2004-12-29

Presskonferens om katastrofen.

Att man står handfallen över omfattningen av den här katastrofen och inte agerar är för mig inte så överraskande eftersom dagens politikerna är inriktade på att göra utredningar och inte på att agera.

Göran Persson sa just "Låt oss utvärdera". Jojo. Utreda och utvärdera det är det de gör. "Låt oss granska kritiken". Då är det sagt. Jag läser mellan raderna. "Vi kommer endast göra något om våra utredningar visar att vi måste göra något". Det kommer att vara försent när utredningarna är klara. I vissa lägen måste man reagera och agera, inte sitta och fundera.

Det är det här som är typiskt för den svenska politiken. Utred, utvärdera och sprid ansvaret så att ingen behöver stå och falla på ett snabbt agerande. Statsministern manar till samling. Vi ska alltså sörja tillsammans, men det får inte kosta några extra pengar. På något sätt har nog politikerna i dag fått för sig att agera är samma sak som att tillsätta en utredning. Hur gick det till?

Det hade inte varit någon skillnad oavsett vilket av de i dag stora partier hade suttit vid makten. Det här är ett systemfel. Vi är fast i tjänstemannaväldet och utredningsträsket. Jag tycker att vi borde ta oss därifrån så att vi kan börja agera.

Inga kommentarer: