2004-12-31

Fyrverkeri sprider tungmetaller.

För att ge det ytterligare en dimension till varför man inte bör skjuta alltför mycket salut. Så är det så att fyrverkerier är en stor källa till spridning av tungmetaller i vår närmiljö. Det finns forskning på det som gjordes i samband med millenieskiftet.

Tungmetaller tar dessutom väldigt lång tid innan de bryts ner och de ansamlas genom hela näringskedjan. Det innebär att vi kanske skulle äta våra raketer på en gång så slipper djuren och växterna i alla fall lida av att vi firar nyår.

Här litet miljövänliga fyrverkeri.

Nyår med fredagsfyran

Tema: Nyårsfirande

1. Vad betyder nyårsfirandet för dig?
Det gamla dör det nya föds. Ett möte mellan yin och yang.

2. Vad saknar du i ditt nyårsfirande?
Att sakna och inte njuta av stunden ligger inte för mig.

3. Vad önskar du dig av det kommande året?
Fred på jorden och att människorna finner livets mirakel.

4. Vilken känd person, levande eller historisk, skulle du vilja bjuda in till din nyårsfest?
Lao Tse, Jesus, Buddha, Linné, Nobel, Shakespeare, Jenny Lind, Drottning Kristina, Charles Darwin...Det blir många. Stort party.

Fredagsfyran är något jag tycker är kul då och då.

Mer om hjältar i Tsunamis bakvatten.

Att katastrofen har offer är tydligt i Medias värld, men allt för sällan lyfter de fram de hjältar som i det tysta hjälper. De thailändare som med sin buddhistiska kultur stöttar alla i sin närhet och nu arbetar för att röja upp. Även svenskar agerar självuppofrande och är hjältar i nödens stund. Läkare som nu kämpar med de skadade och mot infektioner.

Vi ska lyfta fram det goda i mänskligheten som så ofta kommer fram i krissituationer. Vi hjälper och stöttar varandra. Det lovar gott att vi fortfarande visar solidaritet med svagare.

Det är med sorg som jag ser asgamar flockas och bland de är domedagsprofeter som i nödens stund sprider bibliska citat. Ännu har jag inte sett någon citera Nostradamus, men det är väl en tidsfråga. Lyssna inte på dessa olyckskorpar. Se istället det goda i människan som faktiskt lyfts fram i kriser som dessa.

Info: Jerry om svenska hjältar

2004-12-30

Bloggare skapar bloggar för katastrofhjälp.

Tsunamin har svept som ett stort sorgetäcke över hela världen. Det finns de som handlar och skapar kanaler för information och kommunikation. Igen ser vi ytterligare en användning av bloggen som verktyg.

Enquiries /Helplines /Emergency Services

The South-East Asia Earthquake and Tsunami


TSUNAMI MISSING PEOPLE

Även framför en dator kan man vara en hjälte...
Vi hoppas att de saknade blir funna. Finn på ett sätt att hjälpa du också.

Länkar via Boing boing.

Katastrofens hjältar.

Jag vill påpeka att jag med gårdagens post ingalunda ville förminska alla dessa människor som trots en hjälplöshet inför naturens otvingliga makt hjälper de nödställda. Där finns de invånare som trots att deras hem har slagits till spillror nu kämpar för att ta hand om efterdyningarna av tsunamin. Där finns de frivilligorganisationer som samlar in medel för att fort hjälpa de nödställda. Där finns de myndigheter som agerar och stödjer de lokala myndigheternas kamp att reda upp spillrorna.

Vi ska i vår bostadsrättsförening samla ihop kläder till Röda Korset. Röda korset och andra hjälporganisationer samlar in rekordsummor. Jag uppmanar alla till att stötta de som finns nära er och har drabbats. Det räcker ofta att ta en kopp kaffe tillsammans och lyssna.

Jerry kritiserar mig för att vara alltför kritisk mot UD och regeringen. Det jag främst är kritisk mot är den typ av agerande som politiker i allmänhet ägnar sig åt. Efter varje extrem händelse så kommer politikerna i Sverige uttala sig att de ska agera och i nästa andetag säga att de kommer tillsätta en utredning. Det är det jag kritiserar, en utredning är INTE att agera det är att fundera och utreda. Jerry säger också som vanligt kloka ord. Det gäller nu att se framåt och stötta de som arbetar med katastrofen. Försök och se vad DU kan göra för alla dessa människor i nöd. Jag uppmanar igen att tänka över ett förslag om nyårsraketer. Pengar som annars går upp i rök kan användas på ett bättre sätt.

Jag förstår att även de som sitter i regeringen och i UD är människor och säkert som oss andra blev tagna på sängen hur den här katastrofen bara växte och växte.

Jag skickar nu en vädjan att man efter den här katastrofen att man ser till att ha en krisberedskap som fungerar vid katastrofer. Jag vet att politiker sa efter Estonia-katastrofen att man skulle se över den. Tyvärr verkar det som man fortfarande står handfallna inför katastrofer.

2004-12-29

Presskonferens om katastrofen.

Att man står handfallen över omfattningen av den här katastrofen och inte agerar är för mig inte så överraskande eftersom dagens politikerna är inriktade på att göra utredningar och inte på att agera.

Göran Persson sa just "Låt oss utvärdera". Jojo. Utreda och utvärdera det är det de gör. "Låt oss granska kritiken". Då är det sagt. Jag läser mellan raderna. "Vi kommer endast göra något om våra utredningar visar att vi måste göra något". Det kommer att vara försent när utredningarna är klara. I vissa lägen måste man reagera och agera, inte sitta och fundera.

Det är det här som är typiskt för den svenska politiken. Utred, utvärdera och sprid ansvaret så att ingen behöver stå och falla på ett snabbt agerande. Statsministern manar till samling. Vi ska alltså sörja tillsammans, men det får inte kosta några extra pengar. På något sätt har nog politikerna i dag fått för sig att agera är samma sak som att tillsätta en utredning. Hur gick det till?

Det hade inte varit någon skillnad oavsett vilket av de i dag stora partier hade suttit vid makten. Det här är ett systemfel. Vi är fast i tjänstemannaväldet och utredningsträsket. Jag tycker att vi borde ta oss därifrån så att vi kan börja agera.

New York Times om bloggosfären som nyhetskälla.

Även New york times skriver om bloggosfärens snabbhet som nyhetskälla.
The so-called blogosphere, with its personal journals published on the Web, has become best known as a forum for bruising political discussion and media criticism. But the technology proved a ready medium for instant news of the tsunami disaster and for collaboration over ways to help.

2004 blev nog i de sista självande dagarna till slut bloggens genombrott som medium. Jag har i katastrofens fotspår märkt att allt fler upptäcker bloggen som verktyg och som källa till information och nyheter.

Jag har även märkt i mitt arbete med Enblogomdan att bloggosfären växer sakta. jag tror att de nya enkla verktygen har gjort att allt fler ser möjligheterna.

Uppdatering: The Time ser också bloggarnas kraft i katastrofens centrum även BBC har sett samma sak.

Information via: Webblogg-ed

Hjälp till genom att inte skjuta salut.

Annica tiger skriver att någon kom med en uppmaning på en mailing lista som jag tycker är värd att upprepa.
Saxat från en mailinglista:
"Uppmana alla att ta pengarna som var tänkta till att köpa nyårsraketer för och skicka dem till Röda Korset eller Radiohjälpen."


Det behövs hjälp i den här katastrofen och alla små bidrag kommer att vara avgörande hur bra man kan hjälpa i området.

Stöd helst välkända hjälporganisationer. Det kommer antagligen finnas folk som försöker bedra genom att skapa falska hjälporganisationer.
Röda Korsets postgiro är 900 800-4. Märk talongen "Flodvågornas offer". Du kan också ringa 020-213 213
Radiohjälpens konto 90 1950-6 märk talongen "Asien".

2004-12-28

Computer Sweden - förvånade över bloggare som nyhetsförmedlare.

Det är litet underligt att journalister inte ser möjligheterna med bloggar som ytterligare ett medium. IDG och SvD har ju varit de som har uppmärksammat bloggning och fortsätter att göra det. Nu skriver Computer Sweden om hur bloggare skildrar katastrofen.

Det här är ju inget nytt. Redan vid Monica Lewinsky affären och 11 September så kom det ju information och snabba rapporter från bloggare. Jag undrar när media ska inse att det här är ett nytt verktyg för massmedia som faktiskt spelar en viktig roll i det mediala landskapet.

Alla kan nu rapportera om händelser som berör och snabbt få ut informationen till alla andra. Det borde ju inte vara så svårt att fatta att vertyget kommer fortsätta växa och spela en allt viktigare roll.

Nostradamus - den svammlande profeten.

Jag vill varna för att det finns personer som ofta vid sådana här katastrofer tycker om att ändra i Nostradamus och tillrättalägga texterna så att det passar bättre på verkligeheten. Det hände vid 11 September och kommer hända igen. Nostradamus är inte speciellt specifik i sitt språk utan kännetecknas snarare av ett konstant svammel om allt möjligt utan speciell ordning.

Här är en bra källa till Nostradamus. I alla fall ett seriöst försök att översätta svammlet till engelska. Det är rätt intressant att man ur ett svammel kan läsa in allt möjligt. Hur fungerar vi egentligen när vi väljer ut trovärdiga källor vad som är sanning?

Hos Internet sacred texts kan du hitta alla möjliga heliga texter.

Jag rekommenderar Tao te ching. Det finns även en svensk översättning på nätet.

Expressen startar spel för att lura folk använda 3´s mobiler.

Marknadsföring handlar ofta om att skapa ett intresse och sedan ett behov att konsumera gärna litet och ofta. Nu har Expressen, som är ytterligare en i raden som satsar på internet, startat ett onlinespel som är nästan "gratis".
Förutom att det är ett otroligt spännande spel, så är det bästa med Mars Lives! att det är näst intill gratis! Det spelas också enbart på nätet och kräver bara en webbläsare – dvs du behöver inte ladda ner nånting och installera det på din dator, vilket är jättebra om du inte har någon!

När du har klickat dig fram igenom registreringen och ska börja spela en episod. Får du ett meddelande att du ska skicka ett sms via en 3 mobil. Det här nog vad jag skulle kalla för otillåten reklam. Man skapar förväntingar att man ska få spela och sedan så måste man köpa en 3 telefon för att kunna spela. Ingenstans i lanseringen står det att man måste ha en 3 telefon för att kunna spela.
Ett fall för konsumentombudsmannen. Jag mailar nog dit eftersom jag inte tycker om den här typen av marknadsföring.

Apropå mobiloperatören 3 som också har gästat Plus i december 2003 där deras kundservice var under all kritik. Fakturor som kom trots att man avslutat sitt abonemmang. 3G-telefonerna är fortfarande under utveckling även om de börjar bli bättre. Jag tror 3 var litet för tidigt ute.

Här finner du två GRATIS sidor från BBC där du också kan lära dig litet om biologi.
Evolutionsspel
Skapa ett slutet Ekosystem

2004-12-27

Flygande jacob?

Ufo
Frihet kommer i många former och i barns lek finns det en frihet man avundas. De rör sig enkelt mellan fisk och fågel samtidigt som de har fötterna på backen. Här ser ni en som skriker av lycka när den hisnande farten man bara kan få på en pulka i en härlig Annandagsjulbacke.

Ok, jag prövade inte pulkan men gjorde någa försök på en skiboard och det gick mest i backen. Jag längtade upp till Åre och en snowboard under fötterna. Härligt att få leka med mina brorsöner och höra deras kiknande skratt eka i pulkbacken.

Efter maten rapar man...

Jag tror inte jag är ensam om att få ett stort överskott av gaser efter all överflöd av olika rätter. Rätternas pH och sammansättning är inte alls balanserad. Det här leder till en mycket konstig mage som beter sig allt konstigare. Tre dagar i rad med julmat får vilken plåtmage som helst ur balans och visst kan man balansera den med salter i ett vattenglas, men oavsett så lämnas man där med en mage som revolterar mot all hyffs.

När man nu vill fjärma sig från julmaten rekommenderar jag Sushi som är så långt ifrån julmat som man kan komma och tillsammans med litet lugnande grönt te balsam för själen och magen.

Julen är nu över och man har överlevt årets gasattack. Det är nog så att det känns skönt att tala om så här jordnära ting när så många på andra sidan jorden har svårigheter som är så grava. En sak har de gemensamt man kan aldrig förutsäga när det ska ske och man vet aldrig vad man ska säga i eftertankens kranka blekhet.

2004-12-22

Det uppenbara i att vara

När du sitter och funderar på ingenting känner du då en oro. Kanske du ska fundera på om du är överstimulerad. Du kanske behöver lugna ner dig gå in i dig själv och se själen litet närmare. Att andas en stilla stund och bara finnas utan en strid ström av information iform av olika ljud, bilder, dofter. Julen fyller oss återigen med nya intryck som ändå ska vara samma.

Glöm inte att varje ögonblick är en ny situation. Vi kan inte hålla fast i något så flyktigt som ögonblicket. Vi kan bara njuta av det och låta det ta plats hos oss.

2004-12-20

Hur gamla är våra makthavare?

Ungdomsstyrelsens styrelse som känns som någonting ungdomar skulle vara involverade i styrs definitivt inte av några ungdomar. Dessutom kan du nog fråga vilken ungdom som helst om han/hon NÅGONSIN hört talas om ungdomsstyrelsen och 98% har aldrig hört talas om de.

Den enda gång jag har kommit i kontakt med ungdomsstyrelsen var när jag själv arbetade på en annan av de statliga institutionerna Naturvårdsverket.

En stilla undran med tanke på framtiden och visioner. Hur i all världen kan alla dessa gamlingar veta att de representerar ungdomarna på bästa sätt om de inte kommer i kontakt med ungdomar och hur kan de arbeta för dessa?

Med tanke på målen som man kan läsa i deras regleringsverk

Mål
Ungdomspolitik
1. Ungdomar skall ha goda förutsättningar att leva ett självständigt liv.
2. Ungdomar skall ha verklig möjlighet till inflytande och delaktighet.
3. Ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande skall tas till vara som en resurs.

Verkar de inte lyckas så bra. Inte ens i den egna organisationen. Man kanske ska ta in ungdomar även i styrelsen kanske. Annars ser det ju bara ut som ett spel för gallerierna om ungdomar ska ha verklig möjlighet till inflytande och delaktighet.
Fast det kanske bara är vackra ord på ett papper, som så många styrdokument tyvärr ofta blir.

Det känns som om det är en institution som finns för att vi har bestämt att den ska finnas. Det är en av de administrativa kollosser som kostar skjortan. Dessa pengar tror jag skulle kunna användas bättre om de gick direkt till ungdomarna istället för att en massa tjänstemän ska sitta och bestämma. vi behöver inte betala för att de sk tycka och skriva spaltmeter av rapporter och utredningar som ingen människa i världen orkar läsa igenom.

Nyheter är mer och mer likriktade allt oftare.

Journalism idag handlar mer och mer om att söka över internet och skumma igenom notiser från de stora nyhetsbyråerna. Det är på grund av detta som vi sällan hör olika synvinklar av de globala nyheterna. Det finns inte längre plats för den undersökande journalisten i de stora mediala nätverken.

De stora nyhetsbyråerna har en historia som går tillbaka till kolonialtiden där det brittiska imperiet ledde och deras nyhetsnätverk är även idag ledande inom nyhetsagentur.

Jag önskar vi kunde frigöra oss från de sterotyper som vi bombarderas med via dessa kanaler så att vi kan få en mer mångsidig syn på de globala förändringarna. Jag hoppas att bloggar som rapporterar från olika hörn av världen kan bli den nya källan av intressanta klipp. Idag är dessa något oorganiserade, men jag slår vad om att inom kort kommer det att komma koordination och bli en kraft inom nyheter att räkna med.

Snart nära dig en bloggare kommer rapportera om en nyhet som får världen att skallra.

2004-12-17

Svensk Energi har valt en bra inriktning

Härlig läsning för en vän av en framtid med hållbar utveckling. Svensk energi verkar nu gå i rätt riktning. Man skriver om forskning för alternativa energikällor. Svensk Energi är en paraplyorganisation av olika Elbolag. För att nå till ett hållbart samhälle behöver vi gå vidare från kärnkraft, olja och kol. Vi behöver hitta en hållbar lösning av energiproblematiken.

2004-12-16

Oj, Gayporr på Weblogs.se??

Kanske dags att lägga ner weblogs.se. Jag råkade klicka på en spansk gayporr blogg. Nu får det vara nog för mig. Nyligen.se och Intressant.se duger bra för mig. De är enkla att pinga.

Det är tråkigt men jag tänker inte pinga en site där man ses tillsammans med porr.

Sökmotorer och annonsering.

Det första steget är nog att ha något för de som du vill intressera att komma fram till...Bygg en site som är klar och tydlig och ger information om det du vill förmedla
Nästa steg är ju att se till att de som kommer till dig har ett intresse av att komma just till dig...

Adwords från google gör just det...om du säljer till exempel mountainbike är det ju bra om din annons kommer upp när någon söker efter just mountainbike...

Om du nu är väldigt nyfiken på hur sökmotorer fungerar.


Det verkar som bloggar har en tendens att hamna rätt högt upp hos sökmotorer eftersom bloggfolket har en tendens av att länka mot varandra och varandras inlägg. Alltså är en blogg som är inriktad mot det du vill förmedla på en hemsida ett bra sätt att hamna högt upp på sökmotorernas listor.

2004-12-15

Lennart Lundegårdh - tydlig och skarp

De bilder som jag såg av Lennart Lundegårdh på Tyresö Bibliotek gav mig mersmak. Han har hade flera fina motiv från Öland. Tyresö ger nog näring till det konstnärliga. Det var nog inte för intet som Eugen tillbringade så mycket tid här. "Molnet" är ju en känd målning med inspiration från Tyresö´s natur.


2004-12-14

Internet Worlds chefredaktör om bloggar.

Trots att Michael Zachrisson fortsätter i Christoffer Kittels spår och glömmer att det finns kvinnliga bloggar som också är lika proffisionella och har lika stort värde som sina manliga gelikar så tycker jag han lyckas sätta punkten på det viktiga hos bloggarna.
Äntligen kan du presentera alla de nyheter och åsikter som du tycker vanliga media glömmer bort eller till och med censurerar.
Och det här är lika för alla. Alla kan blogga! Hur bra det går handlar enbart om din kunskap om ämnet du bloggar om. Och hur duktig du är på att länka till andra som bloggar om samma sak.
Det är just det här bloggandet handlar om. Du kan säga vad du vill hur du vill. Vi är inte längre helt i händerna på Den Tredje Makten och vi kan dessutom vara ett vakande öga på de.

2004-12-13

Nordic Bloggers unite!

Jag har funderingar om man inte skulle försöka binda ihop den svenska bloggosfären med de andra nordiska länderna för att utbyta erfarenheter. Jag har inte sett några nordiska bloggar pinga weblogs.se annat än svenska.

Efter att ha läst den norska bloggen jill/text insåg jag att det vore kul att försöka skapa en kontakt mellan våra nordiska länder och utbyta erfarenheter. Jag tror att alla skulle vinna på att öppna nya vägar.

I förlängningen kan man ju kanske starta ett webbforum för nordiska bloggare där man kan föra diskussion och sätta en gemensam agenda. Det skulle vara ett forum på engelska med sektioner på respektive språk. Jag tror att alla har något att vinna på det här.

2004-12-12

Prov med Hello

Testar att använda Hello gratis hostar de bilder till Blogger för googles räkning.


2004-12-11

Ja, jag läser PJ ibland...

PJ uppmärksammar att Smålands posten uppmärksammar bloggarnas ökande influens. Hjulen har satts i rullning. Jag tror att det snart kommer fler som bloggar som anställning. Jag är förvånad att Aftonbladet ligger efter.

Är ni intresserad av att ha en taoistisk bloggare med knäppa idéer och haltande resonemang? Så kan ni anställa mig.

Om "enfrågepartier" och de etablerade partierna.

Angående en diskussion vi förde om en post som Terra incognita skrev vill jag skriva litet längre eftersom jag anser att det är en av de viktigaste missförstånden hos de etablerade partierna i dag...

Jag kommenterade Bonish post...
Egentligen är väl inte jämställdhet endast en fråga. Så man kan nog inte prata om Enfrågeparti.

Man kan skulle ju kalla Miljöpartiet också för ett enfrågeparti.

Det verkar inte som de som röstar på Miljöpartiet är oroliga för vilken politik som ska föras...

Vem vet ett nytt parti kanske kan återinföra Visioner för det verkar ju alla partier sakna...


Jag vill återknyta till det som hände när Miljöpartiet bildades och kom in i riksdagen att ALLA de etablerade partierna helt plötsligt hade en MYCKET framskriden miljöpolitik och det hade de alltid haft. Det knäppa var att det valet tyvärr handlade om en "kvasi"-fråga nämligen säldöden som då slog till. Det var ju inte ens en särdeles viktig miljöfråga.

Det tragiska är att folk köper sådant. Jag förutspår om det nu kommer ett feministiskt parti så kommer man inom de etablerade partierna kontra med att just de har ALLTID haft en jämlikhetspolitik.

Problemet med att anklaga till exempel partier som Ny Demokrati för populism så för man en dubbelmoral. För ALLA etablerade partierna för en populistisk politik.

Jag kan inte i dag se ett enda etablerat parti som har en vision om vilket samhälle man vill leva i om 25 år. De är allt för oroliga att antingen inte komma till makten eller för att förlora den. Man arbetar mer med att smutskasta andra än att föra en konstruktiv dialog.

Tyvärr är jag rädd att även om det kommer nya politiska partier så kommer visionerna lysa med sin frånvaro.

2004-12-10

På jakt efter rörligt mål i Bloggosfären.

Jag smyger försiktigt fram mellan bloggarna. Med mig har jag min fulladdade penna som är skarp av alla argument som sprutar fram i överljudsfart. Framför mig ser jag hur någon försöker ladda om. Bammm Bammm Bamm. Du är "död". Pennans makt är stor, men störst är mina argument. Jag riktigt känner hur mina ord växer för varje gång jag sprudlar i väg en salva mot närmaste mål.

Destruktivitet och konstruktivitet hänger ihop. Hinduismen har två huvudgestalter i Brahma och Shiva för att symbolisera dessa krafter. Om vi bara ängnar oss åt det destruktiva äts vi upp innifrån.

Låt oss rida oxen och stilla flyta fram i livets ström.

Diskussionen pågår ännu, är jorden platt?

Om man står på ett fält ser man ju att jorden är platt. Är man ute och seglar kan man faktiskt se att horisonten böjer litet grann. Bilderna från månen är bara ett fotomontage.

Jodå, man kan hålla diskussionen om navelskådande vid liv hur länge som helst om Jorden är platt eller rund om man vill.

Vart vill jag nu komma till med det här resonemanget. Jo faktiskt till den oändliga diskussionen som pågår i vår lilla bloggosfär. Det här är en blogg, det där är inte en blogg.

Det är inte intressant vad som är en blogg på samma sätt som vi egentligen inte behöver veta om jorden är rund eller platt (såvida vi inte själva ska ut och resa i rymden). Vi ska inte fokusera på begränsningarna utan på möjligheterna...

Släpp tanken fri och var öppen...

En hälsning till de som känner sig träffade...

Den amerikanske poeten Lawrence Ferlinghetti har som den beatnic han är ett härligt tempo i sina poem. Jag vill därför ge en extra hälsning till de som känner sig träffade med hjälp av hans ord.

Vi är efter inte norrmännen

Det verkar som om man i Norge har insett fördelen med bloggar som ett journalistiskt verktyg. Dagbladet´s blog verkar vara en välskriven blogg och många kommentarer. Jodå ni läste rätt de har kommentarer. De har hållit på sedan april. De startade med devisen Vi blogges! och man kan nog säga att det svåra är nog att hålla flamman brinnande.

Dessutom upptäckte jag att norrmännen verkar ha märkliga metoder för att uppfostra sina ungdomar att hjälpa till i hemmet. Det här kan väl inte hjälpa?

2004-12-08

Jag antar att ni håller med om allt jag skriver...

Jag har lagt märke till att många inlägg jag skriver får inga kommentarer. Så jag antar att ni då håller med mig. Den som inte säger emot mig håller med mig.

Det är egentligen så det funkar med mobbing. Den som inte säger ifrån och går mot strömmen stödjer de kränkningar som dagligen sker i skolan, på arbetsplatsen, på restauranten etc. Mobbing är INTE ett skolproblem om ni trodde det. Det är ett samhällsproblem som finns överallt.

Var är ni vardagshjältar som vågar stå upp och säga emot? Börja agera och verka för en bättre framtid. Små steg kan förändra världen. Ser du ungdomar som verka vara två mot en. Prata med de. De bits inte och du kan få de att fundera över vad de egentligen gör. Går du bara förbi så har du bara gett de ytterligare ett skäl till att fortsätta trycka ner andra för att verka starkare själva.

Få de istället att upptäcka att de kan vara starka i sig själva.

Driver vi mot en värld utan själ?

Min tanke om att vi finner glädje i en närhet till universum känns rätt meningslös när världen blir kallare och mer cynisk. Man ler inte längre mot varandra utan ser misstänksamt och undrar om den andre har pistol.

Jag minns hur Lars Ekbord läste nyheter i en sketch "Elände elände eländes elände...osv". Vi skrattade då för vi såg hur vi kände igen oss. Det finns en smittsamhet i känslor och det gäller negativa såsom positiva. Det känns som man med enkelhet sprider negativa, men att det tar emot att sprida positiva. Varför ska det behöva vara så? Le litet granna. Skratta. Medge att det känns skönt. Att sprida glädje och se andra bli glada gör en glad.

Vi är fria att välja om vi ska vara glada eller sura. Jag känner att den tid vi har är för kort att vara sur och arg. Man kan inte njuta av livet om man är sur och arg.

Låt inte tidsbristen vara ett skäl att glömma bort att njuta av varje stund. Tänk efter när var du som lyckligast. Inte var det när du sprang efter bussen. Sluta stressa och lyssna till själens musik.

Allt för många springer ifrån sin själ. De kommer på det försent och flyr verkligheten. Möt verkligheten och din själ istället. Ta dig tid att upptäcka dig själv.

Kaos i skolan del 2

I dagarna presenterade man resultatet av PISA 2003 detta ledde till en vanlig politisk debatt. Folkpartiet vinklade materialet till sin fördel och anklagade regeringen att ha en felaktig skolpolitik. Socialdemokraterna satt lugnt och sa att det bara var en mycket liten försämring.

Forskning och framstegs Cecilia Christner Riad har en bra liknelse om vad resultatet kommer leda till. Hon refererar också till en klart läsvärd artikel om skolans problem.
Inför beslutet 1989 om kommunalisering ställde Göran Persson upp sex faktorer som skulle garantera skolans likvärdighet för alla elever:

* en tydlig läroplan
* en lärarutbildning som är likvärdig över hela landet
* en fortbildning som bygger på varje lärares bedömning av vad hon eller han behöver för fortbildning
* ett statsbidragssystem som är specialdestinerat för skolans verksamhet
* ett utvärderingssystem och en uppföljning av skolans verksamhet som visar hur väl insatserna lyckas i olika skolor och kommuner
* centrala behörighetsregler och meritvärdering.

Nu när mer än ett årtionde har gått sedan kommunaliseringen trädde i kraft kan man konstatera att ingen av de nämnda faktorerna har uppfyllts och att skolan följdriktigt inte heller är likvärdig för alla elever.


Frågan är när man kommer inför några krav från kommunerna annat än ekonomiska krav?

2004-12-07

Thunderbird 1.0 vid sidan om Firefox

Jag vill pusha för den fristående mailklient som Mozilla har tagit fram i sitt open source projekt. Nu har Thunderbird 1.0 kommit med en hel del nya trevliga funktioner. Man kan dela in sina brev i olika kategorier och en förenklad sökning. Har man maillistor är det lätt att följa "trådar". Det är lätt att importera adresslistor från en mängd olika program. Inbyggdspamkontroll och du kan använda Thunderbird RSS-läsare.Tillsammans med Firefox utgör de en dynamic duo som är oslagbar.

Tips! Visste du att i Firefox om du ser något på en webbsida som du funderar på att göra en sökning så markerar du bara det och högerklickar sedan väljer du att söka på webben(google) och får då resultatet i en ny tab. Supersnabbt och du har kvar din gamla sida om det är något du behöver jämföra med.

Ny ledare med tveksam kompetens

Återigen sätter man vänskapsband framför kompetens. Nu har man tillsatt Ulf Dahlsten som IT-topp i EU-kommissionen. Han har ju inte visat på speciell bra kunskap om vad som är gångbart inom IT tidigare.

Också på posten gjorde han felbedömningar som kostade en miljard. Är det någon som använder Torget som var Postens satsning på IT?

Hallå....ska han nu få en MASSA miljarder att slösa bort på sina kompisar...
Uffe...Kan jag få en miljon? Jag e hyffsad på html...

Lösningen på piratkopiering

Dagens PS påvisar att många artister anser att piratkopiering är bra för buisniss. Det här stämmer säkert och jag som har följt den här problematiken ända sedan mitten av åttiotalet. Då handlade det om datorspel mest och den groende hemdata marknaden.

Då som nu använde man teknik för att stoppa kopieringen, men bara efter en månad så hade piratkopierarna crackat kopieringsskyddet och kopior var i omlopp. Tekniska lösningar på kopieringsskydd kommer ALDRIG vara ett svar eftersom det alltid kommer finnas tekniskt kunniga som ser det som en utmaning att ta sig förbi skydd och säkerhet.

Jag tror att om man istället tillhanda håller siter där man kan provlyssna på musiken och också köpa nedladdad musik till ett reducerat pris (man slipper ju faktiskt transportkostnaden). Apple och iTunes har ju visat att det är möjligt. De flesta vill faktiskt köpa sina varor, MEN man vill inte betala överpriser så att rika skivbolagsdirektörer ska ha råd med en bil till. Jag tror att rimliga priser skulle sänka piratkopieringen och öka försäljningen.

2004-12-06

Kände mig tvungen att skapa en hemsida

Så skulle man sätta sig med Mozilla Composer och göra en hemsida. Dels för att rädda platsen där jag lagrar mina bilder, men också för att kolla upp Composer litet mera.

Hemsidan blev hyffsad. Än så länge mest länkar på litet olika blogställen med mera. Vi får se vad framtiden har att erbjuda. Kanske blir det mera så småningom.

Funderar på att lägga upp litet bra tips om olika applikationer, internet och säkerhet. Kanske man ska skaffa sig en egen domän eller så...

2004-12-05

Eldsvåda

Jag vill varna alla för att lämna brinnande ljus. Ibland kan man av tanklöshet och stress glömma bort att man har tänt ljus. Glöm inte släcka ljusen. Det kan ta en ände med förskräckelse. Här är det någon som hade tur eftersom man hade brandvarnare monterad. Det uppmärksammades av vakna grannar och en otrevlig brandsvåda kunde stoppas.


Glöm inte släcka ljusen !Kontrollera era brandvarnare !
2004-12-04

Fantombild i Sims2

Stationsvakt lekte nyligen med att skapa en fantombild och jag tänkte att jag skulle göra en sim i Sims2 som såg ut som jag. Jag gjorde en, men hade då inte tid att lägga ut någon bild. Här kommer jag som sim. (Jo, jag är nog ganska egocentrisk). Jag tycker den blev ganska lik.


Digital kamera - råd vid inköp

Under bloggmiddagen så diskuterade jag och Johnny litet om digital kameror. Ett råd angående vilken kamera man ska köpa är svår att göra eftersom det beror litet på vad man har för krav och vad man ska använda bilderna till. Jag tipsar er dock om att hitta ett bra ställe där ni köper kameran. Jag handlade vår digital kamera för ett pris ca 2500:- i innerstan hade samma kamera kostat kanske 800:- mer så det är värt att kika runt.

Kameran vi köpte var en Canon Powershot A85 som jag är väldigt nöjd med. 4 megapixels och 3X optisk zoom. Med den kameran kan jag göra en hel del egna inställningar och det är bra om man vill lära sig mer om digital fotografering, men inte råd har att investera i en mer avancerad kamera.

När man köper digital kamera bör man också inse att man kommer behöva göra följande köp också och det är ett större minneskort för du kommer bli besviken på vad det medföljande kortet kan lagra. Inte så mycket. Ett billigt sälj knep för att få fler som köper kameror för att hålla nere priset. Om du köper som jag en kamera som använder vanliga AA-batterier kommer du också att behöva köpa en batteriladdare med uppladdningsbarabatterier. Tillsammans kommer det att kosta runt 1000 :- till.
Fredagsfyran på lördag


1. Är du nöjd med din karriär?
Jag är nöjd med livet. Man ska givetvis ha drömmar och mål, men det är otroligt viktigt att njuta av nuet. Var medveten om det som händer nu och lev inte i framtiden eller i dåtiden...Andas och njut...

2. Är det överhuvudtaget viktigt att satsa på sin karriär?
Att sträva efter mål som kan förgylla ditt ögonblick är givetvis en del av livet, men det viktigaste är ändå friheten i ögonblicket.

3. Finns det något sätt att kombinera karriär och fritid utan problem?

Vad är fritid och karriär om du är intresserad av vad du gör i din vardag? Gör det som du är bra på och tycker om så kommer det visa sig i din karriär också.

4. Har du något karriärtips?

Mitt karriärtips är lär känna dig själv. Om du vet vem du är vet du vad du ska göra.
Om bloggmiddag på kvarnen

I sen midnattstimma kommer jag hem efter vad jag tycker var en lyckad träff. Jag blev överaskad av att Chadie var tidig eftersom hon sagt att hon skulle komma sent. Monica, jag och Chadie hade ett givande samtal om den senaste tidens media inlägg då Mattias och Sara dök upp. Den beställda maten kom in och jag åt av den helt godkända renskaven. Mycket dryftades om stil och egen personlighet. Chadies hökögon lyckades se Johnny och Emma. Då jag inte hade bokat tillräckligt med bordplatser så såg vi oss tvungna att röra oss till malmen alldeles bredvid.

Jag måste säga att på ett sätt fick jag mer ut av en sådan här informell träff än bloggforum. Det språkades om allt som kändes aktuellt och trevligt över ett par glas öl.

2004-12-03

Politiker som bloggar utan kommentarfunktion

Jag förstår inte politiker som bloggar utan kommentarsfunktion. Det måste ju ses som om man skulle stå på ett torg med megafon och skrika ut sitt budskap samtidigt som man ignorerar förbipasserande som försöker ställa frågor.

Den senaste i raden är Johan Forsell. Det känns som om man hänger på en trend som man inte har fattat. Ungefär som att åka snowboard i gröna backar. Man kommer ingenstans och ramlar bara.

De får nog tänka om och skriva en bok istället. Jag säger till de politiker som försöker blogga som jag sagt till en del journalister på vissa tidningar.

Sluta fega och kryp ut ur era politikergarderober.
World of warcraft release party.

Den sedan länge väntade Online spelet World of warcraft släpptes 23 november. Bilder från releaseparty ses här.

Det kommer nog dröja ett tag innan det når europa, men ni som är nyfikna. Antagligen i januari så vi får ge oss till tåls. En varning går ut till alla som sitter för mycket framför datorerna: Låt inte de ta över era liv.

Tips att göra emellanåt när man känner att man spelar för mycket onlinespel.

Stäng av datorn.
Stick ut och fiska.
Träna kampsport.
Läs en bok.
Spela fotboll.
Gå på ett fik.
Biblioteket brukar ha konstutställningar.

Låt inte livet passera er förbi för pixels på en dataskärm.

ps. det samma gäller om man har fått bloggfrossa.

Ännu ett seminarium och varför pratar man bara

Dags att skynda iväg till ytterligare ett seminarium för att lyssna på kloka ord och språkas. Man dryftar och samtalar samt byter några ord över en kopp kaffe. Det här är ett väldigt vanligt sätt att fördriva tiden inte sagt att man inte blir mer medveten och klokare för det blir man. Det som är problemet med alla dessa seminarium och träffar är att det kanske borde vara ett krav att man i slutet av seminariumet minst har 3 punkter som ska genomföras.

Jag stod i går och samtalade med mina kolleger om att jag hade varit på en mängd olika seminarier under hösten. Då slog det mig att jag mindes inte ens vilka dessa varit eller riktigt vad som avhandlades. Det jag med säkerhet vet är att inte mycket aktion ledde fram av de här seminarierna.

Vi borde sluta prata och göra mer.

Mötandets för mötandets skull är bara ett resursslöseri. Det bör finnas en agenda med aktion där man har ett gemensamt mål när man möts i arbetslivet. Det är skönt att ha en finsk chef som är handlingskraftig så att man kan genomföra sina idéer. Jag tycker nog att vi borde skicka över våra ledare på kurs till finland. Finland är också det land som har minst korruption i hela världen. Sverige är ganska bra också, men jag tror att vi har en hel del att lära av våra grannländer.

2004-12-01

Julkalender med kunskap

Forskning och framsteg tar ytterligare ett steg i rätt riktning. Nu har man producerat en trevlig Julkalender med fakta och ledtrådar varje dag i en klurig gissningstävling.

Var med och tävla du med.