2005-04-09

Vid ett nytt Estonia kommer fler att dö

beldspel bergaIdag beökte jag Muskö militärbas. Vi fick en genomgång av nedmonteringen och omorganisationen av Försvarsnmakten och det som slog mig var att man flyttar nu Försvarsmaktens helikopterflottilj (Hkpflj) till Linköping/Malmen som tidigare legat på Berga örlogsbas.

Det här är ju helt befängt. Det kommer att öka reaktionstiden med 30 minuter om det händer något på Östersjön. Trafiken på östersjön ökar och det kommer bli troligare att med inbesparingar att en liknande situation som den med Estonia är möjlig att inträffa igen. Det var många smala människors lycka att inte helikopterbasen befann sig i Linköping då. Ytterligare 30 minuter i det iskalla vattnet hade betytt döden.

Omstruktureringarna i Försvaret är nödvändiga, men de behöver ju inte vara korkade. Om någon politiker råkar förbi min artikel får de gärna försöka övertala mig om det sunda i omplaceringen, men kom inte med att det beror på regional politik. Krisberedskap ska inte vara beroende av var det behövs producera arbeten. Krisberedskap ska finnas där den behövs.

Kommer du att känna dig säker när du åker färja på Östersjön?

Bildspelet hämtades från Försvarsmaktens sida.
Om Musköbasen

Om du vill veta mer om Estonia
eller Krisberedskapsmyndigheten

Inga kommentarer: