2004-11-03

Bush vinner valet

USA och Bush kommer att få ett nytt Vietnam i Irak. Det är min profetia om Bush håller på sin utrikespolitik, vilket jag tror att han gör. Det finns en vapenlobby som stöttar Bush och de vill göra profit på det krig som åstundar i Irak.

Det hade varit mycket bättre om man istället gör upp en plan där man syftar till att finna ett självstyre. Att fler har röstat är nog ytterligare en indikation om hur rädda man är i USA för terror. Man kan ju se det positiva i det att terrorn faktiskt stärker demokratin.

2 kommentarer:

Håkan sa...

Skulle vara intressant att veta vad du baserar analysen om ett "nytt Vietnam" på. Bush vill helst få bort USA:s trupper från Irak, men han är samtidigt angelägen om att inte lämna landet i kaos. Och det gäller för övrigt hela USA och dessutom Europa. Ett problem är att EU fortfarande är förbannat på USA:s agerande förra våren och därför sticker huvudet i sanden, men faktum är att ett Irak i händerna på terrorister är minst lika farligt för Europa som för USA.

Ett "nytt Vietnam" ligger inte i någons intresse - allra minst irakiernas - och därför verkar det konstigt om utvecklingen obönhörligen skulle gå dit. Jag tror inte på determinism.

paradox55 sa...

Jag baserar det på de intressen som ligger bakom att man från början gick in i Irak. Det berodde på troligtvis på Oljeintresset snarare än att stävja terrorister som faktiskt inte fanns i Irak från början.

Observera att jag nog tycker att man borde ha gått in i Irak redan efter Kuwaitkriget. Då kanske man hade funnit de massförstörelse vapen som var svepskälet att gå in i Irak. Saddam som förövrigt kommit dit på grund av tidigare hjälp från USA var en diktator som av humanistiska skäl måste bort. Om de är ute efter massförstörelsevapen varför inte gå in i Nordkorea? Eller Pakistan? eller Israel? eller Frankrike?

Frågan är vad USA menar med att lämna landet i kaos dock. De vill ha en regering de har kontroll över. Ha inga illusioner att USA är där för irakiernas bästa.

Irak kommer ju längre trupperna är i irak få det allt svårare att hålla ordningen. Kulturkrockarna är många mellan trupperna och det irakiska folket. Det kommer leda till att allt fler kommer sluta sig till "terroristerna" dvs de som vill att USA ska lämna deras land.

De kommer hamna i samma situation som i vietnam en befolkning som med alla medel kommer försöka återfå sin frihet från trupper utifrån. Tänk om det var Sverige de invaderat. Jag gissar att du också hade på något sätt försökt återfå sin frihet och ju mer desperat du blev desto desperatare åtgärder.