2005-05-21

Problem med minnet.

Jag kommer att omdirigera och arkivera gamla poster och starta en helt ny blogg på den här URLen. Det kommer dock vara så att bloggandet ligger nere på grund av det här ett tag. Ska ordna det snarast.

Språkbrevet "Skriv klart"

Skriv klart är ett trevligt språkbrev om det skriftliga språket. Undrar du när du ska skriva de eller dem som jag gjorde kan du kika här. Jag är ju i och för sig en språkliberal inte språkpolis, men det är trevligt ibland att lära sig mer om det skriftliga språket.

Tvärgranska är bra att ta till hands om du vill kontrollera språket.

2005-05-19

Varför ska du byta från Internet Explorer till Firefox?

Jag tänkte gå igenom litet av de anledningarna som har gjort att jag har gått över till att surfa med webbläsaren Firefox. Internet Explorer har varit den dominerande webbläsaren sedan länge och det har den varit för att den kommer med operativ systemet Windows. Microsoft bygger sina program för att bygga ett imperium och se till att kunderna håller sig till just deras programvara.

Det första och största skälet till att jag har lämnat Internet Explorer är att den har skapat en standard bland webbdesigners som gör att de bygger hemsidor som är otillgängliga för till exempel blinda och synskadade. Firefox har genom sitt stöd för CSS 2.0 skapat mer möjligheter att skapa bra hemsidor som är tillgängliga för alla. Stöder du Firefox stöder du tillgänglighet för fler på nätet.

Tabbar är det bästa med Firefox
  • Tabbar gör det enkelt och snabbt att surfa

  • Du kan till exempel skapa en mapp med alla länkar till dina nyhetssidor och öppna alla sidor samtidigt i tabbar

  • Du kan spara alla öppna tabbar som bokmärken genom CTRL + D och markera spara alla tabbar. De hamnar i en ny mapp döpt efter den öppna tabben

  • Om det är något ord du vill söka på. Markera det och högerklicka. Gör en webbsökning och du får upp en tab med sökresultatet

  • Ctrl + musclick och du får upp länken i en ny tab (funkar med mittenknappen om man har en sån)

Andra funktioner som är bra
  • Extensions som t ex Adblock eller Sage. Du kan anpassa efter dina behov. Själv vill jag ha en så ren webbläsare som möjligt.

  • Inbyggd popup stoppare

  • Sökfunktionen inbyggd så att du kan välja olika sökmotorer

  • Hitta ord när du skriver funktion. Det är grymt bra när du har långa sidor och letar efter något specifikt

  • Enkel hantering av cookies. Man kan sätta så att de dödas vid omstart.

Det här är bara några exempel som har gjort underverk med min upplevelse av Internet pga Firefox. Stöd webbstandard du med så fler får chansen att uppleva mer av Internet. Läs om webbstandard hos Stylin och hos W3C om du vill veta mer.

Update: Ny Teknik om tillgängligheten för synskadade och webben ska öppnas för alla.

Stöd en bättre tillgänglighet för alla på webben. Använd Firefox. Det kommer sätta press på Microsoft.

Popular Science podcastar från E3

Den senaste flugan podcasting har slagit ner i en bomb i USA. E3 som ofta sätter trenden och skapar framtiden i den elektroniska världen kan du nu uppleva via en podcast från Popular Science.

Frågan är när podcasting får fäste i Sverige. Det är ju först nu som man har fattat grejen med bloggar. Gissningsvis tar det väl ett år eller så.

Via: Gizmodo

Bloggrullens funktion och förtjänster

Jag har sett att fler nu har följt Chadies idé att ha bloggrulle i Bloglines. Här gör Mats tankar det. Jag har tänkt att påpeka det för Chadie, men jag har alltid glömt bort att nämna det att hon ska gå tillbaka till bloggrulle. Nu när fler följer Chadies exempel måste jag påpeka det.

Det är nämligen så att Bloggrullen är en av de sakerna som ger hög googleranking för bloggar. Varje post är en hemsida som pekar på dina länkkompisar och varje länk ger högre googleranking. Ju högre rankad en sida är som länkar till dig desto högre google ranking får du. Så om DN länkar till dig kommmer du få ett hopp i din googleranking. Ett tips om du vill bli högt rankad som nybörjare är att du frågar en välkänd bloggare att ta med dig i sin bloggrulle. var beredd dock på att han/hon inte gör det, men man kan ju alltid fråga.

Tänk på det innan ni också tar bort bloggrullen. Välj istället ut de bloggar som du gillar och tycker är värda att stödja. Se bloggrullen som ditt stöd till dina bloggkompisar.

2005-05-18

Pedagogik med kärlek och respekt

Stavros, en lärare på Rinkebyskolan, har visat hur man kan få elever att lyfta sig. Eleverna poängterade kärlek och respekt som det ledande i Stavros undervisning. Själv lyfte han fram glädje för sitt ämne och att visa glädjen när man fångar sitt byte. Här menar han att kunskapen är bytet.

De berättade också att de brukade även ta upp andra ämnen på matematiken såsom historia och moral. Frågorna från journalisten när han undrade hur de hade tid att räkna visar synen på undervisning som ska vara tidsstyrd av ett schema och inte styrd vilka kunskaper man tar in.

På skolan där jag arbetar, MKFC Stockholms folkhögskola, har elever och lärare just möjligheten att fokusera på kunskaperna och styra sin tid själv. Det här synsättet och metodik som Stavros visar är min ledstjärna och har alltid varit. Lys och visa engagemang så kommer dina elever sträva efter kunskap. Respektera dina elever och de respekterar dig. Ta tid med eleverna och lyssna på dem och möt dem i samtal så kommer du märka att du får deras uppmärksamhet. Det här gäller i alla sammanhang och inte bara i skolan.

Eftersom vi är en nätfolkhögskola så får man skapa dessa relationer på ett annat sätt, men det innebär bara att man "möts" och kommunicerar över Internet. Respekten och att "lyssna" på sina elever är lika viktig över Internet. Det kan till och med vara ändå viktigare eftersom det är svårt att se varandra i ögonen.

Respekt får människor att växa på flera sätt.

2005-05-17

Litet blogglexikon på svenska

Jag tänkte att ställa upp en litet översättning över kanske meningsfulla ord som vi bloggare slänger oss med...

Blogg - En sån där dagbok på nätet du vet. Alla ska ha en.
Nollbloggare - Bloggare som inte får till det på kommentarerna.
Megafonbloggare - Kille som använder bloggen som megafon och lyssnar inte
RSS - Det är ett..äsch jag vet inte.
Trackback - Det är någon som skickar en massa länkar. Jag tror det är någon som stalkar mig.
Pinga - Det är när man skriver in sin webbadress överallt på varenda site man ser.
Metabloggning - När man sitter vid bryggan med fiskespö och bloggar samtidigt.
Template - En mätning av hur het bloggen är.
Mikrofonbloggning - podcasting
Podcasting - Man kastar kapslar. Hmm...var är polisen?
Flashbloggning - När man bloggar naken.
CSS - Det är nästan som RSS äsch jag vet inte heller.
Aggregator - Det är i alla fall en jättestor krokodil som äter bloggare.
Bloggrulle - Det är när man det är full rulle i bloggen
Bloggilepsi - Får man om man rullar mittenrullen fort och försöker läsa.

Jag vet att det här inte var ett så seriöst inlägg, men jag kunde inte låta bli.

2005-05-16

Jag förutspår en ny ekonomisk kris

Våra föräldrar eller mor/farföräldrar kanske minns den Depressionen. Jag tänker inte försöka beskriva varför och vad det var för mekanismer som skapade den. Det är jag inte kompetent nog att göra. Min åsikt är att det handlade om en övertro på marknadsekonomins mekanismer och att de marknadsekonomin gav positiva resultat.

Det är det som gör att jag förutspår en liknande depression inom 20 till 30 år. Det finns idag en liknande övertro på att det endast är marknadskrafterna som ger det bästa resultatet. Problemen idag hänger också ihop med den miljöskuld som vi står inför att börja amortera av. Det är inte bara det som får mig att kapitulera inför en ny depression. Det som också känns igen är hur marknadsekonomins giganter lyfts fram som de stora hjältarna.

Vid förra depressionen utarmades valutan av en utökning av penningmängden. Det som kommer utarmas den här gången är arbetskraften och vi är redan på väg därhän. Marknadskrafterna missuppfattar signalerna om ökade vinster samtidigt som man avverkar projektanställda och vikarier en efter en. Otryggheten ger upphov till de sociala och fysiska problem vi ser alltmer i samhället.

Det sätt som man försöker att minska symptomen av den sociala utarmningen av arbetskraften är genom att flytta runt produktionen. På så vis kommer samhället och ekonomin att utarmas globalt. Till slut finns det ingen frisk och fräsch arbetskraft att anställa med dåliga villkor och på projektbasis utan sociala skyddsnät.

Frågan är om miljöproblematiken hinner före eller om den sociala utarmningen med otrygga anställningar kommer ge oss en ny stor Depression.

Vår fantastiska hjärna

Det var en trevlig site om Hjärnan som Patric Hadenius tipsade om. Själva surfmetoden med mindmap i flash väldigt populär. Jag har sett en del olika varianter av den. Här har man gjort det snyggt och enkelt att välja väg.

Jag vill också passa på att pusha för Multimediabyrån och Patric Hadenius tips hur man som lärare kan Berätta istället för att redovisa(kräver Windows Mediaplayer). Du hittar den också hos Multimedia byråns sida om undersökande arbete.

Det är inte bara bloggare som läser blogg

Min undersökning visar glädjande att det inte bara är bloggarna själva som läser bloggar. Det är roligt att det faktiskt inte bara blir en slags inbördes beundran utan att man faktiskt är givande för andra.
Thunderbird logo
Hela 13% läser min blogg men bloggar inte själv i den här gruppen kan man också inräkna de som kommer hit via sökmaskin. Majoriteten är ju som väntat bloggare själv på 63%, men jag hade nog väntat mig högre procent.

Den här undersökningen är ju inte statistiskt säkerställd på något sätt, men det ger en klar bild att det inte bara är bloggare som läser bloggar.

2005-05-15

Skogsviol (Latin Viola riviniana)

vitsippaSkogsviol växer som här i backslänten men trivs också på andra ställen. Den är en flerårigört som blommar i Maj-Juni. Hittar ingen använding av Skogsviol, men vissa verkar testa den i gratänger och soppor. Jag varnar å det starkaste att plocka örter för förtäring om man inte vet vad man gör. Det är av största vikt att man är helt säker på vad man äter. Många förgiftas årligen av örter och svampar. Apropå svampar så kan jag lika gärna tipsa om den eminenta Svampguiden.

Mina bilder får ni använda som ni vill, men tänk på att Virtuella florans är upphovsrättsskyddade.

Marken - information om du vill gräva djupare

ström(c) Freefoto.comGeologi för den som är intresserad av att lära sig mer om Sveriges berggrund och jordarter. SLU har gjort en site om Markinfo med kartering och information som presenteras på ett pedagogiskt trevligt sätt. Det är lätt att hitta om du söker information om årsmedeltemperaturen eller vittring av olika joner i skogsmark.

Sveriges Geologiska Undersökning(SGU) har också en del information för den vetgirig. Här kan du till exempel läsa sammanfattat om tillståndsgivning för mineralbrytning om du skulle råka hitta guld på tomten eller läsa om grundvatten.

Ny design på bloggen

Jag har gjort en ny logotype och minskade storleken på den. Dels för att jag ville förnya mig och också för att hela logtypen ska synas bättre vid lägre upplösningar och om man vill skriva ut bloggen.

Dessutom har jag ändrat litet på färgerna. Jag är inte helt nöjd, men det blir man väl nästan aldrig.

2005-05-13

Katt på fin balkong

katt på balkong Min blivande fru har pysslat och fixat det riktigt trivsamt på vår inglasade balkong. Det är härligt att vara där nu. Helst på dagarna när solen smeker och värmer. Det tycker även vår hankatt Zeke som undrar hur man kommer upp på den nya hyllan.

Går de och äta de där nya grönsakerna tror jag att han tänker. Han är nämligen en ko egentligen i alla fall så äter han gladeligen allt som liknar gräs. Gräslök smakar tydligen som gräs om man blundar. Påskliljor har han upptäckt är inget vidare. Jag var litet orolig när han tuggade i sig påsklilja eftersom de är giftiga. Det var förra påsken och i år kom inga liljor in.

Firefox och Sage - RSS läsare som upptäcker feeds

Nu ska vi se om jag får RSS frossan. Sage verkar vid första påseendet en mycket trevlig extension till Firefox. Om du går till din favorit blogg eller nyhetssite så kollar den upp åt dig om den har några RSS flöden och du lägger till det flöde som du tycker verkar vara bäst.

Dennis med den här behöver du inte OPML, men den ska tydligen fixa OPML också så att du lätt kan föra över dina feeds

Flash på bloggen






Om du klickar på min Flash så får du veta mer...
Här hittar du koden som du ska klistra in i ditt inlägg. Sedan byter du ut URL mot den där du sparat din Flash, som du skapat med Impress i Open Office. Det är enkelt att publicera. Du kan också ändra storleken på Flashen genom att ändra width och height.

2005-05-12

Thunderbird - en utmärkt RSS-läsare

Thunderbird logoThunderbird är en lysande mailklient, men samtidigt också en alldeles utmärkt RSS-läsare. Det är lätt att förstå hur den fungerar när man väl har skapat ett RSS konto.

Det gör du menyn File/New och där väljer du Account. Du får då upp en wizard som frågar vilken typ av konto som du vill starta och då väljer du RSS News & Blogs. Sedan är du snart igång. Du markerar det nya kontot och sedan trycker du på Manage Subscriptions. Det är här du ska lägga till RSS feed URLs. De kopierar du enkelt från bloggarna du vill prenumerera på.

Reklam - behöver vi verkligen den?

Dagens samhälle har gett oss mycket som är positivt och en del som är negativt. Jag är förundrad över hur mycket reklam som omger oss ständigt. Jag tycker att man ofta blir påtvingad en mängd reklam som man inte bett om. Dagstidningarna till exempel har numer ofta reklaminlägg som följer med tidningen. Direktreklam för de som undanbett sig den precis så som konsumentverket tipsar om.

Jag förväntar mig snart hitta på löven i skogen: "Denna Björk planterades av Telia. Skaffa bredband nu."

En annan sak som jag är litet konfunderad över är varför fackföreningar och andra gräsrotsorganisationer slösar bort medlemmarnas pengar i reklamkampanjer. Nu senast såg jag att Kommunal hade någon ny kampanj. Då undrar man varför de avslutade sin strejk med att ge medlemmarna ett sämre avtal än det dem hade. Hade man inte kunna använda alla reklampengarna till en strejk som kunde ge medlemmarna bättre avtal?

Sedan har jag ju sett att allt fler bloggare försöker dra in en hacka genom adwords från google. Nu tror inte jag att de kommer att tjäna några enorma summor. Jag tror att många sätter dit annonserna också för att prova och se om det kan ge någonting överhuvudtaget. Jag kommer nog inte att sätta dit några annonser för jag gillar inte reklam själv. Det finns nog de som har tänkt igenom det där med adwords på ett mer genomtänkt sätt. Svartling har satsat på en konsumentgrupp som han vet har pengar, prylgalningarna. Sedan har nog studerat litet om var han ska placera sina googleannonser. Han borde nog satsa litet på design så att besökarna vill komma tillbaka. Jag tycker inte om tänket och kommersialiseringen. Vi har alla våra åsikter om det här.

Om jag skriver om någonting så tycker jag att det är kul, givande, intressant och kanske kan intressera någon annan. Jag tror inte jag kommer ha någon reklam på min blogg. Nu kommer säker N/ från Researcher få tokspel, men det är mina åsikter och jag hoppas att han respekterar den. Jag respekterar hans.

2005-05-11

Open Mic - ett speakers corner på nätet

Nu kan du säga din mening så att andra kan höra den. Fredrik har öppnat upp möjligheten att enkelt tala in din egen podcast. Det är under Fredriks eminenta samlingsplats podcasting.se som man kan hitta Open Mic. Det är enkelt att förstå Open Mic och det enda du behöver är en telefon eller Skype.

Jag testade själv att podcasta med Skype och det blir helt godtagbart. Så nu har du ingen ursäkt att inte göra din röst hörd.

Berit Andnor börjar blogga

Berit Andnor har startat en blogg. Nu har det slagit igenom i media och hos politiker. Det genomslag som startade med Tsunami i Thailand och katastrof har lett fram till ett genomslag i media och nu har allt fler skapat en hype för det nya mediet.

Jag tror att det kan bli ett verktyg för ökad demokrati. Låt oss hoppas att det kan skapa en bättre förståelse för verkligheten hos våra politiker och att de börjar kommunicera till individerna. Jag tror dock att det mer handlar om att få uppmärksamhet. Ett led i den mediaträning som politikerna genomgår.

Både media och politiker missar poängen att bloggar är media för alla. De måste kommunicera med individerna för att få en ökad demokrati.

Via: Observer

Samhället det är vi

Annica Tiger skriver om civilkurage inte längre finns. Det är inte riktigt sant, men det är en tendens hos oss alla att vi har sedan lång tid slutat bry oss inför alla de runt omkring oss. - "Samhället satsar inte tilräckligt med resurser" heter det ofta. Det finns en tendens hos alla att det är "någon annan" som måste engagera sig och göra något. "Det där är polisens jobb". Polisen kan inte göra något åt att någon blir nedslagen när det händer. Det är faktiskt du som ser det hända som måste ingripa. Du behöver inte ingripa i bråket, men du kan faktiskt bry dig och ringa polisen. Du kan också söka upp väktare som är vana att ingripa.

En sak som vi ofta glömmer är att våldet börjar faktiskt tidigt. Så säg ifrån när du ser ungdomar behandla varandra respektlös. Tala med de så att de förstår att de är viktiga och att respekt är något som är värt att kämpa för. Här kan vi alla vara vardagshjältar och visa medmänsklighet. Brist på respekt föds i brist på medmänsklighet.

Jag anses nog knäpp av ungdomarna när jag bryter upp deras "snömulning" av en kamrat. Flera mot en är fegt och det räcker om man börjar prata med de. Fråga de saker om var de går i skolan och om det verkligen är "lek". Vikande ögon när de svarar att de bara lekte ger svar att det inte alls handlar om lek utan om mobbing. Det är här vi som vuxna har skyldighet och ansvar att ta. Visa att vi bryr oss om respekt så kommer respekten för varandra i samhället att öka. Om vi tyst går förbi och väljer att inte bry oss då ökar respektlösheten.

2005-05-10

En poll om vem som läser min blogg

Rösta (c) Freefoto.comJag har länge funderat vilka är det som gör sina nedslag på min blogg så jag knopade ihop en liten poll och vore tacksam om du svarade på den ärligt.

Samtidigt kan jag presentera den trevliga tjänsten Free-web-polls som är gratis och utan jobbig reklam. Den är enkel att använda. Du skapar din poll och sedan får du en htmlkod som du kan klistra in på lämpligt ställe i din template.

2005-05-09

Spela bort smärtan

Forskning visar att om man distraherar hjärnan så kan man "lura" den och man känner mindre smärta. Vid hudterapi kan man idag använda virtuella spel för att distrahera patienter så att smärtan lindras under behandling och man slipper använda medicin.

Via: Sciencentral (se filmen)

Svenska bloggosfären har tonårskris

Jag kommer så väl ihåg hur jag kände i tonårens slutskede. Jag läste Sartre och ifrågasatta alla självklarheter i samhällsstrukturen. Jag undrade vem är jag? Vad är jag? Vart är jag på väg? Jag ser samma panik och frågasättande i bloggosfären. Till slut insåg jag att man kan ifrågasätta och undra i all oändlighet. Det leder ingenstans och det är då som livet verkligen börjar. Livet själv blir då motivet att leva.

Jag ser samma tendens i den svenska bloggosfären. Vem är en bloggare? Vad är en blogg? Det är en identitetskris som kommer leda fram till samma sak som en tonårskris. Den överlever och folk slutar fråga sig vad en blogg är. De bara bloggar och det är då som den riktiga bloggningen kan börja.

Det fyller mig med hopp om vad vi har att se fram emot. Verkliga bloggare som bloggar om allt och inget utan en massa tjafs om vem är bloggare och vem som har pyjamas på sig eller inte.

Media har fått blogghicka

Linda skriver ner Erik och Malte. Plötsligt ska alla ha blogg, men de gamla bloggarna duger inte de är inte tillräckliga. Överallt dyker de upp nu de nya bloggarna och det är ju positivt, men innan du startar din blogg. Tänk först och gör sedan. Tycker du det är roligt att skriva? Det är det första du ska fråga dig om du nu inte tänker börja sända podcast. Då får du fråga dig själv: Tycker jag om att prata?

Det ska vara roligt att skriva sin blogg inte en plåga eller en plikt att uppfylla. Det ska inte heller vara "en blogg ska jag ha eftersom alla har en men inte jag". Jag tror inte förresten Linda fattat det här med bloggar riktigt. Alla bloggar passar inte alla. Fast hon trodde kanske att hon måste läsa alla tidningar och gilla de eftersom hon är journalist. Min gisnning är att hon aldrig öppnat en tidskrift som handlar om matematik eller webbdesign. Skulle hon göra det lär hon nog tycka de är tråååkiga de med.

Det verkar som media är på väg att svälja begreppet blogg i tron att det är media vilket som helst. Det är publikation för ALLA. Det är det de missar. Massmedia är något alla nu kan syssla med även om man sitter i pyjamas eller bor på ålderdomshemmet.

Blogger - nu på mobil i USA

Blogger har i dagarna släppt en ny tjänst Blogger mobile där tanken är att du bloggar från din mobil. Du skickar helt enkelt bild och text från din mobil till go@blogger.com. Det blir automatiskt inlagt på din nya blog. Det fungerar ännu bara i USA. Blogger help skriver mer om hur det fungerar.

Jag tror att det här kommer att utvecklas ytterligare för det skulle vara ett perfekt verktyg på din resa eller för ögonblicksreportage. På det här sättet kan du redan på BB ta en bild av din nyanlända bebis och sända ut den till hela världen.

2005-05-08

Sygate Personal Firewall - brandvägg ett måste om du har bredband

Många är tipsen om Zonealarm, men många är också hackarna som söker hålen i den vanligaste brandväggen. Jag vill tipsa om en litet ovanligare brandvägg, men som jag tycker sköter jobbet bra. Sygate Personal Firewall finns precis som Zonealarm både i en gratis version och en betal version.

Den sköter sitt jobb bra och är enkel att förstå med möjligheter att ställa in mer avancerade regler. Det är givetvis viktigt att lära sig förstå att om du säger ja till varenda program som efterfrågar Internet kan du lika gärna stänga av brandväggen. Så kolla upp programmen som gör efterfrågningar om att de vill använda Internet. Gör en sökning på google på filnamnet så kommer du se om det är en trojan eller inte. Fråga gärna en kompis som kan säkerhet.

Givetvis är det också bra att använda antivirus och spyware remover. Gratis alternativ jag rekommenderar är Avast och Adaware.

2005-05-07

Bilder och GIMP för nybörjare

Jag tänkte visa hur du enkelt bättrar på dina bilder och sparar de i ett bra format för bloggen. Jag använder numer programmet GIMP som faktiskt blivit ett helt okej program. Om du vill arbeta vidare med bilder tipsar jag dig om Moderskeppet som har bra tips.

Jag förutsätter att du har hämtat bilderna från din kamera ner till en mapp på din hårddisk. Det första steget är att vi ska ladda upp bilden i GIMP. Du går in i Arkiv och gör öppna och letar dig fram till bilden du vill jobba med.

Det första vi noterar är bildens storlek. Vi ser i vänstra hörnet storleken på bilden. Ju större bilden är desto mer minne kommer den att ta upp.

Flickrinstruktioner

För att kunna lägga ut bilden på bloggen är det bra om man då skalar bilden och det ska vi lära oss. Under rullgardinsmenyn Bild hittar vi Skala bild. Välj det och du får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Om du nu skriver 800 i fönstret som anger bredd och trycker på enter så kommer höjden att anpassa sig automatiskt så att proportionerna bibehålls. Bildens storlek kommer då att bli lagom. Tryck på Skala bilden när du är klar.

Nästa steg är att vi ska förbättra skärpan. Det är alltid bra att göra det eftersom kamerans skärpa kan förbättras ytterligare. Vi går in under Filter och sedan ner till Förbättra där får du ytterligare val. Här ska du välja Gör skarpare. Du får du upp den här menyn.

Flickrinstruktioner

Styr bilden så att du har något med kant så att du kan se hur resultatet blir. Jag har märkt att om du drar reglaget till runt 30 så brukar det bli en bra skarp bild men det ser naturligt ut. Prova själv. När du är klar ska vi spara bilden i ett bra format.

När det gäller foto så är jpg-formatet det bästa och när det gäller teckningar, grafer och diagram är gif-formatet bättre. Vi går in under menyn arkiv och väljer Spara som. Vi bläddrar oss fram där vi vill spara vår bild och glöm inte att ändra namnet så att du inte sparar över originalbilden. Sedan väljer du format och här väljer vi nu jpeg-bild och vi får upp följande meny.

Flickrinstruktioner

Kryssa i förhandsgranska så att du ser hur stor filen kommer att bli. Gå inte under 50 % i kvalitet blir resultatet inte bra. Om du tycker att filen blir för stor skala då om bilden istället. Jag brukar använda 450 i bredd istället för att bilderna inte ska ta upp så mycket utrymme.

Vi är inte klara ännu. För nu ska vi skala ner bilden ytterligare och göra en tumnagel. En bild som vi sedan använder för att länka till den riktiga bilden. Gå upp till Bild och välj Skala bild igen. Välj nu bredden 150 och skala bilden. Spara bilden men läg till tum i slutet av namnet så vet du att det är en tumnagel.

Update: Mer om GIMP 2.0 och hur man kan använda det.

2005-05-06

Lövhagen - Naturreservat, friluftsområde och rekreation

lövhagen1Det finns ställen som jag ständigt återkommer till. Ofta ger de syre i lungorna och ro för själen. Jag och min sambo åkte till Nynäshamn och sedan en liten bit till. Lövhagen när bofinkarna häckar och björkarna är i lövsprickningen är ett paradis.Jag rekommenderar varmt alla som vill ha en picknick med stor variation att åka dit.


lövhagen1Här finner vi skog,hav och ängar. Om du vill kan du ta med dig fiskespöet och dra upp en gädda. Fritidsfisket är ännu fritt längskusten och jag har här även sett havsöringar hoppa. Du bör dock ha med dig bra skor som är stabila och bra kondition för kuststräckan klippig med mycket upp och ner.


lövhagen1Vi kan verkligen vara stolta över vår skärgård och dess skönhet. Bor du i Stockholm och har tillgång till ett periodmärke kan du med pendeltågets hjälp lätt ta dig snabbt ut till havet och känna dofterna från havet och känna vinden i ansiktet. lövhagen1Ta dig tid att andas. Det här är vad jag kallar frihet. Möjligheter att vara i naturen och andas.

Du har här ute en cafeteria som också är del i ett vandrarhem. Så du skulle kunna övernatta och gå upp i ottan för att dra upp en stor gädda. Den tanken har slagit mig. Om du tar dig till Lövhagen en fin dag så kommer du inte bli besviken.

Skype och Guildwars

Jag är sedan tidigare en inbiten MMORPG spelare, men jag har ägnat mig åt annat under en lång tid. Nu hittade jag Guildwars där man har tänkt litet annorlunda och faktiskt litet nyskapande. Detta tillsammans med Skype gör att spelandet får en helt annan dimenssion.

Det ger ett nytt perspektiv att jag samtidigt som jag befinner mig i en virtuell värld med dess regler och möjligheter kan prata med min kompis som jag spelar tillsammans med. Det blir en ny dimenssion där man slipper skriva och kan föra ett avslappnat samtal.

Den sociala delen i dessa onlinespel har alltid varit en stor del av själva spelandet. Man kan se de som avancerade chatklienter och det är nog därför som det faktiskt finns många kvinnor som spelar också. Jag tror att det här kommer man utveckla mer med inbyggda Voip-lösningar som gör att man kommer kunna prata direkt i spelet.

Dagböcker på nätet

bookfair(c) Freefoto.comVisst är det kul att få inblick i någon annans liv. Det är litet som en dokusåpa i miniformat. Vi kan kika in och få insikt i hur man lever i en småstad eller hur är det att vara tidningsbud. Det kan vara lika spännande att läsa om någon annans vardag som Åse´s. De är många där ute och de kommer att bli fler som lever sitt liv och väljer att dela med sig över Internet.


Lotta skriver just nu om trädgården och om att körsbärsträden stor i full blom. Enkla saker som är värda hur mycket som helst. Arto säger tack och adjö, vilket ju är synd. Det är viktigt att man respekterar varandra och har han tagit det beslutet så är det ju så.

Jag har läst på flera ställen att de tycker att det har blivit pretto att skriva blogg. Det behöver inte vara pretto utan man lägger sig på den nivån som man själv tycker är bekväm och skriver om det som roar en. Det ska vara kul att skriva. Sedan finns det ju så många andra sätt också som man kan använda en blogg.

Vad du gör av bloggandet är inte så viktigt. Det viktiga är att du har kul och gör det som du tycker är viktigt. Det är då som jag känner att jag växer. Min Sensei(kampsports tränare) sa en gång för länge sedan träningen ska vara som två tigrar som leker. De leker för att lära sig att överleva. Så känner jag om bloggandet. Jag leker för jag lär mig hur det fungerar och det kan jag använda i livet.

2005-05-05

Vitsippa (Latin Anemone nemorosa)

vitsippaVitsippa är nog det som man förknippar med Maj och mösspåtagningen. Då våra studenter slår ut och vandrar omkring i flockar precis som vitsippan som står i mängder i skogsbackar. Under medeltiden hade många anemoner medicinsk användning. Vitsippan användes då av läkarna som blåsdragande och hudirriterande medel. Även vitsippan innehåller giftiga glykosider. Anemoner och ranunkler i färskt foder kan vara farligt för djuren.

Mina bilder får ni använda som ni vill, men tänk på att Virtuella florans är upphovsrättsskyddade.

Flickr och Blogger - bilder på enkelt sätt

Skapa först ett gratis konto på Flickr och när du sedan kommer in så möts du av de här menyerna.

Flickrinstruktioner

Du trycker på upload photos och möts då av menyer där du letar fram bilderna du vill ladda upp i Flickr.

Flickrinstruktioner

När du laddat upp bilden du vill blogga om så går du tillbaka till Home och klickar på bilden du vill blogga om.

Vi koncentrerar oss på menyn upp i vänstra hörnet du ser ett menyval Blog this och det väljer du.

Flickrinstruktioner

Du får då upp en meny där du kan välja vilken bloggtjänst du använder och vi använder ju Blogger så vi väljer den. Då får du upp ytterligare en meny där du ska skriva in ditt användarnamn och lösenord till Blogger. Du kommer då fram till själva bloggandet. Det är bara att fylla i din Rubrik och skriva ditt inlägg direkt i Flickr. Innan du publicerar glöm inte att ändra kodningen till västerländsk om du använder Firefox annars får du en massa konstiga tecken.

Flickrinstruktioner

Så enkelt är det att att lägga till bilder till Blogger med Flicker.

Här är ett inlägg där jag använt det här sättet att få bilder på Blogger.

2005-05-04

Tydligen ska bara högern få ha betalda bloggare

Ekström anklagar LO för att plöja ner "Uppskattningsvis plöjer LO ner några 100 000 av medlemmarnas pengar". Även om så vore fallet så gissar jag att det är småpotatis av de summor som Stiftelsen Fritt näringsliv som är framsprungen från Svenskt Näringsliv lägger ner i Tankesmedjan Timbro.

Det är tydligen så att det är bara högern som har monopol att plöja ner pengar för att sprida sin politik. Timbro lär ju ha några som bloggar på heltid. Det är väl bra om LO lär ut till unga politiker att föra sina åsikter och att möta öppet väljare i en dialog. Det verkar ju inte högerpolitikerna förstå alltid. Deras ledande bloggar är ju oftast rena megafonerna t. ex Johan Norberg.

Kaffe - så fungerar det i hjärnan

Kaffe (c) Freefoto.comOm du undrar varför du blir piggare av Kaffe? Det handlar naturligtvis om kemi och biologi. Kaffe är en socialt accepterad drog
"When you have a cup of tea or a cup of coffee, you block the effects of the brain's own fatigue factor, that's adenosine, acting on the arousal center"
och det den gör i hjärnan är att det blockerar nerverna som tar emot molekyler som styr den naturliga sömnen.Till slut så blir man dock ändå trött och måste sova, men det ger en fördröjning av tröttheten.

Via: Sciencentral

Microsoft söker bloggare

Även stora jättar som Microsoft har förstått vilken tyngd man får av marknadsföring via bloggar. Nu går de ut och söker efter bloggare som vill marknadsföra Longhorn.
Microsoft said that the screenshots risked ongoing patent applications, but critics claimed that Microsoft wanted to put a lid on criticism. There is no formal nominating process, but Scoble asked those interested to drop him a line on Microsoft's Channel 9 blog site. Some active in the Microsoft enthusiast community, such as Amsterdam's Steven Bink, have already tossed their names in the hat.
Det här kommer fler företag att följa och söka bloggare som marknadsför deras produkter. Snart kommer bloggare att vara ett yrke. Longtail fungerar och kunskapsintensiv marknadsföring som är riktad mot rätt grupp sprider ringar över Internet.

Via: Techweb

2005-05-03

Pressfrihet, Dawit och MKFC i Eritrea

Svenska Journalist Förbundet anordnar en 24 timmarsvaka i dag som stöd för Dawit Isaak som är fängslad ännu i Eritrea. Jag kommer gå dit och visa mitt stöd för orättvisor som sker i Eritrea.

MKFC Stockholms folkhöskola
stöttar befolkningen i Eritrea med undervisning och genomför projekt för att förbättra situationen för den eritrianska befolkningen. Många går kurser hos oss och genomför projekt som har långtgående verkan. I Asmara i dag så driver en kille ett internetkafé som startade som ett projekt hos oss.

Jag uppmanar alla som kan och har vägarna förbi Sergels torg och stanna till och lyssna ett slag. Visa ditt stöd för orättvisor som fortfarande begås runt i världen. Låt oss hoppas att regimen i Eritrea faller till föga och friger Dawit.

Enligt Mothugg så har man haft livstecken från Dawit i Mars.

Update: Jag gick förbi och lyssnade en stund på agitatorerna på Sergels torg. Gå dit du också och visa ditt stöd så att fler får chansen att yttra sig utan att bli fängslade.

Bloggforum 2.0 - möt dina favoritbloggare i verkligheten

Så var det då dags igen för ett nytt bloggforum. Det känns så avlägset sedan sist och det har hunnit hända så mycket. Jag minns att jag efter bloggforumet hade en mängd olika tankar.

Själv ska jag berätta om bloggar i ett nybörjarperspektiv. Det kommer att handla om vad en blogg är, hur får man sin blogg respekterad och vad kan man använda en blogg till. Vi kommer försöka visa hur enkelt man startar en blog och att det inte behöver vara så tekniskt.

Det är Annica som är moderator och med mig sitter också Johnny och Sara. Jag tror att jag kommer att försöka visa på möjligheterna om man går steget vidare. Ge en aptitretare för framtiden.

2005-05-02

Blåsippa (Latin Anemone hepatica)

blåsippaBlåsippa är fridlyst dvs man får inte plocka den för försäljning samt mot uppgrävning med rötterna. I Stockholm är den helt fridlyst och den står ju så vacker i slänten. Den har används i alternativ medicin och man trodde den var verksam mot leversjukdomar.

Mina bilder får ni använda som ni vill, men tänk på att Virtuella florans är upphovsrättsskyddade.

Svenska dialekter - undrar du hur älvdalmål låter?

Svenskan utvecklas ju på plats och talets utveckling är ju den som förändras först. Svenska dialekter är en sida där man kan lyssna på inspelningar av olika dialekter av genuina människor.

Det är ett projekt SweDia 2000 som vill ta reda på hur det står till med dialekterna i Sverige idag.

2005-05-01

Global uppvärmning och världens tillstånd

diagram BBCJag anser oavsett vilken anledning som vi har en global uppvärmning att vi måste lösa energiproblemet. Oavsett om det är växthuseffekten eller inte så är vi tvugna att finna en lösning på våra miljöproblem ifall vi vill att planetens liv inte ska gå under. Fossila bränslen ökar halten koldioxid i atmosfären och även om vi har solstormar som parallellt påverkar den globala uppvärmningen så är växthuseffekten också en faktor vi bör försöka motverka.

Vi behöver i alla hänseenden vara mer försiktig med hur vi nyttjar jordens resurser. Det håller inte att överutnyttja och låna på miljön. Den ekologiska skulden ökar och till slut är den så utarmad att det inte längre går att låna. Det är då vi får betala tillbaka och det kommer stå oss dyrt.

Klimatproblemet
har börjat visa sina tydliga tecken på att utarmningen kommer allt närmare. Förra sommaren var det översvämmning i Värnamo och naturkatastrofer kommer bli vanligare.

BBC har en bra site om du vill veta mer om trycket som vi sätter planeten vi bor på för. Diagrammet ovan är hämtat därifrån.

Guildwars - ett nytt onlinespel utan månadsavgift

(Varning för onlinespels nörderi - klickar du på bilden kommer du till Guildwars som bilden är hämtad från)
venjans kyrkaDet vackra Guildwars släpptes nyligen och jag föll för tanken med ett onlinespel där man inte varje månad betalar 150 kr. Det brukar vara normal månadsavgift för ett fantasy onlinespel. Spelidéen är litet annorlunda än vad man normalt har haft i dessa evighetsspel. Även om man fortfarande jagar erfarenhetspoäng för att gå upp en nivå så tycker jag det verkar som det finns en spänning redan från början. Dessutom så finns det en känsla av att man spelar ett singelspel med kapitel trots att man gör det i en multiplayervärld.

Styrkan hos Guildwars tycker jag verkar ligga i enkelheten att förstå men svårigheten att bemästra. Jag har inte provat pvp-delen ännu, men det är här jag tror att den stora utmaningen ligger att komma på en bra taktik för den karaktär man har utvecklat och utveckla en bra spelteknik. Här kan man givetvis också utveckla taktik och teknik tillsammans med kompisar man lär känna eller varför inte dra ner en kompis i onlinespelsträsket.

Glöm inte bort att inget dataspel går upp mot verkligheten. Verkligen snygg grafik och man kan ju till och med känna dofterna i verkligheten. Rekommenderar att ta en promenad i den riktiga skogen.

Hästhov (Latin Tussilago farfara)

venjans kyrkaHästhov eller Tussilago är en av de tidigaste vårblommorna. Den är tidig på grund av sin jordstam som är både ett sätt att sprida sig och spara energi över vintermånaderna. Förr användes bladen för te som skulle lätta upp hosta och andningssvårigheter.

Jag kommer presentera flera olika blommor med bilder och alla bilderna är fria att användas hur som helst. Jag länkar till virtuella floran vars bilder inte är fria, men där ni kan finna litet mer information om växten.

Bloggtips och eloge till Sømnløsa nætter

Argus är en väl formulerad och har inlägg med glimten i ögat. Det är ett vitt spektrum såsom privata observationer, vardagliga analyser eller omvärldsreflektioner.

Sedan vill jag ge en eloge till Sømnløsa nætter för att han försöker föra en konstruktiv argumentation och kommer med sakliga argument. Jag håller inte med om hans politiska värderingar, men jag tycker om när man kommer med konstruktiva förslag och för en saklig diskussion om det. Med den inställningen kommer man mycket längre och jag hoppas att fler följer hans väg.

2005-04-30

Kritiskt tänkande och respekt på Internet.

Jag vill klargöra för alla att jag inte är ett objektivt forum som försöker förleda någon att tro/tycka samma sak som jag. Det jag skriver är mina tankar och funderingar som jag står för. Jag förordar kritisk granskning av allt ni läser på Internet inklusive min blogg.

Jag tycker det är viktigt att förtydliga detta eftersom vissa tycks tro att jag är ute efter att förleda enligt Lemon. Jag tycker det är synd när man inte respekterar varandra oavsett vilka åsikter man för fram. Jag tycker att man ska använda den gamla gyllene regeln här. Behandla andra som du vill bli behandlad själv.

Jag har svårt att finna grund i Lemons resonemang annat än att det handlar mer om att skapa kontrovers än att föra en saklig diskussion som skulle kunna leda till att man får en förbättrad livsfilosofi.

Den som vill kan ju själv försöka skapa sig en egen bild av Lemons argumentering i kommentarerna till mina inlägg Fanta orange mangobeat, en somrig läskande paraplydrink och Frihet - möjligheter utan begränsning.

Fanta orange mangobeat, en somrig läskande paraplydrink.

Provade en ny läsk i går Fanta orange mangobeat. Jag kan mycket väl tänka mig liggandes i en solstol läsandes en god bok samtidigt slurpandes på en iskall Fanta orange mangobeat med iskuber och paraply. Jag kan varmt rekommendera den här läsken som sommarens hit. Den kan nog tyckas vara i sötaste laget så det här är nog något för oss som gillar det sötsliskiga som samtidigt är läskande.

Ursäkta mig nu ska jag nog ringa upp Coca cola company och be om reklampengar.

vattenbak

2005-04-28

Visste ni om att man kan använda iFrame i Blogger?

Nu är Stationsvakt och besöker Frihetens Vingar. Kul att du kunde komma Johnny


Update: Statistiken blev konstig jag tar bort Stationsvakt från iframen...

2005-04-27

Frihet - möjligheter utan begränsning

För mig står frihet som ord för alla möjligheter utan begränsing. Det är vår kreativa sida som väller fram för att sträva mot nya djärva mål. Det innebär att vi kan skapa vår framtid genom att ta initiativ och skapa istället för att destruktivt backa och säga nej.

Den mörkaste och märkligaste bok jag läst skrevs av Samuel Beckett "Kniv av nej". Jag har sedan länge vant mig vid det absurda hoppet man måste ta i livet.

Livet har så mycket att erbjuda för den som verkligen ser sin omgivning som ny och full av möjligheter. Det är upp till dig att ta klivet och uppleva det igen. Om du vill kan du också tänka dig in i en ständig upprepning. För det är i din inställning som frihet föds.

Ta chansen och njut av livet. Andas tillsammans med universum.

Hur lever man i skuggan av Tjernobyl?

I klimatförändringarnas skugga så ser jag hur människor vänder sig mot kärnkraften som den energikälla som varande den milövänligaste. Problemen är att kärnkraften ger långsiktiga problem med kärnavfall som ska upparbetas och lagras.

Idag har säkerheten tredubblas, men säker det kan man aldrig vara. 1986 fick vi uppleva en tid av osäkerhet och otrygghet när det uppstod en härdsmälta i Tjernobyl. Vi i Sverige kom lindrigt undan. BBC skriver om hur man har det i Vitryssland i skuggan av Tjernobyls efterverkningar. Det kommer att ta generationer innan den strålning som då slapp ut ur härdsmältan kommer försvinna helt.
Baby Christina was born with a serious heart defect her family blame on the after-effects of Chernobyl. It cannot be proven - but the radioactive fallout reached this area too.

Her grandmother's neck is badly disfigured by a tumour on her thyroid; her two teenage aunts have the same condition; two other close relatives have cancer.
Vi behöver söka nya alternativa vägar för att lösa energiproblematiken. Fusion är nog det bästa alternativet även om det ligger långt fram i tiden att lösa temeraturproblematiken. Vind- och solkraft har sina avigsidor, men i längden vinner dem. Bioenergi skulle kunna effektiviseras och vi skulle kunna hålla koldioxidbalansen.

2005-04-26

Control och Firefox

Alltsedan jag började använda Firefox som webbläsare så tycker jag att surfande har blivit så mycket enklare. Funktionerna som den har är utmärkta och jag tänkte tipsa om två stycken.

Många använder sig av mittenknappen på sin mus om de har en för att ta fram en länk i en ny tab. Jag använder Ctrl-knappen. Det för med sig att jag också får tillgång till en annan funktion. Ctrl + rulla hjulet gör nämligen att jag kan minska och öka teckenstorleken, vilket gör att om jag vill ha större översikt över länkarna på Nyligen till exemepel lätt kan minska teckenstorleken. Ser man litet dåligt så kan man ju förstora texten och läsa den tydligare.

På Nyligen kan jag då först minska tecken storleken och sedan klickar jag helvilt på alla mina favoritbloggar som jag då får upp i en massa nya tabbar. Jag utnyttjar då mitt bredband effektivare.

Den vitala andningen

Vi gör det hela tiden och glömmer bort hur viktigt det är. Det som är allra viktigast ägnar vi minst tanke åt. Det här är något som jag då och då ägnar mig en stund åt. Att bara andas och känna hur jag är i mig själv.

Det är inte konstigt att vi är stressade när vi springer förbi med andan i halsen. Det är av vikt att vi stannar till och faktiskt tänker vattenbaköver hur vi andas. Det vanligaste "felet" är att vi andas för högt uppe så att vi bara utnyttjar en tredjedel av lungan. Vi ska träna oss på att få ner vår andning så att vi utnyttjar mer av vår lunga. Det gör också att det vi inte hyperventilerar så lätt.

Jaha, hur ska vi lära oss det här då. Stäng munnen. Vi håller en hand på magen och andas in genom näsan för då kommer luften automatisk längre ner. Handen ska vi hålla där bara för att känna hur långt luften kommer ned. Öppna munnen och låt luften sakta strömma ut. Stäng munnen igen. Ta ett nytt andetag in genom näsan och andas ut. Andas så här 1/3 av andningen ska vara inandning och 2/3 utandning. Försök få andningen att syresätta hela kroppen.

Ett bra sätt att träna det här sättet att andas är att göra det gåendes på väg till bussen. Försök att bara vara. Bli ett med andningen. Gör det inte till något konstigt. Andas bara.

2005-04-25

Provar Flickr och bloggning


berg1
Originally uploaded by paradox66.
Det har kanske en del fördelar om man enkelt ska ha in bilder i Blogger. Det kan vara guld värt. Trevligt att det alltid finns något nytt att lära sig och prova på. Jag älskar att lära mig. En av anledningarna till att jag blev lärare.
Man kan alltså blogga sina bilder direkt in i blogger via Flickr och det är ju en mycket trevlig funktion eftersom Blogger saknar möjlighet att enkelt lägga in bilder.

Flickr - Okej då. Det är väl bra.

Testade mitt Flickr Konto litet mer för att se vad alla pratar om som jag inte riktigt hade fattat. Jag tyckte inte att Flickr var något speciellt. Det har dock en del funktioner som är intressanta och väl värda att kika på.

Jag får utforska Flickr litet mer. Det är ju så att utvecklingen går så fort så att man omöjligt ha koll på allt ting. Det är bra att prioritera så att man inte sveps bort med all information som sköljer över oss.

Flickr funktioner jag fastnade för var Bildvisningen och att man kunde lägga till områden med anteckningar.

Castblaster för XP i Beta

Adam Curry pratar i dagens DSC om utvecklingen av Castblaster och de håller på att utveckla den för Windows XP. Det verkar som i ett första Betasteg kommer de att välja betatestare beroende på vilket typ av ljudkort man har. Om tre till fyra veckor kommer den gå in i öppen beta.

Castblaster är en programvara som kommer att kalibrera sig så att ljudnivåer ställs in automatiskt. Allt för att underlätta podcasting. Kanske är Castblaster den programvara som kan göra podcasting mindre tekniskt och fler kanske vågar sig på podcasting. Ju enklare desto bättre.

Castblaster Screenshot

Castblaster skulle också lösa problemet med att få bra ljudkvalitet när man spelar in Skype.

2005-04-24

Weblogs.se på väg tillbaka?

Det verkar som platsen weblogs.se verkar vara på gång igen. Det var någon som tog över namnet när det las ner. Sidan fungerar inte, men att man kan surfa in på den betyder nog att något är i görningen. Det ska bli spännande och se vad som kommer dyka upp på den här siten.

Weblogs.se fick ett skamfilat rykte på slutet. Det berodde bland annat på mig eftersom jag var en av de som visade vad som dök upp på weblogs.se med jämna mellanrum. Vi får hoppas att den här gången kommer siten att ses över på ett mer aktivt sätt.

Om det kommer en ny pingsite här kommer jag vara den första att välkomna den och önska den lycka till i framtiden.

Kampanj om företag och organisationers mail går bra

mailkampjlogga Kampanjen om företags och organisationers dåliga mailpolicy går in på sin andra vecka. Om man söker på mail och företag så finner man länken till Intressant på tredje plats. Om vi fortsätter kampanjen så kanske vi kan få media att uppmärksamma kampanjen och på så vis nå ännu fler.

Det här är ett gott ändamål och skulle också visa att man kan påverka genom att blogga. Häng på du med. Sätt upp loggan och listan på de andra deltagarna i kampanjen du med. Låt oss tillsammans visa att blogg kan vara ett vertyg för ökad demokrati.

Andra som stödjer och skriver för kampanjen:
Mitt Aktuellt
Annica Tiger
Günters snabbnoterade
Plusminusnoll
Livet på en pinne
Stationsvakt
Min plats bland orden
Frihetens vingar
Barseblog
Researcher
Hakke snackar
Hovbergs blog
Mattias Wirf
Bitis bilderbok
Lars Olofssons teknikblogg
Artikelverkstan
Från mitt hörn

Anne´s Food - svensk blogg om mat på engelska

Tomater (c) Freefoto.comAnne´s Food är ytterligare en i raden av lysande svenska bloggar om mat. Anne skriver så att det vattnas i munnen och serverar rätterna med smaskiga bilder. Här kan man få tips om Rostad Sparris eller hennes egna Rubinröd risotto. Det märks att Anne älskar matlagning och att hon dessutom hanterar engelskan med lätthet gör att man återkommer gång på gång. Snälla Anne pinga till Nyligen, Var är du? eller Intressant. För din blogg är verkligen Intressant. Fler måste få chansen att upptäcka din matpassion och kanske kan du smitta de med matlagningslust.

Bloggverktyg: Blogger

Queens Universitet i Belfast satsar på Internet för blinda

Forskare kommer att studera flera olika aspekter av hur man ska öka tillgängligheten för blinda. EU satsar 3.8 miljoner Euro i projektet som kommer pågå i tre år.
"Through the web information can be accessed remotely; people can interact with friends and family; services such as online shopping, paying bills and distant learning can be provided to the public.

"However, people with blindness or other form of disability are not able to take full advantage due to the inaccessibility in the technology itself."
Det här höjer förhoppningar om att allt fler kommer få tillgång till Internet och bättre kommunikation.

Via: BBC Technology

2005-04-23

Herr Skolminister kan inte stava.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är Ibrahim Baylan som i inledningstalet till Matematikbienetten stavar fel i rubriken. I och för sig är det inte ett lätt ord, men borde man inte använda sig av sakkunniga som korrekturläser. Synd på ett så annars välskrivet och genomtänkt tal.

Är det här ett symptom på att man inte ordentligt tar reda på tillräckligt mycket om de evenemang som man bevistar utan försöker bevista och synas så mycket som möjligt? Är det för mycket begärt att man åtminstone stavar rätt till evenemanget man bevistar?

Jag tror att politiker får tänka igenom hur och på vilket sätt man deltar i olika evenemang. Det är ju viktigt att de är engagerade i det de deltar och inte bara vill göra sig synliga. Då skulle de ju lika gärna kunna ställa dit en pappfigur.

2005-04-22

Bland propagandister och politiska vildar

Ibland när man läser bloggar som är politisk inriktade så får man en lätt surrealistisk bild att gå i ett underland. Man ska äta en svamp och bli stor som ett hus eller ta ett piller för att snabbt som ögat bli liten som en mus. Det är farligt att inte vara politisk korrekt för då kommer bloggpolisen och talar om var man får gå och inte gå.

Nu tycker du allt fel, lille vän. Läs på sidan tre om vad som står om israels barn. Du måste ha läst ALLT om det här för att ha en åsikt. Hallå där, nu sa du någonting elakt om palestina det kan du väl inte göra utan att ha fullständig koll på Koranen. Det där var förresten väldigt fördomsfullt att nämna israelerna före palestinerna.

I villervallan så blandar sig propagandister som har en sak i åtanke att få fler att tycka som de. Ofta blandar de fakta med vinklade artiklar så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Det är ofta bra att se vad olika parter säger om samma sak för att få en något så när objektiv bild.

Sedan gallopperar de politiska vildarna fram med snabba argument och gärna vagt uttryckta angrepp som snarare riktar sig mot den andres argument än att komma med egna konstruktiva lösningar. Här handlar det bara om att smutskasta den andres argument och åsikter än att föra en dialog som skulle leda framåt.

Det känns som det är en produkt av det snuttifierade samhället vi lever i där det handlar mer om att se till symptomen och lösa de med en huvudvärkstablett snarare än att se till varför man har ont i huvudet. Det är allt för sällan jag ser konstruktiva förslag till lösningar av de problem som diskuteras.

Jag uppmanar därför att försöka hitta sådana. Jag bjuder på öl vid nästa bloggöl/lunch/middag till den som hittar flest sådana här konstruktiva inlägg. Det går också bra att skriva flest sådana här inlägg själv och utropa sig själv till segrare för man har upptäckt sig själv och att man skrivit flest konstruktiva politiska inlägg.

Till Venjan återvänder jag igen och igen

kommunhusAnlände i går kväll till Venjan och dess trevliga befolkning. Jag vet dessutom att jag ska åter hit i nästa vecka för att träffa lärarna och undervisa i IKT. Det kommer att ta litet energi med dessa långa resor, men vill man så går det. Det som gör så att jag känner mig välkommen just nu är trumpetande tranor och gäss som dansande landar på sjön utanför. Det fanns också ett mytiskt rop från vildmarken från vadarfåglars näbbar. Att få arbeta med granne till naturen är ett privilegium.

Nej, nu måste jag sätta fart och se till att allt kommer på plats. Det gäller ju att allt är med och att få allt att fungera.

2005-04-21

Finland slår oss på fingrarna med virtuell skola.

I Finland har man en klar och tydlig kunskapsstrategi för att komma över tröskeln in till informationssamhället. Vi svammlar oklara mål och utreder i det oändliga hur vi ska göra med IKT i utbildningen. Det här måste vi komma till rätta med och försöka följa i Finlands spår.

Vi har en del att lära från våra grannländer när det gäller utbildning och jag tror att vi måste svälja förtreten för att röra oss in i en skola för framtiden.

Hela utbildningsväsendet behöver göras om det talar alla undersökningar om för oss. Både högskolor och Universitet klarar inte av kraven, vilket jag tror grundar sig mycket på grundskola och gymnasium.

När ska vi få en ny Kunskapsstrategi för informationssamhället i Sverige?

Det här är väl rätt talande...
Googlesökning

Företag och Organisationer ignorerar mail

mailkampjloggaVi startar en kampanj mot att företag och organisationer ignorerar mail. Häng med du med. Jag har knopat ihop en logga för kampanjen och hoppas att fler kommer hänga med. Det är bara att plocka ner logotypen och använda den på din hemsida eller blogg.

Det finns en svårighet i att hantera mailskörden, som ökar för varje dag. Det är INTE försvarbart att man från företag och organisationer ignorerar mail. Har man som företag eller organisation på sin hemsida använt sig av mail som kommunikationsmöjlighet så ska man anser jag se till att det finns någon ansvarig som svarar på dessa. Annars tycker jag inte att man ska sätta ut mailmöjligheten.

Det kan ju räcka med att man får ett kvitto på att mailet har kommit fram. Då menar jag inte ett automatiskt svar. Utan ett par meningar som talar om att det är någon som har tittat på mailet. Svårare än så behöver det inte vara.

Jag kan själv berätta att jag skickade ett mail till Thomas Östros och Utbildningsdepartementet efter en månad kom ett svar från en sekreterare att han inte hade tid att titta på min mail. Jag blev väldigt förvånad över att det ska behöva ta så länge för att att få ett sådant svar. Det borde man ju kunnat svara efter en vecka.

Lägg in listan på din blogg du med. Det gör att kampanjen får större kraft i Google.

Andra som stödjer och skriver för kampanjen:
Mitt Aktuellt
Annica Tiger
Günters snabbnoterade
Plusminusnoll
Livet på en pinne
Stationsvakt
Min plats bland orden
Frihetens vingar
Barseblog
Researcher
Hakke snackar
Hovbergs blog
Mattias Wirf
Bitis bilderbok
Lars Olofssons teknikblogg
Artikelverkstan
Från mitt hörn

2005-04-20

Venjan och en mässa i Älvdalen.

venjans kyrkaHastigt och lustigt blev jag tillkallad att bevista en mässa i Älvdalen. Venjanglob projektet ska avhandlas och spridas så att fler får kännedom om vad som händer i Mora kommun. Jag tror att fler är intresserad av en möjlighet att rädda glesbygdsskolorna. Vi ska också berätta om Folkbildningen som Världsarv.

Det här hade jag inte rikigt räknat med och det innebär en del omprioriteringar. Det ska bli spännande om man träffar på några som pratar riktigt älvdalmål. Dessutom är det alltid kul att träffa människor från annan ort och kultur. Ibland känns det i tarmen att man saknar mentaliteten och slippa de stressade människorna som springer som zombies i tunnelbanan.

Bitlab Malmö - Videokonst flyttar in på bloggen

Skapande verksamhet och uttrycka sig är det som jag själv försöker förmedla att bloggning handlar om. Hur man gör det är så olika beroende på hur man vill göra det och vilken fantasi man har. På Bitlab Malmö kan man få se en blick in i framtiden redan idag. Du kan också kika in på Bitlab Techtalk och se hur de har skapat sina inlägg och vad de har använt för mjuk- och hårdvara. Det här känns fantasirikt och annorlunda. Om du vågar gå in så öppnas det en ny värld. Kanske du utbildar dig och blir videokonstnär.

Bloggverktyg: Blogger tillsammans med en mängd tjänster och programvara.

2005-04-19

Bloggexplosion och Mark´s PPT

I helgen så var det DN som fokuserade på Bloggar och deras kraft. Innnan dess så vara Sara och Annica i focus hos ICA kuriren. Media har helt plötsligt vänt och springer i takt som Jonas skrev om. Han var också med på ett hön i ICA-kurirens artikel om Sara.

En del i detta även om det inte är hela sanningen så har säkert Mark Comerfords föreläsning om bloggar på Gräv 05 i Helsingborg.

Han har även lagt ut Presentation och Ljud på sin blogg för den som är intresserad. Kan rekommendera att lyssna och titta på powerpointpresentationen.

Följden av detta kan vi se nu på Nyligen.se där det formeligen regnar nya bloggar. Vi får hoppas att många av de hänger i och ser möjligherna.

Det verkar som podcasting revolutionen dröjer, men den som väntar på något gott.

Skype och podcasting

Jag och Steffanie har gjort en liten testpodcast med Skype. Ljudet är litet eko eftersom jag inte riktigt fått pejl på hur jag ska ställa in allting. Det här visar i alla fall på möjligheterna.

Podcast med Steffanie Mûller

Jag kommer att använda Skype i mina podcasts. Då kan man intervjua folk som bor på annan ort. Jag stötte på en del problem för jag upptäckte att det inte var så lätt som jag trodde. Problem är dock till för att lösas så jag googlade litet och stötte på den här beskrivningen hur man kan göra.

  • Skype inställningar, Ljudenheter ta bort inställningen Aktivera automatisk inställning av ljudet.

  • Öppna Ljudinställningar i Windows XP. Se till att Mikrofoninställningarna också finns med. Ta bort Mute på den.

  • Ställ Wave out och Mikrofonen på lagom ljudnivå. Prova litet.

  • Sätt Audacity på 22kHz, 16 bit mono

  • Ställ mp3 exportering på 64k eller 32k

  • Börja inspelning

  • För att testa kan du ringa Echo123

  • När inspelningen går kan du välja "Whatyouhear" som ingång

  • Håll koll på Mikrofonen så att den inte slås av. Det kan den göra ibland

Det här funkar bra om man har rätt ljudnivåer. Det finns ingen genväg till det perfekta ljudet, som farbor Barbro brukar säga.

Update: För att man ska kunna få fram alternativet "Whatyouhear" så ska man INTE använda USB headset eftersom det har ett eget ljudkort och det blir tydligen en konflikt på Audacity och du kan inte ens välja det alternativet. Så det är bra att använda ett vanligt headset eller mikrofon som du kopplar till Micingången. Detta gäller PC.

Update2: På Mac ska man kunna använda en del bra programvara för att lösa det här problemet. Line-In och Wiretap.
Öppna Line-In och sätt Input och Output till ljudkortet. Öppna Skype och samtalet. Öppna Wiretap och börja spela in. Jag har inte testat det här själv ännu men ska nog göra det och se om man får bättre kvalitet. Tyvärr har jag litet mycket att göra i jobbet nu.

2005-04-18

Vilket typsnitt funkar bra för webb?

Letters (c) Freefoto.comJag har funderat litet över mitt typsnitt och om det är det rätta eftersom de flesta andra sidor använder sig av ett typsnitt utan serifer. Det är trevligt att leka litet med webbdesignen. Jag sökte runt litet och hittade en riktigt bra sida där man analyserar typsnitt på webben.

Det är nog kanske bättre att som de flesta tidningssiter använda sig av en enkel sans serif font, som till exempel Verdana. Varför använder jag då ett serif typsnitt? Jo jag vill ha en känsla av ett journalistiskt tryck trots att läsbarheten blir litet sämre på skärm. Jag funderar dock på att göra typsnittet litet större.

Det viktigaste är att det är läsbart och tillgängligt för så många som möjligt. Det får givetvis också vara en fröjd för ögat.

Världslivsmedelsprogrammet lanserar humant spel.

Världslivsmedelprogrammet lancerar ett humant spel gratis. Food-force går ut på att du ska göra insatser i olika krissituationer.
An aircraft circles over a crisis zone. War. Drought. People are hungry. This is the virtual world of the Food Force video game.

It represents our real world, where 852 million people lack enough food to eat and World Food Programme teams deliver food aid using not only airplanes but thousands of trucks and dozens of ships.

Play the Food Force game, learn about food aid, and help us create a world without hunger
Varför inte pröva det själv.

2005-04-17

Vi tillsätter en utredning om detta...

Agenda om rehabilitering och det ökande antalet sjukskrivningar och förtidspensionerade. Det är som vanligt lika komiskt när det är känsliga frågor som man ska agera i och besluta om. Utredningar är ett sätt att sprida på ansvaret så att politikerna ska slippa ta det ansvar som de har betalt för att ta.

Är det inte dags att vi som väljare kräver att man slutar att utreda och börja ta sitt ansvar?

Det är inte konstigt att politikerföraktet ökar när deras syn på att agera är att man tillsätter en utredning. Dessutom i områden där det är ganska klart att det snarare behövs beslut och agerande snarare än eftertänksamhet och utredningar. Det verkar totalt riskfritt att bli politiker. Du får betalt för att ta ett ansvar som du aldrig behöver ta.

Hjälp, jag tillhör alla kategorier.

DNs artikel om bloggar ropar lockrop att skriv nu om varför du bloggar. Men det som fångade mig när jag läste Stationsvakts inlägg var deras kategorisering av bloggarna, vilken jag tycker var en bra uppdelning. Själv fick jag litet att tänka på.
Enkelt uttryckt kan man dela in bloggarna i några underkategorier:
  • De privata, som skriver om vardagligheter och samhällshändelser.

  • De nördiga, som skapar ett smalt forum för ett specialintresse.

  • De journalistiska, som vill nå stor publik.

  • De politiskt agiterande, som skriver för att driva en särskild tes eller diskussion.
Jag insåg att man får problem att sortera in mig i någon av dessa kategorier. Jag är privat, nördig, journalistisk och politiskt agiterande. Jag tror i och för sig att det här gäller ganska många bloggar och att en sådan här kategorisering blir kanske en bra vägledning för vissa, men litet av ett slag i luften. för andra.

Ge sökmaskinen svaren för att få fler läsare

Det finns så många som engagerar sig i att bli funna av sökmotorer så att de blir blå i ansiktet. Det räcker inte att bli funnen man måste också leverera och det är först när man levererar en bra produkt som de som funnit en kommer tillbaka. Därför är det viktigt att rubriken i ett inlägg är bra skriven så att den tydligt speglar innehållet i texten.

Om de som finner dig via en sökmaskin finner vad de söker och tycker att det du skriver är relevant och bra så kommer de komma tillbaka. Det handlar inte om att skriva vad du tror vad de vill ha utan mer att skriva mycket bra om ett ämne du kan. Det kan också vara ett tips att ha en egen stil där det du skriver om faller utanför ramarna och därför lockar läsaren att komma tillbaka.

Skriver man till exempel en politisk åsikt när det gäller utredningen om Estonia så är det troligt att någon som söker information om förlisningen hittar dit. Det är bra om du då länkar till bra information angående förlisningen eller själv skriver om det. Det är dessutom samtidigt ju bra att ge en bra bakgrund till dina politiska åsikter.

Givetvis så räcker det inte med detta utan det gäller ju att skriva intressant och utveckla en egen stil. Alla kanske inte gillar just din stil, men du får troligtvis en trogen läsarskara med tiden. En länk på t. ex IDG eller motsvarande site till ett välskrivet inlägg kan också öka din läsarskara, men om du gör det helt ohämmat så kommer du antagligen bli bannad från siten och det är troligt att det motverkar sitt syfte. Välj att länka med omsorg med läsaren och det du skriver bra om i åtanke.

Webbpennan - lär dig att skriva för nätet
Retorik, fungerar det på nätet? (Inventio)
Retorik fungerar det på nätet? (Disposito)
Kort om sökmotoroptemering

2005-04-16

Podcasting växer exponentiellt just nu

Podcasting har just landat i Sverige och man hänger inte med i svängarna. BBC har nu ökat möjligheterna att hämta sändningar via iPodder. Virgin Radio ger ut en daglig show.

Jag kunde tyvärr inte hitta BBC´s RSS feeds, men om jag hittar de så kommer jag lägga ut de här senare.

För att lyssna på podcast behöver ni alltså iPodder och iTunes. Har ni dessutom en MP3 spelare är det bara att föra över de till din MP3-spelare via iTunes(OS X eller XP). Det går också att använda Doppler radio som aggregator.

Fighting talk: RSS Feed
In our Time: RSS Feed
Reith Lectures: RSS Feed

Reumatiker och kroniskt sjuka har rätt att delta i den demokratiska processen

Det är med tungt hjärta jag konstaterar att i dagens samhälle är du kroniskt sjuk så tillhör du ett b-lag och anses inte av friska ha samma rättigheter. Det är viktigt att de kroniskt sjuka också har rätt att göra sin stämma hörd i den demokratiska processen.

Chadie berättar om en journalist som med bedrägliga metoder visar hur lätt det är att bli sjukskriven för utbrändhet. I samma veva så kritiserar hon Susanne Linde i FI och tycker att kan hon starta ett nytt parti så kan hon minsann också jobba. Jag tror inte Chadie tänker här på att kroniskt sjuka ska ha lika stor rätt att delta i den demokratiska processen om de orkar, som vilken annan svensk. Vad för demokrati har vi annars, en demokrati för friska?

Nu vet jag inget om Susanne Linde´s bakgrund och tänker inte uttala mig om just det fallet däremot vet jag av egen erfarenhet hur det är att vara kroniskt sjuk och hur svårt det är att komma tillbaka till arbetslivet. Dålig rehabilitering och utslussning av kroniskt sjuka i dagens Sverige samtidigt som man får veta från ALLA håll att du är mindre värd gör att man lätt försänks i ett dåligt självförtroende och har ännu svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Lika väl som diskrimineringen av grupper med annan kulturell tillhörighet kostar enorma summor så kostar diskrimineringen av kroniskt sjuka lika mycket. Det är patetiskt att se hur Moderaterna tror att de kan få människor att arbeta genom ekonomiska sparkar i magen på någon som redan ligger ned. Att sänka sjukersättningen till 65% kommer för dessa kroniskt sjuka göra att de känner sig mindre värda och jag befarar att självmordsfrekvensen då kommer gå upp med 10% och det är väl det som Moderaternas "humana" politik syftar till (här är jag litet ironisk).

Reumatiker är idag den största gruppen kroniskt sjuka, ca 800 000 (källa: Funka.nu). Det är alltså ingen marginell grupp som diskrimineras i dagens samhälle.

Vi måste få en förändrad syn på dessa människor och dels se till deras kompetenser istället för deras svagheter. Höj deras moral istället för att sänk den. Se de som en tillgång istället som en belastning. Det är hemligheten hur ni ska få ner sjukskrivningstalen inte ekonomisk omfördelning av pengar från sjuka och fattiga till friska och rika. Varför talar man bara om vad de sjuka inte gör för samhället och inte om vad de skulle kunna göra för samhället?

2005-04-15

Att använda media tillsammans med blogg

Kristian från Bitlab Malmö tipsade mig om Ourmedia. Ourmedia är en plats där ni kan lagra media gratis.
Ourmedia is several things in one. We are:

* An open-source project built and staffed by volunteers
* A destination Web site that freely hosts grassroots video, audio, music, photos, text and public domain works
* A community space to share and discuss personal media
* A learning toolkit to help our members create rich and compelling works
* An archive so that these works can be preserved for the ages
* A clearinghouse that allows anyone to search for licensed video, audio or music, download it and remix it, with proper attribution. Legally.
Det innebär att du har möjlighet att experimentera och lära dig olika media samtidigt som du presenterar de på nätet för andra och får respons. Jag har inte testat tjänsten själv men den verkar funka klart bra hos Bitlab Malmö.

Så nu har du inget svepskäl att inte vara en skapande människa. Sätt igång och spela in den där filmen om apan som inte kunde klättra eller bli bättre DJ än vad fånarna på NRJ nånsin varit.

2005-04-14

Om Podcasting i Västnytt

För ett par veckor sedan så vart Steffanie och jag kontaktade om att bli intervjuade av västnytt om podcasting. Idag sändes inslaget i Västnytt. Det var klart de komprimerade eftersom inslaget var ungefär 3-4 minuter.

Du kan se intervjun av Steffanie, men de valde tydligen att inte lägga ut intervjun med mig. Jag gissar av regionala skäl. Steffanie kommer ju trots allt från Göteborg. Dessutom är hon lysande som vanligt. Mycket trevlig att lyssna på. Det minns jag från hennes podcasting som gjorde att jag själv började testa. Det var också hon som fick mig att börja lyssna på Adam Curry.

Vi får väl hoppas att fler blir nyfikna på Podcasting nu.

Skype In Beta nu i Sverige

Skype
Jag skrev tidigare om Skype In, men då var det bara i USA och UK. Nu har man börjat samarbeta med TDC Song och man kan nu köpa tjänsten i bland annat Sverige.

Tjänsten kostar 10 Euro för 3 månader och 30 Euro för ett år. Man får gratis Skype Voicemail med på köpet så är du inte uppkopplad kan folk tala in i en röstbrevlåda. Du får själv välja ett telefonnummer.

Tips från Patrick

Esoterisk Buddhism, Godai och förståelse för det inre

översvämningJag har tränat kampkonst i ett bra tag och har instruerat en mängd människor. I min japanska kampkonst ingick det en esoterisk buddhistisk religion, Mikkyo. Vad menas då med
esoterisk? Jo, att kunskapen är till endast för de som tillhör en inre krets. Jag tillhörde inte den krets som fick tillgång till de mer avancerade kunskaperna i Mikkyo. Mikkyo kommer ursprungligen från Tibet. Buddhismen spreds i asien under en viss tidsperiod.

Det här skulle man helt klart kunna kalla för en sekt. Vad jag skulle komma till att förklara är ett sett att se på världen och sig själv som jag tycker är en bra modell både emotionellt , själsligt och intellektuellt. Godai är ett mandala som helt enkelt är en modell att förstå hur man fungerar i samverkan med omgivningen.

På samma vis som vetenskapen bygger modeller för att förstå den yttre omgivningen så bygger ofta religioner modeller för att förstå den inre omgivningen. Miyamoto Musashi skrev sin bok De fem ringarnas bok med hjälp av de fem elementen som man finner i Godai.

De fem elementen kan användas för att förstå sina egna emotionella utbrott och hur de samspelar med andras. Det går också att använda i meditation för att försätta sig i olika emotionella tillstånd.

Tänk på att det är viktigt att vara i sig själv och ha en trygghet innan man börjar experimentera i det inre. Är du orolig och har psykiska problem avråder jag starkt att laborera med det inre.

(Bilden hämtad från Dharmanet)

2005-04-13

Jag stödjer Johan som driver Intressant.

Johan har beslutat ta en paus i utvecklingen av sina tjänster och fundera om det är värt att fortsätta överhuvudtaget.

Det är helt fel att människor utan etik och moral ska förstöra för oss andra. Att respektlöst kalla andra för ditt och datt helt grundlöst är urkorkat. Jag uppmanar alla er som tycker att det är fel med grundlösa personangrepp att visa att ni stödjer Johan. Det är ett tufft jobb att vara neutral och oundvikligt att komma i konflikt med andra som tycker sig vara orättvist behandlade.

En konflikt försvarar inte att man förtalar och gör personangrepp. Wikipedia har bra exempel på vad som kan vara personangrepp. Om vi inte stödjer Johan i det här så kommer fler att agera på liknande sätt gentemot andra eldsjälar som försöker göra Internet en trevligare plats att vistas på.

Ett bättre sätt att lösa konflikter är att istället kommunicera med den man har konflikten med utifrån ett sakligt perspektivt. Försök förklara din ståndpunkt och försök förstå den andres ståndpunkt. Att säga ursäkta det var inte min mening är faktiskt lätt och det kan öppna för en mer konstruktiv dialog. De flesta konflikter bygger på missförstånd och de kan bara klargöras om man möter varandra med respekt och gör ett ärligt försök att förstå hur den andre tänker och känner.

Sårade människor handlar i affekt och då är det bra att ta distans en stund för att senare när man lugnat ner sig komma tillbaka för en sansad kommunikation. Se också min post Om respekt på Internet och i bloggosfären.

2005-04-12

Om respekt på Internet och i bloggosfären.

Det är fruktansvärt när människor inte respekterar varandra och det blir tyvärr en farsot som sprider sig om vi inte tar tag i situationen och visar att vi kan vara vuxna. På samma sätt sprider sig kreativitet och positivitet. Låt oss välja det goda och positiva. Vi har ofta olika åsikter om allt möjligt och det måste vi acceptera och respektera. Visst kan man försöka övertala eller argumentera för sin egen sak, men det får inte gå till det att vi angriper varandras person.

Jag tänker dels på företeelser som bloggen om Var är Göran Greider. Den är numer nerlagd, men man kan se liknande förföljelser av personer som har valt att ha en pseudonym. Det kan ju finnas flera anledningar till varför man vill vara anonym och ska man inte respektera den personens val?

Jag har själv varit där och stampat litet när jag lätt jämförde Socialdemokrati.se sätt och 30-talisternas propagandametoder. Det är en retorikmetodik som är ganska ful och respektlös. Alicio använde sig av den för att sabla ner på Lennart på Det progressiva USA. Alicio ändrade sitt inlägg och jag tog bort jämförelsen efter ett tag när Tor påpekade för mig att den var respektlöst. Vi kan ha olika åsikter och vi måste försöka bemöta de, men samtidigt respektera varandra.

Det är lätt att förfalla till anklagelser som är grundlösa. Låt oss göra ett allvarligt försök att ha en högre etik och moral där vi behandlar andra som vi själva vill behandlade oavsett om vi tycker illa om andras åsikter. Jag i alla fall skulle inte vilja bli kallad för Nazist eftersom mina åsikter är LÅNGT ifrån nazisternas. Om du går till dig själv innan du lägger ut ett inlägg som angriper en annan person oavsett om den personen har en pseudonum och fråga dig hur du skulle reagera om någon la ut ett liknande inlägg som var riktad mot dig. Då tror jag att du tänker om och försöker istället försöka bemöta personen sakligt istället.

Golden rule har följt oss genom historien, låt oss använda den.

Intervju om distansundervisning av Dalabygden

venjans kyrkaAtt bli intervjuad om dagens teknik känns svårt eftersom det händer så mycket. Jag tycker att Anki på Dalabygden fick med det viktigaste i hennes artikel om vårt stöd till Venjan skolorna. Det ska bli spännande att se hur projektet utvecklas och hur framtiden för skolorna i glesbygden ser ut. Kanske kan de vara fyrbråk hur vi kan använda sig av den nya tekniken som verktyg i skolan. Det är härligt att se hur lärarna på skolan är öppna inför den nya tekniken. I höst ska det bli spännande att se vad eleverna tycker. Vi är ju idag i uppbyggnadsskedet.

2005-04-11

Högskoleprovets facit

Ni som i helgen skrev Högskoleprovet och är nyfikna på facit. Tyckte ni att det inte gick tillräckligt bra så är det inte hela världen ni kan ju skriva det igen i höst. Det är det bästa provet som räknas när du söker.

Om du vill börja förbereda dig för nästa högskoleprov hittar du information och strategier på vår site Inför högskoleprovet.

2005-04-10

Svensk site för Podcasts

Podcasting.se är relativt nystartad och jag hoppas att det här initiativet leder till att fler vågar. Det är Fredrik Björnsson aka Amdone som har tagit det här initiativet. Han har kopierat audio.weblogs.com och inget ont i det eftersom det är just RSS-feeds som är just en vital del av en podcast eftersom det är det som tillåter den smidiga överföringen till iTunes och sedan in till din MP3-spelare.

Nu väntar jag på att få höra trevliga svenska podcasts. Kanske något band helt enkelt lägger ut en del av sina låtar via RSS-filer med en kort presentation. Se det som ett bra sätt att föra ut din musik till flera. Eller någon fågelskådare som spelat in Tundrasångare som vill berätta för alla vilken fantastisk tur han har.

Registrera din podcast du med hos Podcasting.se.

Bloggrik tipsar om en bra artikel om hur man gör inställningar i Audacity för en podcast.

Naturkatastrofer ökar på grund av klimatförändringarna

översvämningBilden är hämtad ifrån SRV som har gett ut en rapport efter översvämningarna 2004 i Värnamo till regeringen. Bilden är tagen år 2000 i Arvika då man hade en liknande situation. Problematiken med ökande naturkatastrofer världen över är ingen förskonad från.

översvämningJag laddade ner en pdf från Worldwatch Organisation Unnatural Disaster som handlar om hur sedan 50-talet antalet naturkatastrofer har ökat enormt och ekonomiska förluster på grund av de ännu mer. Då undrar man varför händer det så väldigt litet för att förändra situationen.

Säker är det nog så att vi i västvärlden skyddar oss ekonomiskt från katastroferna. Dessutom så verkar det som de som drabbas mest bor i asien det kan vi se i diagrammet nedan.venjans kyrka

Bakgrundsfakta till undervisning om Miljö

Till er som är nyfikna på hur det står till med tillståndet av vår värld så tipsar jag om Worldwatch Institute som är ett oberoende forsknings institut. De ger ut varje år "State of the World" som är en sammanställning av de olika miljöproblem som finns i världen.

Hos Worldwatch Institute kan man gratis ta reda på massor av information online och ladda ner en mängd pdf. Så ta reda på du med hur det står till med världen vi lever i.

Du kan ju också använda de om det är något miljöfenomen som du vill ta reda på mer om när du skriver på din blogg. Informationen är väl underbyggd.