2005-03-31

Charlie och chokladfabriken.

Johnny och flera pratade på bloggmiddagen om Roald Dahl. Nu är en annan Johnny aktuell med en Tim Burton film som Roald Dahl är författare till nämligen Charlie and the Chocolate Factory.

Tim Burton har gjort en del av mina favoriter. Sleepy Hollow och Mars Attacks är två udda filmtitlar. Han hade också ett finger med i The Nightmare before christmas.

Vårsvampar - snart är sommaren här.

murkla På min promenad idag så gjorde jag en trevlig upptäckt. Våren är här och myrorna myllrar. Dessutom så ploppar det upp murklor från marken.

Aldrig har solens strålar känns så värmande. Spirande växter under ett blött snötäcke som snart har smält bort. Jag ångrar dock att jag ännu inte har kommit ut och pimlat Abborre. Det är ju så härligt att ta med sig en termos med varm chocklad.

Nåja. Nu väntar vårblommor och knoppningens tider. Jag ska försöka ta mig ut till Lövhagen och fiska litet Gädda när islossningen varit. Inga vårblomster ännu, men här i Tyresö finns det fortfarande mycket snö kvar.

Tänker du köpa motorsåg?

Skogsvårdsstyrelsen har lagt upp en bra skola om vad man ska tänka på hur man ska sköta sin motorsåg och även en del säkerhetstips.

Vår skola har en kurs i knuttimring där man läser teorin på distans och sedan åker man upp till Venjan och genomför den praktiska delen. Lärarna i Venjan är enormt duktiga både på motorsåg och bila.

2005-03-30

Svenskan tar upp ratifiering av immateriellt världsarv

SvD har skrivit om arbetet för att få Sverige att Ratifiera konventionen som UNESCO har arbetat fram för immateriellt världsarv. Vår skola har arbetat för att få politikerna att få ändan ur vagnen och arbeta för immateriellt världsarv. Folkbildningen är inte det enda immateriella världsarv som vi har i Sverige.

Jag tänker då främst på Allemansrätten som är unik i världen. Om du också vill få politiker att arbeta för det här skicka ett email till Lena Hallengren. I ärenderaden skriv "Folkbildningen till världsarv!" Om du skriver någonting var MYCKET kortfattad. OBS glöm inte förnamn och efternamn så att de kan se vem som står bakom.

Update: Har du ett världsarv nära dig? Jag var nyligen på ett av våra svenska världsarv: Skogskyrkogården, som finns upplagd i 3D. Jag tog själv litet bilder och blev förvånad över hur stort det är. Det går till och med buss inne på området.

Tyresöpolitiker bloggar

industri(c) Freefoto.comEfter en härlig simtur och stund i bastun så läste jag i en av lokaltidningarna att oppositionsrådet i vår kommun, Anders Bergérus har börjat blogga. Nu har valkampanjerna på internet börjat för han är inte ensam, Patric Rylander som är KDs representant i barn och ungdomsnämnden har också startat en blogg.

Hoppas nu att de också börjar lyssna på sina läsare och använder bloggen som en kommunikationskanal och inte som en megafon. Det här är ytterligare ett steg i demokratiseringen som Intenet för med sig.

Museum of hoaxes

Nyligen upptäckte jag en ganska trevlig site när det gäller hoaxes. Vad är en hoax? En hoax översatt ett spratt. Ett gammalt svenskt exempel är den sk skvadern, en korsning mellan tjäder och hare. Museum of hoaxes har en stor samling sådana här spratt. Det är ett bra ställe attkika på om det är något som man är litet tveksam om det är verklighet.

Du kan också testa dig och se om du är duktig på att se igenom den här typen av spratt. Ett särdeles elakt sådant här spratt är det så kallade Bonsai Kittens som då och då sprids via djurvänner. Det är klart man blir upprörd, men det är viktigt att man håller huvudet kallt och tänker en gång till är det här sant?

2005-03-28

Skvaller från bloggar förstör skvallermarknaden

Liz Smith professionell skvallerkärring tycker i NY Times att bloggarna förstör de professionella skvallertabloidernas marknad.
"The world has come full circle," Ms. Smith chuckled. "Anybody can be a gossip."
Det här är precis vad jag anser dvs nu har inte massmedia tolkningsföreträde utan vem som helst kan vara sin egen tidningsmogul. Just när det gäller skvaller så har inte just den typen av blogg kommit till Sverige, men det är bara en tidsfråga. Den mest framgångsrika skvallerbloggen i USA är Wonkette. Liz Smith avslutar med att hon inte berörs av bloggarna och att hon dessutom inte tycker de är trovärdiga.

Jag efterfrågar nu den första svenska skvallerbloggen. Vem ska bli först att avslöja vad kungen sa till drottningen när han åkte fast för fortkörning?

Rysk man får penis att växa på egen arm

Ryska nyheter berättar om hur en man fått sin deformerade penis ersatt efter 11 timmars operation. Jag minns fortfarande hur man odlade öron på möss ryggar och hur abnormt det kändes. Det här lovvärt att man kan ersätta vitala organ på det här sättet. Det här verkar fantastiskt och om det är sant så är det ett mirakel.

2005-03-27

Tama och Vilda blommor

bergianska1I vår har jag som plan att jag ska försöka samla in ett digitalt "herbarium" och presentera det på nätet. Det ska få växa och så småningom kanske jag har en fotoflora som man kan använda sig
av när man är ute och promenerar. Det kan ibland vara en bra hjälp om du träffar på något man funderar över vad det är. bergianska1

Jag har läst floristik i min utbildning och jag skulle kunna tänka mig ta en sommarkurs i ämnet. Helst en kurs där man lär sig om växternas användningsområde förr och nu. Det kommer nog inte bergianska1bli i sommar men nästa sommar ska jag nog ansöka om en kurs i floristik på Universitetet. Växters och deras liv är fascinerande ju mer kunskap man får i ämnet. Det finns så stor mångfald även här i Sverige.

Bilderna här är från ett besök som jag och min sambo gjorde i förrgår på Bergianska trädgården som är väl värd ett besök. Dofter från medelhavet förflyttar en ner till Provence eller Grekland. Så har du inte råd att resa utomlands så är Bergianska ett billigt alternativ i en slaskig vår.

2005-03-25

Konsten har också blivit kär i Internet

Enligt CNN Technology så har två konstnärer blivit erkända av moderna konstsamlare via Internet. Tillsammans har de via eBay kunnat sälja sina alster mellan 500$ och 8500$. Här finns det utrymme för svenska konstnärer att göra sig kända. Det är nog då bra att man gör klart för köparen att det tillkommer leverenskostnad. Här kommer några råd från Jeff.
"At a gallery," says Leslie Cohen, "the artist is the product. The gallery wants plenty of pieces. And it wants similar pieces. The gallery wants consistency in its product, the artist."

"Online," Jeff Cohen says, "if all your pieces look the same, collectors will buy one and move on. I never, ever paint the same thing twice."
Konst, inte bara för de runt dig utan för hela världen. Ett tips är att göra som Rebecka och starta en blogg så att det blir lätt att hitta dig med Google.

Radion är död, länge leve Podcasting

record (c) Freefoto.comEnligt Adam Curry så har nästa generation mer anknytning med Internet än Radio. I en BBC intervju så ger han sin syn på hur nya distrubitionskanaler håller på at födas.
Exactly what I predict in the BBC article, the business model of radio is dying, not the creativity itself.
Adam Curry sände en soundseeing tour när han var hos BBC. Han talar om hur den nya generationen och hur de hämtar sin information från nya medier. Den nya generationen skapar nya distrubitionsvägar och det här måste mainstreammedia förstå. En sak som slår mig är hur den nya generationen söker en närmare kontakt och en relation till det som de lyssnar på.

Broadcasting har spelat ut sin roll och vi har kommit närmare till "the global village" som MacLuhan pratade om. Dokusåpornas popularitet är ytterligare ett utslag över att vi vill ha en relation till det vi ser eller hör. Även om det är en falsk producerad relation är det fortfarande en relation.

Update: I österrike har man nu börjat testa med att människor börjar göra deras egna lokala tvprogram. BBC skriver att det är ett sätt att demokratisera de lokala medierna som annars är allt för styrda. Det finns redan en vlogg för TV på exeperimentbasis i Malmö. Det här borde flera testa. Vem vet snart kommer kanske nyheterna från ditt vardagsrum istället för till.

Det bästa sättet att ljuga är med statistik

I morse fick jag en statistik tabell från programmet Faktum där man hade pratat om brottslighet och kriminalitet. Folkpartiet har tydlig varit och klampat i Ny Demokratis fotspår igen. Det var tydligen inte nog med att föreslå svenska tester för invandrare nu ska man utvisa brottsliga invandrare också.

Programmet som sådant såg jag hade dessutom en underbar slogan:"In sweden we never lie!" och sedan i nästa andetag har de presenterat det här diagrammet. Det är nu så att om man väljer sina värden och hur man gör sina populationsval nästan kan få statistiken att säga vad som helst. I det här diagrammet kan man tydligen avläsa att invandrare från norden och eu är den största boven i sverige. Nu har man dels ringat in grupperna så det passar en bra rubrik och sedan har man dessutom presenterat diagrammet med antal och inte i procentuell brottslighet.

Om vi hade haft 1 miljon finska invandrare och 300 st från mellanöstern. Då är ju inte finnarna den största boven proentuellt sett. Jag vill inte säga att människor från mellanöstern är mer brottsliga. Jag vill berätta att man med statistik kan vrida det att passa sina syften. Det hela är överhuvudtaget infantilt att inte arbeta tillsammans i ett humanistiskt perspektiv. Förstå att vi alla är människor oavsett vilket ursprung vi har. Behandla varandra så som du själv vill bli behandlad. Det här gäller givetvis också lagförslag.

Faktum får nog ändra sin slogan: "In sweden we only lie with statistics"

Update: Timeweb har en bra site om hur man kan få statistiken att visa vad man vill. Var kritisk när du läser statistik.

Så var den äntligen här: Vårförkylningen

Vaknade tidigt och såg att det var ljust redan klockan 5. Våren gör sitt intrång och vintern rämnar. Morgonkaffets ångor stiger upp och då känner jag hur näsan börjar rinna. Ja, ja det hör väl våren till med rinnande näsa och febertoppar. Det känns inte som jag har feber dock.

Nåja, det är tur att förkylningarna inte brukar vara långvariga för mig. Högst två dar sedan mår jag prima igen. Sätter på iTunes och klickar fram en trevlig klassisk radiokanal. Mmmmmm mumma för själen att sitta i tysta morgontimmar och filosofera.

När jag bläddrade litet i PC för alla slog det mig hur priviligerad vi som bor i väst är. Alla dessa tekniska mer eller mindre nödvändiga prylar som strömmar fram i konsumtionssamhällets grottekvarn. Tänk om alla kunde få tillgång till samma standard som vi i väst avnjuter. Människor som lever i t. ex guatemala är rika på ett annat sätt, men frågan kvarstår i mitt huvud: Varför kan vi inte se till att så många som möjligt kan ha dessa privilegier?

Vem vinner på andras olycka och fattigdom? Varför ska vi inte hjälpa varandra att vara lyckliga och fria?

Det stora hindret är energiproblematiken och det är något vi tillsammans borde satsa mer på att lösa. Vi borde frigöra oss från oljemagnater för att kunna lösa energiproblemeet en gång för alla.

2005-03-24

SciencentralNews - Vetenskapsnyheter sänder TV

SciencentralNews har treviga artiklar med bra länkar om allt möjligt. Ofta till deras artiklar har de inspelningar antingen i Quicktime eller i Realmedia. Det är en översiktlig site med enkel manövrering. De skriver/berättar bland annat om Dyslexi.

Art-Schmart - akvareller och mer av stor talang

Rebecka från Rebeccomended har en ny blogg Art-Schmart där hon presenterar sina akvarellalster. I ögonblicket måste man bestämma penseldragen och en duktig akvarellkonstnär vet vikten av varje beslut. Rebecka är en trevlig konstärinna och jag önskar henne framgång.

Bloggverktyg: Blogger

PUL och att publicera bilder på nätet.

Jag och Joakim diskuterade litet om vad man ska tänka på när man fotograferar och vad man bör tänka på när det gäller PUL. Jag tycker att PUL är litet märklig i sin konstruktion när det gäller vissa saker. Bilder på människor tycker jag inte borde vara sådana restriktioner att publicera. Enligt PUL så är bilder personuppgifter och får endast publiceras om det är uteslutande journalistiskt, konstnärligt och litterärt ändamål. Vem bestämmer det här och vad anser man vara det. Jurister säger att man bör vara försiktig med hur man publicerar bilder på människor när det gäller privata hemsidor eller bloggar. Det här gör ju att mainstreammedia har tolkningsrätt när det gäller bilder och snedvrider mediakonkurrensen. Frågan är om man inte ska blanda in EU och Konkurrensverket i den här frågan.

kafé

Jag tänker i alla fall publicera en bild med människor på ett kafé för jag anser att den är konstnärlig i alla högsta grad och jag gillar verkligen hur kontrasterna ger ett oerhört djup i bilden. Jag tycker att det här är en skildring av vardagen och ger en inblick i kafélivet. Servering vid borden är så trevligt. Dessutom är bilden mörk och det är svårt att urskilja personerna.

Update: Patrick fick mig att fundera mer om PUL och upphovsrätt. Det är nog som Patrick säger delvis. Man bör nog vara försiktig dock för det finns fall där man har blivit anmäld och fått en dom enligt PUL. Bodil en konfirmandslärare skrev om en kollega på en hemsida och blev dömd för brott mot PUL. Dock tror jag att det fallet borde ha fallit inom alldaglig och inte lett till en dom. Jag tror att jurister och allmänheten är oklar hur PUL fungerar och något som bör diskuteras. Till exempel gissar jag att om du sätter ut bilder på pedofiler och säger att de är pedofiler oavsett om du sätter ut namn eller adress så kommer det att räknas som brott mot PUL. Det är inte så klart vad som gäller.

Skrivet om bilder och PUL:
Fotosidan
Jonas Webbresurs (artikel 8 längst ner)

Safe solutions are now attacked of malicious applications

ns_logoNew Scientist reports that hackers and crackers have moved there focus from Microsoft products and also started to attack Mac OS X and Linux. Also the webbrowser Firefox have been found recently in their focus. The popularity rise of Firefox is probably the reason. Still crackers knows that there are so many clueless users using Microsoft products and they are easier targets. There were fewer holes in Microsofts Servers than Linuxs. It is no surprice that many cracker focus there behaviour towards Microsoft even though Linux is an easier target. The cause is probably Microsofts strategy and position as the leading software producer. Now their dominance start to crack and then focus of crackers will be altered.

2005-03-23

Open Office 2.0 kan rubba Microsofts dominans

record (c) Freefoto.comSuns senaste Open Office som just nu går i Beta kommer att vara så bra att hemanvändarna kommer att använda det i stället för Microsofts svindyra applikationer. Jag tror att det här kan komma att rubba den dominans som Microsoft har haft i decenium på Officepaketmarknaden.

Paketet är så pass bra med flera nya funktioner och dessutom möjligheten att använda Microsofts filformat kommer allt fler gå över till Open Office hemma. Jag tror inte att det har tillräckliga funktioner för att bli stort hos företagen, men vi har sett det utvecklats från en halvtaskig produkt till en hyffsad och nu en fullgod produkt.

Update:Open office 2.0 Features. Intressant att notera att det stödjer XML som någon frågade.

Carribean Free Radio - en podcast med world music.

Tropiska toner kan börja strömma ur din mp3spelare om du surfar in på Carribean Free Radio som är just det som podcasting ska vara, ett personlig alternativ till de kommersiella kanalerna. Lyssnarna ger dessutom tips via bloggen vad man kan ta upp på nästa sändning. Podcasting och bloggning handlar om personlig relation till de man vill nå ut till.

Någon hade surfat in på min gamla post om att Thomas Gylling är försvunnen. Det här inlägget är för dig och alla andra älskare av World music.

När mainstreammedia inte levererar så finns det nu möjlighet att göra egna alternativ. Det är det som podcasting och bloggning handlar om. Har du tillgång till creative commons musik eller annan fri musik. Varför inte starta en podcast och börja sända.

Via: Adam Curry´s DSC
Bloggverktyg: Wordpress

2005-03-22

Lennart på PDU är ute och cyklar

Den käre Lennart på Det Progressiva USA har tagit ledigt från sin HD och köpt sig en Monark. Nu är han helt klart ute och cyklar. Först påstår han att bloggar i Sverige är eremiter och osociala. Han gör det i en frågande ton och undrar hur vi i den svenska bloggosfären organiserar oss socialt. Jag kan berätta att jag själv organiserat två stycken middagar i Stockholm där jag lärt känna flera bloggar och fått flera vänner. Dessutom vet jag att man på annat håll också träffats och tittat på Melodifestivalen tillsammans.

Jag tror att Lennart måste läsa de asociala bloggarna. Där är man mer intresserad av att kriga med varandra över internet ni kan ju se mitt tidigare inlägg om politiska kombatanter. Tyvärr är inte kommentarerna kvar eftersom jag inte har Haloscan Pro.

Dessutom så har Lennart också skrivit ett inlägg om okunskap hos de svenska bloggarna (det här lär gälla för de flesta bloggare Lennart oavsett var de bor). Det är ju det som är den stora grejen med bloggar att det är massmedia i ordets rätta bemärkelse. Massmedia för alla. Det är tyckandet som driver oss bloggare har han verkligen rätt i och att vi dessutom har en energi att förmedla vårt tyckande på en blogg. Lennart efterfrågar experter som bloggar. Jag tycker tvärtom jag har fått nog av dessa mediaexperter som sitter och tycker i morgonsoffan. Slätstrukna och mediatränade hundar som sitter fint och säger politiskt korrekta klichéer är trist och tråkigt. En verklig politisk diskussion och argumentation sker i fikarummet. Bloggar är ett jättestort fikarum där alla har rätt att säga vad den tycker. Läs vad jag har skrivit om det allt större offentliga rummet.

Lennart du får nog ta en ny tur med din HD och fundera en gång till om det här med den svenska bloggosfären som just nu växer så att det knakar. Dessutom får du börja läsa andra bloggare så att du inte har villfarelser att vi skulle vara helt asociala.

2005-03-21

Blogg i undervisning.

Eftersom det alltid talas om blogg som dagbok på nätet så vill jag visa hur man kan använda sig av blogg i undervisningen. Det finns en mängd olika användingsområden för blogg.

Informationssamling

Eftersom man på bibliotek inte kan spara på diskett utan är ofta hänvisad till att skriva ut den information man finner. Om man istället har en blogg kan man dels samla den information som är intressant och klistra in det i ett blogg inlägg. Det är också enkelt att länka till sidor. Det blir elevens egen länk och kunskapsbank som den kan använda när den sedan ska kritiskt granska informationen. Här behöver man inte heller publicera utan det skulle räcka med att spara det som en draft i Blogger.

Uppsatsskrivande
Att elever som får respons på det de producerar kommer att sporra de att skriva mer och på så vis utveckla sina språkfärdigheter. Här kan man få kommentarer från andra elever, men givetvis från andra på internet som också ger eleverna incitament att förbättra språket ytterligare. Läraren kommenterar fel och brister i texten via mail och eleven kan då själv gå in och korrigera sina fel. Det går att göra en blogg där eleverna är medförfattare, men du är administratör och då kan du ha kontollen över kommentarerna för att förhindra att elever är taskiga mot varandra. Här är det viktigt att vara vaken.

Hörförståelse
Här kan man antingen länka till en inspelning på en specifikljudfil eller varför inte spela in en egen där man samarbetar med ett annat ämne. Till exempel en ljud fil om hotade valar. Här kan man samtidigt som man lär sig ett annat språk också tillgodogöra sig annan kunskap. Du kan i inlägget ha frågorna direkt i bloggposten. Om eleverna undrar något kan de fråga i kommentarerna.

Radio via Blogg
På samma sätt som lärarna lägger ut ljudfiler kan också eleverna "sända" radio eftersom Blogger och feedburner tillsammans ger en fungerande podcast som man kan prenumerera på.

Skoltidning online och offline.

Givetvis skulle det också vara enkelt för eleverna att producera en skoltidning via en blogg och på sätt få både en online version och sedan skriva ut den offline. Här kanske man måste fixa en bra passande template. XML filerna ger en hyffsad kvalitet i tryck. Skolor med låg budget skulle kunna dra nytta av den här idén.

Grupparbete
Här kan gruppen skriva en loggbok över sitt arbete och kommunicera med varandra samtidigt. De skulle samtidigt kunna presentera sitt grupparbete över den gemensamma gruppbloggen. Det blir också tydligare vem som har gjort vad eftersom var och en har sitt användarnamn.

Det här är bara några idéer som man skulle kunna använda sig av i skolsammanhang. Du kan säkert hitta på något som passar dig bättre i just din undervisningsituation.

Jamie får Blair att omvärdera skolmaten

Jamie Oliver har fått Blair att tänka om när det gäller skolmaten. Jag tror också att en hel del av problemen i skolan kan vi finna i elevernas dåliga matvanor. Tyvärr så spars det ofta in i fel ände från kommunerna. Det pratas ofta om ordning, disciplin och låga krav. Nästa aldrig nämner politikerna maten trots att elever har protesterat i årtionde. Här tror jag att man har massor att vinna om man följer Blairs exempel.

2005-03-20

Vad är Vetenskap?

Vetenskapsbloggen tar upp en mängd trevliga frågeställning, men speciellt vetenskapligt är det inte. Det innebär inte att man kan läsa den med behållning. Vad är vetenskap är bra att känna till eftersom vi har så mycket av vår utveckling att tacka vetenskapen för.

Vetenskapen arbetar efter en metod där man med fantasi, logik och experiment försöker sätta samman en modell av verkligheten. Ann Zetterkvist har översatt en bra artikel som kortfattat förklarar vad vetenskap är.

I reklam så hänvisar man ofta till vetenskapliga tester och för att jag ska tro att det verkligen är så får de gärna referera till deras undersökningar och var man kan läsa om hur de har kommit fram till sina resultat. Det är nämligen ett av det viktigaste i vetenskapen att resultat ska kunna vara reproducerbart. Dvs man ska kunna göra om samma undersökning och komma fram till samma resultat. Det var det som "kall fusion" föll på. Det gick helt enkelt inte göra om de resultat som forskarna presenterade. Hos Föreningen Vetenskap och Folkvett har docent Hanno Essén skrivit litet om Kall och varm fusion för er som är nyfikna.

Det är bra att veta vad som är fria tankar och vad som är vetenskap. Det ena behöver inte vara bättre än det andra, men vi ska inte kalla fria tankar för vetenskap.

Ännu en av mina husgudar

En av de människor som imponerat väldigt mycket på mig är Jackie Chan. Redan vid 7 års ålder så började han vid Peking Operans skola där han 18 timmar om dan genomled tuff fysisk träning. Redan vid 8 års ålder var han med i sin första film och snart var han en stjärna i Hong kong. Han var med i legenden Bruce Lees filmer Chinese connection och Enter the dragon.

Själv kom jag i kontakt med Jackie Chan tidigt i min kampkonsts karriär och blev mycket imponerad över att någon kunde ha så total kontroll över sin kropp. Jackie hade dessutom en tendens att utmana ödet i varje film. Han skulle hela tiden bräcka sig själv i olika fantastiska stunts. I filmen Armour of God slog han i huvudet och hamnade i koma efter en tids sjukdom så hämtade han sig och slutförde filmen.

I Hollywood är man enormt rasistisk när det gäller stora stjärnroller. Det fick Bruce Lee erfara när David Carradine fick rollen i TV-serien Kungfu-legenden trots att han var en av de som var med när idén av serien föddes och skulle ha gjort rollen mycket bättre. Att det därför dröjde ända fram till 1996 när Jackie slog igenom som leadstar i Rumble in the Bronx är inte konstigt.

Sedan följde succé efter succé vilket för mig inte var något konstigt eftersom hans känsla för stunts är oefterhärmlig samtidigt som han har en härlig glimt i ögat. Han är en verklighetens James Bond. Det är härligt att han nu efter 40 år i branchen har nått den succé som hans kunnighet och skicklighet förtjänar. Någon så ihärdig och brinnande för sitt yrke har jag sällan sett. Frågan är om det också har ändrat Hollywoods syn på asiatiska skådespelare? Låt oss hoppas det.

Källor: Tiscali Film & TV
Jackie Chan IMDB

2005-03-19

Svenska Dagboken och Dagbokens Nyheter

Det är märkligt att så fort man pratar om bloggar så det första som kommer upp. "Det är liksom en sorts dagbok på nätet". Undrar fortfarande när man i så fall ska döpa om tidningarna till sina rätta namn (Se rubriken).

Man kan använda bloggverktyg till att skriva en dagbok, samla länkar, projektloggbok, som en ledarsida eller något annat fantasifullt och gör det möjligt att skapa fri massmedia för vem som helst. Det är väldigt tråkigt om blogg ska bli något som begränsar sig till en dagbok. Det är självklart att jag inte ser ner på de som gör det och gör det med all ära.

Frigör sinnena och fantasin istället. Ge exempel på hur man kan använda bloggverktyget för att berika sin omgivning. Jag hade en idé att man kunde använda det som ett publiceringsverktyg där man inte har råd att köpa dyra dtp-program. Då får man snabbt och enkelt en tidning som man gör online och offline på en gång. XML-filerna blir helt okej om man skriver ut de.

Massmedia för alla är här och bloggen är det "tryckta" mediet. Podcasting som nu når nya höjder. Senaste numret av Wired ståtar med podcasting på första sidan och inuti kan man läsa om Adam Curry och Daily Source Code. Podcasting är radio för alla.

Mainstreammedia är inte längre ensamma om massmedia. MacLuhans visioner är verklighet idag. Läs litet om MacLuhan.

Den långa ludna svansen.

Long Tail är ett begrepp som gör sig alltmer gällande i vår virtuella värld. Vad är nu detta märkliga begrepp. Den långa ludna svansen, som jag vill kalla det för är inget annat än ett fenomen som uppstår när vi användare uppmärksammar något genom att gräva oss ner i mängden av gamla/nya produkter och upptäcker guldkorn som svischat förbi. Det som saluförs mest är kanske inte det som passar just din smak, men den långa ludna svansen kommer att kasta upp den till din beskådan. Adam Curry ger exempel på den långa ludna svansen genom sitt personliga sätt att marknadsföra produkter som han gillar. Wired myntade begreppet Long Tail.

Barnen, vår framtid

I ett inlägg om kvinnovåld hos Zaida´s tankar så vill Zaida ändra begreppet till mansvåld för att lägga skulden där den hör hemma enligt Zaida. Det fick mig att tänka över hur vi hanterar vår vardag och hur vi allt oftare ser till symptomen istället för orsakerna. Våld mot andra är ett symptom på något som är fel, men vad är orsaken?


glasbägare i orangeMin åsikt är att orsaken ligger i hur vi uppfostrar våra barn och här är vi alla skyldiga till om det går rätt eller fel oavsett vilket kön vi har. Det handlar om respekt för andra människor. Vi har i vårt förbirusande samhälle inte längre tid att visa för barnen hur man tillsammans bygger respekt och att det är en ömsesidig känsla. Många ungdomar tror att respekt är liktydigt med makt eller rädsla.

Om vuxna istället tidigt visar i sin vardag att man respekterar varandra oavsett kön, lön eller hudfärg och tog sig tid med barnen för att uppfostra de till att visa respekt för andra människor skulle symptomet med kvinno/mansvåld försvinna mer och mer. Nu menar jag inte att det här bara gäller föräldrar utan att det gäller alla vuxna. Varför sitter du tyst när du ser ungdomar vara respektlösa gentemot varandra? Varför säger inte du till dem att sluta kalla varandra för hora/bög?

Visa barnen vad respekt är i ord och handling. Bli en vardags hjälte du med.

2005-03-18

Idag har vi kämpat för Folkbildning som Världsarv

mkfc_logoVår skola håller i en kampanj för att göra Folkbildningen till Världsarv. Vi stod i Sollentuna Centrum och fick en massa människor att bli intresserade av kampanjen och skriva under vykort som vi sedan skickar till Lena Hallengren på Utbildningsdepartementet. Hon är den som är ansvarig för frågan om immateriellt världsarv. Sätt igång och jobba för frågan, Lena.

glasbägare i orangeDet är nämligen så att Sverige är en av de få länder som ännu inte har ratificerat avtalet om immateriella världsarv.glasbägare i orange Folkbildningen är ju en av de orsaker att Sverige tog sig igenom förvandlingen från bondesamhälle till industrisamhälle. Vi vill att folkbildningen ska bli världsarv så att man i andra länder kan få upp ögonen för andra alternativa utbildningsformer.

Samtidigt så hade PRISMA, som är en del av MKFC, utställning och försäljning av sina alster. Många duktiga konstnärer och konsthantverkare som blir utbildade hos oss.

Update: Skicka ett email till Lena Hallengren. I ärenderaden skriv "Folkbildningen till världsarv!" Om du skriver någonting var MYCKET kortfattad. OBS glöm inte förnamn och efternamn så att de kan se vem som står bakom.

13 fenomen som är svåra att förklara

ns_logoNew Scientist gör en sammanställning av 13 olika fysiska fenomen som är svårgripbara och inte riktigt vetenskapligt belagda. Bland dessa finner vi kall fusion som jag tycker var ett av de största media missarna under förra seklet. Nu har SOE forskat under femton år om kall fusion trots detta så har man inte kunnat ändra deras ståndpunkt.
"den eftersökta fusionseffekten har inte blivit tydligare, dokumentationen av experimenten är dålig och resultaten går inte att upprepa"
Det kan vi läsa i en artikel av Ny Teknik. Det märkliga är tycker jag att det än i dag får sådan mediabevakning. Det vore bättre om de bevaka fusionsforskningen istället och flyttade fokus på sin vetenskapsbevakning mer mot alternativa kraftkällor som är mer troliga. Jag ska äta upp min hatt om de får kall fusion att funka.

2005-03-17

Shiny Shiny - för prylgalna kvinnor.

Shiny Shiny är en blogg för er prylgalna shoppoholics som bara vill vara först med det senaste. Här finner man allt från upplysta underkläder till den chockrosa radion. Trevlig pryllänkning med bra beskrivningar och bilder. Alla dessa nischer upphör aldrig att förvåna mig. Men allvarligt, är det någon som kommer köpa de där upplysta underkläderna?

Bloggverktyg: Typepad

Upplev demonstrationen i Libanon

Jag gick tillbaka till Virtual Lebanon och fann att de hade lagt in två mycket speciella vyer. Gå dit och upplev folkmängden som demonstrerar för frihet själv.

Frihet 1

Frihet 2

2005-03-16

Adam Curry - vill bli din agent om du podcastar.

record (c) Freefoto.comAdam Curry har startat en ny era med sina podcasts och nu har han tagit ytterligare ett steg genom att starta en ny site: Podshow. Till och med Marketwatch har uppmärksammat hans nystartade företag.

Podcasts växer även i Sverige allteftersom mainstream media upptäcker tekniken. Jag och Steffanie fick information om att SR hade planer om att gå ut och sända podcasts. Det har även man uppmärksammat hos Internet World

Adam har även uppmärksammat en ny tjänst som man kan använda sig av för att sprida sina podcasts. Podguides har som idé att sända guider i din iPod/mp3-spelar. Du kanske kan lyssna dig till hur du ska tapetsera vem vet vad framtiden har att erbjuda. Det är din fantasi som sätter dina gränser.

Max Magnusson - Konstnär som förstått att använda bloggar

Att använda bloggar är ett utmärkt sätt att marknadsföra sig oavsett om man är konstnär, musiker eller om man säljer målade tofflor. Max Magnusson har förstått att man vinner på att skapa en personlig relation med sina eventuella kunder via en blogg. Han har gjort en annorlunda design och det bryter av litet från alla "rena" och "raka" designer som bloggar oftast har. Bra jobbat och fler konstnärer borde använda den här möjligheten. Ta bilder på era verk och marknadsför er via en blogg.

Bloggverktyg: ?

2005-03-15

Undrar om inte IDG använder bloggar som källor?

Jag skrev om att Mozilla Foundation skulle satsa på Firefox istället för Mozilla 12/3 och två dagar senare kommer Computer Sweden och skriver om samma sak 14/3. Visst är massmedia långsammare än bloggar, men vad som slår mig är att dels så ger man ingen källa mer än pressmeddelande, som dessutom inte publicerats på Mozillas site. Nu får ju pressen sina pressmeddelanden genom andra kanaler fast då borde de ju vara snabbare än bloggar inte långsammare.

Om nu IDG använder bloggar som källor vore det ju trevligt om de refererade till bloggarna som de använder sig av. Jag försöker i möjligaste mån ange var jag får information från. Det är ju också ett sätt att dela med sig var man kan finna information.

2005-03-14

Om Husgudar och deras förehavande...

Jag tänkte börja berätta om mina husgudar. Den första torde ingen ha missat. Adam Curry som gör dessa underbara Daily Source Code varje dag. Han har nu startat en ny site som ska dra in en del pengar gissar jag. Podshow.com är ett slags agent för podcasters som vill tjäna pengar på sitt podcastande.

Nästa husgud är Nakna kocken eller Jamie Oliver som faktiskt skriver en dagbok över nätet där han berättar om sina förehavanden. Just nu berättar han om sin nya satstning om ett program om skolmat. Han har även en moblog där man kan kika på en massa bilder från Jamies mobil.

Hans Lidman är en av mina ungdomars stora läsupplevelser. Hans skildringar av en svunnen tid och en mystisk vildmark där stora öringar steg mot torrflugan fick mig att drömma mig bort vintertid. Att med egna flugor fånga ett par harrar som man sedan steker i smör över öppen eld är livet. Jag fick på något sätt också en inblick i en tid som min egen pappa växte upp i. Där abborrarna färgades till guld av karotinstinna märlor bland timmerstockar.

Podcasting - ett sätt att själv följa med strömmen.

Podcasting är inget nytt och inget komplicerat. Man har kombinerat tekniken att komprimera ljudfiler i mp3 med att syndikera de i rss-format. RSS är ett sätt att prenumerera på exempelvis nyheter. Lisa Williams har gjort en film för att förklara podcasting, Four minutes about podcasting.

CNN skrev tidigare om Podcastingens fördelar.
For listeners, podcasting offers a diverse menu of programs, which can be enjoyed anywhere, anytime. Unlike traditional radio, shows can be easily paused, rewound or fast-forwarded. The listener doesn't need to be near a PC, unlike most forms of Internet radio.
I din webbläsare så kan Podcasten också vara ett strömmande media vilket innebär att du kan lyssna medans du laddar ner resten av filen. Det beror då på vilket plugin du använder för uppspelning av mp3-filer själv använder jag Quicktime.

Styrkan med podcasting är dock att du prenumererar på den media som du vill lyssna på och den laddas ned i iTunes där du enkelt kan föra över den till din mp3-spelare.

Update: Man kan nu skapa podcasting med blogger. Vad man gör är helt enkelt sätter sin länk till sin mp3 fil först länk i posten. Sedan behöver man ett feedburner konto. När du sedan uppdaterar dina podcasting poster så använder du tjänsten Smartcast. Den gör så att dina mediafiler(audio/video) du publicerar kommer öppnas i ditt förvalda program när din feedreader stöter på den första länken till din mediafil.

Bra artikel om hur man ställer in Audacity för podcast.Läs/lyssna mer om podcasting:
Svenskt om PodcastingVerktyg för att göra/lyssna på Podcasting:
Audacity
iPodder
Doppler
iTunes
Feed for all

Tjänster man kan använda
Feedburner
Blogger

Svenska Podcast
Podcasting.se här kan du registrera din RSS-feed.
Podradio.nu ett litet bakvänt sätt att lyssna på podsändning

Skolsmart RSS Feed
Frihetens vingar RSS Feed
Amdone RSS Feed
Radio Sweden RSS feed

Steffanie´s podcast In Broken english
Deutsch für anfänger

Utan RSS
Radio BGAN
Spontanisten har provat

Jag ska utveckla den här posten med tiden. Kom gärna med kommentarer så kan jag förändra informationen.

Kort om Skype In...

Skype
Man ligger nu och betatestar Skype In. Dvs du ska kunna ringa in till Skype från en telefon. Det innebär att om du inte är uppkopplad kommer du få möjligheten att tala in ett röstmeddelande. Skype tar ytterligare ett steg till att bli en stor leverantör av kommunikation.

BBC - Click:Online om Skype etc

Via: Skypejournal och Engadget

2005-03-13

Sitter på Bagpipers Inn.

istapp2
Nu drösar det in bloggare med stor dignitet. Hakke slår sig just ner bredvid mig. Steffanie och Mathias drösade in genom dörren. Här diskuteras det melodifestivalen och om fel låt vann.


Återkommer med fler detaljer senare..

Update: En härlig blogglunch med många samtal om allt möjligt. Vi fick tillfälle att stöta och blöta. Jag vet inte om vi kom fram till något, men trevligt hade vi. Tråkigt att min bärbara dog. Det är batteriet som är slutkört. Bosse har lagt ut en podcast som jag fick äran att göra i egenskap av initiativtagare. Ni hittar fler bilder och information hos Annica, Johnny, Håkan, Chadie. Nu väntar vi på nästa blogglunch/middag.

I Skåne hade man också Blogglunch/middag och Håkan har skrivit en "kort" sammanfattning.

Bilder från promenad och litet Taoism

frostnäraTog litet bilder när jag var ute och gick. Visst blev det rök när jag andades.
Visst känns det i själen när man ser slingor av isrök strömma ur munnen och en hares små fotspår i snön. Det är något speciellt med att leva och känna allt runtomkring. Vad värdefullt varje ögonblick är.(Ur Tao te Ching)

istapp1While alive, the body is soft and pliant

When dead, it is hard and rigid
All living things, grass and trees,
While alive, are soft and supple
When dead, become dry and brittle


istapp2Thus that which is hard and stiff
Is the follower of death
That which is soft and yielding
Is the follower of life

istapp1Therefore, an inflexible army will not win
A strong tree will be cut down
The big and forceful occupy a lowly position
While the soft and pliant occupy a higher place

Om ändringar på Frihetens Vingar

(Nu blir det litet teknisk så är du inte intresserad kan du sluta läsa nu)
Jag har gjort en del ändringar i dagarna på bloggen och tänkte berätta om dem. Den första ändringen är en Favoicon som du nu kanske har märkt att det nu finns en Örn på bokmärket framför länken till Frihetens Vingar.

Om man vill skaffa en Favoicon så tror jag att man måste kunna lägga sin Favoicon i samma rot som indexsidan ligger dvs man kan inte göra det med blogspot.com sidor eftersom man inte har möjlighet att lägga sin .ico fil där. Det här är jag inte säker på, men jag är ganska övertygad att det funkar så.

För att skapa sig en Favoicon kan man antingen använda sig av tjänsten FavIcon from Pics som Patrick tipsade mig om när jag redan var klar med min icon eller göra som jag skapa den själv med t. ex GIMP och Xnview. Jag hittade en örn på internet som jag skalade ner till 16X16. Det är viktigt att iconen har formatet 16X16 annars kommer den inte synas i Firefox. Jag använde sedan Xnview för att göra om den till formatet .ico eftersom GIMP inte stödjer det formatet(litet märkligt).

Sedan måste man lägga till en liten html kod i < head > i sin template. Så lägg kodsnutten direkt efter < head >-taggen i templaten. < LINK REL="SHORTCUT ICON" HREF="favo.ico" > så där ser kodsnutten ut.

Sedan tyckte Patrick att jag skulle ändra koden till bilderna som jag la in. Eftersom jag använde mig av CSS-kod så blev det inte bra i RSS-feeds. Jag ska numer börja använda mig av html-koden för att förändra storleken på bilderna för att det hänger med i RSS-feeden. Självklart ska man försöka tillgodose alla. Patrick tipsade också om en kodsnutt på slutet efter att man använt sig av css-kommandot float som gör att texten flödar runt bilden.

< img src="http://classroomclipart.com/images//gallery/Animals/Mollusks/P4029797SNAILCD.jpg" alt="snigel" height="150px" style="border: 0px none ; margin: 5px; float: left; height: 150px;" >Så här ser då koden ut< div style="clear:both;" > < /div >

Det är alltså height="150px" som gör så att bilderna också ser okej ut i feeds tyvärr fungerar inte float i feeds så texten kommer inte flödas i feeds.

Ytterligare en underbar dag

Det känns härligt att man vaknar till en blå himmel och morgonsolen spelar på husens väggar. I dag ska vi ha den famösa bloglunchen och jag får träffa alla de trevliga bloggarna. Jag ska nog ta en litet kort morgon promenad innan jag ger mig in i några stora görande idag.

Jag tar med mig kameran och ser om jag inte kan få några trevliga bilder. Nu ska jag ut och andas ut för att skapa andingsrök. Heter det andningsrök? Det som bildas när utandingsluften kondenserar i kylan. Ett bra ord var det i alla fall om det finns eller inte.

Vi ses om en stund.

2005-03-12

Blogglunch Stockholm Söndag 13/3

Vi har pratat om att träffas över en bit mat och prata bloggning, livet och universum. Jag skulle vilja ha en bindande anmälan här för att kunna beställa bord. Restauranten vi pratat om är Bagpipers Inn som ligger nära Karlberg och St Eriksplan. Det är därför nära oavsett om man kommer med pendeltåg eller t-bana.

Alltså Tid 13/3 kl 14:00 på Bagpipers Inn.

Anmäl er här på den här posten som kommer att ligga överst på min blogg eftersom jag sätter ett konstigt datum år 2006. Den kommer alltså alltid att ligga överst här på min blogg.

Update: Bagpipers öppnar inte förrän 14:00 på Söndagar. Sista anmälningstid är Tisdag eftermiddag då jag kommer att boka bordet.

Lista på deltagare:
Johnny
Annica
Mattias
Bengt(Jag alltså)
Håkan(Hakke)
Chadie
Monica
Barse
Bosse
Steffanie

Skrik till om ni saknas eller fått förhinder.

Update: Nu stänger jag butiken och ringer och bokar bord...
Hmm man kunde inte boka bord, men de trodde inte det var problem om vi dyker upp runt 14.00 och om ni har vägarna förbi Bagpipers Inn titta förbi.

Om kommunikation mellan bloggluncherna i Skåne och Stockholm:
Hakank skriver om Skånes Lunch och på något sätt ska vi väl försöka få kontakt mellan luncherna. Trådlöst eller mobiltelefon. Jag tar med mig bärbar med trådlöst nät så får vi se om man kunde använda Skype. I framtiden kanske vi skulle välja en restaurant där vi vet har den möjligheten och "träffas" över hela Sverige.

Nu har killarna börjat löpa amok...

...enligt Expressen så har en kille våldtagit Östermalm. Kul rubrik tycker jag eller så börjar jag bli litet trött. DNs rubrik var bättre satt.

Ett äpple om dagen...

...hindrar bröstcancer hos kvinnor enligt en ny undersökning på råttor.
"We found that tumor incidence was reduced by 17, 39 and 44 percent in rats fed the human equivalent of one, three or six apples a day, respectively, over 24 weeks,says Rui Hai Liu, Cornell associate professor of food science and lead author of the study."
Resultaten är ju ganska stora så även om det kanske inte är direkt överförbart på kvinnor så lär det definitivt ha en positiv effekt att äta äpplen. Liu har också visat att frukter och grönsaker har antioxidanter som har en anticancer effekt.

Ett tips för företagare att följa min rektors goda råd att äta en frukt om dagen. Ställ fram en fruktskål att äta ur. Det kan dessutom sänka sjukfrånvaron. Fler borde arbeta mer aktivt med att förbättra arbetsmiljön.

Källa: Science Daily

Dave Allen memorium

dave allenDet är litet märkligt att jag precis kom och tänka på en av de stora komedianterna i brittisk tv under 70- och 80-talet. Jag sökte efter en biografi och undrade litet vad han håller på med i dag. Dave Allen är nog en av de vars bloggar jag skulle vilja läsa. Det visade sig att han 10 Mars 2005 dog i sömnen så en post som skulle handla om en av de stora i komedi och om hur han skulle skriva blogg blir istället en memorandum.

Han satt rakt upp och ner i en stol med whisky i ena handen och cigarett i andra. Han blandade med "sitdown" och förinspelade scetcher. Hans humor var underfundig och ordvitsig med en uppstudsig ton. Han böjde vare sig för att driva med kyrkan och gud lika litet som den politiska situationen.

Minns hans program som ljusstunder när det fortfarande bara fanns 2 kanaler.
Independent Online edition

Mozilla ökar sitt fokus på Firefox

Enligt CNET News så kommer Mozilla Foundation att frysa sin Mozilla Suite och istället satsa helhjärtat på Firefox och Thunderbird.

Jag tycker att de satsar helt rätt. Jag tycker att Mozilla suite är litet stel och tar lång tid att starta. När man startar en applikation så vill jag inte behöva starta funktioner jag inte använder.

Det bästa vore om man kunde bygga objektorienterat så att man kunde bestämma själv vilka funktioner applikationerna ska ha. Om jag fick önska mig så skulle det finnas ett enkelt sätt att "dra" förlängningar av programmen med funktioner som man vill lägga till.

Dags att berätta vad blogg egentligen är...

Annica Tiger skriver:
"Webblogg, en sorts dagbok på nätet." En väl inpräntad fras :). Den blir nog svår att bli av med, för dem som tycker att den inte överensstämmer med verkligheten. I intervju efter intervju, både i radio, TV och i tidningar har den frasen upprepats. Ribban har lagts i och med det kanske?
Varför är det så svårt att berätta att Blogg är ett CMS eller Content Management System eller på svenska ett publiceringsverktyg för webben. Vad innehållet beträffar är det faktiskt upp till författaren och inte verktyget?

Att det sedan finns olika varianter av bloggverktyg är ju samma sak som att det finns olika ordbehandlingsprogram. Vi ska inte krångla till något som inte är svårt. Sluta snubbla på orden och prata klarspråk.

Publiceringsverktyget kan ju användas på en mängd olika sätt. Steffanie skrev ju sin uppsats via en blogg tillsammans med en kurskamrat och det kan man ju knappast kalla för "dagbok på nätet". Jag har själv idéer om hur man kan använda publiceringsverktyget i undervisningen, vilket inte heller skulle bli "en dagbok på nätet".

Sniglar lär robotar

snigelEtt forskarlag har börjat studera sniglar och maskar för att förbättra robotar som sedan används i till exempel medicinska sammanhang. De planerar att bygga in autonoma sensorer hos robotorna. De ska känna sig fram och reagera på omgivning och på så vis undvika att skada patienten. I framtiden skulle det vara möjligt för en miniatyrrobot att ta sig fram i blodkärlen. Är det någon mer än jag som tänker på 24-timmarsjakten och Fantastic Voyage?

Källa: Case Western University via Science Daily

2005-03-11

Professionell tyckare i Massmedia?

Vilka är dessa människor som bjuds in till TV och sitter i soffan och tycker om olika saker? Jag har hört Johan Norberg(Timbro) säga så många gånger att Nyliberalerna är orättvist behandlade och aldrig får komma fram i Media som bevisligen är vänsterstyrt och ändå sitter de där i sofforna och tycker. smedja (c) Freefoto.comI morse var det Johnny Munkhammar (fd Timbro) som satt och tyckte till. Det hör till vanligheterna att tankesmedjorna är där och sprider sina budskap.

Egentligen skulle man föra statistik över hur ofta dessa liberala krafter har möjlighet att komma fram i massmedia och hur ofta det är vänsterkrafter i soffan. Det är väl oftast Greider, Stig Malm, Ursula Berge som representerar vänstern. Jag gissar att det lär bli en lätt övervikt till tankesmedjor som Timbro. Det vore ju också trevligt om man fick veta vad det var dessa tyckare står för.

Jag tycker man borde ta in också nya ansikten med olika klasstillhörigheter. Det vore kul att höra vad Elsa Undersköterska eller Uffe Fastighetsskötare tycker om dagens situation med alla sjukskrivningar.

Ideella annonser från Google

I nordisk mytologi, vem stal Tors hammare?

Ideella annonser från Google
Står att läsa hos Stationsvakt som börjat använda Adsense. Jag undrar litet stilla kan annonser vara ideella? Jo om det handlar om stöd i katastrofer som i Tsunamikatastrofens spår. Där skänkte man annonsplats till Röda Korset och då är det ju ideella annonser. Här tror jag knappast att det handlar om att Google är ideella utan att det är någon som är ute efter att tjäna pengar.

Det är inget fel att ha reklam på sin blogg eller hemsida. Annonserna kan ibland bli väldigt märkliga med innehållet i artiklarna och sedan nu det här som kanske bara är en felöversättning.

Nu kan du skräddarsy Google News

Google News förbättrades i dagarna. Nu kan man sortera hur nyheterna ska presenteras. Du kan också skräddarsy dina egna bevakningar av nyheter. Det skulle vara toppen om det fanns en svensk variant. Nyhetsbevakning har tagit en ny väg.

Du kan läsa mer hos: Google Weblog (inte Google själva)

2005-03-10

Hur funkar det ?

Om ni inte vet om det så finns det enkla förklaringar på hur saker och ting funkar. Du kanske undrar hur ett kylskåp fungerar egentligen. Så hittar du en förklaring med bra bilder på Howstuffworks. Sidan är uppdelad i olika kategorier och är även sökbar.

Det är trevligt med fina förklarande bilder.

Podcast: Andreas Viklund tänker nytt.

flaggabeirutPodcast 10/3 2005


Andreas Viklund har ett trevligt projekt, Baygroove.com .
Här kan du ladda ner gratis musik som Andreas har gjort och du får använda den så läge man ser att det är Andreas som gjort den.

Andreas har också en mycket trevlig blogg.

2005-03-09

Distanskurser för grundskolan.

flaggabeirutKort Podcast om distanskurser. Sitter nu i Mora och i Plenissalen och inväntar lärarna från Venjan. Har ägnat tid till att förbereda vad som ska gås igenom och vad jag ska visa. Det är ändå de som ska bestämma kursens innehåll och utseende.

Det känns att man är pionjär på okända vatten. Jag har en tanke också att få skolans elever att redovisa via bloggar. Hoppas att lärarna tänder på idéerna.

2005-03-08

Västnytt har kontaktat mig och Steffanie om podcast

Steffanie tipsade Västnytt om mig och mina podcasting försök. Jag kommer att träffa Anton från Västnytt på Tisdag i nästa vecka. Mycket förvånande måste jag säga då jag som i en kommentar hos Annica kommenterade att jag inte skulle hamna på någon lista eller liknande eftersom jag inte trodde massmedia var intresserad av min bloggning.

Jag och Steffanie har pratat litet löst över Skype om att göra en gemensam podcast. Vi kommer nog diskutera vidare på blogglunchen på Söndag kan jag tänka.

Alternativ URL till Frihetens Vingar

Med Patrick´s hjälp så fick jag till det att man instället för Telia´s märkliga URL kan skriva http://fv.webhop.net för att komma till Frihetens Vingar. Det funkar utmärkt och är en gratistjänst hos DynDNS. Det är enkelt att skapa en webhop där.

Margot Wallström stödjer Miljöundervisning.

Jag är involverad i ett globalt miljöprojekt ENO där barn och lärare från hela världen tillsammans lär sig mer om miljö och miljöfrågor. Nu har vi fått en ny supporter i Margot Wallström. Det är härligt när människor tar positiva steg för att förbättra miljön.

Nyligen la vi till en ny funktion i ENO att sända små radioprogram via en tjänst Radiowaves. ENO Radiowaves. Jag har gjort några exempel där och hoppas att andra vågar göra detsamma.

Andra som är Mothers for Environment.

Frihetens vingar flyttar.

Jag har bytt URL eftersom jag vill prova att använda Bloggers funktion att FTP:a bloggen så att jag själv har kontroll över materialet. Jag kan också göra en del andra saker också. Jag kommer också att använda möjligheten att lagra bilderna på telia´s server istället för på en massa gratis servrar och hoppas då slippa problem. Vi har ju betalat för möjligheten så varför inte utnyttja den.

Frihetens vingar ligger nu mer här...
http://web.telia.com/~u87219511/blog/

2005-03-07

Patricia Paay Podcast

Till slut har Adam lyckats övertala Patricia Paay att göra en podcast. Enda anledningen till att hon gick med på det var för att Adam hjälpte till i köket. De pratar om hennes bakgrund och hennes karriär. Hon berättar om hur hon nekade att sjunga duett med Tony Bennett för att hon inte tyckte om låten.

2005-03-06

Syrien drar sig tillbaka.

flaggabeirut
Syrien drar sig tillbaka på måndag först till Bekaa-dalen dvs till den södra Hizbollah-dominerade delen av Libanon. Hizbollah uppmanar till demonstrationer mot det Syriens tillbakadragning. Vi får se om Syrien drar tillbaka sina trupper ut ur Libanon. Jumblatt, drusernas ledare, har försökt inleda samtal med Hizbollah. Det sista ordet är inte sagt i Libanon. Det kommer vara spänningar fram till valet i Maj. Låt oss hoppas att det kan lösas utan våld. Jag gissar att Israel kommer att lägga sig i allt mer. I framtiden kanske vi kan se ett mellanöster i fred. Låt oss hoppas det.

Vinterpromenad vid Tyresö Slott

SkosbackesolskenSolen skiner och himlen är blå och att hålla sin älskade i hand och vandra i solen är en underbar upplevelse. Att andas och njuta av vinden tillsammans när skorna knakar i den kalla snön. Vi tar den plogade promenadvägen som leder mot Notholmens café.

De har öppet varje helg och man kan äta lunch eller fika där. Kaffe och blåbärspaj för mig och choklad utan vispgrädde för min fästmö.Kaffechokladpaj Vilken underbar dag vi har tillsammans. På isen så åker några hurtfriska förbi med skidor och svettig panna.

Vi går sakta ut mot Notholmens udde och några sitter på bänkarna för att fånga vårens första solstrålar. Jag lyckas fånga solens glitter på vattnets yta vid ett vattenutflöde. De varnar för svag is och här hoppas jag att alla lyssnar på varningen.

glittervattenVi rör oss tillbaka mot bilen efter en varm och mysig promenad med många stopp och kramar. Vi tar en hel del bilder också på oss själva. Det är tur att jag har långa armar så att jag kan fånga oss tillsammans leende i solskenet.

tyresökyrkaVi passerar slottsparken med dess ansade barrträd. Här sitter en barnfamilj och tar en paus efter att ha åkt snowracer i backen. Vilken härligt lång backe med lagom nedförslut.

Så ser vi platsen där vi i juni ska äkta varandra och visst är kyrkan vacker. De ska renovera fasaden men jag hoppas att det inte blir för mycket byggnadsställningar. Nåja inget att göra åt. Här ska vi gifta oss.

Update: Tyvärr så ligger bilderna nere för tillfället. Jag ska nog försöka investera i ett webbhotell. Det är nog aktuellt i alla fall eftersom jag eventuellt ska starta ett handelsbolag.

2005-03-05

Vad gör en blogg populär?

Lennart på Det Progressiva USA funderar över hur man kan överleva på att blogga och om det är bra att nischa sin blogg. Detta med anledning av att Jason Kottke nu bloggar på heltid.

Det slog mig att den populäraste bloggen Boing Boing är en blanding av länkdumpning och korta nyhetsreferat. Jag tror att vi i dagens allt mer informationstäta samhälle söker att minska flödet och då gärna tar till oss förenklingar och snabba vägar. Vi söker också oss till viss del bort från det normala flödet av nyheter som vi får genom mainstreammedia.

Det är en av anledningarna till att nischa sig i USA där mediaflödet är så mycket större än i Sverige är det enda rätta. I Sverige tror jag att det handlar mer om att vara personlig och intressant, men gärna vara bred i ditt bloggande.

Jag tycker mig också märka att just små korta inlägg med komprimerande referat har större genomslag än långa utredande poster som den här. Jag tror att bloggarna fyller samma funktion som Metro och liknande tidningar. De minskar informationsflödet genom att komprimera och förenkla. Det här kommer att bli allt vanligare och mer utstuderat.

Få bloggare skriver långa poster med utredande inlägg. Bloggningen är lika mycket en mekanism för förenkling av informationsflödet som personliga reflektioner och åsikter.

UNESCO och NASA i samarbete

UNESCO och NASA har hittat samarbetsformer tillsammans för att stärka världsarven. De ska få teknisk support för att förbättra konservation av världsarven. UNESCO har redan samarbete med andra rymdorganisationer och det här kommer att ytterligare förstärka UNESCOs arbete för att bevara världsarven.

Upphovsrätt för lärare (och andra)

Det finns en hel del som man bör tänka över när man använder sig av andras material och hur man kan gå till väga. Det gäller att hålla tunga rätt i mun fr det är nog lätt att gå i fallgropar. Jag tycker att man bör hålla sig inom ramarna. Äras den som äras bör.

Jag söker litet efter bra sidor om upphovsrätt och PUL. Jag tänkte att jag skulle lägga upp ett par på den här posten.Har du någon bra får du gärna tipsa mig så kan jag lägga till den.

För jag är en glad amatör

GIMP scrJag leker litet med min design. Ska nog ändra den igen för det syns att när det gäller design har jag mycket att lära mig. Glädjen i att vara en glad amatör ska man inte låta någon stjäla ifrån sig.

Det är härligt att bara låta kreativitet flöda och inte låta sig begränsas av andras dömande blickar. Ju mer man försöker och övar sig desto duktigare blir man. För varje nytt steg jag tar ger mig en styrka och kanske jag också i framtiden blir professionell. Det ger en härlig känsla av nu.

Rid oxen. I varje ögonblick ryms det en hemlighet.

Ny tid på Blogglunchen 14:00

Blogglunchen 13/3 måste senareläggas 14:00 då Bagpipers Inn öppnar först då. Om ni inte kan komma meddela i posten där ni anmälde er. Hoppas att ni kan komma.

Jag kommer att boka borden Tisdag eftermiddag så då är det sista anmälningsdag.

Uttråkad - lek Da Vinci.

Om du har tråkigt så kan du roa dig med att leka Da Vinci. Artpad ger dig möjligheten att prova dina konstnärliga talanger. Ett trevligt tidsfördriv och när du är klar med ditt mästerverk kan du hänga upp den i galleriet med alla andra Da Vinci´s.

Via: BBC Webscape

GIMP - Fungerar nöjaktigt.

GIMP scrJag skrev tidigare om att jag skulle prova på GIMP och efter ha testat GIMP ett tag så tycker jag att programmet har höjt sig en bit även om det är lång väg kvar till att man ska vara lyrisk över programmet. Det som stör är att det har en för hög inlärningskurva dvs intuivitet av hur de olika funktionerna fungerar är för låg. GIMP är numer i alla fall ett okej alternativ om du vill skapa dina egna bilder eller syssla med bildredigering.

Ibland är det litet märkligt vilka vägar man ska gå till exempel för att välja filformat och hur man ställer in dessa. Efter ha använt det i ett par veckor så känner jag fortfaramde att jag inte ännu är riktigt bekväm med programmet. Låt oss hoppas på att man jobbar vidare och att nästa släpp blir ännu mer intuitivt.

2005-03-04

Om Podcasting direkt i sin egen blogg

Om man använder Blogger och tillsammans med Feedburner så kommer den förstinlagda filen att kännas av iPodder som en podcast och man kan på så vis alltså lägga in sina podcast direkt in i sin blogg och behöver inte göra någon speciell blogg för ändamålet. Till och med .wav filer hämtade den upp som jag hade länkat till. Valarnas sång tolkades som en podcast. Det verkar dock vara en fördröjning för min test som jag gjorde fångades inte upp av iPodder. Vi får se om en timme eller så om jag kan ladda ner den med hjälp av iPodder.

Update: Det verkar inte funka riktigt. Undrar litet varför det borde inte vara några problem. Dessutom kände den ju som sagt av både valarnas sång och en länk till Adam Curry´s Daily Source Code. Förstår inte varför inte den inte känner av mina podcast.

Nu verkar dessutom Geocities sagt upp sig igen.

Testar podcasting på bloggen.

Test och litet om dagen

Dumpat avfall uppsköljt av Tsunami

Somalias stränder översköljs nu med giftigt avfall från behållare som Tsunami vågor har slagit sönder.
“Initial reports indicate that the tsunami waves broke open containers full of toxic waste and scattered the contents. We are talking about everything from medical waste to chemical waste products,” Nick Nuttal, the Unep spokesman, told The Times.
Det är lokala krigsherrar som har tagit emot stora summor från europeiska firmor för att få dumpa sina sopor. Det beblandar sig med grundvattnet och kontaminerar det. Skrämmande att människor låter sin egen girighet förstöra miljön för oss alla.

Bloggar ses som hot av Federal Election Commission

Det här måste vara ett förtidigt aprilskämt, i alla fall känns det som det. CNET News har intervjuat Bradley Smith (FEC).
Bradley Smith says that the freewheeling days of political blogging and online punditry are over.

In just a few months, he warns, bloggers and news organizations could risk the wrath of the federal government if they improperly link to a campaign's Web site. Even forwarding a political candidate's press release to a mailing list, depending on the details, could be punished by fines.

Smith should know. He's one of the six commissioners at the Federal Election Commission, which is beginning the perilous process of extending a controversial 2002 campaign finance law to the Internet.
Det vore att ta ett steg tillbaka i utvecklingen mot en demokratisk transparens och en verklig demokrati. Maktens boningar ser över sitt hus murar. Här ska ingen få klättra över som inte har tillräckligt med resurser. Smith varnar för att det finns krafter i kongressen som arbetar för att begränsa bloggar och andra internet företeelser.
So if you're using text that the campaign sends you, and you're reproducing it on your blog or forwarding it to a mailing list, you could be in trouble?
Yes. In fact, the regulations are very specific that reproducing a campaign's material is a reproduction for purpose of triggering the law. That'll count as an expenditure that counts against campaign finance law.

This is an incredible thicket. If someone else doesn't take action, for instance in Congress, we're running a real possibility of serious Internet regulation. It's going to be bizarre.
Internet begränsingar tycker jag ska vara för kriminella företeelser inte för politiska åsikter. Vi behöver ett internationellt regelverk för Internet det tycker jag, men inte begränsa åsiktsfriheten.

2005-03-03

Frihetens vingslag i Libanon.

Det som var mest att notera var hur utbrett stödet för den här demonstrationen var. Hariri betydde enormt mycket för återuppbyggnaden av Libanon. Mordet på Hariri var bara en utlösande faktor av ett missnöje som har funnits länge.

När soldaterna stoppade busslaster som var på väg in mot downtown Beirut för att vara med i demonstrationerna. Så klev man bara ur bussarna och promenerade tillsammans in mot Beirut. Dagarna innan protesten var det mycket vanligt bland invånarna att bära vitt och rött som är Libanons färger. Det här var en frihetskamp för folket i Libanon och inte en följd av Bush uttalande eller Iraks val. Även om Bush stöd var välkommet så hade frånvaron av det inte stoppat demonstrationerna.

Tro inte att det sista är sagt i frågan om Libanon. Jumblatt har krävt ett datum av Syrien enligt Turkish Daily News. Libanons politiska situation är svårförståelig ifrån vår egen eftersom det är så många politiska intressen(man har glömt en liten judisk minoritet som har ekonomiska intressen) i landet.

För att öka stabiliteten i landet bör man i de val som hålls i Maj få en regering efter den överenskommelse som man kom fram till i Taif och som är stark gentemot de olika intressena både i och utanför landet.

Om ni vill ta en virtuell tur i Libanon.

Valars sång hindras av föroreningar.

Enligt Science Daily så förhindrar föroreningar valarnas kommunikation. Det är Cornell Universitet som har undersökt valarnas kommunikation och livsrum i jakt efter vad kommunikationen har för funktion. Det verkar också som valarnas livsrum krymper och det är ju också oroande. Jag hoppas verkligen att inte valarnas sång tystnar och att vi inte längre har möjligheten att se knölvalar som hoppar.

Framtidens bloggar ser vi i USA idag.

Ävan om kommersialiseringen i USA ser annorlunda ut i USA än i Sverige så tror jag att det snart kommer att se ut som hos Cafejack eller som hos Adam Curry där han har ett "nytt" personligt sätt att göra reklam för en kaffemaskin. Han till och med har en demonstration där han gör en kaffe på sin egen kaffemaskin som han gör reklam för. Det är en lång bit in i podcasten.

Många har redan nu Google Adsense på sina bloggar och jag tror att kommersialiseringen ökar allt eftersom bloggarnas popularitet kommer att öka.

Jag och Håkan kommer fram till att bloggandet idag kan jämställas med modelltågsintresse. Här är bloggandet idag, men jag ser redan nu hur det förändras för varje dag som går.

2005-03-02

Ajdå, bilder syns inte längre.

Det verkar som Geocities har en magisk gräns för hur mycket trafik eller så som den tillåter och sedan får man inte tillgång till sidorna om man har gratistjänst. Jahaja. Där ser man alltid är det någon hake, såklart. Gratis är inte alltid gott.

Undrar hur jag ska göra nu? Kanske vänta och hoppas att det går över eller försöka hitta något alternativ.

Update: Nu funkar det igen. Det var nog bara temporärt.

Bilder och reflektioner om Beirut.

Resan till mellanöster gick via Heathrow med SAS flygplan för att där byta till Middle East Airlines (MEA). Jag måste säga att kvalitetsskillnaden och attityden gentemot kunden är så stor att man blir nyfiken på vad vi betalar för när vi flyger med SAS. De obekväma sitsarna, kanske för att vi ska bli serverad svindyr slurk med läsk eller kanske de skakiga landningarna?

Målet med vår resa var att utforska olika världsarv eftersom skolan försöker få Folkbildning som ett immateriellt världsarv. monumentVi skulle också lära känna landets kultur. Det första stoppet var vingården Ksara och på vägenvinrankor dit så passerade vi ett bättre sätt att använda stridsvagnar. En konstnär hade helt sonika gjutit in pansar- vagnarna i ett betongblock. Vinrankorna på Ksaras fält var av olika typer eftersom de blandar rätt frisk med druvsorterna i sitt Libanesiska vin. Vinet som serverades var litet väl ungt och strävt. Här borde man ha valt ett mognare vin som kunde ha gjort vingården rättvisa. För Ksara är ett bra varumärke som jag kan rekommendera att inhandla på systembolaget.

På vägen till Baalbeck och Heliopolis så blev det allt tätare mellan gula och svarta flaggor samt bilder på andliga ledare. heliopolisDet var Hezbollahs flaggor, för Baalbeck ligger långt inne i Hezbollahland. Det första som händer när vi kliver ur bussen är att några efterhängsna försäljare försöker varje trick i boken för att sälja på oss krimskrams. Nu hörs en malande röst som läser högt ur koranen. Stora högtalare som skanderar ut islams heliga budskap för på fredag är det bönestund för varje rättrogen muslim. Vi befinner oss i det första världsarvet Baalbeck/Heliopolis. Det här är en tempelplats som har långa anor där man allt eftersom kulturen skiftat bytt religion och byggt om templet efter egen smak. mezeBaaldyrkare, greker och romare med flera har satt sin prägel på det mycket märkliga templet.


Vi kommer hem efter en lång tur och en måltid på en trevlig restaurant där vi blev bjudna på det libanesiska köket. Det domineras utav Meze som är smårätter som man äter med bröd. Mångfalden och variationen är stor. Det är allt från hommos, falafel och Tabbouleh mm. Om jag fick min vilja fram skulle man göra meze till världsarv. Så mycket goda smårätter. Bon appetite, som min vän Anwar sa när jag kommenterade på restaurant Manuella att det här var den godaste mezen i hela Libanon.

anjarNästa världsarv som stod i tur efter Baalbeck var Anjar. Anjar var en mycket viktig länk och handelsplats för de karavaner som gick mellan Damaskus och Beirut. Guiden berättade att hela Anjar var en enda stor marknadsplats och man tror att den användes mest sommartid då trafiken och handeln var som störst.

bybloshamnHärnäst väntade Byblos som kanske är det viktigaste av Libanons världsarv. Det var här som fenicierna först slog sig ner och grundade en stad. Det var också här man har funnit föregångaren till vårt alfabet.


Visst följde man med spänning vilken politisk utveckling som demonstrationerna skulle ta, men livet i Beirut var fiskareinte bara såsom CNN vill göra gällande i de bilder och propaganda som de sänder. Här en bild från strandpromenaden i Beirut. Att stå lugnt och fiska i en stad som enligt CNN kokar i ett politiskt kaos. Nja, jag tycker nog att CNN överdriver en aning även om det fanns en spänning i situationen.


Äntligen hemma från mellanösterns paris.

Vilken underbar resa jag har upplevt i Libanon och att befinna sig i centrum av händelserna för en del av världspolitiken. Det här är en av mina härligaste resor. Jag rekommenderar varmt en resa till Beirut och Libanon. Det återstår att följa händelserna efter att nu regeringen har avgått. Jag hoppas verkligen att det kommer att ordna sig så att Libanon kan frigöra sig från Syrien.

Det som återstår är ett tillbakadragande av Syriska trupper och att de olika parterna i Libanon kommer överens om en lämplig regering. Hezbollah kommer nog att vara det största hindret. Jag märkte att Libaneserna ogärna pratade om Hezbollah. Den södra milisen har makt som sträcker sig över hela landet.