2005-04-09

Gratis bilduppladdning på internet

Igår så tipsade en kollega mig om Fotopic.net som är en plats där man kan ladda upp sina bilder. Vad jag läste på nätet så verkar den ibland ha problem med tillgången, men det verkar vara ett enkelt sätt att presentera sina bilder på ett snyggt sätt. 250 Megabytes storlek gratis lär räcka ett tag.

Det verkar som ganska många duktiga fotografer använder sig av det dessutom här några exempel Skotsk landskap, Stenformation.

Jag läste precis en sak som gjorde mig tveksam. Det verkar som de säljer sina användares bilder.
This gallery is provided free of charge by fotopic.net. The company, which is not associated with the Brookmans Park Newsletter, makes money by selling professionally produced copies of pictures from the galleries. You can order prints, run a slide show, and send postcards of snaps. Click on a gallery, click on a thumbnail, and click on the larger image to show a full-size picture.
Är man inte bekymrad över det här så är nog Fotopic.net ett bra alternativ. Som ni märker så är det här en djungel och det är bra om man håller tungan rätt i mun och läser igenom vad som gäller.

Många anvädner Flikr som också har sina för och nackdelar. Gratis alternativet har en nackdel att man i gratis versionen "bara" kan lagra 100 senaste bilderna.

Photobucket är en annan populär site. Där finns det begränsningar över storlek hos bilden(250K). Man har ett utrymme på 25 Mbyte och en bandbredd på 2.5 Mbyte/day. Den här begränsningen kan vara störande.

Det är verkligen en snårskog att hitta rätt tjänst att använda. Jag skulle nog rekommendera att istället ladda upp bilderna till ett webhotell och sedan använda < img src="Bildens URL" >. Oftast får man då kontroll över bilden själv och mindre begränsningar.

Om ni vill botanisera i olika fototjänster:Free Image hosting, Lista över foto hosting
Olika Scripts man kan använda på sitt webhotell om man tycker om att koda: Image gallery scripts


Slutligen så vill jag lägga till att gratis inte alltid är gratis. Många är sätten att tjäna pengar. Gratis är gott, men det gäller att vara vaksam.

Inga kommentarer: