2005-01-31

Infowar - ett sätt att söndra och härska.

Det pågår ett informationskrig ständigt både i mainstreammedia och i bloggar. CNN skriver om valet i irak och Aljazeera har en helt annan vinkel. På Stockholm Spectators blogg Stambord har undrat varför svenska bloggare inte återger det irakiska valet. Mycket kul kommentarsrunda.

Oavsett vilken åsikt man har så tycker jag det är viktigt att vara medveten om vilken agenda de som skriver något har och vilka bakomliggande orsaker har de att skriva eller berätta. Var källkritisk och bilda din egen uppfattning. Se dig omkring för att det finns alltid olika vinklar om allting. Låt dig inte påverkas av mängden av samma information. Goebbels sa att ju fler som sprider en lögn desto sannare blir den. Var medveten om det. Det är anledningen varför vi ser så mycket propaganda överallt. Köp inte andras åsikter utan att kritiskt granska deras agenda.

Jag skrev tidigare om vikten av empati hos våra ledare så vi inte råkar ut för ytterligare folkmord. Det är också viktigt att vi som medborgare tar vårt ansvar och är kritiska till information och kunskap som sprids.

Det finns en mängd skrivet om vikten av information och äga tolkningsrätten.

KNOWLEDGE STRATEGIES: BALANCING ENDS, WAYS, AND MEANS IN THE INFORMATION AGE
Lieutenant Colonel William R. Fast
United States Army


USA är inte de enda som använder information som ett krigsverktyg och det har varit en mycket viktig del i krigsföring at sprida information och desinformation.

Vi är alla en bricka i spelet.

Inga kommentarer: