2005-03-21

Blogg i undervisning.

Eftersom det alltid talas om blogg som dagbok på nätet så vill jag visa hur man kan använda sig av blogg i undervisningen. Det finns en mängd olika användingsområden för blogg.

Informationssamling

Eftersom man på bibliotek inte kan spara på diskett utan är ofta hänvisad till att skriva ut den information man finner. Om man istället har en blogg kan man dels samla den information som är intressant och klistra in det i ett blogg inlägg. Det är också enkelt att länka till sidor. Det blir elevens egen länk och kunskapsbank som den kan använda när den sedan ska kritiskt granska informationen. Här behöver man inte heller publicera utan det skulle räcka med att spara det som en draft i Blogger.

Uppsatsskrivande
Att elever som får respons på det de producerar kommer att sporra de att skriva mer och på så vis utveckla sina språkfärdigheter. Här kan man få kommentarer från andra elever, men givetvis från andra på internet som också ger eleverna incitament att förbättra språket ytterligare. Läraren kommenterar fel och brister i texten via mail och eleven kan då själv gå in och korrigera sina fel. Det går att göra en blogg där eleverna är medförfattare, men du är administratör och då kan du ha kontollen över kommentarerna för att förhindra att elever är taskiga mot varandra. Här är det viktigt att vara vaken.

Hörförståelse
Här kan man antingen länka till en inspelning på en specifikljudfil eller varför inte spela in en egen där man samarbetar med ett annat ämne. Till exempel en ljud fil om hotade valar. Här kan man samtidigt som man lär sig ett annat språk också tillgodogöra sig annan kunskap. Du kan i inlägget ha frågorna direkt i bloggposten. Om eleverna undrar något kan de fråga i kommentarerna.

Radio via Blogg
På samma sätt som lärarna lägger ut ljudfiler kan också eleverna "sända" radio eftersom Blogger och feedburner tillsammans ger en fungerande podcast som man kan prenumerera på.

Skoltidning online och offline.

Givetvis skulle det också vara enkelt för eleverna att producera en skoltidning via en blogg och på sätt få både en online version och sedan skriva ut den offline. Här kanske man måste fixa en bra passande template. XML filerna ger en hyffsad kvalitet i tryck. Skolor med låg budget skulle kunna dra nytta av den här idén.

Grupparbete
Här kan gruppen skriva en loggbok över sitt arbete och kommunicera med varandra samtidigt. De skulle samtidigt kunna presentera sitt grupparbete över den gemensamma gruppbloggen. Det blir också tydligare vem som har gjort vad eftersom var och en har sitt användarnamn.

Det här är bara några idéer som man skulle kunna använda sig av i skolsammanhang. Du kan säkert hitta på något som passar dig bättre i just din undervisningsituation.

Inga kommentarer: