2004-10-03

Frihet att njuta av livet

Dagen går i höstens färger och smaker. Jag tänker dela med mig av ett underbart recept på en höstlig fiskgryta/soppa. Rekommenderas att provas.
Vi fångas ofta av vardagens ständiga flöde så att vi glömmer bort att njuta av stunden, men vissa dagar så känner jag hur man vaknar och öppnar sinnet. Man tar till sig alla sinnens intryck och finner en eufori över livet.

Fiskgryta/soppa

Ingredienser:

3 gula, finstrimlade lökar
lite olja/smör
2 tsk oregano + 2 tsk mejram
1 stort fänkålsstånd
2 små zucchini (400 g ihop)
2 burkar hela tomater
cirka 1,3 liter vatten
3-4 fiskbuljongtärningar
2-3 dl torrt vitt vin
1 stor pressad vitlöksklyfta
1/2-1 tsk italiensk salladskrydda

Senare tillkommer:
600-800 g fiskfilé eller 600 g benfri lax
1 kuvert (1/2 g) saffran
500 g räkor med skal
hackad persilja

Skala och skär löken i halvor, skiva sedan tunt. Fräs strimlorna sakta
i en stekpanna i lite olja eller smör och smula över oregano och mejram.
Fräs några minuter och för sedan över till en stor - 4 liter -
kastrull.
Skölj, ansa och skiva fänkålen och lägg ner den också i kastrullen.
Skär bort ytterändarna på zucchinin. Klyv zucchinin på längden och skär
sedan i halvmånar, inte för tunna bitar. Lägg i zucchinin plus tomaterna,
delade i halvor och med spad, och häll på vattnet.
Smula ner buljongtärningarna och koka under lock i cirka 35 minuter.
Lägg i salladskrydda, pressad vitlök, saffran och vin när ungefär ungefär
halva koktiden gått.
Hit kan soppan förberedas. Koka i så fall upp soppan på nytt innan
fisken läggs i.
Lägg i fisken, delad i cirka 3 cm stora bitar. Sjud bara tills fisken
är klar, det tar 2-4 minuter för färsk fisk, 8 minuter om fisken är
halvfryst. Smaka av sopan. Lägg i skalade räkor, rör om och toppa med
hackad persilja. Servera med bröd och en liten skål sambal-aioli.

Aioli med sambal

Pressa 3 rejäla vitlöksklyftor i en liten skål. Rör ned 2 råa äggulor.
Häll sedan droppvis och sakta i cirka 2 1/2 dl rumsvarm olja och
smaksätt med 1/2 tsk salt. Rör fitigt hela tiden och häll inte i olja för
snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås
i. Smaksätt sedan med en aning nymald peppar, 1/2- 1 msk vinäger, litet
rivet apelsinskal och 2-3 tsk sambal. Smaksätt litet mer om du vill ha
starkare smak. Det går även att smaksätta 2 dl färdigköpt majonnäs på samma sätt.

1 kommentar:

paradox55 sa...

Du kommer att älska den här fisksoppan/grytan det är ett dunderrecept. Hör gärna av dig och säg vad du tycker om du provar...