2004-09-30

Bättre sent än aldrig?

Äntligen har Ryssland börjat ta steg mot räddningen.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=326000&previousRenderType=6

Tror dock att de är litet sent ute. Vi påverkas redan av växthuseffekten och det skulle ta generationer för att återställa balansen.

Kanske om det blir fler orkaner i USA och en av de sveper iväg med Bush, så kanske de också kunde se att i längden så håller det inte att öka miljöskulden mer.
Om ni tror vi kommer få tropikklimat så gissa en gång till.

Temperaturen ökar först och med den nederbörden. Under vintrarna kommer glaciärerna växa så småningom och vi kommer i sinom tid få en ny istid...

Naturen balanserar sig själv i längden. Problemet är att många människor kommer gå under i nya orkaner(Haiti), Översvämningar(Värnamo).

Naturen har börjat kräva tillbaka lånet nu...
Är imperiet på väg att falla?

Igår såg jag på Star Wars II och idag läste jag om hur Teknikgeeks lämnar IE för Mozilla och Firefox.
http://www.idg.se/ArticlePages/200409/30/20040930135128_SOS/20040930135128_SOS.dbp.asp

Jag tror dessutom att Open source luckrar upp ytterligare Microsofts fundament. Är det här tecken på att Microsofts imperium på väg att rasa? Inget imperium är evigt en dag kommer Microsoft att falla.

Låt oss hoppas att vi i framtiden får en konkurrens som bärgar för bra produkter och billigare priser.

2004-09-25

Jajamensan - jag har handen i syltburken

Det är med sorg i hjärtat jag återigen läser om chefer och deras "låga" avgångsvederlag och pensionsbonusar. Det är väl synd att de inte är alls så höga som deras kollegor på kontinenten.
Coop forums chefer har nu visat att ett initiativ som engång var ideellt och en good tanke att gagna konsumenterna istället gagnar ett fåtal chefer.

Jag återkopplar till mitt inlägg angående Leijonborgs uttalande om att vi måste arbeta mera. Hur vore det om cheferna såg till att sitta kvar på sina poster så vi slapp betala för deras avgångsvederlag och använde de pengarna till att anställa flera arbetare?

Om chefer och företagsledare visar vägen om hur man ska handla moraliskt så kommer resten av samhället följa.

2004-09-23

Frihet - Svårt i ett samhälle med kö.

Att sitta i Apotekets kö får en att känna sig liten. Man tar snällt sin kölapp och väntar att nummer efter nummer snabbt ska växla på nummervisaren. Man inser snabbt att takten styrs av individen framme vid disken som just nu diskuterar termometrar och att det var bättre med kvicksilvertermometrar än de digitala drivna av batterier som tar slut.

Jag önskar att samtalet skulle ta slut. Vore det inte bättre att dessa pensionärer kunde träffa ungdomar och ha dessa långa samtal med den yngre generationen än att ta upp en stackars Apotekares tid som försöker vara så effektiv och serviceminded som möjligt.

Efter 45 minuter så slår äntligen siffran om till mitt nummer och jag tar mig fram till disken med en suck av lättnad.

-Ursäkta mig, säger Apotekaren, jag ska bara lämna ut läkemedel till mannen här som har lämnat in receptet och ska hämta ut sin medicin i en specialkö. Då slår numret om en gång till och jag inser att jag hade blivit snabbare expidierad om jag hade haft det numret. Efter ytterligare 10 minuter så återkommer min Apotekare och jag inser hur korkat det här systemet är.

-Min läkare har lämnat ett e-recept. Teknikens under tänker jag att man kan gå till vilket apotek som helst utan en papperslapp.

- Jag ser att vi tyvärr inte har den medicin du söker. Om du väntar så ska jag skriva ut dina recept.

- Varför då? De finns ju i datasystemet.

- Nej, vi kan bara hämta ner de en gång sedan är de borta och vi måste ta ut de på papper.

Tankarna flyger igenom mitt huvud. Det papperslösa samhället. Jo jo pyttsan. Här röjer vi skogarna allt snabbare för den nya IT-tekniken har ökat pappersanvändandet inte minskat det.

- Jag kan söka och se om de har medicinen på ett annat apotek där du bor och säga åt de att lägga undan den till dig.

- Jamen vad bra.

- Tyvärr hade de inte samma system som här där man kan komma och hämta ut i en speciell kö som mannen innan dig gjorde. Så du får ställa dig i kö där med.

Ser ni också en linje i Apotekets policy. Vänta i Kö så kanske du får din medicin innan du dör. Vi kanske spar litet medicin om du dör i kön eller du kanske tröttnar i kön och går hem utan din livsviktiga medicin. Då kanske du dör där och vi har en kund mindre och mindre medicin att dela ut.

Systemet verkar att gå ut på att vi ska bli sjukare i kön och dö eller behöva fler mediciner.

Frihet - men bara om du behåller din plats i kön

2004-09-16

Moral som smittar av sig...

Det är irriterande att människor som sitter i bestämmande poster såsom Lars Leijonborg uttalar sig om en sjunkande arbetsmoral. Han tycker att det ska botas med att man ska arbeta mera.

Jag tycker det är guld att Jan Guillou sticker ut hakan och säger det som alla pratar om kring kaffet. Moralen kommer från ledande positioner.

Har vi ledare som handlar i egna intressen där man höjer elpriser och sin egenlön i samma snabba takt. Då får vi samma löntagare som roffar åt sig och så klart utnyttjar systemet.

Vi behöver få ledare med god moral och göra oss av med de som sitter med fingrarna i syltburken. De sitter och smackar samtidigt som de klagar på att arbetarna har dålig moral.

När ledarna visar god moral och etik så sprider det sig också i hela samhället.

2004-09-15

Miljövård och miljöpolitik?

Jag förundras över hur litet politikerna har agerat i frågor om att rädda miljön.
Det är ett dött hav vi har nu i Östersjön bortom räddning. När jag gick i gymnasiet kunde jag enkelt fiska upp en stor torsk. Idag får jag nog gå meden trål i en vecka för att hitta en som är stor nog som matfisk.

Gäddan och antagligen aborre med är på väg bort nu.

Ska dina barn få annat än alger på kroken så får vi nog börja agera nu. Typ rädda fisken skjut en hönsfoderfiskare.

Det är nog en anledning till torskens bortgång att man har fiskat för hönsfoder eftersom matfisken tog slut.

Klaga inte när du måste äta pengar. Vi är på väg dit.

2004-09-14

Frihet för de psykiskt störda.

Det är det man när man genomförde den omdaning man gjorde för den psykiska vården för ett tiotal år sedan. Kommunerna (som är ekonomiskt pressade) skulle ta ansvar för att de psykiskt störda som nu skulle slussas ut i samhälle fick den hjälp de behövde.

Inte ens hjälp till undervisning kan staten bidra med.

Problemen med psykiskt störda härstammar från den här reformen. Även socialstyrelsen kom fram till reformens otillräcklighet och brister redan 1999. Det som då är absurt är att regeringen ska fortsätta att utreda.

För mig är det bara ett sätt att skapa arbetstillfällen för politiskt sakkunniga och ett sätt att säga att man är handlingskraftig. De har missat grejen med att göra. Att utreda och forska handlar inte om att göra eller handla utan mer om forskning. Forskning som kostar massor med pengar som man med mer verkan kunde använda i psykiatrin...

Fy regeringen. Börja agera istället för att utagera. Sluta spela för gallerierna.
I dag lyssnar jag till tidens stilla verkan på oss. För varje ögonblick som passerar så för våra erfarenheter oss vidare till en annan verklighet. Det är lätt att glömma bort ögonblickets storhet.

För att påminna sig så rekommenderar jag att läsa litet ut Tao te ching av Lao Tse.
Tao te Ching(Sv)

Stanna upp och andas. Lyssna på tiden.

2004-09-11

Den elfte semptember...

I spår av terror vandrar tankarna efter de gågna åren och vad det har lett till. Man startade ett krig mot terror, vilket är den "enda" vägen då man söker hämnd. Det är inte vägen man ska vandra om man vill få slut på terrorn. Våld har alltid bara fött mera våld. Att Big Brother (läs USA) ska kontrollera alla informationsvägar och söka upp terroristerna för att utrota de är urbota dumt för varje dag kommer det att födas en ny terrorist så länge orättvisorna i världen är för stora.

Ge människorna frihet och rättvisa så kommer terrorn minska. En nöjd människa bombar inte skolor eller hotell.

Vem kan säga att den människa som måste varje dag svälta och dricka smutsigt vatten äger frihet. Att man från USA söker ett välde med kontroll över de resurser man själva behöver. Kära Mr Bush om du istället skriver på Kyotoavtalet behöver ni inte så mycket olja.

Att istället för att jaga terrorister borde man jaga orättvisor och utrota dessa för att det är de som gör att terrorn föds.

Människor hjälp varandra istället för att stjälpa.

2004-09-09

Att i livet vara styrd av överheten och inte kunna påverka sin egen situation kanske bara är i sin ytterlighet som träl eller slav vara oerhörd. Dock är det också i en representativ demokrati där en elitistisk politisk klubb bestämmer irriterande och man vill söka nya lösninga...

Frihet att bestämma över sin egen omgivning. Aktiv demokrati är en idé och tanke jag själv har haft och jag tror nog att det kan gå och genomföra, men jag är rädd att de politiska eliten kommer sätta stop för det...