2004-11-20

Om virus och internets framtid

Allteftersom kunskap om datorer och internet har ökat har också virus ökat lavinartat. Dag efter dag kommer det in rapporter om ny virus. Annica Tiger skriver om nya virus. BBC skriver om vidareutvecklade virus av Sober familjen som kommer tillbaka efter att de blivit borttagna.

Antivirus företagen försöker hela tiden hitta motåtgärder. Man har till och med börjat råda folk att skaffa Mac eftersom de inte är lika drabbade av virus. Det är ju bara en tillfällig lösning eftersom PC och Microsoft är drabbade pga att de har så stor del av marknade.

Man kanske borde konstruera datorer som helt enkelt har ett immunförsvar som anpassar sig efter okända kodtrådar och som då reagerar och förstör dessa samt lagar sig själva. Allt efter hur vår kropp fungerar. Naturen verkar ha funnit lösning på ett otroligt sinnrikt sätt och att härma dess lösningar har vi ju gjort förut och det brukar fungera bra.

Jag tror att man måste attackera problemet med virus på ett mer innovativt sätt än att producera antivirus.

1 kommentar:

Anonym sa...

Uppfattningen att det finns så många virus på Windows-datorer (PC kan man ju köra många olika OS på) pga deras mängd är inte helt okontroversiellt ;). Det finns problem med Windows design som gör att det helt enkelt är mer benäget att få mer virus:

http://www.theregister.co.uk/security/security_report_windows_vs_linux/

Analysen gäller givetvis också för Mac OS X som är Unix-baserat.

/Jöns
http://nutiden.typepad.com