2005-03-12

Dags att berätta vad blogg egentligen är...

Annica Tiger skriver:
"Webblogg, en sorts dagbok på nätet." En väl inpräntad fras :). Den blir nog svår att bli av med, för dem som tycker att den inte överensstämmer med verkligheten. I intervju efter intervju, både i radio, TV och i tidningar har den frasen upprepats. Ribban har lagts i och med det kanske?
Varför är det så svårt att berätta att Blogg är ett CMS eller Content Management System eller på svenska ett publiceringsverktyg för webben. Vad innehållet beträffar är det faktiskt upp till författaren och inte verktyget?

Att det sedan finns olika varianter av bloggverktyg är ju samma sak som att det finns olika ordbehandlingsprogram. Vi ska inte krångla till något som inte är svårt. Sluta snubbla på orden och prata klarspråk.

Publiceringsverktyget kan ju användas på en mängd olika sätt. Steffanie skrev ju sin uppsats via en blogg tillsammans med en kurskamrat och det kan man ju knappast kalla för "dagbok på nätet". Jag har själv idéer om hur man kan använda publiceringsverktyget i undervisningen, vilket inte heller skulle bli "en dagbok på nätet".

Inga kommentarer: