2005-03-19

Barnen, vår framtid

I ett inlägg om kvinnovåld hos Zaida´s tankar så vill Zaida ändra begreppet till mansvåld för att lägga skulden där den hör hemma enligt Zaida. Det fick mig att tänka över hur vi hanterar vår vardag och hur vi allt oftare ser till symptomen istället för orsakerna. Våld mot andra är ett symptom på något som är fel, men vad är orsaken?


glasbägare i orangeMin åsikt är att orsaken ligger i hur vi uppfostrar våra barn och här är vi alla skyldiga till om det går rätt eller fel oavsett vilket kön vi har. Det handlar om respekt för andra människor. Vi har i vårt förbirusande samhälle inte längre tid att visa för barnen hur man tillsammans bygger respekt och att det är en ömsesidig känsla. Många ungdomar tror att respekt är liktydigt med makt eller rädsla.

Om vuxna istället tidigt visar i sin vardag att man respekterar varandra oavsett kön, lön eller hudfärg och tog sig tid med barnen för att uppfostra de till att visa respekt för andra människor skulle symptomet med kvinno/mansvåld försvinna mer och mer. Nu menar jag inte att det här bara gäller föräldrar utan att det gäller alla vuxna. Varför sitter du tyst när du ser ungdomar vara respektlösa gentemot varandra? Varför säger inte du till dem att sluta kalla varandra för hora/bög?

Visa barnen vad respekt är i ord och handling. Bli en vardags hjälte du med.

Inga kommentarer: