2005-03-25

Det bästa sättet att ljuga är med statistik

I morse fick jag en statistik tabell från programmet Faktum där man hade pratat om brottslighet och kriminalitet. Folkpartiet har tydlig varit och klampat i Ny Demokratis fotspår igen. Det var tydligen inte nog med att föreslå svenska tester för invandrare nu ska man utvisa brottsliga invandrare också.

Programmet som sådant såg jag hade dessutom en underbar slogan:"In sweden we never lie!" och sedan i nästa andetag har de presenterat det här diagrammet. Det är nu så att om man väljer sina värden och hur man gör sina populationsval nästan kan få statistiken att säga vad som helst. I det här diagrammet kan man tydligen avläsa att invandrare från norden och eu är den största boven i sverige. Nu har man dels ringat in grupperna så det passar en bra rubrik och sedan har man dessutom presenterat diagrammet med antal och inte i procentuell brottslighet.

Om vi hade haft 1 miljon finska invandrare och 300 st från mellanöstern. Då är ju inte finnarna den största boven proentuellt sett. Jag vill inte säga att människor från mellanöstern är mer brottsliga. Jag vill berätta att man med statistik kan vrida det att passa sina syften. Det hela är överhuvudtaget infantilt att inte arbeta tillsammans i ett humanistiskt perspektiv. Förstå att vi alla är människor oavsett vilket ursprung vi har. Behandla varandra så som du själv vill bli behandlad. Det här gäller givetvis också lagförslag.

Faktum får nog ändra sin slogan: "In sweden we only lie with statistics"

Update: Timeweb har en bra site om hur man kan få statistiken att visa vad man vill. Var kritisk när du läser statistik.

Inga kommentarer: