2005-04-27

Hur lever man i skuggan av Tjernobyl?

I klimatförändringarnas skugga så ser jag hur människor vänder sig mot kärnkraften som den energikälla som varande den milövänligaste. Problemen är att kärnkraften ger långsiktiga problem med kärnavfall som ska upparbetas och lagras.

Idag har säkerheten tredubblas, men säker det kan man aldrig vara. 1986 fick vi uppleva en tid av osäkerhet och otrygghet när det uppstod en härdsmälta i Tjernobyl. Vi i Sverige kom lindrigt undan. BBC skriver om hur man har det i Vitryssland i skuggan av Tjernobyls efterverkningar. Det kommer att ta generationer innan den strålning som då slapp ut ur härdsmältan kommer försvinna helt.
Baby Christina was born with a serious heart defect her family blame on the after-effects of Chernobyl. It cannot be proven - but the radioactive fallout reached this area too.

Her grandmother's neck is badly disfigured by a tumour on her thyroid; her two teenage aunts have the same condition; two other close relatives have cancer.
Vi behöver söka nya alternativa vägar för att lösa energiproblematiken. Fusion är nog det bästa alternativet även om det ligger långt fram i tiden att lösa temeraturproblematiken. Vind- och solkraft har sina avigsidor, men i längden vinner dem. Bioenergi skulle kunna effektiviseras och vi skulle kunna hålla koldioxidbalansen.

Inga kommentarer: