2004-12-20

Hur gamla är våra makthavare?

Ungdomsstyrelsens styrelse som känns som någonting ungdomar skulle vara involverade i styrs definitivt inte av några ungdomar. Dessutom kan du nog fråga vilken ungdom som helst om han/hon NÅGONSIN hört talas om ungdomsstyrelsen och 98% har aldrig hört talas om de.

Den enda gång jag har kommit i kontakt med ungdomsstyrelsen var när jag själv arbetade på en annan av de statliga institutionerna Naturvårdsverket.

En stilla undran med tanke på framtiden och visioner. Hur i all världen kan alla dessa gamlingar veta att de representerar ungdomarna på bästa sätt om de inte kommer i kontakt med ungdomar och hur kan de arbeta för dessa?

Med tanke på målen som man kan läsa i deras regleringsverk

Mål
Ungdomspolitik
1. Ungdomar skall ha goda förutsättningar att leva ett självständigt liv.
2. Ungdomar skall ha verklig möjlighet till inflytande och delaktighet.
3. Ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande skall tas till vara som en resurs.

Verkar de inte lyckas så bra. Inte ens i den egna organisationen. Man kanske ska ta in ungdomar även i styrelsen kanske. Annars ser det ju bara ut som ett spel för gallerierna om ungdomar ska ha verklig möjlighet till inflytande och delaktighet.
Fast det kanske bara är vackra ord på ett papper, som så många styrdokument tyvärr ofta blir.

Det känns som om det är en institution som finns för att vi har bestämt att den ska finnas. Det är en av de administrativa kollosser som kostar skjortan. Dessa pengar tror jag skulle kunna användas bättre om de gick direkt till ungdomarna istället för att en massa tjänstemän ska sitta och bestämma. vi behöver inte betala för att de sk tycka och skriva spaltmeter av rapporter och utredningar som ingen människa i världen orkar läsa igenom.

Inga kommentarer: