2005-02-20

Sucralose - ett "nytt" sötningsmedel gör entré.

Det har länge pågått en debatt huruvida Aspartam är farligt eller inte. Det finns väl inga belägg på att det skulle vara farligt i de koncentrationer som det används. Det finns heller inga studier hur man påverkas efter långvarig användning. Artikel om aspartam från livsmedelsverket.

För mig spelar det heller ingen roll eftersom jag avskyr smaken av Aspartam. Nu har man i diverse produkter använt ett nytt sötningsmedel Sucralose. New Scientist(1991) skriver om Sucralose att det kan påverka tymus och även levern/njurarna. Jag tror jag hittade den aktuella rapporten. Min gissning är att man trots att man inte är riktigt säker på de här produkternas långtidsverkan tycker att deras fördelar i säljargumenten till de som försöker minimera sitt sockerintag vill använda sötningsmedlen i olika livsmedel.

Jag ställer mig kritisk till att använda produkter som man inte har utrett ordentligt om hur de verkar i det långa loppet. Jag tror att jag kommer avråda min kvinna från att använda Sucralose produkter tills att jag har funnit forskning om dess långsiktiga effekter.

Produkter med Sucralose:
Arla Yoggi Mini

Arla´s Lågkalori Nyponsoppa

Arla´s Information säger att man har forskning bakom produkten och att WHO har godkänt produkten. Jag får kika vad WHO säger om produkten.

Recencerat har skrivit positivt om produkterna när det gäller smak.

Update: WHO har ingen forskning ute om Sukralos. Däremot hittade jag följande info om Sukralos och det verkar positivt.

Det verkar som man kan tillåta sin kvinna använda Sukralosprodukter i alla fall.

Inga kommentarer: