2005-01-05

Svenskar kan cracka utan att få straff.

DN skriver kort om hur en svensk frias i Sundsvalls tingsrätt. Studenten ingick i en internationell crackingliga. Amerikansk polis lurade de i en fälla. I svensk domstol kan man inte fälla svensken eftersom det är brottsligt i svensk lag först när programmen når allmänheten.

Internet har öppnat nya möjligheter med globala nätverk i både positiv och negativ bemärkelse. Nätverkssamhället kommer att kräva andra lagar. Jag undrar i mitt stilla sinne varför man inte skapar Internationella lagar som gäller för dessa kriminella nätverk oavsett var de befinner sig. Idag kringgår man mycket genom att hitta luckor i respektive länders lagar.

PUL var när den kom redan utdaterad och omkringsprungen av tekniken. Dock var den i alla fall ett steg framåt från Datalagen som var ett skämt när Internet utvecklades som mest.

Jag funderar om man inte i vissa fall skulle kunna döma prejudicerande och snabbt skapa lagar mot kriminell använding av ny teknik på samma sätt som man gör med nya droger. Jag tror att det skulle kunna ha en presumtiv effekt.

Inga kommentarer: