2005-03-03

Frihetens vingslag i Libanon.

Det som var mest att notera var hur utbrett stödet för den här demonstrationen var. Hariri betydde enormt mycket för återuppbyggnaden av Libanon. Mordet på Hariri var bara en utlösande faktor av ett missnöje som har funnits länge.

När soldaterna stoppade busslaster som var på väg in mot downtown Beirut för att vara med i demonstrationerna. Så klev man bara ur bussarna och promenerade tillsammans in mot Beirut. Dagarna innan protesten var det mycket vanligt bland invånarna att bära vitt och rött som är Libanons färger. Det här var en frihetskamp för folket i Libanon och inte en följd av Bush uttalande eller Iraks val. Även om Bush stöd var välkommet så hade frånvaron av det inte stoppat demonstrationerna.

Tro inte att det sista är sagt i frågan om Libanon. Jumblatt har krävt ett datum av Syrien enligt Turkish Daily News. Libanons politiska situation är svårförståelig ifrån vår egen eftersom det är så många politiska intressen(man har glömt en liten judisk minoritet som har ekonomiska intressen) i landet.

För att öka stabiliteten i landet bör man i de val som hålls i Maj få en regering efter den överenskommelse som man kom fram till i Taif och som är stark gentemot de olika intressena både i och utanför landet.

Om ni vill ta en virtuell tur i Libanon.

Inga kommentarer: