visat hur man kan få elever att lyfta sig. Eleverna poängterade kärlek och respekt som det ledande i Stavros undervisning. Själv lyfte han fram glädje för sitt ämne och att visa glädjen när man fångar sitt byte. Här menar han att kunskapen är bytet.

De berättade också att de brukade även ta upp andra ämnen på matematiken såsom historia och moral. Frågorna från journalisten när han undrade hur de hade tid att räkna visar synen på undervisning som ska vara tidsstyrd av ett schema och inte styrd vilka kunskaper man tar in.

På skolan där jag arbetar, MKFC Stockholms folkhögskola, har elever och lärare just möjligheten att fokusera på kunskaperna och styra sin tid själv. Det här synsättet och metodik som Stavros visar är min ledstjärna och har alltid varit. Lys och visa engagemang så kommer dina elever sträva efter kunskap. Respektera dina elever och de respekterar dig. Ta tid med eleverna och lyssna på dem och möt dem i samtal så kommer du märka att du får deras uppmärksamhet. Det här gäller i alla sammanhang och inte bara i skolan.

Eftersom vi är en nätfolkhögskola så får man skapa dessa relationer på ett annat sätt, men det innebär bara att man "möts" och kommunicerar över Internet. Respekten och att "lyssna" på sina elever är lika viktig över Internet. Det kan till och med vara ändå viktigare eftersom det är svårt att se varandra i ögonen.

Respekt får människor att växa på flera sätt.

2005-05-17

Litet blogglexikon på svenska

Jag tänkte att ställa upp en litet översättning över kanske meningsfulla ord som vi bloggare slänger oss med...

Blogg - En sån där dagbok på nätet du vet. Alla ska ha en.
Nollbloggare - Bloggare som inte får till det på kommentarerna.
Megafonbloggare - Kille som använder bloggen som megafon och lyssnar inte
RSS - Det är ett..äsch jag vet inte.
Trackback - Det är någon som skickar en massa länkar. Jag tror det är någon som stalkar mig.
Pinga - Det är när man skriver in sin webbadress överallt på varenda site man ser.
Metabloggning - När man sitter vid bryggan med fiskespö och bloggar samtidigt.
Template - En mätning av hur het bloggen är.
Mikrofonbloggning - podcasting
Podcasting - Man kastar kapslar. Hmm...var är polisen?
Flashbloggning - När man bloggar naken.
CSS - Det är nästan som RSS äsch jag vet inte heller.
Aggregator - Det är i alla fall en jättestor krokodil som äter bloggare.
Bloggrulle - Det är när man det är full rulle i bloggen
Bloggilepsi - Får man om man rullar mittenrullen fort och försöker läsa.

Jag vet att det här inte var ett så seriöst inlägg, men jag kunde inte låta bli.

2005-05-16

Jag förutspår en ny ekonomisk kris

Våra föräldrar eller mor/farföräldrar kanske minns den Depressionen. Jag tänker inte försöka beskriva varför och vad det var för mekanismer som skapade den. Det är jag inte kompetent nog att göra. Min åsikt är att det handlade om en övertro på marknadsekonomins mekanismer och att de marknadsekonomin gav positiva resultat.

Det är det som gör att jag förutspår en liknande depression inom 20 till 30 år. Det finns idag en liknande övertro på att det endast är marknadskrafterna som ger det bästa resultatet. Problemen idag hänger också ihop med den miljöskuld som vi står inför att börja amortera av. Det är inte bara det som får mig att kapitulera inför en ny depression. Det som också känns igen är hur marknadsekonomins giganter lyfts fram som de stora hjältarna.

Vid förra depressionen utarmades valutan av en utökning av penningmängden. Det som kommer utarmas den här gången är arbetskraften och vi är redan på väg därhän. Marknadskrafterna missuppfattar signalerna om ökade vinster samtidigt som man avverkar projektanställda och vikarier en efter en. Otryggheten ger upphov till de sociala och fysiska problem vi ser alltmer i samhället.

Det sätt som man försöker att minska symptomen av den sociala utarmningen av arbetskraften är genom att flytta runt produktionen. På så vis kommer samhället och ekonomin att utarmas globalt. Till slut finns det ingen frisk och fräsch arbetskraft att anställa med dåliga villkor och på projektbasis utan sociala skyddsnät.

Frågan är om miljöproblematiken hinner före eller om den sociala utarmningen med otrygga anställningar kommer ge oss en ny stor Depression.

Vår fantastiska hjärna

Det var en trevlig site om Hjärnan som Patric Hadenius tipsade om. Själva surfmetoden med mindmap i flash väldigt populär. Jag har sett en del olika varianter av den. Här har man gjort det snyggt och enkelt att välja väg.

Jag vill också passa på att pusha för Multimediabyrån och Patric Hadenius tips hur man som lärare kan Berätta istället för att redovisa(kräver Windows Mediaplayer). Du hittar den också hos Multimedia byråns sida om undersökande arbete.

Det är inte bara bloggare som läser blogg

Min undersökning visar glädjande att det inte bara är bloggarna själva som läser bloggar. Det är roligt att det faktiskt inte bara blir en slags inbördes beundran utan att man faktiskt är givande för andra.
Thunderbird logo
Hela 13% läser min blogg men bloggar inte själv i den här gruppen kan man också inräkna de som kommer hit via sökmaskin. Majoriteten är ju som väntat bloggare själv på 63%, men jag hade nog väntat mig högre procent.

Den här undersökningen är ju inte statistiskt säkerställd på något sätt, men det ger en klar bild att det inte bara är bloggare som läser bloggar.

2005-05-15

Skogsviol (Latin Viola riviniana)

vitsippaSkogsviol växer som här i backslänten men trivs också på andra ställen. Den är en flerårigört som blommar i Maj-Juni. Hittar ingen använding av Skogsviol, men vissa verkar testa den i gratänger och soppor. Jag varnar å det starkaste att plocka örter för förtäring om man inte vet vad man gör. Det är av största vikt att man är helt säker på vad man äter. Många förgiftas årligen av örter och svampar. Apropå svampar så kan jag lika gärna tipsa om den eminenta Svampguiden.

Mina bilder får ni använda som ni vill, men tänk på att Virtuella florans är upphovsrättsskyddade.

Marken - information om du vill gräva djupare

ström(c) Freefoto.comGeologi för den som är intresserad av att lära sig mer om Sveriges berggrund och jordarter. SLU har gjort en site om Markinfo med kartering och information som presenteras på ett pedagogiskt trevligt sätt. Det är lätt att hitta om du söker information om årsmedeltemperaturen eller vittring av olika joner i skogsmark.

Sveriges Geologiska Undersökning(SGU) har också en del information för den vetgirig. Här kan du till exempel läsa sammanfattat om tillståndsgivning för mineralbrytning om du skulle råka hitta guld på tomten eller läsa om grundvatten.

Ny design på bloggen

Jag har gjort en ny logotype och minskade storleken på den. Dels för att jag ville förnya mig och också för att hela logtypen ska synas bättre vid lägre upplösningar och om man vill skriva ut bloggen.

Dessutom har jag ändrat litet på färgerna. Jag är inte helt nöjd, men det blir man väl nästan aldrig.

2005-05-13

Katt på fin balkong

katt på balkong Min blivande fru har pysslat och fixat det riktigt trivsamt på vår inglasade balkong. Det är härligt att vara där nu. Helst på dagarna när solen smeker och värmer. Det tycker även vår hankatt Zeke som undrar hur man kommer upp på den nya hyllan.

Går de och äta de där nya grönsakerna tror jag att han tänker. Han är nämligen en ko egentligen i alla fall så äter han gladeligen allt som liknar gräs. Gräslök smakar tydligen som gräs om man blundar. Påskliljor har han upptäckt är inget vidare. Jag var litet orolig när han tuggade i sig påsklilja eftersom de är giftiga. Det var förra påsken och i år kom inga liljor in.

Firefox och Sage - RSS läsare som upptäcker feeds

Nu ska vi se om jag får RSS frossan. Sage verkar vid första påseendet en mycket trevlig extension till Firefox. Om du går till din favorit blogg eller nyhetssite så kollar den upp åt dig om den har några RSS flöden och du lägger till det flöde som du tycker verkar vara bäst.

Dennis med den här behöver du inte OPML, men den ska tydligen fixa OPML också så att du lätt kan föra över dina feeds

Flash på bloggen


Om du klickar på min Flash så får du veta mer...
Här hittar du koden som du ska klistra in i ditt inlägg. Sedan byter du ut URL mot den där du sparat din Flash, som du skapat med Impress i Open Office. Det är enkelt att publicera. Du kan också ändra storleken på Flashen genom att ändra width och height.

2005-05-12

Thunderbird - en utmärkt RSS-läsare

Thunderbird logoThunderbird är en lysande mailklient, men samtidigt också en alldeles utmärkt RSS-läsare. Det är lätt att förstå hur den fungerar när man väl har skapat ett RSS konto.

Det gör du menyn File/New och där väljer du Account. Du får då upp en wizard som frågar vilken typ av konto som du vill starta och då väljer du RSS News & Blogs. Sedan är du snart igång. Du markerar det nya kontot och sedan trycker du på Manage Subscriptions. Det är här du ska lägga till RSS feed URLs. De kopierar du enkelt från bloggarna du vill prenumerera på.

Reklam - behöver vi verkligen den?

Dagens samhälle har gett oss mycket som är positivt och en del som är negativt. Jag är förundrad över hur mycket reklam som omger oss ständigt. Jag tycker att man ofta blir påtvingad en mängd reklam som man inte bett om. Dagstidningarna till exempel har numer ofta reklaminlägg som följer med tidningen. Direktreklam för de som undanbett sig den precis så som konsumentverket tipsar om.

Jag förväntar mig snart hitta på löven i skogen: "Denna Björk planterades av Telia. Skaffa bredband nu."

En annan sak som jag är litet konfunderad över är varför fackföreningar och andra gräsrotsorganisationer slösar bort medlemmarnas pengar i reklamkampanjer. Nu senast såg jag att Kommunal hade någon ny kampanj. Då undrar man varför de avslutade sin strejk med att ge medlemmarna ett sämre avtal än det dem hade. Hade man inte kunna använda alla reklampengarna till en strejk som kunde ge medlemmarna bättre avtal?

Sedan har jag ju sett att allt fler bloggare försöker dra in en hacka genom adwords från google. Nu tror inte jag att de kommer att tjäna några enorma summor. Jag tror att många sätter dit annonserna också för att prova och se om det kan ge någonting överhuvudtaget. Jag kommer nog inte att sätta dit några annonser för jag gillar inte reklam själv. Det finns nog de som har tänkt igenom det där med adwords på ett mer genomtänkt sätt. Svartling har satsat på en konsumentgrupp som han vet har pengar, prylgalningarna. Sedan har nog studerat litet om var han ska placera sina googleannonser. Han borde nog satsa litet på design så att besökarna vill komma tillbaka. Jag tycker inte om tänket och kommersialiseringen. Vi har alla våra åsikter om det här.

Om jag skriver om någonting så tycker jag att det är kul, givande, intressant och kanske kan intressera någon annan. Jag tror inte jag kommer ha någon reklam på min blogg. Nu kommer säker N/ från Researcher få tokspel, men det är mina åsikter och jag hoppas att han respekterar den. Jag respekterar hans.

2005-05-11

Open Mic - ett speakers corner på nätet

Nu kan du säga din mening så att andra kan höra den. Fredrik har öppnat upp möjligheten att enkelt tala in din egen podcast. Det är under Fredriks eminenta samlingsplats podcasting.se som man kan hitta Open Mic. Det är enkelt att förstå Open Mic och det enda du behöver är en telefon eller Skype.

Jag testade själv att podcasta med Skype och det blir helt godtagbart. Så nu har du ingen ursäkt att inte göra din röst hörd.

Berit Andnor börjar blogga

Berit Andnor har startat en blogg. Nu har det slagit igenom i media och hos politiker. Det genomslag som startade med Tsunami i Thailand och katastrof har lett fram till ett genomslag i media och nu har allt fler skapat en hype för det nya mediet.

Jag tror att det kan bli ett verktyg för ökad demokrati. Låt oss hoppas att det kan skapa en bättre förståelse för verkligheten hos våra politiker och att de börjar kommunicera till individerna. Jag tror dock att det mer handlar om att få uppmärksamhet. Ett led i den mediaträning som politikerna genomgår.

Både media och politiker missar poängen att bloggar är media för alla. De måste kommunicera med individerna för att få en ökad demokrati.

Via: Observer

Samhället det är vi

Annica Tiger skriver om civilkurage inte längre finns. Det är inte riktigt sant, men det är en tendens hos oss alla att vi har sedan lång tid slutat bry oss inför alla de runt omkring oss. - "Samhället satsar inte tilräckligt med resurser" heter det ofta. Det finns en tendens hos alla att det är "någon annan" som måste engagera sig och göra något. "Det där är polisens jobb". Polisen kan inte göra något åt att någon blir nedslagen när det händer. Det är faktiskt du som ser det hända som måste ingripa. Du behöver inte ingripa i bråket, men du kan faktiskt bry dig och ringa polisen. Du kan också söka upp väktare som är vana att ingripa.

En sak som vi ofta glömmer är att våldet börjar faktiskt tidigt. Så säg ifrån när du ser ungdomar behandla varandra respektlös. Tala med de så att de förstår att de är viktiga och att respekt är något som är värt att kämpa för. Här kan vi alla vara vardagshjältar och visa medmänsklighet. Brist på respekt föds i brist på medmänsklighet.

Jag anses nog knäpp av ungdomarna när jag bryter upp deras "snömulning" av en kamrat. Flera mot en är fegt och det räcker om man börjar prata med de. Fråga de saker om var de går i skolan och om det verkligen är "lek". Vikande ögon när de svarar att de bara lekte ger svar att det inte alls handlar om lek utan om mobbing. Det är här vi som vuxna har skyldighet och ansvar att ta. Visa att vi bryr oss om respekt så kommer respekten för varandra i samhället att öka. Om vi tyst går förbi och väljer att inte bry oss då ökar respektlösheten.

2005-05-10

En poll om vem som läser min blogg

Rösta (c) Freefoto.comJag har länge funderat vilka är det som gör sina nedslag på min blogg så jag knopade ihop en liten poll och vore tacksam om du svarade på den ärligt.

Samtidigt kan jag presentera den trevliga tjänsten Free-web-polls som är gratis och utan jobbig reklam. Den är enkel att använda. Du skapar din poll och sedan får du en htmlkod som du kan klistra in på lämpligt ställe i din template.

2005-05-09

Spela bort smärtan

Forskning visar att om man distraherar hjärnan så kan man "lura" den och man känner mindre smärta. Vid hudterapi kan man idag använda virtuella spel för att distrahera patienter så att smärtan lindras under behandling och man slipper använda medicin.

Via: Sciencentral (se filmen)

Svenska bloggosfären har tonårskris

Jag kommer så väl ihåg hur jag kände i tonårens slutskede. Jag läste Sartre och ifrågasatta alla självklarheter i samhällsstrukturen. Jag undrade vem är jag? Vad är jag? Vart är jag på väg? Jag ser samma panik och frågasättande i bloggosfären. Till slut insåg jag att man kan ifrågasätta och undra i all oändlighet. Det leder ingenstans och det är då som livet verkligen börjar. Livet själv blir då motivet att leva.

Jag ser samma tendens i den svenska bloggosfären. Vem är en bloggare? Vad är en blogg? Det är en identitetskris som kommer leda fram till samma sak som en tonårskris. Den överlever och folk slutar fråga sig vad en blogg är. De bara bloggar och det är då som den riktiga bloggningen kan börja.

Det fyller mig med hopp om vad vi har att se fram emot. Verkliga bloggare som bloggar om allt och inget utan en massa tjafs om vem är bloggare och vem som har pyjamas på sig eller inte.

Media har fått blogghicka

Linda skriver ner Erik och Malte. Plötsligt ska alla ha blogg, men de gamla bloggarna duger inte de är inte tillräckliga. Överallt dyker de upp nu de nya bloggarna och det är ju positivt, men innan du startar din blogg. Tänk först och gör sedan. Tycker du det är roligt att skriva? Det är det första du ska fråga dig om du nu inte tänker börja sända podcast. Då får du fråga dig själv: Tycker jag om att prata?

Det ska vara roligt att skriva sin blogg inte en plåga eller en plikt att uppfylla. Det ska inte heller vara "en blogg ska jag ha eftersom alla har en men inte jag". Jag tror inte förresten Linda fattat det här med bloggar riktigt. Alla bloggar passar inte alla. Fast hon trodde kanske att hon måste läsa alla tidningar och gilla de eftersom hon är journalist. Min gisnning är att hon aldrig öppnat en tidskrift som handlar om matematik eller webbdesign. Skulle hon göra det lär hon nog tycka de är tråååkiga de med.

Det verkar som media är på väg att svälja begreppet blogg i tron att det är media vilket som helst. Det är publikation för ALLA. Det är det de missar. Massmedia är något alla nu kan syssla med även om man sitter i pyjamas eller bor på ålderdomshemmet.

Blogger - nu på mobil i USA

Blogger har i dagarna släppt en ny tjänst Blogger mobile där tanken är att du bloggar från din mobil. Du skickar helt enkelt bild och text från din mobil till go@blogger.com. Det blir automatiskt inlagt på din nya blog. Det fungerar ännu bara i USA. Blogger help skriver mer om hur det fungerar.

Jag tror att det här kommer att utvecklas ytterligare för det skulle vara ett perfekt verktyg på din resa eller för ögonblicksreportage. På det här sättet kan du redan på BB ta en bild av din nyanlända bebis och sända ut den till hela världen.

2005-05-08

Sygate Personal Firewall - brandvägg ett måste om du har bredband

Många är tipsen om Zonealarm, men många är också hackarna som söker hålen i den vanligaste brandväggen. Jag vill tipsa om en litet ovanligare brandvägg, men som jag tycker sköter jobbet bra. Sygate Personal Firewall finns precis som Zonealarm både i en gratis version och en betal version.

Den sköter sitt jobb bra och är enkel att förstå med möjligheter att ställa in mer avancerade regler. Det är givetvis viktigt att lära sig förstå att om du säger ja till varenda program som efterfrågar Internet kan du lika gärna stänga av brandväggen. Så kolla upp programmen som gör efterfrågningar om att de vill använda Internet. Gör en sökning på google på filnamnet så kommer du se om det är en trojan eller inte. Fråga gärna en kompis som kan säkerhet.

Givetvis är det också bra att använda antivirus och spyware remover. Gratis alternativ jag rekommenderar är Avast och Adaware.

2005-05-07

Bilder och GIMP för nybörjare

Jag tänkte visa hur du enkelt bättrar på dina bilder och sparar de i ett bra format för bloggen. Jag använder numer programmet GIMP som faktiskt blivit ett helt okej program. Om du vill arbeta vidare med bilder tipsar jag dig om Moderskeppet som har bra tips.

Jag förutsätter att du har hämtat bilderna från din kamera ner till en mapp på din hårddisk. Det första steget är att vi ska ladda upp bilden i GIMP. Du går in i Arkiv och gör öppna och letar dig fram till bilden du vill jobba med.

Det första vi noterar är bildens storlek. Vi ser i vänstra hörnet storleken på bilden. Ju större bilden är desto mer minne kommer den att ta upp.

Flickrinstruktioner

För att kunna lägga ut bilden på bloggen är det bra om man då skalar bilden och det ska vi lära oss. Under rullgardinsmenyn Bild hittar vi Skala bild. Välj det och du får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Om du nu skriver 800 i fönstret som anger bredd och trycker på enter så kommer höjden att anpassa sig automatiskt så att proportionerna bibehålls. Bildens storlek kommer då att bli lagom. Tryck på Skala bilden när du är klar.

Nästa steg är att vi ska förbättra skärpan. Det är alltid bra att göra det eftersom kamerans skärpa kan förbättras ytterligare. Vi går in under Filter och sedan ner till Förbättra där får du ytterligare val. Här ska du välja Gör skarpare. Du får du upp den här menyn.

Flickrinstruktioner

Styr bilden så att du har något med kant så att du kan se hur resultatet blir. Jag har märkt att om du drar reglaget till runt 30 så brukar det bli en bra skarp bild men det ser naturligt ut. Prova själv. När du är klar ska vi spara bilden i ett bra format.

När det gäller foto så är jpg-formatet det bästa och när det gäller teckningar, grafer och diagram är gif-formatet bättre. Vi går in under menyn arkiv och väljer Spara som. Vi bläddrar oss fram där vi vill spara vår bild och glöm inte att ändra namnet så att du inte sparar över originalbilden. Sedan väljer du format och här väljer vi nu jpeg-bild och vi får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Kryssa i förhandsgranska så att du ser hur stor filen kommer att bli. Gå inte under 50 % i kvalitet blir resultatet inte bra. Om du tycker att filen blir för stor skala då om bilden istället. Jag brukar använda 450 i bredd istället för att bilderna inte ska ta upp så mycket utrymme.

Vi är inte klara ännu. För nu ska vi skala ner bilden ytterligare och göra en tumnagel. En bild som vi sedan använder för att länka till den riktiga bilden. Gå upp till Bild och välj Skala bild igen. Välj nu bredden 150 och skala bilden. Spara bilden men läg till tum i slutet av namnet så vet du att det är en tumnagel.

Update: Mer om GIMP 2.0 och hur man kan använda det.

2005-05-06

Lövhagen - Naturreservat, friluftsområde och rekreation

lövhagen1Det finns ställen som jag ständigt återkommer till. Ofta ger de syre i lungorna och ro för själen. Jag och min sambo åkte till Nynäshamn och sedan en liten bit till. Lövhagen när bofinkarna häckar och björkarna är i lövsprickningen är ett paradis.Jag rekommenderar varmt alla som vill ha en picknick med stor variation att åka dit.


lövhagen1Här finner vi skog,hav och ängar. Om du vill kan du ta med dig fiskespöet och dra upp en gädda. Fritidsfisket är ännu fritt längskusten och jag har här även sett havsöringar hoppa. Du bör dock ha med dig bra skor som är stabila och bra kondition för kuststräckan klippig med mycket upp och ner.


lövhagen1Vi kan verkligen vara stolta över vår skärgård och dess skönhet. Bor du i Stockholm och har tillgång till ett periodmärke kan du med pendeltågets hjälp lätt ta dig snabbt ut till havet och känna dofterna från havet och känna vinden i ansiktet. lövhagen1Ta dig tid att andas. Det här är vad jag kallar frihet. Möjligheter att vara i naturen och andas.

Du har här ute en cafeteria som också är del i ett vandrarhem. Så du skulle kunna övernatta och gå upp i ottan för att dra upp en stor gädda. Den tanken har slagit mig. Om du tar dig till Lövhagen en fin dag så kommer du inte bli besviken.

Skype och Guildwars

Jag är sedan tidigare en inbiten MMORPG spelare, men jag har ägnat mig åt annat under en lång tid. Nu hittade jag Guildwars där man har tänkt litet annorlunda och faktiskt litet nyskapande. Detta tillsammans med Skype gör att spelandet får en helt annan dimenssion.

Det ger ett nytt perspektiv att jag samtidigt som jag befinner mig i en virtuell värld med dess regler och möjligheter kan prata med min kompis som jag spelar tillsammans med. Det blir en ny dimenssion där man slipper skriva och kan föra ett avslappnat samtal.

Den sociala delen i dessa onlinespel har alltid varit en stor del av själva spelandet. Man kan se de som avancerade chatklienter och det är nog därför som det faktiskt finns många kvinnor som spelar också. Jag tror att det här kommer man utveckla mer med inbyggda Voip-lösningar som gör att man kommer kunna prata direkt i spelet.

Dagböcker på nätet

bookfair(c) Freefoto.comVisst är det kul att få inblick i någon annans liv. Det är litet som en dokusåpa i miniformat. Vi kan kika in och få insikt i hur man lever i en småstad eller hur är det att vara tidningsbud. Det kan vara lika spännande att läsa om någon annans vardag som Åse´s. De är många där ute och de kommer att bli fler som lever sitt liv och väljer att dela med sig över Internet.


Lotta skriver just nu om trädgården och om att körsbärsträden stor i full blom. Enkla saker som är värda hur mycket som helst. Arto säger tack och adjö, vilket ju är synd. Det är viktigt att man respekterar varandra och har han tagit det beslutet så är det ju så.

Jag har läst på flera ställen att de tycker att det har blivit pretto att skriva blogg. Det behöver inte vara pretto utan man lägger sig på den nivån som man själv tycker är bekväm och skriver om det som roar en. Det ska vara kul att skriva. Sedan finns det ju så många andra sätt också som man kan använda en blogg.

Vad du gör av bloggandet är inte så viktigt. Det viktiga är att du har kul och gör det som du tycker är viktigt. Det är då som jag känner att jag växer. Min Sensei(kampsports tränare) sa en gång för länge sedan träningen ska vara som två tigrar som leker. De leker för att lära sig att överleva. Så känner jag om bloggandet. Jag leker för jag lär mig hur det fungerar och det kan jag använda i livet.

2005-05-05

Vitsippa (Latin Anemone nemorosa)

vitsippaVitsippa är nog det som man förknippar med Maj och mösspåtagningen. Då våra studenter slår ut och vandrar omkring i flockar precis som vitsippan som står i mängder i skogsbackar. Under medeltiden hade många anemoner medicinsk användning. Vitsippan användes då av läkarna som blåsdragande och hudirriterande medel. Även vitsippan innehåller giftiga glykosider. Anemoner och ranunkler i färskt foder kan vara farligt för djuren.

Mina bilder får ni använda som ni vill, men tänk på att Virtuella florans är upphovsrättsskyddade.

Flickr och Blogger - bilder på enkelt sätt

Skapa först ett gratis konto på Flickr och när du sedan kommer in så möts du av de här menyerna.

Flickrinstruktioner

Du trycker på upload photos och möts då av menyer där du letar fram bilderna du vill ladda upp i Flickr.

Flickrinstruktioner

När du laddat upp bilden du vill blogga om så går du tillbaka till Home och klickar på bilden du vill blogga om.

Vi koncentrerar oss på menyn upp i vänstra hörnet du ser ett menyval Blog this och det väljer du.

Flickrinstruktioner

Du får då upp en meny där du kan välja vilken bloggtjänst du använder och vi använder ju Blogger så vi väljer den. Då får du upp ytterligare en meny där du ska skriva in ditt användarnamn och lösenord till Blogger. Du kommer då fram till själva bloggandet. Det är bara att fylla i din Rubrik och skriva ditt inlägg direkt i Flickr. Innan du publicerar glöm inte att ändra kodningen till västerländsk om du använder Firefox annars får du en massa konstiga tecken.

Flickrinstruktioner

Så enkelt är det att att lägga till bilder till Blogger med Flicker.

Här är ett inlägg där jag använt det här sättet att få bilder på Blogger.

2005-05-04

Tydligen ska bara högern få ha betalda bloggare

Ekström anklagar LO för att plöja ner "Uppskattningsvis plöjer LO ner några 100 000 av medlemmarnas pengar". Även om så vore fallet så gissar jag att det är småpotatis av de summor som Stiftelsen Fritt näringsliv som är framsprungen från Svenskt Näringsliv lägger ner i Tankesmedjan Timbro.

Det är tydligen så att det är bara högern som har monopol att plöja ner pengar för att sprida sin politik. Timbro lär ju ha några som bloggar på heltid. Det är väl bra om LO lär ut till unga politiker att föra sina åsikter och att möta öppet väljare i en dialog. Det verkar ju inte högerpolitikerna förstå alltid. Deras ledande bloggar är ju oftast rena megafonerna t. ex Johan Norberg.

Kaffe - så fungerar det i hjärnan

Kaffe (c) Freefoto.comOm du undrar varför du blir piggare av Kaffe? Det handlar naturligtvis om kemi och biologi. Kaffe är en socialt accepterad drog
"When you have a cup of tea or a cup of coffee, you block the effects of the brain's own fatigue factor, that's adenosine, acting on the arousal center"
och det den gör i hjärnan är att det blockerar nerverna som tar emot molekyler som styr den naturliga sömnen.Till slut så blir man dock ändå trött och måste sova, men det ger en fördröjning av tröttheten.

Via: Sciencentral

Microsoft söker bloggare

Även stora jättar som Microsoft har förstått vilken tyngd man får av marknadsföring via bloggar. Nu går de ut och söker efter bloggare som vill marknadsföra Longhorn.
Microsoft said that the screenshots risked ongoing patent applications, but critics claimed that Microsoft wanted to put a lid on criticism. There is no formal nominating process, but Scoble asked those interested to drop him a line on Microsoft's Channel 9 blog site. Some active in the Microsoft enthusiast community, such as Amsterdam's Steven Bink, have already tossed their names in the hat.
Det här kommer fler företag att följa och söka bloggare som marknadsför deras produkter. Snart kommer bloggare att vara ett yrke. Longtail fungerar och kunskapsintensiv marknadsföring som är riktad mot rätt grupp sprider ringar över Internet.

Via: Techweb

2005-05-03

Pressfrihet, Dawit och MKFC i Eritrea

Svenska Journalist Förbundet anordnar en 24 timmarsvaka i dag som stöd för Dawit Isaak som är fängslad ännu i Eritrea. Jag kommer gå dit och visa mitt stöd för orättvisor som sker i Eritrea.

MKFC Stockholms folkhöskola
stöttar befolkningen i Eritrea med undervisning och genomför projekt för att förbättra situationen för den eritrianska befolkningen. Många går kurser hos oss och genomför projekt som har långtgående verkan. I Asmara i dag så driver en kille ett internetkafé som startade som ett projekt hos oss.

Jag uppmanar alla som kan och har vägarna förbi Sergels torg och stanna till och lyssna ett slag. Visa ditt stöd för orättvisor som fortfarande begås runt i världen. Låt oss hoppas att regimen i Eritrea faller till föga och friger Dawit.

Enligt Mothugg så har man haft livstecken från Dawit i Mars.

Update: Jag gick förbi och lyssnade en stund på agitatorerna på Sergels torg. Gå dit du också och visa ditt stöd så att fler får chansen att yttra sig utan att bli fängslade.

Bloggforum 2.0 - möt dina favoritbloggare i verkligheten

Så var det då dags igen för ett nytt bloggforum. Det känns så avlägset sedan sist och det har hunnit hända så mycket. Jag minns att jag efter bloggforumet hade en mängd olika tankar.

Själv ska jag berätta om bloggar i ett nybörjarperspektiv. Det kommer att handla om vad en blogg är, hur får man sin blogg respekterad och vad kan man använda en blogg till. Vi kommer försöka visa hur enkelt man startar en blog och att det inte behöver vara så tekniskt.

Det är Annica som är moderator och med mig sitter också Johnny och Sara. Jag tror att jag kommer att försöka visa på möjligheterna om man går steget vidare. Ge en aptitretare för framtiden.

2005-05-02

Blåsippa (Latin Anemone hepatica)

blåsippaBlåsippa är fridlyst dvs man får inte plocka den för försäljning samt mot uppgrävning med rötterna. I Stockholm är den helt fridlyst och den står ju så vacker i slänten. Den har används i alternativ medicin och man trodde den var verksam mot leversjukdomar.

Mina bilder får ni använda som ni vill, men tänk på att Virtuella florans är upphovsrättsskyddade.

Svenska dialekter - undrar du hur älvdalmål låter?

Svenskan utvecklas ju på plats och talets utveckling är ju den som förändras först. Svenska dialekter är en sida där man kan lyssna på inspelningar av olika dialekter av genuina människor.

Det är ett projekt SweDia 2000 som vill ta reda på hur det står till med dialekterna i Sverige idag.

2005-05-01

Global uppvärmning och världens tillstånd

diagram BBCJag anser oavsett vilken anledning som vi har en global uppvärmning att vi måste lösa energiproblemet. Oavsett om det är växthuseffekten eller inte så är vi tvugna att finna en lösning på våra miljöproblem ifall vi vill att planetens liv inte ska gå under. Fossila bränslen ökar halten koldioxid i atmosfären och även om vi har solstormar som parallellt påverkar den globala uppvärmningen så är växthuseffekten också en faktor vi bör försöka motverka.

Vi behöver i alla hänseenden vara mer försiktig med hur vi nyttjar jordens resurser. Det håller inte att överutnyttja och låna på miljön. Den ekologiska skulden ökar och till slut är den så utarmad att det inte längre går att låna. Det är då vi får betala tillbaka och det kommer stå oss dyrt.

Klimatproblemet
har börjat visa sina tydliga tecken på att utarmningen kommer allt närmare. Förra sommaren var det översvämmning i Värnamo och naturkatastrofer kommer bli vanligare.

BBC har en bra site om du vill veta mer om trycket som vi sätter planeten vi bor på för. Diagrammet ovan är hämtat därifrån.

Guildwars - ett nytt onlinespel utan månadsavgift

(Varning för onlinespels nörderi - klickar du på bilden kommer du till Guildwars som bilden är hämtad från)
venjans kyrkaDet vackra Guildwars släpptes nyligen och jag föll för tanken med ett onlinespel där man inte varje månad betalar 150 kr. Det brukar vara normal månadsavgift för ett fantasy onlinespel. Spelidéen är litet annorlunda än vad man normalt har haft i dessa evighetsspel. Även om man fortfarande jagar erfarenhetspoäng för att gå upp en nivå så tycker jag det verkar som det finns en spänning redan från början. Dessutom så finns det en känsla av att man spelar ett singelspel med kapitel trots att man gör det i en multiplayervärld.

Styrkan hos Guildwars tycker jag verkar ligga i enkelheten att förstå men svårigheten att bemästra. Jag har inte provat pvp-delen ännu, men det är här jag tror att den stora utmaningen ligger att komma på en bra taktik för den karaktär man har utvecklat och utveckla en bra spelteknik. Här kan man givetvis också utveckla taktik och teknik tillsammans med kompisar man lär känna eller varför inte dra ner en kompis i onlinespelsträsket.

Glöm inte bort att inget dataspel går upp mot verkligheten. Verkligen snygg grafik och man kan ju till och med känna dofterna i verkligheten. Rekommenderar att ta en promenad i den riktiga skogen.

Hästhov (Latin Tussilago farfara)

venjans kyrkaHästhov eller Tussilago är en av de tidigaste vårblommorna. Den är tidig på grund av sin jordstam som är både ett sätt att sprida sig och spara energi över vintermånaderna. Förr användes bladen för te som skulle lätta upp hosta och andningssvårigheter.

Jag kommer presentera flera olika blommor med bilder och alla bilderna är fria att användas hur som helst. Jag länkar till virtuella floran vars bilder inte är fria, men där ni kan finna litet mer information om växten.

Bloggtips och eloge till Sømnløsa nætter

Argus är en väl formulerad och har inlägg med glimten i ögat. Det är ett vitt spektrum såsom privata observationer, vardagliga analyser eller omvärldsreflektioner.

Sedan vill jag ge en eloge till Sømnløsa nætter för att han försöker föra en konstruktiv argumentation och kommer med sakliga argument. Jag håller inte med om hans politiska värderingar, men jag tycker om när man kommer med konstruktiva förslag och för en saklig diskussion om det. Med den inställningen kommer man mycket längre och jag hoppas att fler följer hans väg.